Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι θα χρειαστείτε

Μια κατα προτίμηση γρήγορη μνήμη

Kernel με ενεργοποιημένο swap. Το cyanogenmod είναι enabled για παράδειγμα

Τι κερδίζουμε τι χανουμε

-μειώνει την διάρκεια ζωής της καρτας μνημης.

-θελει root και custom kernel

-δεν δουλευει για ολους το ιδιο καλά. Με λαθος ρυθμήσεις μπορει να εχουμε Lags

+πολυ καλυτερο multitasking

+αυξηση ταχύτητας με σωστες ρυθμίσεις.

Λιγα λογια για το τεχνικό μέρος:

Το android εχει πολύ καλη διαχείρηση μνήμης. Θεωρητικά η εφαρμογή που βρίσκετε στο προσκήνιο περνει οση μνημη χρειάζεται και οι εφαρμογές παρασκηνίου αν δεν υπάρχει αρκετή μνήμη να παραμείνουν ανοιχτές αφήνουν ενα μικρο αποτύπωμα του τί κανανε ωστε να δουλεύει το multitask. ΠΧ ο browser στο αποτύμωμα λέει ειχα τις τάδε σελίδες ανοιχτες. Αν δεν αρκει η μνήμη ενω κάνουμε κατι άλλο θα κλήσει τον browser αλλα δεν θα χάσουμε τις σελίδες. Cool ε? ΟΧΙ

Εμένα προσωπικά μου σπάει τα νεύρα ενω serfαρω να μου ερχετε ενα μήνυμα να το διαβάζω και οταν επιστρέφω να ξαναφορτώνει την σελίδα. Ή οταν σερφάρω και πάω στο desktop να ξαναφορτώνει τα widgets.

Γιατι λοιπόν δεν υπάρχει "εικονική μνήμη" οπως σε windows ή swap partition οπως σε linux? Λόγο των "χαμηλων" ταχυτήτων των microSD αλλα κυρίως διοτι με το συχνό write μειώνεται η διάρκεια ζωής τους! Αν λοιπον σχεδιάζεται να κρατήσεται την SD πανω απο 2-3 χρονια η δευτερη μέθεδος δεν ειναι για εσάς. Παμε να δουμε λοιπον τους 2 τροπος που μπορουμε να αυξήσουμε την μνήμη.

1) Στο καλό μας το cyanogenμοδ ενώ εχει υποστήριξη για swap file χρησιμοποιεί κατι που δεν εχει τα παραπάνω μειονεκτιματα για να αυξήσει την μνήμη. Ονομάζετε compcache (Compressed Caching) και αυτο που κανει ειναι να δεσμεύει ενα κομάτι της μνημης και να βάζει συμπιεσμένα εκει τα δεδομένα αυξάνοντας το μεγεθος της μνήμης κατα ένα σεβαστο ποσο. Δειτε πως ειναι η μνήμη με το compcache ανοιχτο

># free
free
            total         used         free       shared      buffers
Mem:        381972       331704        50268            0         3004
-/+ buffers:             328700        53272
Swap:        99304         6872        92432

ουσιαστικά εχουμε 381 κυρίας μνήμης και 99 compcache!

Για να την ενεργοποιήσουμε πάμε settings ->Cyanogenmod Setting -> Επιδόσεις -> Χρήση Compcaxhe RAM -> 26%

To κινητό μας είναι υπεραρκετά γρήγορο ώστε να χρησιμοποιεί το μέγιστο χωρίς να κολλάει

2) O δεύτερος τρόπος έχει λίγο περισσότερη φασαρία να γίνει αλλά προσφέρει περισσότερη εικονική μνήμη με τα μειονεκτήματα που ανάφερα πιο πάνω.

># free
free
Mem:        381972       364564        17408            0        15836
-/+ buffers:             348728        33244
Swap:       262136         5220       256916

Οπως βλέπετε η εικονική μνήμη αυξήθηκε κατα πολύ. Στο πανω παράδειγμα χρησιμοποιώ swap file που ειναι και το πιο εύκολο όμως δεν ειναι το ιδανικό. Το ιδανικό θα ήταν να είχα ενα swap partition ωστε να "χαλαει" μονο αυτο. Όμως οπως ειπα η φθορά ειναι μικρή για τα δεδομένα της τεχνολογίας. Σαν θέση έχω θέση το /mnt/sdcard/swapfile.swp

Αν καποιος έχει κάνει resize τα partitions του κινητου μπορει να το βάλει στην εσωτερική καρτα μνήμης στο /cache που ειναι μαλλον το πιο ιδανικο.

Για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε θα χρειαστουμε την εφαρμογή swapper

Ανοίγοντας την εφαρμογή μας ζητητε superuser αδεια οποτε παταμε επετρεψε

Παταμε το πλήκτρο μενου και πάμε στα settings

Run at boot V

Swap place /mnt/sdcard

Swap size 256 (εχω βαλει το μέγιστο αλλα το νουμερο μπορει να αλλάξει αναλογα την ταχύτητα της sdcard. περιτό να πω οτι αν εχετε μια sd card class 4 μπορει να κανει το τηλέφωνο αργο!!! Εγω εχω class 10 και ειμαι πολυ ευχαριστημένος αλλα δεν εχω δοκιμάσει σε πιο αργες καρτες)

Swappiness 60% (ομοίως με το προιγουμενο. Οσο πιο αργή η καρτα τοσο πιο χαμηλα πρεπει να το εχουμε. Αν το βάλουμε 100% ακομα και σε class 10 καρτα παρατηρούμε lags)

Βγένουμε απο τα settings και πατάμε ON!

Λιγο υπομονή να φτιάξει το πρόγραμμα το swap file και είμαστε έτοιμοι

Για να το δοκιμάσουμε παταμε στο terminal "free"

Αυτο ήτανε!

Μια ιδεα πως θα ειναι με compache και swap ενεργοποιημνενο

># free
free
Mem:        381972       368328        13644            0        11688
-/+ buffers:             356640        25332
Swap:       361440        22928       338512

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Στο nexus s μου που εχει ενσωματωμενη την sdcard,τι λες?ποιος απο τους δυο τροπους συμφερει πιο πολυ ωστε να χαλασει βραχυπροθεσμα η καρτα μου?

android.png

Δημοσ.

Στο nexus s μου που εχει ενσωματωμενη την sdcard,τι λες?ποιος απο τους δυο τροπους συμφερει πιο πολυ ωστε να χαλασει βραχυπροθεσμα η καρτα μου?

android.png

Ο πρωτος τροπος δεν φθήρει την nand καθολου. Ξεκινησε απο το μέγιστο και αρχισε να κατεβαίνεις εαν εχεις lag.

• 4 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπράβο φίλε πολύ γαμάτος ο οδηγός σου... :)

Έχω όμως μερικές απορίες:

i)Πως μπορώ να δω τι class είναι η κάρτα μου;

ii)Αν έχω δημιουργήσει ένα ξεχωριστό partition στην SD και το έχω μόνο για το Swapper θα καεί μόνο αυτό ή μπορεί να καεί ολόκληρη κάρτα;

Επεξ/σία από Greek13
Δημοσ.

1.i. Το γράφει πάνω! Μπορείς και να κανείς μερικά sd card speed test. Η ταχύτητα εγγραφής είναι η class.ii. μόνο αυτό.Ναι αλλά καλό θα ήτανε να μην είναι μεγάλο το ποσοστό. O οδηγός έχει γραφτεί για optimus 2x οπότε καταλαβαίνεις το χάσμα από 2πυρηνο 1000άρη σε μόνο 600αρι

• 6 μήνες μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...