Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ένα παλιό pc με 2 ίδιους δίσκους 640GB SATA που έχουν πέσει σε αχρηστία και χαραμίζονται.

Σκέφτηκα να αγοράσω από καμιά αγγελία 2 40ρηδες IDE σε χαμηλή τιμή, να τους βάλω σε raid και να αυξήσω θεαματικά τις επιδόσεις του παλιού pc, και να πουλήσω τους άχρηστους για μένα 640GB δίσκους και να πάρω κανέναν εξωτερικό.

Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι:

Για να κάνω raid τους 40ρηδες θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδιο μοντέλο??

(γιατί φοβάμαι πως θα δυσκολευτώ να βρω από αγγελίες)

Επεξ/σία από funbreaker
Δημοσ.

Πρώτα έχεις ελέγξει αν παίρνει η μητρική σου raid;Και κυρίως αν μπορεί να μπουτάρει από αυτό;;;

Όχι δεν πρέπει να είναι ακριβώς ίδιο μοντέλο(ούτε καν ίδιο μέγεθος αναλόγως την μητρική) αλλά καλό είναι να έχουν την ίδια ταχύτητα.

40άριδες δίσκοι θα είναι και αρκετά αργή(λόγου παλαιότητας) οπότε ίσως ακόμα και με το raid να είναι χειρότερα από το να βάλεις τον έναν 640άρι π.χ.

Δημοσ.

Πρώτα έχεις ελέγξει αν παίρνει η μητρική σου raid;Και κυρίως αν μπορεί να μπουτάρει από αυτό;;;

Όχι δεν πρέπει να είναι ακριβώς ίδιο μοντέλο(ούτε καν ίδιο μέγεθος αναλόγως την μητρική) αλλά καλό είναι να έχουν την ίδια ταχύτητα.

40άριδες δίσκοι θα είναι και αρκετά αργή(λόγου παλαιότητας) οπότε ίσως ακόμα και με το raid να είναι χειρότερα από το να βάλεις τον έναν 640άρι π.χ.

•  
  • Η μητρική είναι αυτή.
  • Λέει ότι υποστηρίζει RAID, τώρα αν μπουτάρει από αυτό πως μπορώ να το καταλάβω? Δεν βρίσκω κάποια αναφορά.
  • Ως προς την ταχύτητα: Αν υποθέσουμε πως ο IDE μου δίνει 133mb/s με το raid δεν θα γίνει 266? Από την άλλη ο 640GB που είναι SATA το πολύ τα 150 δεν φτάνει? Άρα δεν θα έχω αύξηση ταχύτητας 74% ??

Δημοσ.

Ίσως το εγχειρίδιο να σου λέει αν μπουτάρει για την ταχύτητα πάντως το ότι ο δίαυλος είναι 133 δεν σημαίνει ότι μαγικά ο,τι συσκευή βάλεις πάνω θα διαβάζει με 133mb/s(φαντάσου δηλαδή ένα cd-rom ), πρέπει σύμφωνα με το μοντέλο του δίσκου να ψάξεις για την ταχύτητα ή τρέχεις ένα προγραμματάκι π.χ. Disk Speed για να δεις την μέγιστη ταχύτητα.

Γενικά όσο πάμε πίσω στον χρόνο τόσο μικραίνει και η ταχύτητα.

Δημοσ.

Ίσως το εγχειρίδιο να σου λέει αν μπουτάρει για την ταχύτητα πάντως το ότι ο δίαυλος είναι 133 δεν σημαίνει ότι μαγικά ο,τι συσκευή βάλεις πάνω θα διαβάζει με 133mb/s(φαντάσου δηλαδή ένα cd-rom ), πρέπει σύμφωνα με το μοντέλο του δίσκου να ψάξεις για την ταχύτητα ή τρέχεις ένα προγραμματάκι π.χ. Disk Speed για να δεις την μέγιστη ταχύτητα.

Γενικά όσο πάμε πίσω στον χρόνο τόσο μικραίνει και η ταχύτητα.

Αν δεν πιάνει 133 ο IDE δεν θα πιανει και ο SATA οπότε το ποσοστό αύξησης θα είναι αντίστοιχο.

ΕΚΤΟΣ κι αν εννοεις πως δεν θα πιάνει 133 λόγω χαμηλής ταχύτητας ανάγνωσης.

Δημοσ.

Όσον αφορά τους δίσκους, φανμπρεηκερ, ό,τι θες μπορείς να βάλεις. Απλώς θα υπάρχει το εξής μειονέκτημα : η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα και το μέγεθος της συστοιχίας, θα ορίζεται από τον "λιγότερο ισχυρό" δίσκο X 2.

Πρακτικά, μην περιμένεις πάνω από 100MB/s ανάγνωση (παίζει ρόλο και η παλαιότητα του μηχανήματος γενικά), και, σε σχέση με έναν SATA θα είσαι περίπου ίσα βάρκα-ίσα νερά (μια και ούτε αυτός πιάνει τη μέγιστη δυνατή/θεωρητική του). RAID σε P4 στα 2.5GHz με 133άρηδες Μaxtor 40GB μου είχε δώσει κοντά στα 90ΜΒ/s στα ΧΡ, θυμάμαι.

* Κανένας δίσκος δεν πλησιάζει καν τις μέγιστες δυνατές/θεωρητικές δυνατότητες του πρωτοκόλλου κάτω απ' το οποίο επικοινωνεί με το μηχάνημα.

Δημοσ.

* Κανένας δίσκος δεν πλησιάζει καν τις μέγιστες δυνατές/θεωρητικές δυνατότητες του πρωτοκόλλου κάτω απ' το οποίο επικοινωνεί με το μηχάνημα.

Γκούχ... SSD γκούχ,γκουχ.

Κάνας πολύ καλός με 560Mb/s πλησιάζει ακόμα και sataΙΙΙ (θεωρητικά 768Mb/s) το sataII το έχουν άνετα.

Δημοσ.

...δε νομίζω να τον αφορούν οι SSD, νόμιζα ήταν αυτονόητο και γι' αυτό δεν είπα κάτι γι' αυτούς ξεχωριστά (...αν και το σκέφτηκα ότι έπαιζε κάποιος να τους αναφέρει :ρ).

Δημοσ.

Όσον αφορά τους δίσκους, φανμπρεηκερ, ό,τι θες μπορείς να βάλεις. Απλώς θα υπάρχει το εξής μειονέκτημα : η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα και το μέγεθος της συστοιχίας, θα ορίζεται από τον "λιγότερο ισχυρό" δίσκο X 2.

Πρακτικά, μην περιμένεις πάνω από 100MB/s ανάγνωση (παίζει ρόλο και η παλαιότητα του μηχανήματος γενικά), και, σε σχέση με έναν SATA θα είσαι περίπου ίσα βάρκα-ίσα νερά (μια και ούτε αυτός πιάνει τη μέγιστη δυνατή/θεωρητική του). RAID σε P4 στα 2.5GHz με 133άρηδες Μaxtor 40GB μου είχε δώσει κοντά στα 90ΜΒ/s στα ΧΡ, θυμάμαι.

Αν σου έδωσαν 90 οι 40ρηδες με raid 90mb/sec σημαίνει πως ο καθένας απο μόνος του έπιανε γύρω στα 50.

Εσύ τι προτείνεις? Να αφήσω τον έναν SATA?

(ναι δεν με αφορούν οι ssd, για ένα μηχάνημα που δεν το πολυδουλεύω και έχω πάνω τόσο μεγάλους δίσκους σε αχρηστεία)

Δημοσ.

...ο καθ' ένας μόνος του, μπορεί να έπιανε και 60, 70 (δε θυμάμαι - μπορεί και να ήταν όντως κοντά στα 50 βέβαια) . Μην περιμένεις πάντως απόλυτο διπλασιασμό ταχύτητας μέσω RAID διάταξης. Πού μένεις;

Δημοσ.

...ο καθ' ένας μόνος του, μπορεί να έπιανε και 60, 70 (δε θυμάμαι - μπορεί και να ήταν όντως κοντά στα 50 βέβαια) . Μην περιμένεις πάντως απόλυτο διπλασιασμό ταχύτητας μέσω RAID διάταξης. Πού μένεις;

Θεσσαλονίκη, γιατί επηρεάζεται απ τον καιρο?:)

Δημοσ.

Όχι, από την απόσταση (θα μπορούσα να δοκιμάσω 2 40άρηδες στο παλιούρι σου, να έβλεπες στην πράξη αν σε βολεύουν. Αλλά δυστυχώς δεν είμαι εκεί).

Οπότε, δεν ξέρω, ίσως να πρέπει να κρατήσεις τον έναν 640άρη όπως είπες. Μη σε πάρω στον λαιμό μου - αν και νομίζω πως αν τελικά πάρεις 2x40 θα είσαι "ευχαριστημένος", σε σχέση με τον 640άρη (και μετά σπρώξεις τους μεγάλους).

Δημοσ.

Όχι, από την απόσταση (θα μπορούσα να δοκιμάσω 2 40άρηδες στο παλιούρι σου, να έβλεπες στην πράξη αν σε βολεύουν. Αλλά δυστυχώς δεν είμαι εκεί).

Οπότε, δεν ξέρω, ίσως να πρέπει να κρατήσεις τον έναν 640άρη όπως είπες. Μη σε πάρω στον λαιμό μου - αν και νομίζω πως αν τελικά πάρεις 2x40 θα είσαι "ευχαριστημένος", σε σχέση με τον 640άρη (και μετά σπρώξεις τους μεγάλους).

Καλή ιδεά και θενκς, εσύ που είσαι?

Το κακό είναι ότι όντας μεταχειρισμένοι δεν θα ξέρω τα χαρακτηριστικά τους με ακρίβεια (ταχύτητα ανάγνωσης) και μπορεί να μου τύχει καμιά παλιατζούρα με χάλια επίδοση και τζάμπα να τους πάρω τους 40ρηδες.

Δημοσ.

Βασικά κάνε καμμιά βόλτα από μικρομάγαζα (κι από ηλεκτρονικούς ακόμα) αν δεν "ντρέπεσαι". Μέχρι και τζάμπα μπορεί να καβατζώσεις, αν πεις γιατί τους θες (βασικά ή δε θα σου πουλήσουν καν, ή θα σου δώσουν τζάμπα). Συνήθως στοκάρουν τέτοιους που τους έχουν ξεμείνει από αναβαθμίσεις, επιδιορθώσεις κτλ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...