Sebu Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Ακολουθώντας τα πολύ καλά threads 1, 2, 3 και 4 αποφασισα να κλοκαρω για πρωτη φορα τον δικο μου Q6600, κομμάτι Σεπτεμβρίου 2007, G0 stepping και vid=1,25v H μητρικη ειναι η Gigabyte EP45-DS3L, αναγκαστικα καθως η προηγούμενη Gigabyte που ειχα 3 χρονια σταματησε να δουλευει (προ του o/c για αγνωστο λογο). Τροφοδοτικο εχω ενα Corsair HX650W modular, μνημες προς το παρον επανω 2 dimm Crucial 1gb εκαστο στα 800mhz (και αυτα 9ος του 2007) και μια 8800gts (την οποια θα δοκιμασω αργοτερα κυριως για πλακα να υπερχρονισω). Λογω της αντικαταστασης της μητρικης και επειδη θα πειραματιζομουν με το o/c βρηκα την ευκαιρια και αλλαξα την Stock ανεπαρκη ψυκτρα με την Corsair A70 με τους 2 ανεμιστηρες με φρεσκια Arctic Silver. Με την αλλαγη της ψυκτρας κερδισα αμεσως σε idle απο 36 βαθμους πριν 32-33 μετα. Στοχος μου ειναι να ανεβασω αν μπορω την cpu οσο παει και να αντικαταστησω την 8800gts με μια 460gtx (μικρο budjet) ωστε το pc να αντεξει για gaming κανενα χρονο ακομα (Hitman, CoD, Skyrim, γενικα fps κτλ). Δυστυχως ξεχασα να παρω screenshot απο το cpuz πριν αρχισω το o/c. O υπολογιστης δουλευε στα 266Χ9=2.400 με ρευμα κοντα στο 1,05 κατι απο οσο θυμαμαι. Επειδη δεν ειχα χρονο και υπομονη για αργο o/c ανα 25mhz και δοκιμη, ακολουθωντας τα 4 ανωτερω κατατοπιστικοτατα threads, εβγαλα ενα συνδυασμο παραμετρων (συντηρητικα για αρχη σε fsb και πολλαπλασιαστη) και ξεκινησα. Εγιναν 4 δοκιμες (οπως θα δειτε στην συνημμένη εικόνα. Η 1η στα 2,8ghz με prime95 για 69 λεπτα χωρις σφαλμα, η 2η στα 3 ghz με prime για 94 λεπτα χωρις σφαλμα, η 3η στα 3,2ghz το prime αντεξε μολις 2 λεπτα και εβγαλε σφαλμα στον 3ο εργατη (υποψιαζομαι ανεπαρκες ρευμα) και η 4η παλι στα 3ghz για 4 ωρες και 47 λεπτα προκειμενου να δοκιμασω ποσο σταθερο ειναι εκει αν δεν καταφερω να παω στα 3,2ghz. Θερμοκρασιες ακομα και υστερα απο 4ωρες και 49 λεπτα ειχα max 52 βαθμους στους 2 πυρηνες και 49 στους αλλους 2. Λογω εποχης η θερμοκρασια δωματιου ειναι 21-22 βαθμους, ωστοσο το καλοκαιρι ειναι 8-9 βαθμους μεγαλυτερη. Ωστοσο φοβαμαι οτι το καλοκαιρι αυτοι οι 8-9 βαθμοι στο δωματιο θα μεταφερθουν και στο κουτι αρα το max 52 ισως γινει max 62. Στην 2η δοκιμη χαμηλωσα το fsb και ανεβασα τον πολλαπλασιαστη επιτηδες για να δω αν θα κερδισω κατι σε θερμοκρασια το οποιο θα μου επετρεπε να χαμηλωσω το vcore. Στην 3η που απετυχε υποψιαζομαι ανεπαρκες ρευμα (θα δειτε το συνημμενο) και ισως πρεπει να ανεβασω το vcore απο το 1,30 στο 1,3125 ή και στο 1,325. Τελος συνημμένα και screenshots απο τα τεστς που ετρεξαν. Περιμενω σχολια σας προκειμενου να βελτιωσω οτι μπορω (σιγουρα τωρα τουλαχιστον για τα 3ghz θα αρχισω να χαμηλωνω το vcore να δω μεχρι που ειναι σταθερο ωστε να κερδισω σε θερμοκρασιες και "ζωη" επεξεργαστη). Επισης θα ηθελα προτασεις για να επιχειρησω ενα πιο σταθερο 3,2ghz. Θα εχω προβλημα με το 1,325v αν χρειαστει να παω εκει? Δεν θεωρω οτι με καινε οι μνημες στο 3,2ghz γιατι και στο 2,8 δουλευαν στα 400mhz με ολα τα αλλα ιδια. Τεινω προς το ρευμα της cpu ως φταιχτη. Το pc δεν δουλευει υπερωριες παρα μονο ελαχιστες ωρες (μαξ 4-5) την ημερα και ισως λιγο παραπανω τα ΣΚ. Το μεγαλο στρες του θα ειναι σε κανενα παιχνιδι (δυσκολο να ζορισει και τους 4 πυρηνες 100%) και καμια full hd ματροσκα.
caution Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Έχεις καλό επεξεργαστή (G0) καλή μητρική και καλό cooling. Think big. Ξεκίνα για τα 3.4 Πραγματικά με αυτά τα vcore και αυτές τις θερμοκρασίες ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ να κάνεις κακό σε κανένα part. Ξέρω άτομα με 1.5V@q6600@true ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ και το cpu δεν έχει βγάλει κιχ.
Sebu Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Κοιταξε και εγω εχω παθει πλακα, βασικα με την A70. Χαλαλι τα 50 ευρω της. Μιλαμε απο τα 2,4 στα 3 με φουλ load και ειναι κολλημενη στους 52 βαθμους (η stock με full load μου πηγαινε 65αρια-70αρια για πλακα). Εσυ λες δλδ να αρχισω να ανεβαζω το ρευμα vcore=1,325?? ή παιζει ρολο και το cpu termination??? Μηπως το τελευταιο στο 1,26 κανει τη ζημια??? Μηπως απο την αλλη θελει παραπανω ρευμα το North?? To MCH δεν ειναι το Northbridge? Γενικα πιστευω οτι απο δω και περα ειναι πειραματισμος με αυτες τις 3 αξιες για να βρω για αρχη stable ρυθμισεις για 3,2ghz. Αν πετυχω 3,6ghz μιλαμε για 50% overclocking, ουτε στα πιο τρελα μου ονειρα Αλλα εκει δεν νομιζω η θερμοκρασια να παραμεινει στους 52 βαθμους (ακομα και στα 3,2ghz αφου θα αρχισω να ανεβαζω τα ρευματα). Και οπως ειπα μεχρι τα 3ghz που ειναι σταθερο, υστερα απο 4+ ωρες Prime ειχε 52 βαθμους cpu temp με θερμοκρασια περιβαλλοντος 21 βαθμους. Το καλοκαιρι που ο χωρος ομως θα εχει 30??? Εκτος και αν η Α70 εχει ακομα αποθεμα απαγωγης θερμοτητας που δεν μου τα εχει δειξει και μπορει πχ και στα 3,2 να διωχνει το ιδιο καλα τη ζεστη και να κραταει την cpu στους 52 βαθμους. Αν και απο τα 2,8ghz στα 3ghz ειχαμε μια αυξηση 2 βαθμων στη θερμοκρασια σημαδι οτι η ψυκτρα δεν εχει πολλα αποθεματα ακομα να καταπινει το 50αρι. Απο την αλλη σε πραγματικες συνθηκες δεν θα χρειαστω ποτε και τους 4 πυρηνες aka 100% cpu load καθως δεν κανω encoding, folding κτλ. Και δεν εχω δει μεχρι σημερα παιχνιδι ή ματροσκα να χρησιμοποιει και τους 4 πυρηνες
