nikolaos_ Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Έχω έναν εξωτερικό δίσκο 500GB που αυτόν τον καιρό δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα. Σκέφτηκα να του βάλω πολλές μαζί διανομές Linux τις οποίες να διαλέγω κατά το boot όταν τον συνδέω (με usb) στο netbook που διαθέτω. Το netbook έχει στον δικό του δίσκο Windows 7 τα οποία δεν θέλω να σβήσω, οπότε στο bios κάνω τη σχετική ρύθμιση να κάνει εκκίνηση από το usb. Φυσικά θέλω το εκάστοτε Linux που θα τρέχω να βλέπει το δίσκο αυτό. Ωστόσο δεν έχω ιδέα πώς μπορώ να βάλω στο MBR του εξωτερικού δίσκου τον επιλογέα διανομών Linux. Ομοίως, πώς να βάλω όλες αυτές τις διανομές μέσα στον εξωτερικό δίσκο; Να κάνω format τον εξωτερικό δίσκο σε διάφορα partitions με ext3/4; Θα ήθελα να αφήσω ένα partition σε NTFS, ώστε τυχόν δεδομένα του εξωτερικού δίσκου να είναι ορατά όταν συνδεθεί με ένα αμιγώς Windows σύστημα. Αν είναι εφικτή μια τέτοια κατάσταση στον εξωτερικό δίσκο, είναι δυνατόν να αλλάζω μηχάνημα εκτέλεσης; Δηλαδή, να συνδέω με USB τον εξωτερικό δίσκο σε άλλον υπολογιστή (ρυθμισμένος κατάλληλα από το bios να εκτελέσει από εκείνον) και να εκκινεί απρόσκοπτα. Επειδή αντιμετωπίζω λόγω δουλειάς πολλές διαφορετικές διανομές, μού έχει δημιουργηθεί η επιθυμία να τις συγκεντρώσω στον εξωτερικό μου δίσκο και να μάθω τις ιδιαιτερότητες τους. Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει να βάλω και OpenBSD ή FreeBSD εκτός από τις παρακάτω διανομές: - OpenSuSE - Red Hat ή Fedora - Gentoo - Ubuntu - Mint Σαν ένα μίνιμουμ με ενδιαφέρει να συνυπάρχουν OpenSuSE και Ubuntu. Έχω υπόψη το UNetbootin, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έκανε επιτυχείς εγκαταστάσεις σε όλες τις διανομές που διαθέτει, επιπλέον δεν έχει τη δυνατότητα πολλαπλών εγκαταστάσεων (ή έτσι νομίζω) στον ίδιο εξωτερικό δίσκο. Με αυτό επιτυχώς μπόρεσα να βάλω μόνο το Ubuntu. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dancer_69 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Λογικά θα χρειαστείς διαφορετικό διαμέρισμα για την κάθε διανομή. Επίσης μιας και πρόκειται να χρησιμοποιήσεις πάνω από 4 λειτουργικά θα χρειαστεί να γινει αναδιαμόφωση των διαμερισμάτων του δίσκου μιας και χρειάζεσαι extended διαμέρισμα(αυτό γιατί επιτρέπονται μόνο 4 primary διαμερίσματα στο δίσκο). Οπότε θα κρατήσεις, αν υπάρχει ήδη, το ntfs διαμέρισμα(ίσως να το συρρικνώσεις ώστε να μείνει περισσότερος χώρος διαθέσιμος) και στον ελεύθερο χώρο θα δημιουργήσεις ένα extended διαμέρισμα στο οποίο θα μπουν τα διαμερίσματα της εκάστοτε διανομής. Η διαδιακασία αυτή μπορεί να γίνει κατά την εγκατάσταση της πρώτης διανομής μιας οι περισσότερες διαθέτουν εργαλείο διαχείρισης δίσκων που παρέχει αυτες τις λειτουργίες. Όσον αφορά τον bootloader, θα τον εγκαταστήσεις στον εξωτερικό δίσκο(αν πχ ο δίσκος είναι ο sdc, όταν ερωτηθείς κατά την εγκατάσταση της διανομής σχετικά, θα επιλέξεις το δίσκο αυτόν). Ετσι από τη στιγμή που θα τον επιλέξεις από το bios ο υπολογιστής θα ξεκινά από αυτό το δίσκο και θα μπαίνει στον grub. Τώρα αν οι διανομές θα λειτουργούν απρόσκοπτα σε οποιονδήποτε υπολογιστή, αυτό παίζει ανάλογα με το hardware του. Επίσης θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το ntfs διαμέρισμα ως κοινό home για όλες τις διανομές, και απλά κατά την εγκατάσταση της κάθε διανομής να ορίζεις αυτό το διαμέρισμα ως home. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό username για την κάθε διανομή. Αυτό που δεν γνωρίζω βέβαια είναι το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το ntfs διαμέρισμα ως home, οπότε κάποιος που γνωρίζει ας μας απαντήσει πάνω σε αυτό. Ελπίζω να βοήθησα λίγο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Έκανα μια δοκιμή με το YUMI αλλά όλα κατά το boot κάπου κολλάνε. Π.χ. τα Ubuntu μου λένε >(initramfs) Unable to find a medium containing a live file system Η λογική του προγράμματος YUMI είναι να φορτώνει .iso που έχω κατεβάσει και έχω βάλει στον εξωτερικό δίσκο. Έβαλα OpenSuSE 11.1, Ubuntu 11.10, XUbuntu 11.10, Fedora 15, Mint 11, όλα σε .iso. Κάνω boot από τον usb-εξωτερικό δίσκο το netbook, βρίσκει το GRUB στον MBR του (προφανώς) και κατόπιν μια επιλογή αν θα συνεχίσω με τη λίστα των ISO ή τον εσωτερικό δίσκο. Η λίστα έχει τα συστήματα που ανέφερα: >--- Directly Bootable ISOs --- Boot ubuntu-11.10-desktop-i386.iso Boot openSUSE-11.1-GNOME-LiveCD-i686.iso Boot Fedora-15-i686-Live-Desktop.iso Boot linuxmint-11-gnome-dvd-32bit.iso Boot xubuntu-11.10-desktop-i386.iso Ωστόσο κανένα από όποιο κι αν διαλέξω στη λίστα δεν εκκινεί κανονικά, κολλάει ή βγάζει το μήνυμα που ανέφερα παραπάνω. @dancer69, δεν έχω πρόβλημα να κάνω πολλά partition στον εξωτερικό δίσκο. Αυτό που δεν θέλω και δεν ξέρω πώς να το αποφύγω με σιγουριά, είναι να μην καταστραφεί το MBR του εσωτερικού δίσκου. Αν καταφέρω να απενεργοποιήσω τον εσωτερικό δίσκο, θα κάνω κανονική εγκατάσταση στον εξωτερικό και για το /home μπορώ να κάνω mount ένα επιπλέον partition. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GKNSB Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Είναι λίγο καφρίλα αυτό που θες να κάνεις αλλά μ'αρέσει το concept Επειδή έχεις αρκετό κόψε ράψε θα μπορούσες να το κάνεις και σε ένα virtual box ώστε να μην γίνει στραβή. Μετά bootareis από κάποιοι live, παίρνεις αυτό τον δίσκο του virtualbox με dd και τον φοράς στον εξωτερικό σου. Και από εκεί και πέρα αυξομειώνεις το μέγεθος στα partitions που πλέον βρίσκονται στον εξωτερικό με gparted. Just stating εναλλακτικές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Το καλύτερο που μπόρεσα να βρω είναι το Multisystem το οποίο από ό,τι κατάλαβα βάζει τα .iso αρχεία με τα live cd των λειτουργικών και αλλάζει το MBR του usb-εξωτερικού δίσκου, ώστε να τρέχει κατ' επιλογήν σύστημα. Υπολόγιζα πως θα μπορούσα να κάνω εγκατάσταση του κάθε livecd συστήματος στον εξωτερικό δίσκο, οπότε με κάποιο τρόπο να βάλω πολλά μαζί σε διαφορετικά partition. Όμως οι installers κάθε livecd, φαίνεται πως δεν το δέχονται. Δεν βλέπουν τον εξωτερικό δίσκο των 250GB με άλλο τρόπο εκτός από FAT32 και δεν τον κάνουν format σε ext3/4. "Απαιτούν" την εγκατάστασή τους στο /dev/sda δηλαδή τον εσωτερικό δίσκο. Οπότε αν έχετε να προτείνετε κάτι που να προσπερνά αυτόν το σκόπελο, πείτε μου...! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GKNSB Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Αυτό που σου είπα παραπάνω μπορεί να δουλέψει. Κατάλαβες τι εννοώ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dancer_69 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Το καλύτερο που μπόρεσα να βρω είναι το Multisystem το οποίο από ό,τι κατάλαβα βάζει τα .iso αρχεία με τα live cd των λειτουργικών και αλλάζει το MBR του usb-εξωτερικού δίσκου, ώστε να τρέχει κατ' επιλογήν σύστημα. Υπολόγιζα πως θα μπορούσα να κάνω εγκατάσταση του κάθε livecd συστήματος στον εξωτερικό δίσκο, οπότε με κάποιο τρόπο να βάλω πολλά μαζί σε διαφορετικά partition. Όμως οι installers κάθε livecd, φαίνεται πως δεν το δέχονται. Δεν βλέπουν τον εξωτερικό δίσκο των 250GB με άλλο τρόπο εκτός από FAT32 και δεν τον κάνουν format σε ext3/4. "Απαιτούν" την εγκατάστασή τους στο /dev/sda δηλαδή τον εσωτερικό δίσκο. Οπότε αν έχετε να προτείνετε κάτι που να προσπερνά αυτόν το σκόπελο, πείτε μου...! Δοκίμασε να κάνεις boot με το gparted live cd: http://gparted.sourceforge.net/download.php και κάνε από εκεί τα διαμερίσματα που χρειάζεσαι. Όσο για το να γραφτεί ο bootloader στον εσωτερικό δίσκο, ακόμη και αν γίνει κατα λάθος(αν και οι διανομές που θέλεις νομίζω έχουν όλες επιλογή για το που θα μπει ο bootloader), μη το φοβάσαι. Μπορείς εύκολα να επαναφέρεις αυτόν των windows από το dvd τους. Με μια αναζήτηση στο google θα βρεις πολλές οδηγίες σχετικά, είναι αρκετά απλό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα