Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα σε ολους τους Insomniacs του forum! Ειμαι νεο μελος και αντιμετωπιζω προβλημα με τις θερμοκρασιες των πυρηνων του επεξεργαστη. Σε κατασταση αδρανειας (idle) η διαφορα μεταξυ των πυρηνων ειναι 4-5 βαθμους C (34-39). Σε full load η διαφορα ανεβαινει στους 10 βαθμους C (49-59)!! Η θερμοκρασια της πλακετας του επεξεργαστη (CPU Die - Το reading που βλεπουμε και μεσα στο BIOS) ειναι 33 C σε idle και 42 σε full load. Ο επεξεργαστης που παρουσιασε το προβλημα αυτο αρχικα ηταν ενας AMD x2 4200+ και το παρουσιασε ξαφνικα χωρις να πειραξω κατι. Αλλαξα την stock ψυκτρα με μια tower της ThermalRight και κανενα αποτελεσμα. Της εκανα και lapping για να γινει οσο το δυνατο πιο επιπεδη και παλι τιποτα. Σε καποια φαση αλλαξα επεξεργαστη και εβαλα πανω εναν Opteron 185, τον οποιο εχω μεχρι και σημερα. Το προβλημα παραμενει το ιδιο. Το σ/κ που περασε αλλαξα την ψυκτρα με ενα EK-Supreme HF waterblock. To αποτελεσμα ακριβως το ιδιο. Σε ολες αυτες τις αλλαγες χρησιμοποιησα την Arctic silver 5 με διαφορους τροπους "απλωματος" αν και νομιζω οτι ο καλυτερος ειναι μια μπαλιτσα σε μεγεθος φακης ακριβως στην μεση του επεξεργαστη.

Θα ηθελα να εξακριβωσω αν η διαφορα αυτη ειναι αληθινη η λαθος και τι ακριβως την προκαλει. Ολο το ιστορικο με κανει να σκεφτομαι οτι δεν ειναι θεμα κακης επαφης η επεξεργαστη. Νομιζω οτι ισως ειναι η motherboard. Παρακαλω τις ιδεες και τα φωτα σας!

Δημοσ.

Και σε μένα έτσι είναι, νομίζω πως είναι φυσιολογικό. Έχω i5-760 και οι πυρήνες έχουν διαφορετική θερμοκρασία ανά ζεύγη - λ.χ οι 1 και 3 έχουν σε idle 32 C και οι 2 και 4 28 C.

Δημοσ.

Και σε μένα έτσι είναι, νομίζω πως είναι φυσιολογικό. Έχω i5-760 και οι πυρήνες έχουν διαφορετική θερμοκρασία ανά ζεύγη - λ.χ οι 1 και 3 έχουν σε idle 32 C και οι 2 και 4 28 C.

Τα idle δε με ανησυχουν ιδιαιτερα, μπορω να δεχτω 4-5 βαθμους διαφορα μιας και χρησιμοποιουνται με διαφορετικη κατανομη φορτιου απο το λειτουργικο. Σε full load ομως εχεις διαφορα στους πυρηνες; Και αν ναι ποσους βαθμους;

Δημοσ.

Οντως εχουν αρκετη διαφορα στους πυρηνες.και απο την στιγμη που λες οτι αλλαξες και επεξεργαστες αλλα και ψυχτρες,κατι παιζει.

Παντως στον δικο μου τον 4200 η διαφορα αναεσα στους πυρηνες ειναι 1-2 βαθμοι.ποτε παραπανω.

Τους επεξεργαστες τους εχεις βαλει στην ιδια μητρικη?

Δημοσ.

Ναι φιλε μου, ειναι αυτη της υπογραφης. Μηπως ξερεις με ποιον τροπο μετριεται η θερμοκρασια στου πυρηνες; Εχει ο καθε πυρηνας θερμιστορ η υπολογιζεται προσεγγιστικα απο τυπους συναρτησει του ρευματος;

Δημοσ.

2 πραγματα μπορω να σκεφτω.

1.εχει προβλημα ο σενσορας θερμοκρασιας της μητρικης

2.ειναι στραβη η βαση του επεξεργαστη

Δημοσ.

με μια μικρή επιφύλαξη γιατι δεν ξέρω αν ισχύουν τα ίδια και στους AMD, φυσιολογικό είναι :) γιαυτό και προγράμματα όπως realtemp έχουν calibration για τις θερμοκρασίες... το κάθε core δεν δείχνει θερμοκρασία αλλα πόσο "απόσταση" έχει απο το να ενεργοποιήσει μια κατάσταση που θα το προστατέψει απο over-heating.

The result is that two CPUs with the exact same model number might have different TJMax values and it also seems that there are situations where cores on the same CPU can have different TJMax values.

περισσότερα εδώ: http://www.techpowerup.com/realtemp/docs.php

Ναι φιλε μου, ειναι αυτη της υπογραφης. Μηπως ξερεις με ποιον τροπο μετριεται η θερμοκρασια στου πυρηνες; Εχει ο καθε πυρηνας θερμιστορ η υπολογιζεται προσεγγιστικα απο τυπους συναρτησει του ρευματος;

ελπίζω να έγινα κατανοητός με τα παραπάνω, συγκεκριμένα: Each core on these processors has a digital thermal sensor (DTS) that reports temperature data relative to TjMax which is the safe maximum operating core temperature for the CPU.

Δημοσ.

2.ειναι στραβη η βαση του επεξεργαστη

Εννοεις να εχει στραβωσει το socket;

Επειδη δεν ξερω ακριβως τι ψυκτρα και πως ειναι η βαση τις μηπως εχεις σφιξει περισοτερο καποια βιδα?

Λογο του βαρους της ψυκτρας (ThermalRight Ultra-120 eXtreme) ειχα παιξει με ολους τους δυνατους συνδιασμους σφιξιματος της ψυκτρας. Ειχα γυρισει ακομα και το κουτι οριζοντια για να ειναι η ψυκτρα καθετα αλλα και παλι δεν αλλαξε κατι στις θερμοκρασιες.

με μια μικρή επιφύλαξη γιατι δεν ξέρω αν ισχύουν τα ίδια και στους AMD, φυσιολογικό είναι :)

Ισχυουν και για AMD συμφωνα με τον developer του CoreTemp. Το θεμα ειναι οτι η διαφορα αυτη εμφανιστηκε ξαφνικα και εχει παραμεινει απο τοτε ειτε αλλαζω επεξεργαστη ειτε ψυκτρα.

Δημοσ.

Παρουσιάζεις σαν πρόβλημα κάτι εντελώς φυσιολογικό ακόμα και με την λογική με αποτέλεσμα τα παιδιά να προσπαθούν να σου βρουν λύση κ ν'ακουγονται "στραβά Socket" k "βαριά ψήκτρα" τα multi cores κατασκευάστηκαν για καλύτερο multitasking αυτό σημαίνει ότι δεν απασχολούνται συγχρόνως και με ίση αναλογία..

Με όποιο πρόγραμμα και να μετράς την θερμοκρασία σου,αν υποθέσουμε ότι τρέχει μόνο αυτό και τίποτα άλλο στο φόντο, απασχολεί κάποιο core και σου δείχνει αυτό που πραγματικά συμβαίνει εκείνη την στιγμή, δηλαδή κάποιο η κάποια cores πιο ζεστά από τ'αλλα λόγω απασχόλησης. Οσο μεγαλύτερη "πιστότητα" έχει το πρόγραμμα τόσο θα βλέπεις ανόμοιες θερμοκρασίες.

Δεν έχω δει εγώ μέχρι σήμερα τουλάχιστον cores να μην έχουν διαφορά θερμοκρασίας που ξεκινάει από +-3 βαθμούς..

Όλα είναι απολύτως φυσιολογικά λοιπόν.. :rolleyes:

Δημοσ.

το θέμα δεν ειναι τι παριουσιάζει ο OP, αλλα τι απαντάνε οι άλλοι. πραγματικά έχει πλάκα :) είπα να μην το σχολιάσω γιατι έχω την τάση να τσακώνομαι αλλα αφου το ανέφερες +1 :mrgreen:

βέβαια ο OP υποστηρίζει οτι έγινε ξαφνικά αυτό και πιο πριν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, οπότε αν ισχύει κάτι τέτοιο εγώ δεν ξέρω να του απαντήσω...

Δημοσ.

Αυτό μπορεί να οφείλεται μόνο σε μη καλή τοποθέτηση ψήκτρας _ η ποιότητα σιλικόνης αλλά είναι κ λίγο ανούσιο να περιμένεις ακόμα και η αποβολή θερμότητας να γίνει συμμετρικά.. αν δούμε το αποτύπωμα της σιλικόνης όταν σηκώσουμε την ψήκτρα θα δούμε ότι είναι ασύμμετρο, άρα και η αποβολή..

Any way εγώ θ'ανυσηχουσα αν τις έβλεπα κολλημένες στην ίδια τιμή..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...