Luciddream Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 για άλλη μια φορά θα συμφωνήσω, πήγαινε κατευθείαν 3.4 για να μην πώ 3.6. η cpu αντέχει και πολύ παραπάνω, απο θέμα θερμοκρασιών οπότε μην το φοβάσαι.. εγώ είμαι σταθερά 3.6 εδώ και πολυ πολυ πολυ καιρό .. μην φοβάσαι να δώσεις μέχρι 1.45v ... λένε και παραπάνω οτι πέρνει (1.5 απο intel specs) αλλα εμένα δεν μου έχει χρειαστεί. πρόσεξε να δώσεις σωστά τα ρεύματα και τις συχνότητες στις μνήμες για να μην σου βγάζει errors και δεν ξέρεις τι φταίει Κοιταξε και εγω εχω παθει πλακα, βασικα με την A70. Χαλαλι τα 50 ευρω της. Μιλαμε απο τα 2,4 στα 3 με φουλ load και ειναι κολλημενη στους 52 βαθμους (η stock με full load μου πηγαινε 65αρια-70αρια για πλακα). Εσυ λες δλδ να αρχισω να ανεβαζω το ρευμα vcore=1,325?? ή παιζει ρολο και το cpu termination??? Μηπως το τελευταιο στο 1,26 κανει τη ζημια??? Μηπως απο την αλλη θελει παραπανω ρευμα το North?? To MCH δεν ειναι το Northbridge? Γενικα πιστευω οτι απο δω και περα ειναι πειραματισμος με αυτες τις 3 αξιες για να βρω για αρχη stable ρυθμισεις για 3,2ghz. Αν πετυχω 3,6ghz μιλαμε για 50% overclocking, ουτε στα πιο τρελα μου ονειρα Αλλα εκει δεν νομιζω η θερμοκρασια να παραμεινει στους 52 βαθμους (ακομα και στα 3,2ghz αφου θα αρχισω να ανεβαζω τα ρευματα). Και οπως ειπα μεχρι τα 3ghz που ειναι σταθερο, υστερα απο 4+ ωρες Prime ειχε 52 βαθμους cpu temp με θερμοκρασια περιβαλλοντος 21 βαθμους. Το καλοκαιρι που ο χωρος ομως θα εχει 30??? Εκτος και αν η Α70 εχει ακομα αποθεμα απαγωγης θερμοτητας που δεν μου τα εχει δειξει και μπορει πχ και στα 3,2 να διωχνει το ιδιο καλα τη ζεστη και να κραταει την cpu στους 52 βαθμους. Αν και απο τα 2,8ghz στα 3ghz ειχαμε μια αυξηση 2 βαθμων στη θερμοκρασια σημαδι οτι η ψυκτρα δεν εχει πολλα αποθεματα ακομα να καταπινει το 50αρι. βγάλε ένα screenshot απο bios για να είμαστε πιο σίγουροι. το NB είναι όντως το MCH, εγώ το έχω +0.150 αλλα δεν ξέρω αν χρειάζεται. και το καλοκαίρι 90% μια χαρα θα είσαι, αν και εγώ το είχα ρίξει στα 3.2 να σου πώ την αλήθεια γιατι είχα κάτι μπλε οθόνες (που τελικά μάλλον έφταιγε το χαμηλό vcore που είχα δώσει).. η CPU αντέχει περίπου μέχρι τους 120c, στους 100 ρίχνει τα ρολόγια της και στους 120 κλείνει. οπότε το να την τρέχεις γύρω στα 60-70 δεν είναι τόσο κακό. πίστεψε με τα έχω ψάξει πολύ πολύ όλα αυτά για να στα γράφω τώρα εδω edit: σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να τρέχεις το καλοκαίρι με 100c, καθώς θα της μειώνει πιο γρήγορα την ζωή, αλλα δεν σημαίνει οτι δεν θα τρέχει κιόλας εγώ προσέχω να είμαι γύρω στα 65-70 MAX.
Sebu Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Πριν ξεκινησω το o/c οταν αντεκατεστησα την μητρικη, στα slots 3 & 4 δεν δεχεται dimm μνημης. Μολις βαλω στο 3 δεν μπαινει στα Windows, μολις βαλω και στο 4 σφυραει το εσωτερικο ηχειο και δεν κανει καν ποστ ο υπολογιστης. Ολα αυτα με τα defaults στο bios (και για τις μνημες). Μηπως με default 1,8v και 4-4-4-12 ζοριζοταν με τα 2 επιπλεον dimm? Να δοκιμασω να τα βαλω τωρα που εχω δωσει ρευμα λιγο πανω απο 2volt και εχω χαλαρωσει τα timings σε 5-5-5-18?? Στην προηγουμενη μητρικη (που χαλασε) και ηταν επισης Gigabyte P35DQ6, δεχοταν μονο τα 3 dimms, με το 4ο χτυπαγε το memtest. Και τα 4 dimm ειναι Crucial, του ιδιου τυπου, αγορασμενα απευθειας απο την Crucial με διαφορα 1 μηνα (σε ζευγαρια). Ισως παιζει ασυμβατοτητα τον εν λογω dimms με τη Gigabyte. Στις μνημες αυτη τη στιγμη εχω τα πιο χαλαρα timings με βαση το cpuz ωστε να μην αντιμετωπισω θεματα. Αν δω ζορια ισως παιξω μεταξυ 3,2ghz και 3,6ghz ωστε να πετυχω fsb μικροτερο των 400 για να βαλω τις μνημες να δουλευουν λιγοτερο απο 800mhz (μηπως τις ζοριζω λιγοτερο ετσι) και θεωρητικα θα κερδισω και σε καταναλωση ρευματος και θερμοκρασια με το μικροτερο fsb. βγάλε ένα screenshot απο bios για να είμαστε πιο σίγουροι. το NB είναι όντως το MCH, εγώ το έχω +0.150 αλλα δεν ξέρω αν χρειάζεται. και το καλοκαίρι 90% μια χαρα θα είσαι, αν και εγώ το είχα ρίξει στα 3.2 να σου πώ την αλήθεια γιατι είχα κάτι μπλε οθόνες (που τελικά μάλλον έφταιγε το χαμηλό vcore που είχα δώσει).. η CPU αντέχει περίπου μέχρι τους 120c, στους 100 ρίχνει τα ρολόγια της και στους 120 κλείνει. οπότε το να την τρέχεις γύρω στα 60-70 δεν είναι τόσο κακό. πίστεψε με τα έχω ψάξει πολύ πολύ όλα αυτά για να στα γράφω τώρα εδω edit: σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να τρέχεις το καλοκαίρι με 100c, καθώς θα της μειώνει πιο γρήγορα την ζωή, αλλα δεν σημαίνει οτι δεν θα τρέχει κιόλας εγώ προσέχω να είμαι γύρω στα 65-70 MAX. Πως βγαζω screenshot στο bios αφου ειμαι εκτος Windows? Να τραβηζω φωτο με το κινητο? (οι τιμες που εχω βαλει στο excel που ανεβασα ειναι copy-paste απο το bios). Καλα για το καλοκαιρι απλα "φοβομουν" οτι το 52 θα γινει μαξ 60-62 βαθμους οχι παραπανω (στα 3-3,2ghz παντα). Απλα επειδη ο οδηγος o/c του phovos στο forum ελεγε Μιας και αναφέραμε τη θερμοκρασία λειτουργίας καλό θα ήταν να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ξεπερνάμε τους 55-60 βαθμούς σε full load, και αυτό είναι ένα όριο που θέτω εγώ για τους επεξεργαστές που δουλεύω.Υπάρχουν χρήστες που ανέχονται και μεγαλύτερες θερμοκρασίες αλλά προσωπικά προτιμώ λίγο λιγότερο o/c παρά θερμοκρασίες 65-70oC για αυτο σκεφτομουν να κινηθω κατω απο τους 60 βαθμους σε φουλ load. Απλα το Northbridge στην συγκεκριμενη μητρικη εχει μια μικρη απλη ψυκτρα μονο δεν θελω να ανεβασει θερμοκρασιες λογω voltage γιατι δεν θα εχει καλη απαγωγη. Η προηγουμενη μητρικη που ειχε ενα τερας heatsink σαν την λερναια υδρα ηταν καλυτερο (αλλα λογω backplate δεν επαιρνε ευκολα aftermarket ψυκτρα cpu για αυτο δεν το επαιρνα αποφαση τοσα χρονια και εμενα stock).
caution Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Τα vcore τις τάξεως το 1.36-1.4-1.45 αποδεδειγμένα ΔΕΝ ιδρώνουν τον Kentsfield σου. @ Νorth (MCH στις giga) μπορεί να χρειαστεί να δώσεις χειροκίνητα 1.15 ή 1.2 αν βλέπεις αστάθειες σε μνήμες με ψηλά fsb. VTT (termination), λογικά με κάτι σαν 1.3 είσαι καλυμμένος μέχρι τα 3.4. Και τέλος για τις θερμοκρασίες, ακόμα και 70φευγα να βλέπεις @ stress, στην πράξη τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα
Luciddream Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 όσο βάζεις dimms, πρέπει να δίνεις και παραπάνω ρεύμα (που ακριβώς δεν θυμάμαι αλλα αν χρειαστεί το ψάχνουμε). δοκίμασε καλύτερα με δυο dimms για αρχή. γενικά οι gigabyte έχουν θέματα με τις μνήμες πολλές φορές. εμένα φαντάσου dual channel παίζει μόνο στα 800mhz παραπάνω με τίποτα. τα default του bios τα ξεχνάς, πρέπει να βάλεις τις τιμές που χρειάζονται οι μνήμες. αν τις βάλεις σε λιγότερα μπορεί πάλι να τρώς μπλε οθόνες.
Sebu Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Thank you both guys Θα συνεχισω τα πειραματα το ΣΚ και θα επανελθω με νεοτερα.
Luciddream Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Πως βγαζω screenshot στο bios αφου ειμαι εκτος Windows? Να τραβηζω φωτο με το κινητο? (οι τιμες που εχω βαλει στο excel που ανεβασα ειναι copy-paste απο το bios). Καλα για το καλοκαιρι απλα "φοβομουν" οτι το 52 θα γινει μαξ 60-62 βαθμους οχι παραπανω (στα 3-3,2ghz παντα). Απλα επειδη ο οδηγος o/c του phovos στο forum ελεγε για αυτο σκεφτομουν να κινηθω κατω απο τους 60 βαθμους σε φουλ load. Απλα το Northbridge στην συγκεκριμενη μητρικη εχει μια μικρη απλη ψυκτρα μονο δεν θελω να ανεβασει θερμοκρασιες λογω voltage γιατι δεν θα εχει καλη απαγωγη. Η προηγουμενη μητρικη που ειχε ενα τερας heatsink σαν την λερναια υδρα ηταν καλυτερο (αλλα λογω backplate δεν επαιρνε ευκολα aftermarket ψυκτρα cpu για αυτο δεν το επαιρνα αποφαση τοσα χρονια και εμενα stock). ναι βγάλε με κινητό φώτο.. αν και μάλλον όπως τα γράφει απο πάνω ο caution είναι δεν έχει κάτι επιπλέον. την ψύκτρα στο NB μπορείς να την αλλάξεις, μπορείς να δείς τιμές για θερμοκρασία του NB? αυτό θα είναι καλό, σε μένα π.χ δεν γίνεται να δείς :/
Sebu Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 όσο βάζεις dimms, πρέπει να δίνεις και παραπάνω ρεύμα (που ακριβώς δεν θυμάμαι αλλα αν χρειαστεί το ψάχνουμε). δοκίμασε καλύτερα με δυο dimms για αρχή. γενικά οι gigabyte έχουν θέματα με τις μνήμες πολλές φορές. εμένα φαντάσου dual channel παίζει μόνο στα 800mhz παραπάνω με τίποτα. τα default του bios τα ξεχνάς, πρέπει να βάλεις τις τιμές που χρειάζονται οι μνήμες. αν τις βάλεις σε λιγότερα μπορεί πάλι να τρώς μπλε οθόνες. Στην παρουσα φαση εχω βαλει οπως φαινεται χειροκινητα τα timings σε 5-5-5-18 και το ρευμα στο 2,08 (μετα το 2,08 ολες οι αλλες επιλογες στο bios της Gigabyte εχουν ροζ χρωμα - μαλλον τις φοβαται οι gigabyte για παραπανω). Τις πιο εξειδικευμενες ρυθμισεις για μνημες που εχει σε 2ο μενου τις εχω προς στιγμην στο Auto. Με 2 dimm-ακια δουλευω απο τοτε που περασα την νεα μητρικη καθως δεν δεχοταν με τιποτα το 3ο (με stock ρυθμισεις και ρευματα στο bios). Θα επιχειρησω τωρα να εγκαταστησω το 3ο για αρχη. την ψύκτρα στο NB μπορείς να την αλλάξεις, μπορείς να δείς τιμές για θερμοκρασία του NB? αυτό θα είναι καλό, σε μένα π.χ δεν γίνεται να δείς :/ Ουτε σε εμενα γινεται να δεις στα Windows (πχ με το Easytune) θα κοιταξω το bios μηπως το System temp που λεει τραβαει απο αισθητηρα κοντα στο NB. Αν και δεν ξερω θερμοκρασια στο bios ποσο αντικειμενικη ειναι καθως εκεινη τη στιγμη το μηχανημα ειναι idle και δεν στρεσαρεται. Δεν θελω να μπω στη διαδικασια αλλαγης της ψυκτρας του NB. Θα ριξω ματι να δω τι εχει γυρω, μηπως η Α70 που ειναι τερατακι την "καλυπτει" με τη ροη του αερα των 2 ανεμιστηρων.
Luciddream Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Στην παρουσα φαση εχω βαλει οπως φαινεται χειροκινητα τα timings σε 5-5-5-18 και το ρευμα στο 2,08 (μετα το 2,08 ολες οι αλλες επιλογες στο bios της Gigabyte εχουν ροζ χρωμα - μαλλον τις φοβαται οι gigabyte για παραπανω). Τις πιο εξειδικευμενες ρυθμισεις για μνημες που εχει σε 2ο μενου τις εχω προς στιγμην στο Auto. Με 2 dimm-ακια δουλευω απο τοτε που περασα την νεα μητρικη καθως δεν δεχοταν με τιποτα το 3ο (με stock ρυθμισεις και ρευματα στο bios). Θα επιχειρησω τωρα να εγκαταστησω το 3ο για αρχη. στα πόσα mhz ? 800? αν είναι 800 ίσως δεν χρειάζεσαι τόσο ρεύμα. τις εξειδικευμένες ρυθμίσεις μια χαρα στο Auto. αν έχει FSB - RAM strap με ονομασίες 2.66D κτλπ, πρόσεξε να διαλέξεις αυτό που είναι για το συγκεκριμένο FSB (π.χ 400)
Sebu Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 στα πόσα mhz ? 800? αν είναι 800 ίσως δεν χρειάζεσαι τόσο ρεύμα. τις εξειδικευμένες ρυθμίσεις μια χαρα στο Auto. αν έχει FSB - RAM strap με ονομασίες 2.66D κτλπ, πρόσεξε να διαλέξεις αυτό που είναι για το συγκεκριμένο FSB (π.χ 400) Δες το συνημμένο.Στο cpuz εχει μια ρυθμιση για 5-5-5-18 με 1,8volt (εγω εδωσα 2,08 προληπτικα) και μια 4-4-4-12 με 2,2 volt (τα οποια ομως στο bios εμφανιζει με ροζ χρωμα - υποθετω ως risky και καλα). Αυτο που με μπερδευει στους πολλαπλασιαστες της μνημης ειναι πχ τα 2,00D και 2,00B ή 2,66D και 2,66C ή 4,00Α και 4,00Β ή 3,33D και 3,33C. Ποια η διαφορα αναμεσα σε αυτα τα θεωρητικα ομοια νουμερα. Ενα googlarisma αυτων των στοιχειων δεν μου εδωσε κατι χρησιμο.
caution Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 ( Στην καρτέλα "memory"@cpuz βλέπεις που παίζουν atm )
Luciddream Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2011 Δες το συνημμένο.Στο cpuz εχει μια ρυθμιση για 5-5-5-18 με 1,8volt (εγω εδωσα 2,08 προληπτικα) και μια 4-4-4-12 με 2,2 volt (τα οποια ομως στο bios εμφανιζει με ροζ χρωμα - υποθετω ως risky και καλα). Αυτο που με μπερδευει στους πολλαπλασιαστες της μνημης ειναι πχ τα 2,00D και 2,00B ή 2,66D και 2,66C ή 4,00Α και 4,00Β ή 3,33D και 3,33C. Ποια η διαφορα αναμεσα σε αυτα τα θεωρητικα ομοια νουμερα. Ενα googlarisma αυτων των στοιχειων δεν μου εδωσε κατι χρησιμο. Memory Multiplier: (G)MCH Strapping x.xxA --> 266MHz x.xxB --> 333MHz x.xxC --> 200MHz x.xxD --> 400MHz κάπως έτσι πάει. σε μένα τουλάχιστον. (δηλαδή αν έχεις 400 FSB διαλέγεις το D το οποίο σου δίνει 800mhz RAM. αν έχεις 333FSB διαλέγεις το B που θα σου δώσει 800mhz RAM) επίσης μην δίνεις παραπάνω ρεύμα στις μνήμες χωρίς λόγο... μπορεί να τους κάνει ζημία. δές τι έχω κάνει στο NB αν και δεν ξέρω πόσο το έχει βοηθήσει αυτό. είναι ένα aftermarket (το ανεμιστηράκι έχει πέσει τώρα αλλα και πάλι δεν μασάει ) Δες το συνημμένο.Στο cpuz εχει μια ρυθμιση για 5-5-5-18 με 1,8volt (εγω εδωσα 2,08 προληπτικα) και μια 4-4-4-12 με 2,2 volt (τα οποια ομως στο bios εμφανιζει με ροζ χρωμα - υποθετω ως risky και καλα). τώρα "είδα" το συνημμένο... απο την στιγμή που σου λέει 2.2 δίνεις 2.2... δεν σε νοιάζει το χρωματιστό του BIOS. θα είσαι μια χαρά... και θα μπορείς να "πιάσεις" και 4-4-4-12 .... με λιγότερο μπορεί να σου πετάει errors. αν θέλεις πάλι σε πιο χαλαρά timings με 1.8v είσαι οκ.
Sebu Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2011 Καλημέρες Δυο απετυχημενες προσπαθειες για τα 3,2ghz H 1η multiplier=8 FSB=400 Vcore=1,3 (οσο ηταν και με τα σταθερα επι 4,5 ωρες 3ghz) Cpu termination=1,28 (από 1,26 που ηταν και με τα σταθερα επι 4,5 ωρες 3ghz) Ολα τα υπολοιπα ιδια οπως τις ρυθμισεις που ανεβασα χθες, Prime95 και FAIL στα 10 λεπτα. Θερμοκρασια προλαβε και ανεβασε στους 51 βαθμους. 2η προσπαθεια multiplier=8 FSB=400 Vcore=1,3125 (πρωτη φορα το ανεβαζω τοσο) Cpu termination=1,26 (το μειωσα σε σχεση με την προηγουμενη και το πηγα εκει που ειχα πετυχει τα σταθερα επι 4,5 ωρες 3ghz) Ολα τα υπολοιπα ιδια οπως τις ρυθμισεις που ανεβασα χθες, Prime95 και FAIL στα 70 λεπτα. Θερμοκρασια ανεβασε στους 54 βαθμους (οσο δουλευαν και οι 4 πυρηνες). Στο cpuz με τα 3ghz σταθερα, βλεπω idle vcore=1,248 και οταν στρεσαρονται και οι 4 πυρηνες στο 100% εχω vcore=1,216 (και αντεξε 4,5+ ωρες το Prime και το σταματησα εγω γιατι βαρεθηκα). Δεν ξερω αν φταιει το vcore=1,3125 (ειναι χαμηλο???), το κοβει το termination=1,26-1,28 (ειναι χαμηλο???) ή ειναι χαμηλα το Νorthbridge=1,22 (παρολο που δουλευω τις μνημες στα 800mhz που ειναι τα specs τους με χαλαρα timings). Τωρα τρεχω 3η προσπαθεια multiplier=8 FSB=400 Vcore=1,325 Cpu termination=1,28 Τρεχει prime95 για 10 λεπτα μεχρι στιγμης, θερμοκρασια 55 βαθμοι (ανεβασε κιολας 1 βαθμο στα 10 λεπτα, με το που πηγε το vcore απο το 1,3125 στο 1,325). Με την 1η σημερινη προσπαθεια για τα 3,2ghz επειδη ειχα ανεβασει το vcore στο bios, στο cpuz 100% stressed ελεγε vcore=1,232 (απο 1,216) αλλα αντεξε μονο 10 λεπτα. Στην 2η προσπαθεια ελεγε vcore=1,248 και αντεξε 70 λεπτα. Τωρα με την 3η το cpuz λεει vcore=1,232 με stressed 100% παρολο που εχω ανεβασει και το vcore στο 1,325 και το termination στο 1,28 (θα με τρελανει, τραβαει λιγοτερο ρευμα, απο οτι οταν ειχα το vcore στο 1,3125?????). Edit: Στιγμιαια βλεπω στο cpuz οτι το vcore ανεβαινει μεχρι το 1,248 απο 1,232. Ισως τις πρωτες φορες ηθελε λιγο παραπανω ρευμα για ξεπεταγματα και δεν το ειχε??? Το Prime95 αντεχει 72 λεπτα μεχρι στιγμης, οι θερμοκρασιες 55-56 βαθμοι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα