KilliK Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Ο kernel ειναι το βασικο κομματι ενος ΛΣ, αλλα δεν ειναι απο μονος του ΛΣ. Τα ΛΣ περιλαμβανουν τουλαχιστον και ενα shell και καποια libraries και βασικα utilities. Ναι τα utilities τεχνικα ειναι εφαρμογες αλλα δεν εχει σημασια. Το ποτε σταματας να το λες λειτουργικο και το ονομαζεις διανομη δεν ειναι ξεκαθαρο και μαλιστα αλλαζει με το χρονο η κατα περιπτωση. Ολοι συμφωνουμε οτι οι GNU διανομες στα 5gb συμπιεσμενα που περιλαμβανουν της παναγιας τα ματια ξεφευγουν κατα πολυ απο τον ορο "απλα λειτουργικο", αλλα μην παμε και στο αλλο ακρο. τσου.ο kernel ειναι το λειτουργικο.ολα τα υπολοιπα ειναι η γαρνιτουρα.γιαυτο και λεμε η διανομη λινουξ και οχι το λειτουργικο λινουξ. ubuntu,android,κτλ ειναι διανομες και ειναι τελειως λαθος να τα αναφερεις ως λειτουργικα. οριστε και ο σωστος,απολυτος ορισμος του τι εστι λειτουργικο: Andrew S. Tanenbaum, Modern Operating Systems 3η έκδοση, κεφάλαιο 1, σελίδα 3 "What is an Operating System": It is hard to pin down what an operating system is other than saying it is the software that runs in kernel mode
twiner Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.
katsikoula Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 μετά απο 2 χρόνια αποχής απο Linux έβαλα της 11.10 η οποία μου έκανε τρομερή εντύπωση αν εξαιρέσω βέβαια το ανώριμο ακόμα launcher του Unity. παρ' ολα αυτά δεν το αλλάζω το Unity με τίποτα μια απορία μόνο, γιατί το Skype είναι τόσο απαίσιο σε σχέση με αυτό του Windows?
george263 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 όσο περνάει ο καιρός απορώ όλο και περισσότερο για το σκεπτικό του να βγάζουν νέα έκδοση κάθε 6(χ-ψ) μήνες... κάθε φορά τα ίδια...οι μισοί μένουν με τον υπολογιστή στο χέρι και τελικά αναγκάζονται να κάνουν επανεγκατάσταση(ούτε windows τόσο συχνά)...ουσιαστικά χάνεις ένα από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα του λινουξ... κατά τη γνώμη μου οι rolling διανομές είναι οι καλύτερες και ίσως θα έπρεπε περισσότεροι να κάνουν τις διανομές τους έτσι... δείτε το arch,το έχω ήδη 2 χρόνια το ένα μου pc και τα προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει είναι ελάχιστα(άντε να μπήκε κανένα χαλασμένο πακέτο που σε μία μέρα είχε ήδη φτιάξει)...βέβαια για ένα αρχάριο που απλά θέλει να κάνει τη δουλεία του το arch είναι απαγορευτικό... η μόνη διανομή που είναι κοντά στο σκεπτικό μου είναι το linux mint DE, απλά θα προτιμούσα κάτι ελάχιστα πιο ενημερωμένο από το debian testing...ουσιαστικά το τέλειο για μένα θα ήταν μια διανομή με πλήρως ενημερωμένα πακέτα εφαρμογών(όπως το arch δηλαδή που όποια εφαρμογή την έχεις την ώρα που βγαίνει),σχετικά νέο kernel και DE κάθε φορά(ίσως όχι όπως το arch που και εκεί έχουμε πάντα τα τελευταία,όπου μπορεί να έχουμε κανένα προβληματάκι καμιά φορά) και τέλος ένα πολύ καλό installer για αρχάριους(βλέπε ubuntu)... όπως είπα και πριν ότι πιο κοντινό σε αυτό είναι το lmde,που όσοι έχετε προβλήματα και σκέφτεστε να κάνετε επανεγκατάσταση το ubuntu ρίξτε του μια ματιά... http://blog.linuxmint.com/?p=1818 (και όπως λέει σύντομα θα έχουμε και έκδοση με KDE) Στο κομμάτι με τις ρέουσες διανομές έχω απλώς να προσθέσω ότι έχω εγκαταστήσει σε σταθερό υπολογιστή τo foresight linux , το χειρίζεται ένας άνθρωπος εξήντα και πλέον ετών . οι εντυπώσεις του είναι πολύ καλές εδώ και ένα χρόνο που το έχει . 4-5 πράγματα κάνει και τα κάνει πολύ καλά . του έγραψα και την ακόλουθη εντολή sudo conary updateall και έχει το σύστημα πάντα έτοιμο . αυτά .
georginiogr Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Ευχαριστώ δε θα πάρω. Όσες φορές αποπειράθηκα να εθιστώ με την 11.04, το αποτέλεσμα ήταν απαγοητευτικό. Πολύ κακές επιδόσεις για το λαπ τοπ πενταετίας που έχω (ισως και να πέφτουν στο μισό απότι με 10.04 και 10.10). Ανεξήγητα και εκνευριστικά κολλήματα με μοναδική λύση το τράβηγμα της μπρίζας. Το δε unity προσωπικά το θεωρώ εμετικό. Θα μου πείς οτι υπάρχει και KDE...ΟΚ. Εχω δεί σε βιντακια και το gnome 3 αλλά δε μπορώ να πώ οτι με ενθουσίασε και αυτό. Μένω λοιπόν με 10.04 LTS μιας και όλα πάνε σφαίρα και ρολόι και κάνω τη δουλειά μου δίχως να με απασχολεί το λειτουργικό του υπολογιστή μου. Για το μέλλον... είδωμεν.
aris1986 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Μένω λοιπόν με 10.04 LTS μιας και όλα πάνε σφαίρα και ρολόι και κάνω τη δουλειά μου δίχως να με απασχολεί το λειτουργικό του υπολογιστή μου. Για το μέλλον... είδωμεν. Τα ίδια και γω!
insomnier12345 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Όντως, από την έκδοση 11.04 και μετά έγινε (τουλάχιστον στο netbook μου) πολύ αργό. Η 11.10 έκδοση τρέχει λίγο γρηγορότερα, αλλά το unity σε μένα δεν είναι καθόλου βολικό. Ήλπιζα ότι αυτή τη φορά θα μου άρεζαν, αλλά απογοητεύτηκα όπως και με την 11.04.
lazlo1992 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 όμορφα τα linux ρε παιδιά αλλα πολλά bugs! μια με την καρτα γραφικών μια με τα upgrade σε αλλη αναβαθμίσει! σε netbook σε intel onboard graphic card ηταν πολυ κομπλε! τσουλούσε ωραία και απροβλημάτιστα! αλλα με την nvidia στον σταθερο μου και την ati στο λαπτοπ εχει καποια bugs!
tritonas00 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 δείτε το arch,το έχω ήδη 2 χρόνια το ένα μου pc και τα προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει είναι ελάχιστα Συναγωνιστη!! @georginiogr , @aris1986 : Ε , και γιατι απλουστατα δεν αλλαζετε διανομη , να βαλετε και το DE / WM που θελετε? Ποιος ο λογος να τρεχετε προ-ιστορικο software? τσουλούσε ωραία και απροβλημάτιστα! αλλα με την nvidia στον σταθερο μου και την ati στο λαπτοπ εχει καποια bugs! Κανενα προβλημα εδω με "τα linux" και nvidia στον σταθερο. Ποια καρτα εχεις?
godlike Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Έβαλα το live CD και έπαιξα με το unity πάνω από 2' (δεν είχα εγκαταστήσει ποτέ την 10.04). Πραγματικά είναι πανάθλιο. Πατάς δεξί click στο κενό κομμάτι του launcher και δεν βγάζει ένα menu με ρυθμίσεις όπως θα περίμενε ο καθένας Γιατί πρέπει να είναι τόσο πολύπλοκο να παίξεις με μία απλή ρύθμιση όπως το autohide του launcher; Έχω dual monitor setup με μια οθόνη φάτσα μπροστά και μία αριστερά... ε αφού τις ρυθμίσω πάει και βάζει τον launcher στην αριστερή μεριά της αριστερής οθόνης. Ούτε και γ' αυτό ρύθμιση Το unity όπως όλα δείχνουν δεν είναι για desktop χρήση. Και η (ρητορική) ερώτηση είναι: Αφού το ubuntu δεν είναι για desktop χρήση γιατί βαφτίζουν τα images ubuntu-11.10-desktop-xxx.iso;
lazlo1992 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Κανενα προβλημα εδω με "τα linux" και nvidia στον σταθερο. Ποια καρτα εχεις? 2x8500gt σε sli διάταξη
gnsX Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Τα εβαλα και σε αλλο με intel καρτα και παει μια χαρα, μαλλον καπου εχει κολλημα με τις nvidia. Ε σιγά,μόνο με ATΙ και Nvidia έχει προβλήματα,με τις υπόλοιπες όλα μια χαρά
tolis_01 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 2x8500gt σε sli διάταξη Άσχετο, αλλά τσάμπα ρεύμα. Με τόσο μικρές κάρτες κερδίζεις με το sli; Ε σιγά,μόνο με ATΙ και Nvidia έχει προβλήματα,με τις υπόλοιπες όλα μια χαρά Με ati μια χαρά μου τρέχει από liveusb.
lazlo1992 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Άσχετο, αλλά τσάμπα ρεύμα. Με τόσο μικρές κάρτες κερδίζεις με το sli; αρκετά μπορώ να πω! απο 512μβ που ειναι η καθε μία φτάνει στα 1024!
Fotis_Greece Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Παιδια εκανα και εγω την αναβαθμιση, δυστηχως.. Τελος παντων θα μεινω στο unity γιατι με το gnome shell που δοκιμασα (classic) δεν μου δουλευουν κατι εικονιδια (skype, hamachi). Το μονο σπαστικο για μενα ειναι αυτο το autohide των controls του καθε παραθυρου (close, minimize,maximize). Ξερει κανεις πως απενεργοποιειται αυτο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα