Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα παιδια.

Οπως λεει και ο τιτλος,μετα απο πολυ πρηξιμο παιζει να με αφησει ο αδερφος μου να κανω overclock τον επξεργαστη του ο οποιος ειναι ο E6600 και η μητρικη του ειναι η EVGA 122-CK-NF66-T1 (απλα δεν κοιταξα εαν ειναι με το 650i η το σκετο).

Η ψυχτρα ειναι η μαμα και αυτη θα μεινει απο οτι καταλαβα.Μολις την καθαρισα και τις εβαλα και παστα (ceramique) και οι θερμοκρασιες σε idle στους πυρηνες επεσαν στους 22 βαθμους και λιγο πιο κατω.Το ρευμα του επαιζε απο 1.20 εως 1.31.

Το τροφοδοτικο ειναι το thermaltake toughpower 600watt και η καρτα γραφικων η 8800 gts.

Βασικα δεν εχω ιδεα απο overclocking σε ιντελ αλλα τα παω καλα στους AMD.

Ο λογος που ρωταω ειναι τι πρεπει να προσεξω και μπας και ξερει κανεις την μητρικη η τον επεξεργαστη ποσο μπορει να φτασω με την μαμα ψυχτρα.

Ποσο ειναι το safe voltage χωρις να αλλαξω ψυχτρα και τι θερμοκρασιες να περιμενω.Βασικα μεχρι ποσο ειναι καλα?

Θα τον διαβασω το οδηγο απο πανω για τους core2duo απλα θελω να μαζεψω καποιες περισσοτερες πληροφοριες ειτε για τον επεξεργαστη ειτε για την μητρικη.

Οι μνημες απο λιγο που κοιταξα ειναι 800αρες team group εαν θυμαμαι καλα (geil ειναι αυτες?) με ψυχτρακια επανω.

Το stepping δεν το ξερω,θα το ξερω λογικα το απογευμα.

Δημοσ.

Φίλε θάνο , έχω τον ίδιο επεξεργαστή στο παλιό μου σύστημα και από το 2007 τον τρέχω στα 3.2Ghz , δεν είχα ποτέ κάποιο θέμα, μέχρι και σήμερα τα πάει μια χαρά. Του φοράω μια Zalman ψύχτρα , μου διαφεύγει όμως το όνομά της αυτή τη στιγμή

Έχω βάλει FSB 400 , multiplier 8 και μνήμες στο 1:1, τάση στοκ! Οπότε λογικά θα είσαι μια χαρά και με τη μαμά ψύχτρα.

Μπορείς να δοκιμάσεις και 400x9 αλλά σίγουρα θα θέλει extra τάση.

Δημοσ.

Ναι,γι΄αυτον μιλαμε Φανη.

Τον εχει ο αδερφος μου και τον επεισα τελικα να τον ανεβασουμε.

Η μητρικη που εχει και παραθεσα δεν ξερω βεβαια τι θα λεει απο θεμα κλοκαρισματος αλλα θα δουμε.

Δημοσ.

Μπορεις να φτασεις μεχρι 3.7 GHz, αλλα οχι με stock cooler....

Με το Intel -αν ειναι το μεγαλοχαλκινο cooler- πες 3.2 GHz :-)

Απο κει 'και περα νομιζω, δεν αξιζει να ταλαιπωρηθεις για τα +500 ΜΗz,

εκτος και το κανεις για το "γουστο" της υποθεσης, αλλα θελει και extra:

- ανεμιστηρακι @ Northbridge (κι αλλαγη της τσιχλοφουσκοπαστας του)

- κουλερακι -> καλυτερο -μα οχι το τρελα καλυτερο- απο stock Intel B)

Η μητρικη που εχει και παραθεσα δεν ξερω βεβαια τι θα λεει απο θεμα κλοκαρισματος αλλα θα δουμε.

Εχω τη μητρικη -μα δεν τη δουλευω τωρα- οποτε ο,τι προσφερω θα ειναι οσα θυμαμαι απο μνημης ^_^

Βασικο της προσον: μπορεις να παιξεις τις μνημες unlinked, επομενως ακομη και 667 να εχεις,

δε θα σε κοψουν/εμποδισουν να ανεβασεις τον επεξεργαστη μεχρι εκει που μπορει να φτασει :devil:

Οποτε, για Ε6600 @ 3.2 GHz, δινεις:

-> Cpu Multiplier:

9

-> Fsb & Memory Clock:

Unlinked

-> FSB QDR:

1420

-> MEM DDR:

800 (*εννοειται, μετα μπορεις και να ανεβεις, οσο πανε οι μνημες)

-> Cpu Core

Οσο χρειαστει (απο 1.28 και πανω -το πολυ 1.56250v, αλλα δε θα ζητησει τοσο)

-> Cpu Fsb

1.30v (ισως χρειαστει 1.40v, χλωμο να του φτανει 1.20v...)

-> Memory

1.90v (μπορεις να ανεβεις: αν overclockαρεις* και την μνημη)

-> SPP

Auto (μπορεις να δοκιμασεις και τα διαφορα v εκει)

Sos: εχω την εντυπωση οτι, σε αυτη, Cpu Fsb = Northbridge

και SPP = Southbridge (και οχι ΝΒ) μα μπορει και να σφαλλω

Τελος, αν μπορεις να βρεις κι ενα fanακι,

για τo Northbridge, π.χ. κατι σαν αυτο:

http://www.e-photoshop.gr/spire-h-50-x-50-x-15-sleeve-bear.-12v.html

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Φίλε θάνο , έχω τον ίδιο επεξεργαστή στο παλιό μου σύστημα και από το 2007 τον τρέχω στα 3.2Ghz , δεν είχα ποτέ κάποιο θέμα, μέχρι και σήμερα τα πάει μια χαρά. Του φοράω μια Zalman ψύχτρα , μου διαφεύγει όμως το όνομά της αυτή τη στιγμή

Έχω βάλει FSB 400 , multiplier 8 και μνήμες στο 1:1, τάση στοκ! Οπότε λογικά θα είσαι μια χαρά και με τη μαμά ψύχτρα.

Μπορείς να δοκιμάσεις και 400x9 αλλά σίγουρα θα θέλει extra τάση.

εχω μια gigabyte p35-ds4 και δοκίμασα με 400 χ 9 και λίγο τσίμπημα στα ρεύματα. Μνήμες ΟΚ. Prime35 OK για κάποια ώρα αλλά μόλις βάλω Linpack στο 3λεπτο χτυπάει λάθος. Αέρα ψύξη (με καλή ψύκτρα) και δεν φαίνεται να φταίει η θερμοκρασία. Φουλ load χτυπάει 65 βαθμούς στο Linpack.

Me 400x8 και στοκ ρεύμα περνάει άψογα τα τεστ όλα και η θερμοκρασία πάει το πολύ 55 σε φόρτο και 34 idle.

Το coretemp πάντως μου δείχνει διαφορές που φτάνουν τους 10 βαθμούς (+) σε σχέση με το OCCT αλλά και το EasyTune της Gigabyte.

Πόσο ρεύμα να δώσω για να βγάλω 400χ9 λέτε; Τις μνήμες που είναι 800ρες τις έχω με 1:1 φυσικά διαιρέτη.

Δημοσ.

Για 500Mhz FSB και 24/7 είναι σχεδόν αδύνατον. Δεν 500αρίζουν όλες οι μητρικές και αυτό δεν σημαίνει ότι μία μητρική δεν είναι καλή.

Που ξέρουμε επίσης αν 500αρίζει πόσο χαλαρά γίνονται τα Timings του Chipset;

Οπότε το 400fsb το έχεις άνετα.

Το ότι σου βγάζει λάθος λοιπόν το Linpack είναι λόγω χαμηλής τάσης. Ανέβαινε κάθε φορά δύο σκαλοπάτια στο Vcore του CPU μέχρι να δεις που παίζει stable.

Δημοσ.

εχω μια gigabyte p35-ds4 και δοκίμασα με 400 χ 9 και λίγο τσίμπημα στα ρεύματα. Μνήμες ΟΚ. Prime35 OK για κάποια ώρα αλλά μόλις βάλω Linpack στο 3λεπτο χτυπάει λάθος. Αέρα ψύξη (με καλή ψύκτρα) και δεν φαίνεται να φταίει η θερμοκρασία. Φουλ load χτυπάει 65 βαθμούς στο Linpack.

Me 400x8 και στοκ ρεύμα περνάει άψογα τα τεστ όλα και η θερμοκρασία πάει το πολύ 55 σε φόρτο και 34 idle.

Το coretemp πάντως μου δείχνει διαφορές που φτάνουν τους 10 βαθμούς (+) σε σχέση με το OCCT αλλά και το EasyTune της Gigabyte.

Πόσο ρεύμα να δώσω για να βγάλω 400χ9 λέτε; Τις μνήμες που είναι 800ρες τις έχω με 1:1 φυσικά διαιρέτη.

Με 3.6 εμένα κρασάρει και χωρίς το linpack :-D . Βέβαια δεν ανέβασα και πολύ την τάση , γιατί είδα κάτι τρελές θερμοκρασίες. Πρέπει κάποια στιγμή να κάτσω να του ανανεώσω την πάστα.

Βασικά δώσε ρεύμα μέχρι να είσαι σταθερός, εκτός κι αν αναγκαστείς να φτάσεις πολύ ψηλά , οπότε και τα 3.2 καλά είναι :P

Α , επίσης αν δεις ότι δεν σταθεροποιείτε με τίποτα στο linpack αλλά στ'άλλα είναι μια χαρά , τότε άστον έτσι.

Δημοσ.

Ο στόχος είναι το 400χ9 με 1:1 timings στις μνήμες.

Ερωτήματα:

1) Μεχρι τι θερμοκρασίες στο CoreTemp να φτάσω; πχ στους 80 είναι επικίνδυνο;

2) Μόνο στη cpu να ανεβάσω ρεύματα;

3) Αν μετά το overclocking θελήσω να δουλεύω σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας σε 6χ400 θα το ρίχνει σε idle; Σε αυτή την περίπτωση θα ρίχνει το ρεύμα της cpu. Πόσο όμως; Οσο θα το έριχνε χωρίς το overclocking (για να δουλεύει 6x266) οπότε τώρα πιθανόν θα κρασάρει; Και με τα υπόλοιπα ρεύματα (πχ ΝΒ) τι γίνεται; Θα τα κατεβάζει και αυτά ή θα μένουν όπως τα όρισα;

Δημοσ.

1) Ε, μην είναι ας πούμε πάνω από 70C.

2) Ναι. Από τη στιγμή που με 400x8 παίζει κανονικά, σημαίνει πως το Chipset έχει το κατάλληλο ρεύμα για τα 400MHZ. Όταν βάζεις παραπάνω το multiplier ανεβάζεις τη συχνότητα του CPU και όπως μας λες τρως σφάλμα. Άρα θες τάση στη CPU.

3) Όχι δεν θα μπορείς να δουλέψεις σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας για τους παρακάτω λόγους:

α. Όταν κάνουμε OC για μεγαλύτερη σταθερότητα απενεργοποιούμε ότι έχει να κάνει με εξοικονόμηση ενέργειας.

β. Από τη στιγμή που η τάση δεν θα είναι στο Auto τότε θα είναι πάντα κλειδωμένη εκεί που την έχει ορίσει. Άρα και ενεργοποιημένες να έχεις τις ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας το μόνο που θα συμβαίνει είναι να ρίχνει το multiplier και να μην ρίχνει τη τάση. Με λίγα λόγια απλά θα ρίχνεις τη συχνότητα και όχι την κατανάλωση.

γ. Καλό θα είναι ακόμα και αν η τάσεις είναι στο Auto, να πας στο Hardware Monitor να σημειώσεις τι τάσεις τελικά έχει το κάθε τι και μετά αντί για Auto να τις βάλεις χειροκίνητα.

Για παράδειγμα αν η τάση σε κάποιο υποσύστημα είναι Auto και στο Hardware Monitor βλέπεις 1,43v, τότε βάλτην 1,43v. Αν μετά πας στο Hardware Monitor και τη βλέπεις 1,40, πας ξανά πίσω και την βάζεις 1,46v, μέχρι να δεις στο Hardware Monitor τη τάση που είχε από πριν (1,43). Δεν είναι απαραίτητο όλο αυτό, αλλά είναι πιο σωστή δουλειά.

Δημοσ.

1) Ε, μην είναι ας πούμε πάνω από 70C.

σε full load όταν τεστάρω με linpack ή σε νορμαλ χρήση;

-----------------------

Νεότερα:

Είπα να πειραματιστώ λίγο και έκανα enable τα: CPU ENHANCED HALT, CPU THERMAL MONITOR, CPU EINST FUNCTION

για κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ρεύμα της cpu το έβαλα σε "normal". Auto επιλογή δεν έχει χωριστά γι αυτό αλλά για όλα τα ρεύματα μαζί η μητρική. Αλλά και το normal αυτό εννοεί.

Λοιπόν η συχνότητα παίζει ανάλογα το φορτίο από 400χ6 μέχρι 400χ9 και το ρεύμα από 1.120 (ή 1.136) μέχρι 1.280 αντίστοιχα. Η θερμοκρασία σε 4χ900 φτάνει τους 65 με Linpack. Σε idle 32.

Καλά είναι έτσι;

Το μόνο που βλέπω περίεργο είναι το γιατί το ρεύμα της cpu παίζει 1.120 ή 1.136 σε idle. Νομίζω σε default συχνότητες δεν έπαιζε κάτι τέτοιο. Ηταν σταθερό σε idle αν και δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο. Νομίζω 1.19.

Ανέβαινε 1.325 όταν δούλευε σε 9χ266 (full load).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...