panakart Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Καλησπέρα παιδια.Αποφάσησα μέτα απο αλλαγή θέματος να κάνω κάτι σε σχέση με τον προγραμματισμό.Ο καθηγητής μου είπε να διαλέξω τι εφαρμογή θέλω να κάνω σε desktop και γενικα να επιλεξω το θεμα μου άσχετα με την γλώσσα προγραμματισμού την οποια θα αποφασήσουμε απο κοινού αργότερα.Θα ήθελα να μου προτείνεται καποια καλή και ενδιαφέρον ιδέα για εφαρμογη. Ευχαριστώ πολύ!
migf1 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Είναι τεράστιο το εύρος, δεν ξέρω και το γνωσικό σου επίπεδο, ούτε αν έχεις κάποια μεγαλύτερη εξειδίκευση σε κάποιον τομέα. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google δίνει διάφορες ιδέες. Προσομοίωση ελέγχου λειτουργίας ασανσέρ θα σε ενδιέφερε; http://www.elevatorchallenge.com/ http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1045016
firewalker Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Ένα fronted για OCR σε Linux που θα βασίζεται στο "ABBYY FineReader Engine for Linux".
V.I.Smirnov Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2011 Δύο επιλογές που μου έρχονται στο μυαλό : 1) Κατασκευή ενός parser που κάνει συμβολικά πράξεις (πακέτο συμβολικής άλγεβρας - CAS). Θα πρέπει να έχει τουλαχιστον υποστήριξη κλασμάτων, ακέραιους αυθαίρετου μεγέθους, παραγώγιση συναρτήσεων (συμβολικά) και συμβολική ολοκλήρωση στοιχειωδών συναρτήσεων. 2) Κατασκευή ενός mesh generator με delauny ή advancing front method σε 2d ή 3d (ανάλογα με το κουράγιο σου). Μπορείς να βάλεις ρουτίνες για refinenment του πλέγματος καθώς και άλλa post prossecing. Aν ξέρεις και κάποιο οπτικό περιβάλλον όπως qt μπορείς να γράψεις και ένα frontend για οπτικοποίηση. -
insomniaK Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Smirnov, πως σου ήρθαν αυτά τα δύο θέματα;Για το 1, κυκλοφορούν εμπορικά προγράμματα που κάνουν αυτά που περιγράφεις και για το 2. υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλά δοκιμασμένα εργαλεία για grids, e.g. http://swanmodel.sourceforge.net/Αλλά για να τα προτείνεις φανερά πιστεύεις πως υπάρχει προοπτική, μπορείς να αναπτύξεις λίγο που βλέπεις μέλλον σε αυτά τα 2 θέματα;
V.I.Smirnov Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 @insomniak Nα σου πω πως μου ήρθαν. Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας της πτυχιακής (πρέπει να) είναι κατά βάσην εκπαιδευτικός : να αφομοιώσεις γνώσεις και ει δυνατόν να μάθεις περισσότερα, όχι σώνει και καλά να φτιάξεις κάτι καινούριο. Ούτε είναι αναγκαστικό να ασχοληθείς με κάτι που θα έχει άμεσο επαγγελματικό αντίκρυσμα (αν και μπορείς βέβαια). Π.χ. σύμφωνα με το σκεπτικό σου, το αρχικό θέμα που πήρε ο φίλος (συμπίεση εικόνας με splines) τι νόημα και τι προοπτικές έχει ; Πέραν του ότι ήδη το έχουν κάνει οι συγγραφείς του paper, το ζήτημα της συμπίεσης εικόνων είναι μακράν λυμμένο.... Η πτυχιακή γι αυτόν που την κάνει είναι η τελευταία και καλή ευκαιρία να μάθει πράγματα, να συμπληρώσει και να εξασκηθεί σε ότι ήδη ξέρει. Με αυτό το σκεπτικό, η κατασκευή ενός συστήματος συμβολικής άλγεβρας έχει να προσφέρει πολλές γνώσεις και εξάσκηση που αφορούν - την χρήση της C++ (σύνταξη, βιβλιοθήκες κλπ) - τις δομές δεδομένων (κατασκευή expression trees με δέντρα κλπ), - την κατασκευή/οργάνωση/συνδυασμό διαφορετικών βιβλιοθηκών και κλάσεων (κλάσεις για κλάσματα, μεγάλους ακεραίους κλπ ) - τα προβλήματα στον χειρισμό αριθμητικών πράξεων (ακρίβεια, σφάλματα κλπ) - εφαρμογή ανώτερων μαθηματικών στον προγραμματισμό (π.χ. ενδεικτική εφαρμογή του CAS σε ειδικές συναρτήσεις, απόδειξη συμβολικών σχέσεων και θεωρημάτων με υπολογιστή) Oι μαθηματικές εκφράσεις περιέχονται σε strings. Ένας καινοτόμος τρόπος χειρισμού αυτών των εκφράσεων είναι με gene programming expressions. Έτσι, ο προγραμματιστής μπορεί να έρθει σε επαφή με αυτήν την τεχνοτροπία και να την εξετάσει στα πλαίσια της C++. Eπιπλέον, δεδομένου ότι η κατασκευή ενός CAS είναι θέμα που παραδοσιακά αφορά την Lisp, μπορεί να εισάγει τον επίδοξο προγραμματιστή σε επαφή με την νοοτροπία που έχει αυτή η γλώσσα. Δεν χρειάζεται να μάθει lisp αλλά θα δει τι είναι ο λάμβδα λογισμός (λ-calculus) και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην C++ σε προβλήματα. Η συμβολική ολοκλήρωση είναι γενικά μια πολύ δύσκολη υπόθεση αν πρόκειται να γίνει για ένα γενικό σύνολο συναρτήσεων και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω εξειδίκευση ή phD. Όπως βλέπεις, το θέμα έχει πληθώρα ζητημάτων με μεγάλο ενδιαφέρον, εξοικοιώνει τον προγραμματιστή με τον πρακτικό προγραμματισμό, δίνει γνώσεις που δεν είναι τετριμμένες και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση. Φυσικά δεν είναι ανάγκη να ασχοληθεί κάποιος με όλα τα παραπάνω - απλώς εκθέτω τις δυνατές προοπτικές. Το ότι υπάρχουν έτοιμα προγράμματα που τα κάνουν όλα αυτά δεν σημαίνει τίποτε δεδομένου ότι ο κύριος σκοπός είναι οι γνώσεις και η εξάσκηση κι όχι η προσχηματική πρωτοτυπία. Αν κάποιος έχει κριτήριο να επιλέξει θέμα για να ξεμπερδέψει όσο το δυνατόν συντομότερα ή να μάθει κάτι που έχει άμεση πέραση στην πιάτσα, εντάξει, δεν είναι κατάλληλο. Ας κάνει τον ανελκυστήρα να εξασκηθεί στην java... Εξάλλου η επιλογή της πτυχιακής συνήθως συναρτάται και με τα περαιτέρω σχέδια του γράφοντα αυτήν. Τέλος, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και κάπως υποκειμενική : είναι ένα θέμα που εμένα θα μου άρεσε πολύ - αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρέσει σε όλους... Ελπίζω να έγινε κατανοητό το σκεπτικό μου. Για το δεύτερο θέμα (mesh generator) μπορώ να επιχειρηματολογήσω ακόμη περισσότερο αλλά θα το κάνω άλλη φορά... -
unknowns5 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Σκέψου πρώτα και τον χρόνο που θα σου πάρει να τα κάνεις όλα αυτά… Στο λέω αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που ανέλαβαν πτυχιακές που ήταν έξω από τα νερά τους και αρκετά έξω. Αποτέλεσμα ήταν να περνάει εξάμηνο μετά το άλλο εξάμηνο και η πτυχιακή να ήταν ακόμη “under construction” διότι είχε 70% έρευνα / μάθηση, 30% υλοποίηση… Απλά, υπολόγισε και τον χρόνο, μην μείνεις στην πτυχιακή για χρόνια…
V.I.Smirnov Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Έχουν γνώσιν οι φύλακες ! Αυτά δεν τα διάβασες ; ...... Φυσικά δεν είναι ανάγκη να ασχοληθεί κάποιος με όλα τα παραπάνω - απλώς εκθέτω τις δυνατές προοπτικές. ...... Αν κάποιος έχει κριτήριο να επιλέξει θέμα για να ξεμπερδέψει όσο το δυνατόν συντομότερα ή να μάθει κάτι που έχει άμεση πέραση στην πιάτσα, εντάξει, δεν είναι κατάλληλο. Ας κάνει τον ανελκυστήρα να εξασκηθεί στην java... ..... Εξάλλου η επιλογή της πτυχιακής συνήθως συναρτάται και με τα περαιτέρω σχέδια του γράφοντα αυτήν. ..... Tέλος, η επιλογή της βιβλιογραφίας και η αξιοποίηση του ήδη έτοιμου υλικού (μελέτη/προσαρμογή έτοιμων parser) μπορούν να κάνουν να τελειώσει το θέμα αυτό πολύ πιο γρήγορα και εύκολα από άλλα. Η κατασκευή από το μηδέν είναι ανέφικτη και άσκοπη - είναι προφανές ότι εν πολλοίς θα χρησιμοποιηθεί έτοιμο υλικό. Aν ξέρεις πού να ψάξεις και τι να πάρεις, τελειώνει σε λιγότερο από ένα εξάμηνο. Μιλώ έχοντας ψάξει το ζήτημα, όχι επειδή έτσι μου κάπνισε.... -
unknowns5 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2011 Κάνε καλύτερα κάποια πτυχιακή που να υπολογίζει τη βέλτιστη ποσότητα καφέ που πρέπει να πίνει ένας υπάλληλος καθώς και την συχνότητα, ώστε να είναι συνεχώς παραγωγικός στο μέγιστο αλλά ταυτόχρονα όμως να γίνεται και οικονομία στον καφέ… Αυτό σίγουρα θα χαροποιήσει πολλά αφεντικά δούλων και θα σου δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης πολλών θεμάτων.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα