Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πλήρωσα (πανάκριβα) έναν καινούργιο σκληρό δίσκο 2 TB από τους Green της WD και αφού τον έβαλα στο Ubuntu το palimpsest (γνωστό ως Disk Utility) για format, μου αναφέρει ότι ο δίσκος δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί (aligned).

Αυτό με λίγο ψάξιμο είδα πως οφείλεται σε ένα καινούργιο "low-level" φορμάρισμα των δίσκων με 4096 bytes/sector. Λεπτομέρειες βρήκα σε αυτό το άρθρο. Κατάλαβα κάποια πράγματα, ωστόσο διστάζω να εκτελέσω την εντολή:

>fdisk -H 224 -S 56 /dev/sdd

Και ένας λόγος είναι, πέρα ότι την εντολή αυτή την "φοβάμαι", ήθελα το GUID partitioning table και όχι το παραδοσιακό MBR.

Αυτό σημαίνει να εκτελέσω το gdisk αντί το fdisk.

Ήθελα όμως να κάνω λίγο ψάξιμο ακόμη.

Κατέβασα το GParted Live 0.10, έκανα boot με αυτό, αλλά και πάλι δεν προχώρησα στο format του /dev/sdd διότι δεν ήξερα τι παραμέτρους να βάλω. Το πρόγραμμα gparted στο ubuntu από τα repositories είναι 0.5.1 έκδοση.

Βρήκα σε ένα φόρουμ αυτή την συζήτηση. Επίσης βρήκα και αυτή τη συζήτηση στο ubuntuforums.

Πιο αναλυτικά γράφονται όμως στο φόρουμ για το gentoo, σε αυτή τη συζήτηση. Αναφέρονται το parted και το gdisk 0.7.1, ενώ εγώ έχω την 0.5.1 και δεν μπορώ να κοπιάρω τις ίδιες ενέργειες.

Γενικά δεν βγάζω άκρη.

Ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος από τους εξής για να κάνω το aligned format του δίσκου;

(α) fdisk

(β) gdisk

(γ) parted

(δ) gparted (το live ή το 0.5.1 στο ubuntu;)

Τι παραμέτρους βάζω; Θέλω ένα μόνο partition ολόκληρου του δίσκου με GUID σύστημα, όχι MBR.

Πώς θα αναβαθμίσω τις εκδόσεις των προγραμμάτων που έχω;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...