Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μιλάμε ότι έχουμε φθάσει σε σημείο τέτοιο , όπου πηγαίνοντας από τη μία χώρα στην άλλη είναι σα να αλλάζεις πλανήτη!
Έλα ρε,πήγες Βόλο για καφέ;
  • Απαντ. 3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Κατά τα άλλα στα ξένα ΜΜΕ (BBC, εφημερίδες εδώ UK), όλοι λένε ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα η κατάργηση του Σαββάτου και υποχρεωτική 6ημερη εβδομάδα.

Πολιτκα παιχνιδια.

Σου λεει θα δουλευεις εως και 13 ωρες, θα δουλευεις 6ημερο, θα κοπει ο 13ος,14ος μισθος. Ετσι ο κοσμος λεει <<πωπωπω μεσαιωνας>>

Οταν ερθει η στιγμη για την ολοκληρωση των μετρων θα σου πει σωσαμε το 8ωρο σωσαμε το πενθημερο αλλα δυστυχος θα κοψουμε το 13ο, 14ο μισθο. Και ο κοσμος θα λεει <<τουλαχιστον σωσαμε τον το 8ωρο και το πενθημερο>>

whatever.gif

• Like 1
Δημοσ.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούνιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.766.415 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.216.410 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.372.097 άτομα.

Οι αριθμοί είναι χειρότεροι.

Ο μη ενεργός πληθυσμός είναι όσοι δεν πέρνουν ούτε καν σύνταξη. Δεν έχουν καμμία οικονομική δραστηριότητα.

Οπότε μόνο το 45% έχει κάποια οικονομική δραστηριότητα, και μπορεί να φορολογηθεί. Αν και οι περισσότεροι πέρνουν λιγότερα του αφορολόγητου ορίου. Σημείωση, το σύνολο παραπάνω (~8355000) δεν υπολογίζει όσους δεν είναι σε ηλικίες που μπορούν να παράγουν. π.χ παιδιά

Το υπόλοιπο 55% δεν παράγει τίποτα ενώ είναι στην σωστή ηλικία.

• Like 1
Δημοσ.

Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά "προβλήματα" που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.

Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το "πρόβλημα" του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομ ίσματος (νορβηγική κορώνα) και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη "προβληματικό" πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί πως το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας προβλέπει άμεση φορολόγηση "στην πηγή" του εισοδήματος ενός πολίτη, χωρίς να καλείται στο τέλος του έτους - ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή - να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο. Αν για παράδειγμα, ένας υπάλληλος αμείβεται από μία εταιρεία με 1.000 ευρώ κάθε μήνα, το ποσοστό φόρου που του αναλογεί αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος. Άλλο ενδιαφέρον σημείο για την "τραγική" πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα "δώρο" προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.

Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αν χαρίζονταν οι φόροι του υπόλοιπου έτους, το επιπλέον εισόδημα οι πολίτες θα το ξόδευαν κατά κύριο λόγο σε ταξίδια - στους Νορβηγούς αρέσει πολύ να ταξιδεύουν - και ξενύχτια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην επιστρέφουν στο κράτος. Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον "πονοκέφαλο" των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.

Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να μην χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.

Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η - πιθανότερη - απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν "είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί". Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά.

Απορίες που προκύπτουν.

Οι απόγονοι των Βίκιγκς είναι πιο πολιτισμένοι από τους "απογόνους" του Σωκράτη και Περικλή;

Γιατί η Νορβηγία ΔΕΝ είναι στην Ευρωζώνη; (όπως και η Δανία, Σουηδία) . Μήπως είναι χαζοί ή Ευρωσκεπτικιστές;

Πως τα καταφέρνει έτσι μια χώρα παγωμένη, άγονη και αραιοκατοικημένη και επιτέλους τι στο καλό παράγει και εξάγει εκτός από ψάρια; Ξέρει κανένας κάποιο Νορβηγικό προϊόν;

Γιατί ρε γαμώτο να είναι τόσο βόρεια, να έχει τόσο κρύο και ανύπαρκτο ήλιο;

• Like 2
Δημοσ.

Απο wiki βλεπω οτι εχει πετρελαιο.......

Χωρα με πετρελαιο που δεν εχει δικτατορια τι οικονομια περιμενεις να εχει;

Δημοσ.

Απορίες που προκύπτουν.

Οι απόγονοι των Βίκιγκς είναι πιο πολιτισμένοι από τους "απογόνους" του Σωκράτη και Περικλή;

Γιατί η Νορβηγία ΔΕΝ είναι στην Ευρωζώνη; (όπως και η Δανία, Σουηδία) . Μήπως είναι χαζοί ή Ευρωσκεπτικιστές;

Πως τα καταφέρνει έτσι μια χώρα παγωμένη, άγονη και αραιοκατοικημένη και επιτέλους τι στο καλό παράγει και εξάγει εκτός από ψάρια; Ξέρει κανένας κάποιο Νορβηγικό προϊόν;

Γιατί ρε γαμώτο να είναι τόσο βόρεια, να έχει τόσο κρύο και ανύπαρκτο ήλιο;

H Noρβηγία έχει πάρα πολύ πετρέλαιο και εκεί βασίζεται η οικονομία της. Συγχαρητήρια τους αξίζουν για τη σωστή διαχείρισή του.

Δημοσ.

Η Νορβηγία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Και γιατί να είναι; Τι ανάγκη έχει; Γιατί να μπλέξει απο την κακοδιοίκηση και την διαφθορά άλλων άσχετων χωρών και να υφίσταται και αυτή τις συνέπειες της κρίσης; Μακριά και αγαπημένοι!

Δημοσ.

Πάντως kostas_dr μιας και αναφερθήκαμε στη Νορβηγία , στην Ελλάδα πρέπει να έγινε το μεγαλύτερο πολιτισμικό πισωγύρισμα που έχει γίνει ποτέ σε χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.Δηλαδή η πτώση του πνευματικού επιπέδου που έγινε , είναι απίστευτη.

Btw βλέποντας το 2ο επεισόδιο του Copper , όπου εμφανίζεται ένα συμβόλαιο αγοράς ακινήτου του 19ου αιώνα, συνειδητοποιείς ότι στην Ελλάδα ακόμα έτσι γίνονται οι αγορές, με συμβολαιογράφο που γράφει ένα κατεβατό.

• Like 2
Δημοσ.

1] το αγοραζεις αλλα το πληρωνεις αργοτερα αλλά αν το νοικιαζεις είναι ενσωματωμενη στην τιμη. Επισης τα ομολογα ειναι valid για capital structure και μπλα μπλα μπλα

2] τα spreads αυξηθηκαν απο το [β]=[σηστεμικος κινδυνος] που πηγε στον θεο

3] τα κεφαλαια που ειχες οταν μπηκες στο παιχνιδι ή τα λεφτα αυτου που σε στηριζει ή είσαι μερος της πολυεθνικης οικογενειας

4] simple maths really = time + days

5 ...?

1)Κι αυτός που στο πουλάει τι κερδίζει με το να κερδοσκοπείς για ένα διάστημα εσύ κι αυτός να πληρωθεί αργότερα. Υπάρχει και δυνατότητα να μην το αγοράσεις καν και σε αυτή την περίπτωση αυτός που στο έδωσε τί κερδίζει? Τι είναι capital structure δεν έχω ιδεά.

2)Δεν κατάλαβα τίποτα. Τι είναι "[β]=[σηστεμικος κινδυνος] που πηγε στον θεο" και γιατί πήγε στον θεό. Πως σχετίζεται αυτό με το ότι δόθηκαν περισσότερες μέρες σε κάποιους να εκμεταλευτούν μη αγορασμένα ομόλογα της δευτερογενούς αγοράς?

3)Πάλι δεν κατάλαβα. Πουλάει κάποιος κάτι, μπορεί να το πουλήσει και να πάρει τα λεφτά τώρα ή μπορεί να το πουλήσει και να πάρει τα λεφτά όποτε μου καπνίσει ενώ εγώ θα εκμεταλεύομαι την ιδιοκτησία του μέχρι τότε. Γιατί να κάνει το 2ο?

4)Τι time+days? πχ στο τ+3 τρεις μέρες δεν έχεις να εκμεταλευτείς τα ομόλογα? Το τ τι είναι?

Δημοσ.

1)Κι αυτός που στο πουλάει τι κερδίζει με το να κερδοσκοπείς για ένα διάστημα εσύ κι αυτός να πληρωθεί αργότερα. Υπάρχει και δυνατότητα να μην το αγοράσεις καν και σε αυτή την περίπτωση αυτός που στο έδωσε τί κερδίζει? Τι είναι capital structure δεν έχω ιδεά.

2)Δεν κατάλαβα τίποτα. Τι είναι "[β]=[σηστεμικος κινδυνος] που πηγε στον θεο" και γιατί πήγε στον θεό. Πως σχετίζεται αυτό με το ότι δόθηκαν περισσότερες μέρες σε κάποιους να εκμεταλευτούν μη αγορασμένα ομόλογα της δευτερογενούς αγοράς?

3)Πάλι δεν κατάλαβα. Πουλάει κάποιος κάτι, μπορεί να το πουλήσει και να πάρει τα λεφτά τώρα ή μπορεί να το πουλήσει και να πάρει τα λεφτά όποτε μου καπνίσει ενώ εγώ θα εκμεταλεύομαι την ιδιοκτησία του μέχρι τότε. Γιατί να κάνει το 2ο?

4)Τι time+days? πχ στο τ+3 τρεις μέρες δεν έχεις να εκμεταλευτείς τα ομόλογα? Το τ τι είναι?

1] αυτος που τα πουλαει παιρνει λεφτα. τα ομολογα στην ουσια ειναι δανεια

2] πηγε στον θεο με ολα αυτα που γινανε και χαθηκε ολη η αξιοπιστια της χωρας. Δεν δωθηκαν περισοοτερες μερες αλλα μποσπαθησαν να εναρμονιστουν με τις πρακτικες του εξωτερικου [balance and such]

3] για να σου πουλησει κατι, θα πρεπει εσυ να εχεις ειτε πραγματικο ειτε πλασματικο πλεονασμα στον λογαριασμο σου.

4] το Τ είναι η μερα αγορας

ολα αυτα που σου ειπα ειναι μερος τως οικονομικων που καναν στο λυκειο...

Δημοσ.

Πες οτι εχεις 100.000ευρω ομολογο σειρας gr0000000. Ερχομαι εγω ο κερδοσκοπος και σου λεω "δωσε μου το ομολογο σου για εως και 10 μερες και εγω θα σου δωσο 100ευρω". Εσυ θα μου το δωσεις; Ναι, επειδη δεν εχεις να χασεις κατι, μονο να κερδισεις 100ευρω.

Εγω ο κερδοσοκοπος βλεπω αυτο

%CE%91%CE%95%CE%A0.jpg

Το ανοιγμα της ψαλιδας μου λεει οτι η χωρα δεν υπαρχει περιπτωση να πληρωσει τα ομολογα gr0000000 (οπως και εγινε). Αυτο δεν το βλεπω μονο εγω, το βελπουν και οι αλλοι που κατεχουν ομολογα σειρας gr000000 (το ιδιο με το δικο σου). Μερικοι απο αυτους που κατεχουν ομολογα gr000000 θελουν να τα πουλησουν γιατι ειναι σιγουροι οτι θα χασουν ολα τα λεφτα τους, αλλοι πιστευουν οτι δεν θα τα χασουν τα λεφτα τους και ετσι τα κρατανε.

Μεσα σε αυτους που πιστευουν οτι η χωρα θα τα πληρωσει υπαρχουν και ατομα τα οποια δεν κατεχουν ομολογα gr00000 αλλα θελουν να παρουν σε χαμηλη τιμη ωστε να εχουν μεγαλο κερδος.

Ολη αυτη η αναμπουμπουλα δημιουργει προσφορα και ζητηση γυρο απο τα ομολογα gr000000. Εγω παω και πουλαω το ομολογο που δανειστικα απο σενα για 100.000 ευρω. Μετα απο 2-5 μερες αγοραζω ενα ομολογο με σειρα gr000000 ονομαστικη αξια 100.000ευρω για 99.000 ευρω και στο επιστρεφω.

Εσυ εχεις το ομολογο σου και πηρες ενα 100σταρι για το τιποτα

Εγω εδωσα ενα 100σταρι και εβγαλα 1.000

Αυτος που μου το πουλησε για 99.000 εχασε ενα χιλιαρικο.

Δημοσ.

Πες οτι εχεις 100.000ευρω ομολογο σειρας gr0000000. Ερχομαι εγω ο κερδοσκοπος και σου λεω "δωσε μου το ομολογο σου για εως και 10 μερες και εγω θα σου δωσο 100ευρω". Εσυ θα μου το δωσεις; Ναι, επειδη δεν εχεις να χασεις κατι, μονο να κερδισεις 100ευρω.

Το ανοιγμα της ψαλιδας μου λεει οτι η χωρα δεν υπαρχει περιπτωση να πληρωσει τα ομολογα gr0000000 (οπως και εγινε). Αυτο δεν το βλεπω μονο εγω, το βελπουν και οι αλλοι που κατεχουν ομολογα σειρας gr000000 (το ιδιο με το δικο σου). Μερικοι απο αυτους που κατεχουν ομολογα gr000000 θελουν να τα πουλησουν γιατι ειναι σιγουροι οτι θα χασουν ολα τα λεφτα τους, αλλοι πιστευουν οτι δεν θα τα χασουν τα λεφτα τους και ετσι τα κρατανε.

Μεσα σε αυτους που πιστευουν οτι η χωρα θα τα πληρωσει υπαρχουν και ατομα τα οποια δεν κατεχουν ομολογα gr00000 αλλα θελουν να παρουν σε χαμηλη τιμη ωστε να εχουν μεγαλο κερδος.

Ολη αυτη η αναμπουμπουλα δημιουργει προσφορα και ζητηση γυρο απο τα ομολογα gr000000. Εγω παω και πουλαω το ομολογο που δανειστικα απο σενα για 100.000 ευρω. Μετα απο 2-5 μερες αγοραζω ενα ομολογο με σειρα gr000000 ονομαστικη αξια 100.000ευρω για 99.000 ευρω και στο επιστρεφω.

Εσυ εχεις το ομολογο σου και πηρες ενα 100σταρι για το τιποτα

Εγω εδωσα ενα 100σταρι και εβγαλα 1.000

Αυτος που μου το πουλησε για 99.000 εχασε ενα χιλιαρικο.

Ναι, αυτό το κατάλαβα και πριν. Αυτό που συνεχίζω να ρωτάω είναι γιατί αν αυτός που νοικιάζει το ομόλογο έχει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο επηρρεάζει και τα spreads των ομολόγων της χώρας. Επίσης αν στο εξωτερικό είναι άπειρος ο χρόνος τότε τι είδους ενοίκιο καταβάλεται? Ανάλογα με τις μέρες που τελικά το κράτησε?Επίσης γιατί λέμε Τ+10 και δεν λέμε 10.

Δημοσ.

είναι αργκο, slang πως το λένε, t είναι η μεταβλητή που εκπροσωπεί των χρόνο σε όλους τους αλγόριθμους οικονομικά, φυσική, κλπ είναι εν συντομία αντί "από την ημέρα αγοράς" λένε t. Κάποιος να εξηγήσει τα spreads και την σχέση τους με τον χρόνο δεν είμαι οικονομικός γνώστης και δεν μου βγαίνει.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...