Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 116
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Χωρίς να γνωρίζω, θα σου έλεγα αν η γυναίκα του έχει "κοντινούς" συγγενής από τη χώρα που είναι, να το ψάξει αν υπάρχει τρόπος δωρεάς και μέχρι πιο ποσό και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί από φόρους .

Δημοσ.

Ναι και υπάρχουν πολλά άλλα αντίστοιχα.

Χμ, κ, thanks.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο σχετικά με το κούρεμα, μιας και έχεις γνώσεις;

Το κούρεμα που έγινε στα ελληνικά ομόλογα ήταν κούρεμα στη συνολική τους αξία ή μόνο στα κέρδη του ομολόγου κατά τη λήξη του;

Δημοσ.

Μου φαίνεται ότι η τοποθέτηση σε θυρίδα είναι μια λύση αν επιστρέψουμε σε ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

Αλλά από περιέργεια, η αλλαγή νομίσματος σε μια ολόκληρη χώρα πόσο στοιχίζει; Πόσο θα κοστίσει το τύπωμα τόσων χαρτονομισμάτων ή η κατασκευή τόσων κερμάτων; Έχουμε όλα αυτά τα κονδύλια και τις πρώτες ύλες;

Από που;;; :whistle:

Δημοσ.

Χμ, κ, thanks.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο σχετικά με το κούρεμα, μιας και έχεις γνώσεις;

Το κούρεμα που έγινε στα ελληνικά ομόλογα ήταν κούρεμα στη συνολική τους αξία ή μόνο στα κέρδη του ομολόγου κατά τη λήξη του;

Στη συνολική αξία

Δημοσ.

Μου φαίνεται ότι η τοποθέτηση σε θυρίδα είναι μια λύση αν επιστρέψουμε σε ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

Αλλά από περιέργεια, η αλλαγή νομίσματος σε μια ολόκληρη χώρα πόσο στοιχίζει; Πόσο θα κοστίσει το τύπωμα τόσων χαρτονομισμάτων ή η κατασκευή τόσων κερμάτων; Έχουμε όλα αυτά τα κονδύλια και τις πρώτες ύλες;

Από που;;; :whistle:

Στην Αργεντινή πάντως οι θυρίδες άνοιξαν. Δεν πιστεύω ότι θα γίνουμε σαν αυτούς, φαντάζομαι θα προσπαθήσουν οι "φίλοι" Ευρωπαίοι μας να βρούνε μία πιο μεταβατική κατάσταση που θα αφορά συνολικά όλες τις νότιες χώρες, ιδιαίτερα αν η Ιταλία πιάσει πάτο.

Το χειρότερο σενάριο, νομίζω, είναι να φύγουμε μόνοι μας.

Πάντως dreamercon, η άλλη πληροφορία που δεν μπορώ να βρω στο νετ, είναι τι έγινε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αργεντινής, που δεν ήταν ούτε σε δολλάρια ούτε σε πέσος.

Δλδ, τα πέσος τα αφήσανε πέσος. Τα δολλάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα έκαναν επίσης πέσος.

Τα άλλα νομίσματα τα άφησαν απείραχτα;

Αν π.χ. πάρω ελβετικά φράγκα στην HSBC είμαι κατοχυρωμένος σε ένα μεγάλο βαθμό στην περίπτωση υποτίμησης της νεοδραχμής εφόσον η HSBC όμως διέπεται από το ελληνικό δίκαιο; Υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να πει όλα τα νομίσματα τα γυρνάω σε νεοδραχμή; κουλό μου φαίνεται.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν εν μέρει ρίσκο υπό το νόημα ότι αν πέσει ελλάδα και ιταλία, όλο το ευρώ θα έχει πρόβλημα σε εύρος 5ετίας.

• Moderators
Δημοσ.

Στην Αργεντινή πάντως οι θυρίδες άνοιξαν.

Δηλαδή; Πώς έγινε αυτό;

Για την ακρίβεια, και που άνοιξαν, τι έγινε;

Δημοσ.

Δηλαδή; Πώς έγινε αυτό;

Για την ακρίβεια, και που άνοιξαν, τι έγινε;

Έκλαψε κόσμος χρήμα. Τι φαντάζεσαι ότι έγινε; Ό,τι δολλάριο μπορούσε να βρει το πήρε η Κυβέρνηση με το έτσι θέλω.

Άσε που ήταν εμπόλεμη ζώνη για 15-20 μέρες. Μην το ψάχνεις ούτε κατά διάνοια δεν θέλουμε απότομη αλλαγή σε δραχμή.

Πρέπει η Ευρωπαϊκή ένωση συνολικά να βρει τρόπο μετάβασης και χειρισμού της κατάστασης για όλες τις νότιες χώρες. Αν γίνει απότομα, θα ψάχνουμε για όπλα, όχι ευρώ σε θυρίδες ...

Πάντως σχετικά με Αργεντινή αν κάποιος θέλει να τη μελετήσει, το καλύτερο οικονομικό report που έχω μπορέσει να βρω είναι αυτό:

http://www.hacer.org/pdf/Schuler.pdf

Οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι τρομαχτικές. Πάλι και καλά που υπάρχουν και κάποιες διαφορές για να μην πανικοβαλλόμαστε και να έχει κάποια βάση το επιχείρημα ότι "είναι δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις".

Δημοσ.

Έκλαψε κόσμος χρήμα. Τι φαντάζεσαι ότι έγινε; Ό,τι δολλάριο μπορούσε να βρει το πήρε η Κυβέρνηση με το έτσι θέλω.

Δηλαδη ηταν χειροτεροι απ τους δικους μας που μας ρημαξανε στις περικοπες και στα χαρατσια με το ετσι θελω?

Εμεις σιγουρα ειμαστε χειροτερα απ την Αργεντινη, γιατι πόσο κανει το ψωμι εκει και ποσο εδω...

• Moderators
Δημοσ.

Άσε που ήταν εμπόλεμη ζώνη για 15-20 μέρες. Μην το ψάχνεις ούτε κατά διάνοια δεν θέλουμε απότομη αλλαγή σε δραχμή.

Εντυπωσιακό, δεν το γνώριζα. Δηλαδή να έρθει η αστυνομία και να μας εξαναγκάσει να αλλάξουμε τα μετρητά μας σε άλλο νόμισμα. Όταν αλλάξαμε από δραχμή σε ευρώ δεν ήταν αναγκαστικό πάντως (στα μετρητά αναφέρομαι, οι λογαριασμοί, ναι άλλαζαν με το ζόρι).

Καλά, στην Αργεντινή άνοιξαν οι θυρίδες και βούτηξαν τα δολλάρια. Οκ ως εδώ. Αν κάποιος είχε χρυσό στη θυρίδα; Αν είχε κοσμήματα και πετράδια; Αν είχε ευρώ ή ελβετικά φράγκα; Τα κλάψανε κι αυτά;

Εμεις σιγουρα ειμαστε χειροτερα απ την Αργεντινη, γιατι πόσο κανει το ψωμι εκει και ποσο εδω...

Μπράβο, σοβαρότατο επιχείρημα. Ελπίζω να μην το σκέφτηκες πολύ ώρα. :Ρ

Δημοσ.

Δηλαδη ηταν χειροτεροι απ τους δικους μας που μας ρημαξανε στις περικοπες και στα χαρατσια με το ετσι θελω?

Φίλε, αν συγκριθούμε με την Αργεντινή, τότε δεν έχουμε καν μπει στην «κρίση».

Έχεις διαβάσει μαρτυρίες; έχεις κατανοήσει την κατάσταση που επικράτησε αμέσως μετά το κλείδωμα των λογαριασμών;

Εντυπωσιακό, δεν το γνώριζα. Δηλαδή να έρθει η αστυνομία και να μας εξαναγκάσει να αλλάξουμε τα μετρητά μας σε άλλο νόμισμα. Όταν αλλάξαμε από δραχμή σε ευρώ δεν ήταν αναγκαστικό πάντως (στα μετρητά αναφέρομαι, οι λογαριασμοί, ναι άλλαζαν με το ζόρι).

Καλά, στην Αργεντινή άνοιξαν οι θυρίδες και βούτηξαν τα δολλάρια. Οκ ως εδώ. Αν κάποιος είχε χρυσό στη θυρίδα; Αν είχε κοσμήματα και πετράδια; Αν είχε ευρώ ή ελβετικά φράγκα; Τα κλάψανε κι αυτά;

Φυσικά και ήταν αναγκαστική η μετατροπή αλλιώς δεν θα άλλαζε κανένας τα πέσος σε δολλάρια.

Για την ακρίβεια στην αρχή ήταν προαιρετική, και με την αλλαγή κυβέρνησης (Eduardo Duhalde) βγήκε νόμος και άλλαξε όλους τους λογαριασμούς με το έτσι θέλω.

Φαντάσου ότι η αξία των ακινήτων έμεινε σταθερή σε δολάρια (κάτι σαν να λέμε ότι ένα σπίτι 100.000 ευρώ συνεχίζει να κοστίζει 100.000 ευρώ) αλλά οι καταθέσεις έγιναν πέσος και κατόπιν υποτιμήθηκαν σε 1 προς 4 (δηλαδή στο λογαριασμό σου 100.000 δολάρια έγιναν 100.000 πέσος, αξίας όμως 25.000 δολαρίων). Οι μικροκαταθέτες ουσιαστικά πτώχευσαν.

Δεν άνοιξαν όλες οι θυρίδες σε όλες τις τράπεζες (κάποιοι ήταν τυχεροί) - για να μην υπάρχουν λανθασμένες εικόνες.

Μερικές όμως, και κυρίως μικρές τράπεζες, έκλεισαν βίαια και σε αυτές «χάθηκαν» τα πάντα (ούτε καν αυτά που ακούγονται ότι τράπεζες δεν κλείνουν αλλά μόνο αγοράζονται - παπαριές- επί κρίσης έγινε το έλα να δεις). Πέραν, προφανώς, του ότι η δουλειά της αστυνομίας ήταν να προστατέψει τις τράπεζες από τους οργισμένους πολίτες και όχι τους πολίτες απο τους οργισμένους πολίτες.

Τέσπα, με δεδομένα Αργεντινής 2001 είμαστε ακόμα Ελβετία. Για αυτό η πρόταση για το ψωμί ήταν μεγάλη βλακεία.

Τώρα για τους άλλους λογαριασμούς σε άλλα νομίσματα έψαξα και δεν βρίσκω σίγουρες πληροφορίες, αλλά εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι άλλα νομίσματα δεν πειράχτηκαν και με το νόμο του Duhalde επηρεάστηκαν μόνο τα δολάρια.

Αυτά έχω βρει από το νετ, από όσο το δυνατό πιο έγκυρες πηγές. Αν έχω λάθος φυσικά κάποιος ας με διορθώσει.

Δημοσ.

Μπράβο, σοβαρότατο επιχείρημα. Ελπίζω να μην το σκέφτηκες πολύ ώρα. :Ρ

Ισως ακους πρωτη φορα οτι οι τιμες μας ειναι οι ακριβοτερες στην Ευρωπη. Ακομα και στα βασικα αγαθα, γαλα ψωμι κλπ.

Φίλε, αν συγκριθούμε με την Αργεντινή, τότε δεν έχουμε καν μπει στην «κρίση».

Έχεις διαβάσει μαρτυρίες; έχεις κατανοήσει την κατάσταση που επικράτησε αμέσως μετά το κλείδωμα των λογαριασμών;

Nαι, ακομα δε μας κλειδωσαν τους λογ/σμους, η κατασταση ομως ειναι χειροτερη, για εναν λαο που εχει συνηθισει αλλιως.

Δεν εχουμε βγει ακομα ανεξελεγκτα στους δρομους να τα σπαμε αλλα οι περισσοτεροι αρχισαμε να εχουμε προβλημα επιβιωσης. Ψαλιδισμενοι μισθοι, φοροι εισφορες, χαρατσια χαρατσια χαρατσια... τι θα μεινει??

Δημοσ.

Ορίστε για να μην κουραστείτε σας βρήκα τράπεζες στην Ελβετία και στο Λίχτενσταϊν. :-D

http://www.swconsult.ch/cgi-bin/bankcant.pl?Canton=ZH

http://www.swconsult.ch/cgi-bin/banklie.pl

Εγώ έχω μπερδευτεί είναι τόσες πολλές που δεν ξέρω ποια να διαλέξω. :-D

Δημοσ.

Nαι, ακομα δε μας κλειδωσαν τους λογ/σμους, η κατασταση ομως ειναι χειροτερη, για εναν λαο που εχει συνηθισει αλλιως.

Δεν εχουμε βγει ακομα ανεξελεγκτα στους δρομους να τα σπαμε αλλα οι περισσοτεροι αρχισαμε να εχουμε προβλημα επιβιωσης. Ψαλιδισμενοι μισθοι, φοροι εισφορες, χαρατσια χαρατσια χαρατσια... τι θα μεινει??

Βρε Ορέστη, στην Αργεντινή η πτώχευση έγινε χωρίς έλεγχο. Εβγαίναν με όπλα για να νιώθουν ασφαλείς, το ντου σε σούπερ μάρκετ ήταν καθημερινό φαινόμενο, στην παραμεθώριο μπαίναν σε σπίτια και βασανίζαν κόσμο να μαρτυρήσει που έχει κρυμμένα τα δολάριά του - πώς μπορείς να τα συγκρίνεις με εμάς όπως είμαστε τώρα;

Έχεις δίκιο ότι λόγω του ότι έχουμε συνηθίσει να ζούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες μας κακοφαίνεται και φυσικά έχουμε πολλοί μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αλλά αυτό θα αλλάξει προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο. Επομένως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προετοιμασμένοι.

Είναι ακριβό το ψωμί, αλλά υπάρχει ψωμί, σωστά;

Ας ελπίσουμε τουλάχιστο ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα έλθει και η στιγμή της αφύπνησης και της βελτίωσης της κοινωνίας. Γιατί αν πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεωκοπία, θα γίνουμε πραγματικά τρίτος κόσμος.

Ισως ακους πρωτη φορα οτι οι τιμες μας ειναι οι ακριβοτερες στην Ευρωπη. Ακομα και στα βασικα αγαθα, γαλα ψωμι κλπ.

Δεν νομίζω ότι είναι οι "ακριβότερες". Μπορείς να παραθέσεις στοιχεία για αυτό και γενικότερα για το κόστος ζωής.

Ωστόσο, δεν έχουν σημασία οι τιμές διότι η αγοραστική ικανότητά σου εξαρτάται και από το εισόδημα και λόγω της κρίσης η αγοραστική ικανότητα του κόσμου θα πάει στο 0.

Μεταξύ του "δεν μπορώ να αγοράσω" και μεταξύ του δεν κοιμάμαι χωρίς όπλο στο σπίτι μου, υπάρχει διαφορά right?

Ορίστε για να μην κουραστείτε σας βρήκα τράπεζες στην Ελβετία και στο Λίχτενσταϊν. :-D

http://www.swconsult.ch/cgi-bin/bankcant.pl?Canton=ZH

http://www.swconsult.ch/cgi-bin/banklie.pl

Εγώ έχω μπερδευτεί είναι τόσες πολλές που δεν ξέρω ποια να διαλέξω. :-D

H Ελβετία βέβαια τυπώνει χρήμα αυτή τη στιγμή ε ;)

Δημοσ.

Μπράβο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...