Critter Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 (επεξεργασμένο) Μπορείς να μου δώσεις μια περιληπτική περιγραφή των γεγονότων που θα ακολουθήσουν, όπως τα οραματίζεσαι; Του στυλ, "για 15 μέρες δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος, μισθοί και δωρεάν δημόσιες παροχές, έχουμε πλιάτσικο στους δρόμους. Μετά αυτο-οργανώνεται το λαϊκό κίνημα και εντός 40 ημερών γίνονται εκλογές. Έχουμε αναθεώρηση του συντάγματος και σε 6 μήνες έχει επανέλθει η ζωή στο "φυσιολογικό" με τα Χ νέα δεδομένα". Μπορείς να το κάνεις αυτό σε 10 γραμμές; Γιατί αυτό που ακούω μέχρι τώρα είναι απλά "να καούν όλα, να φύγουν αυτοί, ο λαός στους δρόμους κτλ.". Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν μου αρκεί. Κατανοώ την οργή και το μίσος, αλλά δεν βλέπω τι καλό μπορεί να ακολουθήσει. Ωραία, να μην κάει το μπουρδέλο η βουλή (εγώ δεν είμαι υπερ του συνθήματος άλλωστε). Αυτά που περιγράφεις παραπάνω έχεις σκεφτεί οτι ετοιμάζονται να γίνουν με την τρέχουσα πολιτική και οτι απλά μετατίθενται για το μέλλον; Εχεις σκεφτεί οτι το σκηνικό που περιγράφεις μπορει να πραγματοποιηθει και στα 2 σενάρια που περιέγραψα στο προηγούμενο ποστ; Εχεις σκεφτεί οτι ο εξαθλιωμενος δεν έχει τιποτα να χασει απο μια πτώχευση και συνεπώς θα είναι πρόθυμος να κάψει τη βουλή χωρις να τον νοιάζει καν το μετά; Εχεις θυμηθεί που οδήγησε τη Γερμανια η Συνθήκη των Βερσαλλιών που ταπείνωνε και εξαθλίωνε τους Γερμανους με αποτέλεσμα να οδηγηθουμε στον δεύτερο παγκόσμιο; Ότι κάνανε στους Γερμανούς τότε, τα κάνουν σε αντιστοιχα σημερινά μεγεθη σε εμας σήμερα...εξαθλίωση και ταπείνωση όντας ακόμα στην αρχή. Μην απαντήσεις στις ερωτήσεις. Ρητορικές ειναι. Το ζήτημα είναι να αντιληφθείς οτι όλα αυτά που λες οτι θα συμβούν με το να ξεσηκωθεί ο κόσμος σήμερα, είναι πολύ πιθανότερο να συμβούν σε πολύ χειρότερο βαθμό στο μέλλον (η εξαθλίωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη) και να οδηγήσουν ακόμα και σε πολεμικές καταστάσεις ως η πιο pure ιστορικά καπιταλιστική λύση για reset των οικονομιών-χωρών κτλ. Για μένα σου είπα πιο είναι το δίλλημα : Πτώχευση σήμερα και επανεκκίνηση αυριο με μια χαμένη 10ετία μπροστά μας ή μια χαμένη δεκαετία λιτότητας, πτώχευση και άλλη μια δεκαετία για να πάμε μπροστά; Και μάλιστα το τελευταίο σενάριο θα είναι και με πολύ πιο περιοριστικούς όρους για την εθνική μας κυριαρχία και γενικά την κηδεμονία. Αν εσύ βλέπεις το τρέχον σενάριο ως το καλύτερο απο τα χειρότερα, τοτε μάλλον είναι επειδή δεν έχεις αντιληφθει πλήρως το τι έρχετε. Κόντα είμαστε...τα πρώτα σημάδια φαίνονται στον ορίζοντα... Κλείνω με ένα ρητό του Ιπποκράτη... Συγχαρητήρια πάντως που ξέρεις τον ιπποκράτη. Σπάνιο για Γιατρο (δεν ειρωνεύομαι εσένα μιας και δείχνεις/γράφεις ηθικός αλλα τους γιατρούς γενικά...με τις όποιες εξαιρέσεις). Επεξ/σία 26 Οκτωβρίου 2011 από Critter
FilipposMD Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Το ζήτημα είναι να αντιληφθείς οτι όλα αυτά που λες οτι θα συμβούν με το να ξεσηκωθεί ο κόσμος σήμερα, είναι πολύ πιθανότερο να συμβούν σε πολύ χειρότερο βαθμό στο μέλλον (η εξαθλίωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη) και να οδηγήσουν ακόμα και σε πολεμικές καταστάσεις ως η πιο pure ιστορικά καπιταλιστική λύση για reset των οικονομιών-χωρών κτλ. Για μένα σου είπα πιο είναι το δίλλημα : Πτώχευση σήμερα και επανεκκίνηση αυριο με μια χαμένη 10ετία μπροστά μας ή μια χαμένη δεκαετία λιτότητας, πτώχευση και άλλη μια δεκαετία για να πάμε μπροστά; Και μάλιστα το τελευταίο σενάριο θα είναι και με πολύ πιο περιοριστικούς όρους για την εθνική μας κυριαρχία και γενικά την κηδεμονία. Αν εσύ βλέπεις το τρέχον σενάριο καλύτερο απο τα χειρότερα, τοτε μάλλον είναι επειδή δεν έχεις αντιληφθει πλήρως το τι έρχεται. Κόντα είμαστε...τα πρώτα σημάδια φαίνονται στον ορίζοντα... Μα εγώ δεν έχω γράψει ποτέ και πουθενά ότι το τρέχον σενάριο είναι καλό και θα δουλέψει. Αυτό με το οποίο διαφωνώ είναι το "τα γκρεμίζουμε όλα με οδηγό την οργή μας, γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε", αυτό δηλαδή που εκφράζει το γνωστό σύνθημα για την βουλή. Συμφωνώ μαζί σου σε πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Η όποια διαφωνία μου έχει συνήθως να κάνει με απόψεις, σαν αυτή του φίλου παραπάνω, ο οποίος προφανώς δεν είναι κάποιος πεινασμένος άστεγος, που όντως δεν έχει ούτε να φάει: Χειρότερα δεν μπορεί να γίνει αν διαλύσει το ευρώ γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούνε να το αρπάξουνε από εμάς τους απλούς. Αυτό το βρίσκω εντελώς λάθος και επικίνδυνο να το νομίζει κανείς. Υπάρχουν πολύ χειρότερα από τώρα και, όπως λες κι εσύ, αναμένεται να έρθουν. Προσωπικά αναρωτιέμαι (και δεν έχω απάντηση) αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε τα χειρότερα να σημαίνουν πχ μείωση των λειτουργούντων κρεβατιών εντατικής θεραπείας κατά 20% για 2 χρόνια, αντί για μείωση κατά 80% για 6 μήνες. Μείωση του βασικού μισθούν στα 300 ευρώ για 2 χρόνια, αντί για αδυναμία πληρωμής μισθών για 6 μήνες. Γιατί το δεύτερο σενάριο θα σημάνει εκατόμβες νεκρών. Αυτό που συμπεραίνω, από το κλίμα που εισπράττω γύρω μου, είναι ότι με μια σπίθα, μπορεί αύριο να καεί κυριολεκτικά η βουλή, να έχουμε νεκρούς διαδηλωτές και αστυνομικούς και να υπάρξει ένα χάος, μέσα στο οποίο θα καταρρεύσουν οι όποιες παροχές της πολιτείας προς τους κοινωνικά αδύνατους. Το να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις για 2 μήνες και το να μην έχουν υλικά τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα για το ίδιο διάστημα αρκεί για να έχουμε δράματα. Η εναλλακτική που αναζητώ είναι μια αλλαγή του σκηνικού μέσα από πιο ομαλές διαδικασίες. Πχ πρόωρες εκλογές, καταποντισμός των υπαρχουσών πολιτικών δυνάμεων και ενδεχομένως ανάδειξη ενός πιο υγιούς πολιτικού σκηνικού. Αν αυτό περιλαμβάνει και πτώχευση, ας γίνει (όπως έχω πει, δεν είμαι ειδικός να ξέρω τι είναι πιο καλό για την ελληνική οικονομία). Αν λοιπόν το δικό μου, πιο ομαλό σενάριο είναι ρεαλιστικό, θέλω οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κάψουν και να διαλύσουν να κατανοούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αν αυτός που κρατάει τον πυρσό νομίζει ότι έχει φτάσει στον πάτο και ότι αν ανάψει την φωτιά και βρει έναν Τσάβες, η Ελλάδα θα γίνει ο παράδεισος της Βενεζουέλας, έχουμε πρόβλημα. Αν ξέρει ότι το Καράκας έχει κάπου 10.000% περισσότερους φόνους από την Ελλάδα θα το σκεφτεί 2 φορές να ανάψει την φωτιά. Αν κρίνει ότι αξίζει τον κόπο, καλώς, να το δεχτώ. Εξάλλου, μερικές φορές χρειάζεται ακρωτηριασμός για να σωθεί ο ασθενής. Αλλά πρέπει να ξέρεις την αξία του να έχεις πόδι, πριν αποφασίσεις να το κόψεις ελαφρά τη καρδία. Θεωρώ ότι δεν είναι δειλία ή συμβιβασμός αυτό που σκέφτομαι, αλλά προσπάθεια για ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, στην οποία το διακύβευμα είναι το αν θα χάσουμε αρκετά ή σχεδόν τα πάντα (και δεν μιλάω απαραιτήτως για λεφτά).
KilliK Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Αν ξέρει ότι το Καράκας έχει κάπου 10.000% περισσότερους φόνους από την Ελλάδα αναφερεσαι στους αμεσους φονους μονο;
Critter Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Αν λοιπόν το δικό μου, πιο ομαλό σενάριο είναι ρεαλιστικό, θέλω οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κάψουν και να διαλύσουν να κατανοούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αν αυτός που κρατάει τον πυρσό νομίζει ότι έχει φτάσει στον πάτο και ότι αν ανάψει την φωτιά και βρει έναν Τσάβες, η Ελλάδα θα γίνει ο παράδεισος της Βενεζουέλας, έχουμε πρόβλημα. Αν ξέρει ότι το Καράκας έχει κάπου 10.000% περισσότερους φόνους από την Ελλάδα θα το σκεφτεί 2 φορές να ανάψει την φωτιά. Αν κρίνει ότι αξίζει τον κόπο, καλώς, να το δεχτώ. Εξάλλου, μερικές φορές χρειάζεται ακρωτηριασμός για να σωθεί ο ασθενής. Αλλά πρέπει να ξέρεις την αξία του να έχεις πόδι, πριν αποφασίσεις να το κόψεις ελαφρά τη καρδία. Θεωρώ ότι δεν είναι δειλία ή συμβιβασμός αυτό που σκέφτομαι, αλλά προσπάθεια για ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, στην οποία το διακύβευμα είναι το αν θα χάσουμε αρκετά ή σχεδόν τα πάντα (και δεν μιλάω απαραιτήτως για λεφτά). Εν κατακλείδει, κρατάω το παραπάνω. Δεν είμαι απο αυτούς που προς το παρόν πεινάνε αλλα σαφέστατα και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο στο μέλλον να πεινάσω. Παρόλα αυτά νομίζω οτι είμαι σε θέση να καταλάβω πως νιώθει ένας άνθρωπος που ξαφνικά δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, δεν έχει να θρέψει την οικογένεια του, του παίρνουν το σπίτι οι τράπεζες, χρωστάει δεξιά και αριστερά και τον έχουν με το μαχαίρι στο λαιμό, στέλνει το παιδί του στο σχολείο χωρίς ένα τοστ και δεν έχει να του πληρώσει φροντιστήριο κτλ. Δεν ξέρω αν γνωρίζεις κάποια οικογένεια τέτοια, εγω δυστυχώς τυχαίνει να γνωρίζω και σίγουρα πολλοί απο εμας. Πολλοί επίσης ζούνε με τις αποταμιεύσεις που σε λίγο θα τελειώσουν. Πίστεψε με οτι δεν μπορείς να απαιτείς απο τέτοιους άνθρώπους να αντιμετωπίσουν ψυχραιμα τις καταστάσεις. Το ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν και θα βγούν έξω να ξεσπάσουν όπου βρούν, χωρίς να κερδίσουν κάτι, δεν είναι κάτι που θα το σκεφτούν ώριμα-ψύχραιμα και θα το κάνουν ώς λύση. Θα είναι ενστικτώδης αντίδραση. Οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί πριν 2 χρόνια να συζητάγανε μια παρόμοια κατάσταση σε μία άλλη χώρα και να λέγανε "κοίτα τους αλήτες". Δεν είμαι εγώ και εσύ, προς το παρόν, που θα τα σπάσουμε λόγω της εξαθλίωσης. Εμείς το πολύ να κάνουμε καμμια πορεία. Όταν ομως οι εξαθλιωμένοι φτάσουν στο απόγειο, τότε όχι μόνο θα τα σπάσουνε όλα, αλλα θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε έξω μην μας κόψουν το χέρι για να μας πάρουν το CASIO με το λαμπάκι. Και σιγά σιγά που ξέρεις, μπορει να ενωθούμε και μεις μαζί τους (χωρίς να το φανταζόμαστε τώρα) ή να τρώμε ο ένας τον άλλο. Ξέρω, το έφτασα στο τέρμα αλλα απο τη στιγμή που μιλάμε για μία κατάσταση που πάει προς το χειρότερο, πρέπει να σκεφτόμαστε ποιά μπορεί να είναι τα χειρότερα. Υ.Γ : Αυτός που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, για πιο λόγο να ενδιαφερθεί για το χρέος και για το καλό της χώρας; Αυτός κοιτάει οτι δεν έχει μία στην τσέπη. Με ποιά ψυχραιμία θα κατανοήσει οτι όλα γίνονται για το καλό της χώρας, όταν η χώρα περιλαμβάνει και αυτόν, ο οποίος πτωχεύει; Anyway, το θέμα δεν είναι να βγεί ο λαός στους δρόμους για να σπάσει οτι βρει και να κάψει τη βουλή. Το ζήτημα είναι να δείξει οτι έχει τη δύναμη να επηρρεάσει τις αποφάσεις που παίρνονται για αυτόν. Μια εβδομάδα με 1 εκατομύριο κόσμο στην Αθήνα και μετά θα βλέπαμε αν οι πορείες καταφέρνουν τίποτα ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι οτι όταν ο κόσμος δείχνει οτι τα δέχεται όλα αυτά, του βάζουν κι'αλλα. Πρέπει να δείξει οτι δεν τα δέχεται μαζικά. Και δεν φτάνει μόνο η πορεία.
FilipposMD Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Critter, μα κι εγώ κατανοώ και το άγχος και την οργή και τον πανικό. Μπορώ να εξηγήσω και να καταλάβω γιατί υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις, απλά δεν τις βρίσκω εποικοδομητικές. Εγώ που έχω την πολυτέλεια να σκεφτώ ακόμα ψύχραιμα θεωρώ χρέος μου να συνεισφέρω την ψυχραιμία μου στην κουβέντα. Κι αν αύριο για Χ λόγους θολώσω, θα ήθελα να με πιάσει κάποιος και να μου μιλήσει με ψυχραιμία για τα υπέρ και τα κατά των ενεργειών μου. Πιθανώς τότε να τον γράψω στα @@ μου βέβαια, αλλά μπορεί και να με βοηθήσει να σκεφτώ πιο καθαρά.
Tilemaxx Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Ποιά εθνική κυριαρχία; Αυτή έχει χαθεί εδώ και καιρό. Φίλλιπε, αυτά τα "κατά" και τα "καθωσπρέπει", νομίζεις τα έλαβαν υπόψιν τους οι Αργεντίνοι το 2000;
Τοξοβολος_UK Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Πριν μισή ώρα κορυφαίος πολιτικός αναλυτής της Βρετανίας είπε ζωντανά στο BBC ότι είτε επιτευφθεί είτε όχι οριστική συμφωνία σήμερα για την κρίση στην Ευροζώνη είναι σαφές πως πλέον η Ε.Ε κινείται στην τροχιά της πολιτικής ένωσης. Συγκεκριμένα είπε ότι για πρώτη φόρα στην ιστορία της ΕΕ βλέπουμε μια τόσο μαζική κινητοποίηση για ''λύση'' του θέματος η οποία ΑΝ συμφωνηθεί θα δώσει τα θεμέλια κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 2 χρόνια για Ομόσπονδη ΕΕ. Η Ελλάδα είπε θα θεωρήται πάντα η αφορμή με την οποία η Ε.Ε. θα μετεξελιγχθεί σε μια ενιαια πολιτική οντότητα! Σε οτι αφορά τη Βρετανία είπε πως είναι σαφές πως εάν τελικά φτάσουμε σε μια Ομόσπονδη ΕΕ τότε οι πολιτικές συνέπειες στη Βρετανία θα είναι τεράστιες και πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Βρετανία θα αναγκαστεί να κάνει δημοψήφισμα ,αυτή τη φορά ΟΧΙ για να βγούμε από την ΕΕ αλλά για το αν θα συμμετέχουμε σε μια μελλοντική Ευρώπη κατα τα πρότυπα των Η.Π.Α
μαφαλντα Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.Τα όσα διαδραματίζονται διάλυση δείχνουν όχι πολιτική ένωση.
FilipposMD Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Φίλλιπε, αυτά τα "κατά" και τα "καθωσπρέπει", νομίζεις τα έλαβαν υπόψιν τους οι Αργεντίνοι το 2000; Τι είναι τα "κατά"; Τέλος πάντων, υποθέτω ότι για να έχουν μερικές δεκάδες νεκρούς στους δρόμους και πλιάτσικο μέσα στις πόλεις, έδρασαν με οργή και όχι ψυχραιμία. Αν αυτό είναι το πρότυπο μας και ο μόνος δρόμος, καλώς. Αν όμως (υποθέτοντας ότι είσαι υπέρ της βίαιης δράσης) ένας από τους νεκρούς είναι πχ ο αδερφός σου ή ο φίλος σου και ένα από τα καταστήματα που θα καταστραφούν είναι του πατέρα σου, περιμένω να το αντιμετωπίσεις με συγκατάβαση, ως λογική θυσία για την εξυπηρέτηση του σκοπού. Όσο για την ΕΕ, τι να πω. Ή που θα πάει 30 χρόνια πίσω ή που θα κάνει αποφασιστικό βήμα μπροστά. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος...
Tilemaxx Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Ποιός είπε οτι τα επικροτώ; Απλά εσύ μου φαίνεσαι πολύ "χαλαρός", μου θυμίζεις κάτι σταρχιδιστές παππούδες ένα πράγμα όπου έχουν γραμμένο το πολιτικό σύστημα εκεί που δεν πιάνει μελάνι, και πέρα απο τα βασικά (να πέφτει η σύνταξη, ένα πιάτο φαϊ κτλ) είναι του "δεν βαριέσαι". Δεν σου επιτίθομαι τώρα, ελπίζω να πιάνεις το ύφος μου.
FilipposMD Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2011 Ποιός είπε οτι τα επικροτώ; Απλά εσύ μου φαίνεσαι πολύ "χαλαρός", μου θυμίζεις κάτι σταρχιδιστές παππούδες ένα πράγμα όπου έχουν γραμμένο το πολιτικό σύστημα εκεί που δεν πιάνει μελάνι, και πέρα απο τα βασικά (να πέφτει η σύνταξη, ένα πιάτο φαϊ κτλ) είναι του "δεν βαριέσαι". Δεν σου επιτίθομαι τώρα, ελπίζω να πιάνεις το ύφος μου. Ναι, αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζω συχνά και εκτός insomnia, λόγω χαρακτήρα. Επειδή γενικά δεν φωνάζω και δεν είμαι υπέρ βίαιων ή παρορμητικών ενεργειών, πολλοί με αντιλαμβάνονται ως αδιάφορο. Πχ όταν είμαι εξοργισμένος με μια εταιρεία, παίρνω τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατών και λέω με ήρεμη φωνή στην τηλεφωνήτρια "παρακαλώ σημειώστε ότι πήρα και φώναζα και έβριζα, γιατί πραγματικά είμαι πολύ εκνευρισμένος με το επίπεδο εξυπηρέτησης, αλλά ξέρω ότι δεν φταίτε εσείς προσωπικά". Αντιστοίχως, μάλλον δεν σας πείθω όταν γράφω "θεωρώ πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι τρισάθλιο, αλλά δεν νομίζω ότι η λύση είναι ο προπηλακισμός του", γιατί το σύνηθες είναι ο οργισμένος να λέει "στη φυλακή και στις κρεμάλες όλοι τους". Καμιά φορά είναι κουραστικό να πρέπει να εξηγώ τα -για μένα- αυτονόητα, αλλά τι να κάνεις;
kage Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2011 μωρε μπραβο ξενυχτησαν μια φορα!!!μηπως να τους λυπηθουμε 50% και νομιζω 30% στα χαρτια δημοσιου..-δεν μπορω να το βρω αυτη την στιγμη ουτε ενα γνωστο σιτε να γραφει ινφο!-live μονο στην ΝΕΤ οι υπολοιποι υπνο... 100δις -το gr χρεος 30δις για να στηριξουν τις τραπεζες και καποια λεφτα για το ταμειο χρηματοπιστωτικης σταθεροτητας ----- θα 'αποσυρουν' τον μπερλουσκονι?
Τοξοβολος_UK Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2011 Λοιπόν άκουσα και γω μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα ζωντάνα στο BBC τον Παπαντρέου να εμφανίζεται διθυραμβικός στο πρες κονφερενς.Το BBC μιλάει για 1τρις Ευρώ στο EFSF , 106 δις η επανακεφαλεοποίηση των τραπεζών και για τη συμφωνία με τραπεζίτες στο 50% κούρεμα για την Ελλάδα.Υπογραμίζει οτι αυτό ΔΕΝ συνιστά χρεοκοπια για την Ελλάδα καθώς επίσης ο ίδιος αναλυτής που σας έλεγα είπε ξανά πως πλέον είναι σχεδόν σίγουρες οι ''Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης'' αργά η γρήγορα μετά από αυτή τη συμφωνία. Εντωμεταξύ το εντυπωσιακό είναι οτι ο Μίλιμπαντ στο House of Commons το πρωί είπε οτι αν η Ευρώπη όντως κινηθεί προς την κατεύθυνση πολιτικής ενότητας τότε δε θα είχε πρόβλημα να βάλει και τη Βρετανία στο ευρώ αν αναλάβει εξουσία... *Θετικές οι αντιδράσεις των αγορών ήδη στην Ασία.Το Ευρώ ανέβηκε στο μέγιστο 2 μήνου απέναντι στο δολάριο ήδη. Θετικό και το CNN http://money.cnn.com/2011/10/26/news/international/european_union_crisis_summit/index.htm?hpt=hp_t1 Finally, Europe has a deal German Chancellor Angela Merkel and other European leaders met in Brussels on Wednesday to hammer out a debt crisis deal. NEW YORK (CNNMoney) -- European Union leaders announced an agreement early Thursday on debt crisis measures, including a hard-fought deal with private sector investors to take a 50% loss on Greek bonds. The agreement came at the end of a marathon round of talks to finalize the details of a comprehensive policy response to the government debt and banking problems threatening the stability of the euro currency and global economy. The response aims to resolve three related problems: the debt crisis in Greece, instability in the banking sector and a sorely outgunned bailout fund. Under the new plan, Greek bondholders voluntarily agreed to write down the value of Greek bonds by 50%, which translates to €100 billion and will reduce the nation's debt load to 120% from 150%. Charles Dallara, director of the Institute of International Finance, which represented the private sector in the talks, welcomed the agreement. In a statement, he said private investors agreed to the 50% discount "with the support of a 30 billion euro" official private sector involvement package. The agreement also calls for the creation of a new financing program with the International Monetary Fund worth up to 100 billion, according to an official statement. The leaders agreed on two ways to increase the firepower of the EU bailout fund, known as the European Financial Stability Facility. The methods will each leverage the fund by four or five fold, the statement said, boosting its resources to about €1 trillion. As expected, the fund will be used to partially insure new issues of government bonds. In addition, it will be supplemented by the creation of one or more special investment vehicles, which will be open to private sector players such as sovereign wealth funds. The fund will be used to partially insure new issues of government bonds. In addition, the fund will be supplemented by the creation of one or more special investment vehicles, which will be open to private sector players such as sovereign wealth funds. China has already expressed interest in backing the special investment mechanism. The possibility that China could back the the rescue effort helped lift U.S. stock prices late Wednesday. Earlier, the Council issued a statement saying heads of state had agreed to raise capital requirements for banks vulnerable to losses on euro-area government bonds. "The overarching goal of the exercise is to foster confidence in the European banking sector," said European Council president Herman Van Rompuy. Under the terms outlined by EU officials, banks would be required to sharply increase core capital levels to 9% to create a buffer against potential losses. Based on market rates in September, banks will need to raise a total of €106 billion to meet the new targets, according to the European Banking Authority. That compares with estimates from the International Monetary Fund and private sector economists that ranged between €100 and €300 billion. The banks would have until the end of June 2012 to meet those new requirements, according to a statement. Jose Barosso, president of the European Commission, said the technical work needed to complete the measures will be completed "in the coming weeks." "The key is implementation," said Barosso. "It is not enough to make commitments." Investors have been clamoring for a decisive response to the long-running debt crisis in Europe. But the measures announced Thursday may not fully satisfy some financial market participant Το έγραφο της περίληψης της συμφωνίας από την Ε.Ε. Έτσι όπως το δίνουν φαίνεται να είναι και γαμώ. http://consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/125645.pdf Main results of Euro Summit The euro is at the core of our European project of peace, stability and prosperity. We agreed today on a comprehensive set of measures to restore confidence and address the current tensions in financial markets. These measures reflect our unwavering determination to overcome together the current difficulties and to take all the necessary steps towards a deeper economic union commensurate with our monetary union. Today we agreed on the following: 1. An agreement that should secure the decline of the Greek debt to GDP ratio with an objective of reaching 120% by 2020. Euro area Member States will contribute to the PSI package up to 30 bn euro. The nominal discount will be 50% on notional Greek debt held by private investors. A new EU-IMF multiannual programme financing up to 100 bn euro will be put in place by the end of the year. It will be accompanied by a strengthening of the mechanisms for the monitoring of implementation of the reforms. 2. The significant optimisation of the resources of the EFSF, without extending the guarantees underpinning the facility. The options agreed will allow the EFSF resources to be leveraged. The leverage effect of both options will vary, depending on their specific features and market conditions, but could be up to 4 or 5, which is expected to yield around 1 trillion euro (around 1.4 trillion dollar). We call on the Eurogroup to finalise the terms and conditions for the implementation of these modalities in November. In addition, further cooperation with the IMF will be sought to further enhance the EFSF resources. 3. A comprehensive set of measures to raise confidence in the banking sector by (i) facilitating access to term-funding through a coordinated approach at EU level and (ii) the increase in the capital position of banks to 9% of Core Tier 1 by the end of June 2012. National supervisors must ensure that banks' recapitalisation plans do not lead to excess deleveraging. 4. An unequivocal commitment to ensure fiscal discipline and accelerate structural reforms for growth and employment. Particular efforts are being deployed by Spain. New strong commitments on structural reforms have been made by Italy. Portugal and Ireland will continue their reform programmes with the support of our crisis mechanisms. 5. A significant strengthening of economic and fiscal coordination and surveillance. A set of very specific measures, going beyond and above the recently adopted package on economic governance, will be put in place. 6. Ten measures to improve the governance of the Euro area. 7. A mandate to the President of the European Council, in close collaboration with the President of the Commission and the President of the Eurogroup, to identify possible steps to strengthen the economic union, including exploring the possibility of limited Treaty changes. An interim report will be presented in December 2011. A report on how to implement the agreed measures will be finalised by March 2012. Για να δούμε...
Προτεινόμενες αναρτήσεις