slvsnt Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 μερικές απορίες πάνω στους φορτιστές και στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. θέλω να πάρω έναν κιόλας. αναφέρομαι σε απλούς φορτιστές μπαταριών AA,AAA,D (9volt). 1) βλέπω τις χωρητικότητες των μπαταριών ως εξής ΑΑA ~900mA, AA ~2700mA D ~160mA (Ελλάδα) ψάχνοντας στο ebay (κυρίως) βλέπω χωρητικότητες AAA ~1200mA, ΑΑ ~3000mA, D ~450mA αυτές οι χωρητικότητες είναι πραγματικές ή μαϊμού; γιατί βλέπω και περίεργες μάρκες 2) πως υπολογίζεται ο χρόνος φόρτισης με βάση τα χαρακτηριστικά; απ ότι έχω διαβάσει ισχύει: 1.3 - 1.5 x battery capacity(mAh) / charging currency(mA) άρα σε ένα φορτιστή με 4 θέσεις φόρτισης •Input: AC 100V - 240V 50/60 Hz •Output: DC 1.4V 200mA(AA) και μπαταρία 2500mA έχουμε 1,4*2500/200 = 17,5 ώρες σωστό; 17,5 ώρες για μια μπαταρία; αν βάλω 4 πάλι 17,5 ώρες ή πάμε στις 17,5*4; 3) έστω έχουμε φορτιστή με: Input:100-240V AC, 50/60HZ Output:2.4V DC 400mA AA 200mAx2 AA 200mAx4 AAA 150mAx2 AAA 150mAx4 εδώ σημαίνει ότι ο φορτιστής μπορεί να δώσει 400mA αλλά όχι σε μια μπαταρία (AA) αλλά 2*200mA; άρα για 1 μπαταρία (2500) έχουμε : ?? *2500/200=? και αν μπορεί να δώσει 400mA γιατί γράφει μετά AA 200mAx4 (=800) επίσης εδώ τα V=2.4. τι σημαίνει αυτό; ότι μπορεί να δώσει από 1,2V. αφού αυτές οι μπαταρίες είναι των 1,2V. άρα εννοεί φορτίζει 2 συγχρόνως; ΜΠΕΡΔΕΜΑ. μπορεί κάποιος να εξηγήσει;
PCharon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 1) Είναι κλουβί με μαϊμούδες. 2) Δεν υπάρχει τρόπος τέλειου υπολογισμού. Εξαρτάται κατά περίπτωση από αρκετούς παράγοντες και το ρεύμα φόρτισης στους συνήθεις φορτιστές δεν είναι σταθερό. Στο περίπου μπορείς να πεις πως ισχύει κάπως έτσι που γράφεις. Το αν με περισσότερα στοιχεία ο χρόνος θα πολλαπλασιαστεί ή θα είναι ο ίδιος εξαρτάται από τον τρόπο που δουλέυει ο φορτιστής, θα το δεις στα χαρακτηριστικά του. Σημασία έχει ο φορτιστής - έστω και φτηνιάρικος - να φορτίζει τα στοιχεία ξεχωριστά και να έχει τουλάχιστον προστασία υπερφόρτισης (διακόπτει τη φόρτιση όταν φορτιστεί το στοιχείο). Οπότε θα δεις στη πράξη και πόση ώρα απαιτείται, ανάλογα του στοιχείου/φορτιστή. 3) Καλά τα κατάλαβες, δίνει 200mA μέγιστο ρεύμα φόρτισης ανά στοιχείο ΑΑ, είτε του βάλεις 2 είτε 4. Πάντως αν τα φορτίζει δύο-δύο τα στοιχεία και όχι μεμονωμένα, εγώ δεν θα τον αγόραζα αυτόν το φορτιστή. Ο συγκεκριμένος φορτιστής είναι αργός. Κατά τα άλλα όπως σου είπα δεν είναι στάνταρ το πώς θα φορτίζει ένας φορτιστής και τί ρεύμα θα δίνει ανάλογα τα στοιχεία, ο καθένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
slvsnt Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 άρα απ ότι κατάλαβα όταν ένας φορτιστής στο Output έχει πχ 2.4V DC και όχι 1,2 λογικά φορτίζει ανά ζευγάρι υποχρεωτικά ε; η δεν ισχύει πάντα;
PCharon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Πιθανότατα ναι, με βάση τη διατύπωση. Χωρίς να αποκλείεται να γράφει και λαλακίες. Αν έχεις φωτό ίσως φαίνεται κιόλας (πχ αν έχει μόνο δύο λεντάκια για 4 μπαταρίες καταλαβαίνεις αμέσως πως τις παίρνει ανά δύο).
Heatspreader Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Eneloop θα παρεις. Ειναι κατι ασπρες μπαταριες. Οτι καλυτερο! 1
PCharon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δε ξέρω γιατί έχει κολλήσει ο κόσμος με τις eneloop. Είναι πολύ ακριβές κι έχουν μικρότερη χωρητικότητα και προτείνονται μόνο αν τις θέλεις για συσκευή όπου θα αργούν πολύ να εκφορτιστούν (πχ τηλεχειριστήρια, φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούνται περιστασιακά κτλ). Αν θες μπαταρίες γι άμεση βαριά χρήση δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτιμήσεις eneloop. Επίσης προσοχή διότι κυκλοφορούν ένα κάρο απομιμήσεις στις eneloop, αν κάποιος θέλει τέτοιου τύπου να τις πάρει από μαγαζί κι όχι από έξω.
Heatspreader Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Ειναι ακριβες, επειδη ειναι καλες. Οπως πολυ σωστα ειπες, ειναι ιδανικες για συσκευες που τραβανε λιγο ρευμα. Για παραδειγμα στα πληκτρολογια μου και στα τηλεκοντρολ, καθως και στα Mice αυτες χρησιμοποιω. Δεν αποφορτιζονται μονες τους. Απο ebay πηρα 4 και μια που ειχε το mx performance, εχω 5. Με λιγη προσοχη, μοορεις να κανεις σωστη αγορα. Απο εκει και περα αν εχεις να προτεινεις καλυτερες, καλο θα ηταν. Οχι ομως λιγο χειροτερες με πολυ λιγοτερα λεφτα!
PCharon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δε τις σαμποτάρω, έχω κι εγώ πάρει για τη φωτογραφική μου. Αλλά το τί μπαταρίες παίρνεις είναι θέμα για τί χρήση τις θέλεις. Σε κάτι που θα μείνουν μέσα επί μήνες/χρόνο θα τα σκάσεις για eneloop. Αν είναι συσκευή που τις τελειώνει σε λίγες ημέρες πχ, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις eneloop. Για βραχεία χρήση, φυσικά κι έχω να προτείνω καλύτερες, οποιεσδήποτε φθηνότερες με ίση ή μεγαλύτερη χωρητικότητα είναι καλύτερες. Η ίδια η SANYO που βγάζει τις eneloop βγάζει και NiMH 2700mAh που είναι φτηνότερες και καλύτερες για βραχεία χρήση, όπως ανέλυσα...
slvsnt Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις. απλά επειδή ο φορτιστής που έχω δε φορτίζει τις 9V και επειδή θα χρειαστώ μερικές αυτό το διάστημα, λέω αντί να αγοράζω αλκαλικές 9V να πάρω ένα φθηνό φορτιστή που να φορτίζει τις 9V και 2 επαναφορτιζόμενες και να κάνω τη δουλεία μου. έχω βρει μερικούς στο ebay που φορτίζουν AA AAA D (9V) οπότε λέω να πάρω έναν τέτοιο και όχι ένα να φορτίζει μόνο τις 9V. κάτι σαν και αυτόν δηλαδή. αν έχετε να προτείνετε κάτι ακούω. φορτιστή και μπαταρίες 9V. από τις άλλες έχω... για μπαταρίες λέω αυτές
PCharon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Η επαναφορτιζόμενη 9V που δείχνεις είναι ΟΚ. Ο φορτιστής είναι επίσης ΟΚ για να φορτίζεις την 9V που θες (αν και δε νομίζω να έχει προστασία υπερφόρτισης για τις 9V, θα υπολογίζεις μόνος σου το πότε θα τις βγάλεις), αλλά δε θα τον προτιμούσα για τις ΑΑ/ΑΑΑ, πιθανότατα αυτός που ήδη έχεις είναι καλύτερος. Υ.Γ. Αντί για ebay κι αφού κινέζικα είναι κι εκείνα, δε πας να δεις σε κανά dealextreme πχ που έχει και reviews από κάτω σε πολλούς φορτιστές;
slvsnt Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Η επαναφορτιζόμενη 9V που δείχνεις είναι ΟΚ. Ο φορτιστής είναι επίσης ΟΚ (αν και δε νομίζω να έχει προστασία υπερφόρτισης για τις 9V, θα υπολογίζεις μόνος σου το πότε θα τις βγάλεις) για να φορτίζεις την 9V που θες, αλλά δε θα τον προτιμούσα για τις ΑΑ/ΑΑΑ, πιθανότατα αυτός που ήδη έχεις είναι καλύτερος. δεν ξέρω αν θα πάρω τον συγκεκριμένο ή κάποιο παρόμοιο στα ίδια λεφτα. υπάρχουν βλέπω μερικοί. γιατί δε θα τον προτιμούσες για τις AA/AAA Λόγω ταχύτητας; αν τις αφήσω παραπάνω δηλαδή(9V) θα γίνει πυροτέχνημα; ο βασικός μου στόχος είχε η φόρτιση 9V. απλά λέω αφού με τα ίδια λεφτά μπορώ να έχω έναν που φορτίζει και ΑΑ/ΑΑΑ γιατί όχι κι ας έχω και 2ο
PCharon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 δεν ξέρω αν θα πάρω τον συγκεκριμένο ή κάποιο παρόμοιο στα ίδια λεφτα. υπάρχουν βλέπω μερικοί. γιατί δε θα τον προτιμούσες για τις AA/AAA Λόγω ταχύτητας; Όχι γι αυτό, αλλά επειδή φαίνεται ΓΤΠ. Από τη φωτό είναι προφανές πως τις φορτίζει δύο-δύο και είναι άγνωστο αν έχει κάποια προστασία υπερφόρτισης ή κι αν έχει ακόμα δεν είναι σίγουρο πως θα δουλεύει σωστά με τέτοιο κόστος και ποιότητα κατασκευής που έχει. Θυμίζει φορτιστές που είχαμε για τις μπαταρίες Ni-Cd 15 χρόνια πριν. Ακόμα και φτηνιάρικα, τώρα βρίσκεις κάπως καλύτερα πραγματάκια, δες το ΥΓ που πρόσθεσα στο παραπάνω post μου. αν τις αφήσω παραπάνω δηλαδή(9V) θα γίνει πυροτέχνημα; Πιθανότατα όχι η 9V διότι λίγο ρεύμα θα περνάει, αλλά δεν το θεωρώ θετικό/σκόπιμο να μένει πάνω χωρίς λόγο και να ζεσταίνεται.
slvsnt Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 βρήκα αυτόν αλλά έχει τελειώσει και εξάλλου βλέπω δεν έχει ευρωπαϊκή πρίζα
greece_gus Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Τα χαρακτηριστικά των eneloop(όπως και των panasonic infinium, gp recyko κ.λ.π.) είναι απλώς ανεπανάληπτα (και αναφέρομαι βασικά στον αργό ρυθμό εκφόρτισής τους) συγκρινόμενα με τις απλές επαναφορτιζόμενες που όποτε τις είχες ανάγκη, ήταν αδικαιολογήτως παρούσες... Όσο για το κόστος των eneloop, δεν καταλαβαίνω...η δυάδα έχει 1-2 € παραπάνω...θεωρώ ότι είναι αμελητέο έξοδο εν σχέσει με αυτά που προσφέρουν..
PCharon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2011 βρήκα αυτόν αλλά έχει τελειώσει και εξάλλου βλέπω δεν έχει ευρωπαϊκή πρίζα Έχει κι άλλους, βέβαια κανένας δεν είναι σόι για ΑΑ/ΑΑΑ, μόνο λόγω ανάγκης για την 9βολτη. Επίσης όλοι όσοι βλέπω είναι αργοί στις 9V <25mA. Πριν λίγες ημέρες μου ήρθε αυτό εδώ http://www.dealextreme.com/p/universal-ac-charger-for-aa-aaa-6f22-18650-battery-ac-100-240v-eu-plug-47499 ...αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα με 9V να σου πω τί ψάρια πιάνει (έχει αυτόματο για τις κυλινδρικές που παίρνει, αλλά δεν ξέρω αν σταματάει αυτόματα και στην 9V - κάτι που βλέπω επίσης είναι πως είναι γρήγορος και δίνει λέει εως 120mA στην 9V). Οπότε για όποιο απ'όλα πάρεις τελικά το υπολογίζεις κυρίως για την 9βολτη. off-topic Τα χαρακτηριστικά των eneloop(όπως και των panasonic infinium, gp recyko κ.λ.π.) είναι απλώς ανεπανάληπτα (και αναφέρομαι βασικά στον αργό ρυθμό εκφόρτισής τους) συγκρινόμενα με τις απλές επαναφορτιζόμενες που όποτε τις είχες ανάγκη, ήταν αδικαιολογήτως παρούσες... Όσο για το κόστος των eneloop, δεν καταλαβαίνω...η δυάδα έχει 1-2 € παραπάνω...θεωρώ ότι είναι αμελητέο έξοδο εν σχέσει με αυτά που προσφέρουν.. Ναι λέω, αλλά έχουν μικρότερη χωρητικότητα σαν NiMH που είναι κι αυτό πλεονέκτημα δε το λες. Οπότε ανάλογα με τη χρήση που θες επιλέγεις βραδεία εκφόρτιση VS. μέγιστη χωρητικότητα. Δεν είναι πανάκεια οι eneloop να τις ξεστομίζουμε όπου λάχει, δεν τις θέλεις πάντα για συσκευές που τις ξεφορτίζουν σε ρυθμό χελώνας. Η ίδια η SANYO προσφέρει δύο διαφορετικά είδη μπαταριών, δε σαμποτάρει τον εαυτό της ούτε το κάνει τυχαία...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα