greekbusters Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Εγώ έχω ένα από τα media, το πιο φθηνό που είχα βρει πριν 5 χρόνια και ακόμα μια χαρά κρατεί. Πω δεν το είχα ανακαλύψει το νήμα σαν μεγάλος λάτρης του φραπέ. Έξω σε μαγαζιά δεν μπορώ να τον πιω, σχεδόν πουθενά δεν τον πετυχαίνουν. Προσωπικά τον χτυπάω και δεν βάζω καθόλου νερό έπειτα παρά μόνο πάγο και το αφήνω κανένα μισάωρο κ παραπάνω στο ψυγείο να κάτσει. Οι πρώτες ειδικά γουλιες έπειτα είναι σκέτη απόλαυση Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2019 από greekbusters 2
zio10 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 4 ώρες πριν, rus είπε Eδω λεει ότι ο περιφημος λαφες του Λετζου γινοταν απλα σε... μιξερ Μπορει να αποσπαστει ο αναδευτηρας από τη συσκευη για να πλυθει? Βασικα πλυσιμο πρεπει να γινει και πριν κανεις το καφε σου. Οπως ειπα, δε ξερεις τι περπατησε πανω Και φυσικα όχι με σκετο νερο. Και να μη βγαίνει μικρό το κακό μου φαίνεται. Μπορείς να το περάσεις και με ένα σφουγγάρι. 2 ώρες πριν, greekbusters είπε Εγώ έχω ένα από τα media, το πιο φθηνό που είχα βρει πριν 5 χρόνια και ακόμα μια χαρά κρατεί. Πω δεν το είχα ανακαλύψει το νήμα σαν μεγάλος λάτρης του φραπέ. Έξω σε μαγαζιά δεν μπορώ να τον πιω, σχεδόν πουθενά δεν τον πετυχαίνουν. Προσωπικά τον χτυπάω και δεν βάζω καθόλου νερό έπειτα παρά μόνο πάγο και το αφήνω κανένα μισάωρο κ παραπάνω στο ψυγείο να κάτσει. Οι πρώτες ειδικά γουλιες έπειτα είναι σκέτη απόλαυση Θα το δοκιμάσω, απλά πρέπει να περιμένεις ενώ συνήθως τον καφέ τον κάνεις την ώρα που τον θέλεις. 1
rus Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 9 ώρες πριν, greekbusters είπε Προσωπικά τον χτυπάω και δεν βάζω καθόλου νερό έπειτα παρά μόνο πάγο Σαφως και δε χρειαζεται να προσθεσεις νερο, αν βαλει 5-6 μεγαλα παγακια εισαι καλυμμενος. 1
*nenya* Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Ο σωστος φραπες στη δουλεια γινεται σε σέικερ Herbalife XD (γιατι το βρηκα χωμενο σ'ενα συρτάρι και κανείς δεν το χρησιμοποιούσε). +4 παγακια μεσαιου μεγεθους και ειναι κομπλε το αποτελεσμα. 1
tommybertsen Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Σχωράτε με συμφορουμίτες, δεν υπάρχει ΣΩΣΤΟΣ ΦΡΑΠΕΣ ,με όλη την έννοια της φράσης. Ο φραπές είναι μία σαπίλα. Δεν υπάρχει χειρότερη ποικιλία καφέ από τον nes cafe. Μιλάω ως γνήσιος φραπεδομάχος, Σαλονικιός, ο οποίος έπινε μια ζωή φραπέ και του ρήμαξε το στομάχι αργά αργά. Κατανοώ ότι δεν μπορεί ο καθένας να έχει εσπρεσιέρα στο σπίτι του (έχει και με ~40€ αλλά ο καφές είναι ακριβός), αλλά η αλήθεια είναι... πικρή (όπως τον πίνω 😛 ). Ο στιγμιαίος καφές είναι βλαβερός σε βάθος χρόνου. Αν κάποιος ωστόσο, θέλει να φτιάξει "σωστό" φραπέ, θα βάλει 1 δάχτυλο, giver or take, νερό, πριν τον χτυπήσει (ελπίζω να μην του φαίνεται λίγο επειδή βάζει 10 κουταλιές ζάχαρη). Δεν χρειάζεται πλημμύρα για να χτυπηθεί, ούτε η καλή φράπα χρειάζεται τόνους αφρού για να είναι καλή. Για αυτό αρκετοί πίνουν το καφέ "αχτύπητο", αλλά μιλάμε για τεράστια σαπίλα Θα χτυπήσει ομοιόμορφα με μερικές πλανητικές κινήσεις και δεν θα τον παραχτυπήσει γιατί αλλιώς θα τον "κάψει" και ο καφές θα βγει πιο ελαφρύς από όσο θα έπρεπε. Δεν πρέπει να είναι σε μόνιμη βάση στον πάτο το χτυπητήρι, αλλά ένα μικρό "πάνω-κάτω" , θα βοηθούσε για περισσότερο ομοιόμορφο χτύπημα. Αν βάζετε ζάχαρη, αποφύγετε και πάλι το πολύ χτύπημα. Όσο για τον πάγο, με μέτρο και ανάλογα πόσο καφέ έχετε βάλει. Πχ αν βάλετε 1 κουτάλι καφέ και 5-6 παγάκια, θα πιείτε νερό σε λίγη ώρα. Αν βάλετε 2 κουταλάκια καφέ, θα πιείτε λιγότερο νερό 😛 Πράξτε ανάλογα. Έχω φίλο που βάζει 10 παγάκια στον εσπρέσο και διαμαρτύρεται ότι είναι νερουλός. Το μιξεράκι , ότι και αν είναι, δεν θα πρέπει να είναι από αυτά με μπαταρία που είναι το πολύ ~15W και δεν καταλαβαίνεις ακόμη και αν τα βάλεις στον λαιμό σου μέσα Στην φραπεδιέρα το πολύ 5-6 sec χτύπημα, σε μιξεράκι χειρός, 10-11, ανάλογα την δύναμή του. Και πολλά μπορεί να λέω. Το νερό παίζει κι αυτό τον ρόλο του. Με το που πάτησα πόδι στην Αθήνα, είδα διαφορές (όταν ακόμη έπινα φραπέ) , με το νερό της βρύσης. Είναι καλύτερο, γενικώς. Αλλά στην Αθήνα δεν ξέρουν να φτιάχνουν φράπα 😛 Δηλαδή ήπια φραπέ έξω και έβλεπα ένα ποτήρι μισό αφρό μισό νερό και 47 χιλιάδες παγάκια (και τον πίνω σκέτο, ότι πιο εύκολο δηλαδή να τον φτιάξεις). Ναι, οκ. Αυτό δεν είναι φραπές, είναι νερομπούλι που λένε και στο χωριό μου. Τώρα, θα μου πείτε, είχες και στο χωριό σου εσπρέσσο; Το θέμα είναι πως όταν προκύπτουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, καλό είναι να μην λέμε πολλές εξυπνάδες Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε "γερά στομάχια", αλλά ο φραπές είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Απλά, λιτά και απέριττα. Μπορεί να είναι απόλαυση, γρήγορη απόλαυση, ωστόσο όλα είναι μια συνήθεια (το έμαθα, the hard way). Ξέρω ότι όλοι θέλετε να κάνετε ένα γρήγορο καφέ πριν πάτε στην δουλειά (και εγώ αυτό θα ήθελα), αλλά ξυπνάω 10 λεπτά νωρίτερα αν είναι να κάνω τον καφέ μου σπίτι, διαφορετικά είμαι σε αυτούς που στην δουλειά τους έχουν μηχανή καφέ και μπορώ να φτιάξω κι εκεί , οπότε μην με δείτε στο λεωφορείο δίχως να έχω πιει καφέ ΥΓ: Διάβασα κάτι για ασπράδι αυγού σε μια γρήγορη ματιά στο thread. Αλήθεια, το πιστεύετε; Αν το έκαναν εδώ στην Αθήνα, είναι επειδή μάλλον όλοι γεννήθηκαν με μια φρεντοεσπρεσιέρα στο κεφάλι Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2019 από tommybertsen 1
dpolal Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 6 λεπτά πριν, tommybertsen είπε ΣΥΓ: Διάβασα κάτι για ασπράδι αυγού σε μια γρήγορη ματιά στο thread. Αλήθεια, το πιστεύετε; Αν το έκαναν εδώ στην Αθήνα, είναι επειδή μάλλον όλοι γεννήθηκαν με μια φρεντοεσπρεσιέρα στο κεφάλι Αυτό λέγεται από πολλούς σχετικά με τον καφέ που έφτιαχνε ο Λέντζος, πασίγνωστη καφετέρια του Παγκρατίου της δεκαετίας του 80-90 κυρίως, που είχε γίνει πασίγνωστη σε όλη την Αθήνα για τον καταπληκτικό φραππέ που έφτιαχνε. Η δοσολογία και ο τρόπος που φτιαχνόταν ο καφές εκεί δεν έγιναν ποτέ 100% γνωστά απλά για να συντηρηθεί ο μύθος. Τελικά το θέμα με το ασπράδι του αυγού ήταν urban myth καθώς σε συνέντευξη του ιδίου του ιδιοκτήτη, πολλά χρόνια μετά, το είχε διαψεύσει. 1
tommybertsen Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Ο καταπληκτικός φραπές την δεκαετία του 90, ήταν ελληνική, ξεκάθαρα, υπόθεση Είχε σωστές αναλογίες, τον έφτιαχναν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και τους...έβγαινε, στην καφετέρια που λες. Είχα ακούσει για αυτή την καφετέρια από άτομα εδώ. Σαλόνικα, δεν θυμάμαι κανέναν να φτιάχνει καταπληκτικό φραπέ. Παντού ήταν ο ίδιος, και αν έβλεπα φραπέ να έχει πάνω από 2-3 δάχτυλα αφρό (που και πάλι πολύ είναι), σημαίνει ότι τους έπεφτε πολύ νερό και το παραχτυπούσαν (και το προσέφεραν κι έτσι) συνεπώς το ανέφερα. Αν το ξανάβλεπα, ο καφές πήγαινε πίσω. Τώρα είμαι soft, δεν τα κάνω αυτά Τόσο soft που ο φραπές αποτελεί εδώ και 2 χρόνια παρελθόν από τις φλέβες μου 😛 Και κάτι ακόμη. Βλέπω κυκλοφορούν έντονα τα whiskey stones παγάκια, που δεν λιώνουν και συνεπώς δεν αλλοιώνουν γεύση ( για ποτά είναι αλλά υποθέτω θα κάνουν και για καφέ). Λέω κάποια στιγμή να τα δοκιμάσω αλλά έχει από διάφορα υλικά και σε διάφορες τιμές, και δεν ξέρω ποια να επιλέξω! Just a thought! Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2019 από tommybertsen 1
dpolal Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 1 ώρα πριν, tommybertsen είπε Και κάτι ακόμη. Βλέπω κυκλοφορούν έντονα τα whiskey stones παγάκια, που δεν λιώνουν και συνεπώς δεν αλλοιώνουν γεύση ( για ποτά είναι αλλά υποθέτω θα κάνουν και για καφέ). Λέω κάποια στιγμή να τα δοκιμάσω αλλά έχει από διάφορα υλικά και σε διάφορες τιμές, και δεν ξέρω ποια να επιλέξω! Just a thought! Την επόμενη φορά που θα πας για μπάνιο σε παραλία με βότσαλο διάλεξε καμμιά δεκαριά στο σωστό μέγεθος και από διαφορετικό είδους πέτρας. Βάλτα σε βραστό νερό για να απολυμανθούν καλά και όταν κρυώσουν ρίχτα στο ψυγείο και μετά δοκίμασε να δείς. 1
tommybertsen Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 8 λεπτά πριν, dpolal είπε Την επόμενη φορά που θα πας για μπάνιο σε παραλία με βότσαλο διάλεξε καμμιά δεκαριά στο σωστό μέγεθος και από διαφορετικό είδους πέτρας. Βάλτα σε βραστό νερό για να απολυμανθούν καλά και όταν κρυώσουν ρίχτα στο ψυγείο και μετά δοκίμασε να δείς. Υποτίθεται ότι τα συγκεκριμένα παγάκια είναι από πιο σπάνια βράχια or whatever. Δεν ξέρω. Μούφες λες; Viva la frappedation
dpolal Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, tommybertsen είπε Υποτίθεται ότι τα συγκεκριμένα παγάκια είναι από πιο σπάνια βράχια or whatever. Δεν ξέρω. Μούφες λες; Viva la frappedation Soaprock (ανάθεμα με και αν ξέρω τί πέτρα είναι αυτή), γρανίτη και αλουμίνιο είναι τα περισσότερα που βλέπω στο γούγλη. Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2019 από dpolal 1
The_Judas Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Αυτό με τα προβλήματα στομάχι λόγω φραπέ δεν το έχει αποδείξει κανείς. Είναι μάλλον ένα ακόμη fake news που διαδίδεται τα τελευταία 5-6 χρόνια όπου ο Ελληνας την είδε ψαγμένος και ανακάλυψε τον εσπρέσο. Το ίδιο και με αυτά που έλεγαν ότι ο στιγμιαίος είναι χημικό κατασκεύασμα (και διάφορα άλλα). Δηλαδή αν αντί για τον νερουλό φραπέ, πιει κάποιος μονορούφι έναν τριπλό εσπρέσσο θα είναι καλύτερα για το στομάχι; Το μόνο πρόβλημα με τον φραπέ είναι ότι είναι στιγμιαίος και δεν έχεις μεγάλη επιλογή από ποικιλίες καφέ/κόκκους κλπ. Κατά τ' άλλα δεν βλέπω διαφορές σε θέματα υγείας. Ελληνικές εμπνεύσεις τύπου freddo για μένα είναι πολύ χειρότερες από τον φραπέ. Ο εσπρέσο είναι για να πίνεται ζεστός. Ενα από τα θετικά του φραπέ είναι ότι δεν χρειάζεται να υφίσταται καν θέμα τύπου "Ο σωστος φραπες". Βάζεις λίγο νερό και καφέ, το χτυπάς και τελείωσες. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του φραπέ. Εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες από τον εσπρέσο. 1
papoys1 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, The_Judas είπε Αυτό με τα προβλήματα στομάχι λόγω φραπέ δεν το έχει αποδείξει κανείς. Είναι μάλλον ένα ακόμη fake news που διαδίδεται τα τελευταία 5-6 χρόνια όπου ο Ελληνας την είδε ψαγμένος και ανακάλυψε τον εσπρέσο. Το ίδιο και με αυτά που έλεγαν ότι ο στιγμιαίος είναι χημικό κατασκεύασμα (και διάφορα άλλα). Δηλαδή αν αντί για τον νερουλό φραπέ, πιει κάποιος μονορούφι έναν τριπλό εσπρέσσο θα είναι καλύτερα για το στομάχι; Το μόνο πρόβλημα με τον φραπέ είναι ότι είναι στιγμιαίος και δεν έχεις μεγάλη επιλογή από ποικιλίες καφέ/κόκκους κλπ. Κατά τ' άλλα δεν βλέπω διαφορές σε θέματα υγείας. Ελληνικές εμπνεύσεις τύπου freddo για μένα είναι πολύ χειρότερες από τον φραπέ. Ο εσπρέσο είναι για να πίνεται ζεστός. Ενα από τα θετικά του φραπέ είναι ότι δεν χρειάζεται να υφίσταται καν θέμα τύπου "Ο σωστος φραπες". Βάζεις λίγο νερό και καφέ, το χτυπάς και τελείωσες. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του φραπέ. Εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες από τον εσπρέσο. Και όμως σε μένα γινόταν.Φανατικός του φραπέ ειδικά το καλοκαίρι 2-3 την ημέρα. Προς το τέλος του καλοκαιριού από την πολύ κατανάλωση υπέφερα από το στομάχι αλλά δεν μπορούσα να τον κόψω.Εδώ και 3-4 χρόνια μόνο φρέντο εσπρέσσο 2 με 3 την ημέρα , το στομάχι δεν με έχει ενοχλήσει. Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2019 από papoys1
sotirisl Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Συμφωνώ και εγώ από προσωπική εμπειρία σε αυτό με τον φραπέ και το στομάχι. Επίσης να αναφέρω κάτι που δεν ξέρουν πολλοί, ότι με το υπερβολικό χτύπημα του φραπέ με το μίξερ, o καφές σπάει ή καίγεται και γίνεται πιο άσπρος και ελαφρύς....
tommybertsen Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Ο φίλος πιο πάνω που λέει για αστικούς μύθους, fake news κλπ, προφανώς έχει δει αυτό και είμαι σίγουρος. Χωρίς να το σκεφτεί λοιπόν, προχωρά σε χαρακτηρισμούς (πλαγίως αλλά το πράττει). Αυτό το "επιστημονικό" πείραμα, λοιπόν, δείχνει, ότι 40 άνθρωποι, ήπιαν μία φορά 1 φραπέ με 2 κουταλάκια καφέ, 1 φορά κάνα διπλό εσπρέσο κλπ κλπ, δηλαδή σε μια βδομαδούλα βγήκε συμπέρασμα ότι ο μύθος καταρρίπτεται. Έτσι καταρρίπτονται οι μύθοι λοιπόν. Έλα όμως που το άρθρο αναιρεί τον εαυτό του (και υπάρχει σε πάρα πολλά σάιτ αυτό το "πείραμα", δυστυχώς). Εμείς μιλάμε για την πάροδο πολλών ετών και υπερκατανάλωσης, πολλές φορές (πράγμα που είναι η πραγματική συνήθεια του Έλληνα και όχι το να το παίζει ξερόλας σχετικά με τον εσπρέσο). Όσο για τα θετικά του στιγμιαίου, είναι μόλις 2. Είναι φτηνός και παρασκευάζεται σε 30-60 sec. Δεν έχει άλλα θετικά. (επίσης δεν είναι απλά βάλε καφέ, νερό και χτύπα τα, όπως αναφέρω και πιο πάνω αλλά και ο sotirisl, ο καφές καίγεται αν τον παραχτυπήσεις, γίνεται σκέτος αφρός με παραπάνω ποσότητα νερού και πάει λέγοντας) Τέλος, σε ότι αφορά το αν είναι το ίδιο ένας τριπλός εσπρέσο με ένα νες, καλό θα ήταν να ψάξουμε πως συλλέγεται ο ένας καφές, πως ο άλλος, την γενικότερη φιλοσοφία του καφέ κλπ. Και εγώ "φραπεδομάχος" ήμουν, αλλά δεν θα κάτσω να υπερασπιστώ τον φραπέ επειδή έπινα για περισσότερα από 15 χρόνια... Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2019 από tommybertsen
Προτεινόμενες αναρτήσεις