manimanitu Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Καλησπέρα. Θέλω να φτιάξω ένα ενσύρματο δίκτυο ανάμεσα στο PC που βρίσκεται στο δωμάτιό μου μαζί με το ρούτερ και ένα LG DP1 μαζί με ένα παλιό PC που βρίσκονται στο σαλόνι. Επειδή οι γνώσεις μου σχετικά με δίκτυα είναι ελάχιστες επισυνάπτω ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα με τις θέσεις των συσκευών και εξηγώ τι θέλω να κάνω. Στο σημείο Α έρχεται η παροχή ADSL στην οποία υπάρχει ένα ρούτερ Netfaster IAD το οποίο και τροφοδοτεί με ethernet το βασικό pc που είναι ακριβώς δίπλα και μέσω WiFi τις άλλες 2 συσκευές που βρίσκονται στο σαλόνι. Η ταχύτητα internet δεν είναι και η καλύτερη στις συσκευές αυτές ενώ και η μεταφορά αρχείων είναι πάρα πολύ αργή. Γι αυτό και θέλω να τα ενώσω ενσύρματα. Στα σημεία Β και Γ υπάρχουν πρίζες τηλεόρασης που ενώνονται με ένα καλώδιο κεραίας περίπου 20μέτρα. Αυτό που σκέφτομαι λοιπόν είναι να περάσω καλώδιο ethernet μέσα από το ίδιο κανάλι το οποίο θα καταλήγει σε 2 πρίζες ethernet που θα προστεθούν στα σημεία Β και Γ. Ιδανικά μαζί με το καλώδιο της κεραίας. Στη συνέχεια να ενώσω το ρούτερ με την πρίζα στο σημείο Β. Στο σημείο Γ κατόπιν θα μπει ένα switch πάνω στο οποίο θα μπαίνουν το παλιό pc και το LG DP1. Κάπως έτσι το έχω σκεφτεί αλλά επειδή όπως είπα δεν το κατέχω πολύ το θέμα θα ήθελα μια επιβεβαίωση ή διόρθωση αν χρειάζεται, καθώς και τι καλώδια θα πρέπει να χρησιμοποιήσω και switch.
biomecanoid Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 άμα θες ένα απλό δίκτυο και σου φτάνουν τα ports του modem περνάς μονο καλώδιο cat6. Τώρα άμα θες giga lan θες αλλο switch αλλα το καλώδιο cat6 παραμένει άμα δεν θες να περνάς καλώδια υπάρχει και το home plug
parsifal Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Επειδή έκανες λόγο και για «χαμηλή ταχύτητα στη μεταφορά αρχείων», να ρωτήσω κάτι: Ποιες από τις συσκευές (αν υπάρχουν) διαθέτουν Gigabit Ethernet; Σε ενδιαφέρει αυτές να επικοινωνούν μεταξύ τους με τέτοια ταχύτητα; Αναλόγως της απάντησης, στο setup που σκέφτεσαι ίσως να χρειαστείς και 2ο switch και/ή να χρειαστεί το ένα ή και τα δύο switches να είναι Gigabit. Καλώδιο πάντως θα χρειαστείς Cat5e, το οποίο στα 20m θα παίξει μια χαρά με Gigabit ταχύτητες...
manimanitu Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Ο σκοπός μου είναι να έχω τη καλύτερη δυνατή σύνδεση από το δωμάτιό μου στο σαλόνι γιατί οι συσκευές αλλάζουν. Σε αυτή τη φάση με νοιάζει πιο πολύ ο media player να μπορεί να στριμάρει με καλή ταχύτητα αλλά δεν ξέρω αν είναι Gigabit. Θα το κοιτάξω. Το βασικό pc έχει "Realtek RTL8168D/8111D Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)". Το παλιό δεν νομίζω. Σχετικά με τα switches δεν κατάλαβα πόσα χρειάζομαι. Λογικά θέλω ένα για να βάλω τις 2 συσκευές σε μια πρίζα στο σαλόνι. Το άλλο που θα χρειαστεί; Για να μπει πάνω του το ρούτερ και το pc στο δωμάτιο; Υπάρχει μήπως κάποιο λινκ από τα κατάλληλα switches; home plug εννοείς καλώδια ρεύματος; Δεν νομίζω ότι με συμφέρει και οικονομικά αλλά και από ταχύτητα από τη στιγμή που υπάρχει κανάλι για να περάσω τα καλώδια. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
biomecanoid Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 περνα καλώδιο cat6 για να είσαι καλυμμένος και για το μέλλον και άμα σου φτάνουν τα ports του modem δεν θες άλλο switch και θα εχεις δίκτυο 100mbps. 100mbps φτάνουν για να streamaris οτιδήποτε ακόμα και HD. Αργοτερα με την προσθήκη ενός giga switch μπορείς να αναβάθμισης το δίκτυο στα 1000mbps. Για να σου προτείνουμε switch πρέπει να μας πεις τι ταχύτητα θες 100mbps η 1000mbps και ποσα ports. Eπίσης τεραστια προσοχή χρειάζεται στην επιλογή τις πρίζας που θα βάλεις στο τοίχο γιατί άμα είναι τις πλακας το δίκτυο δεν θα πηγαίνει καλά πάρε πρίζες κατάλληλες για gigabit ακόμα και αν δεν κάνεις το δίκτυο σου 1000mbps ακόμα.
manimanitu Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Αν και οι συσκευές στο σαλόνι δεν είναι gigabit προτιμώ το switch να είναι ώστε να καλύψει μελλοντικές ανάγκες. 5 ports νομίζω ότι είναι αρκετά. Τελικά έγινε μια μικρή αλλαγή σχεδίων και το καλώδιο δεν θα περάσει από το κανάλι της κεραίας αλλά από το διπλανό δωμάτιο μέσω μεσοτοιχίας ώστε να καλυφθεί κι αυτό στο μέλλον και μετά στο σαλόνι. Επί της ουσίας το μόνο που αλλάζει είναι ότι θα χρειαστώ μια πρίζα λιγότερη. Μερικές ερωτήσεις: 1) Κάνει αυτό το καλώδιο; Cat6e Έχω δει κάποιες παραλλαγές καθώς και τύπο cat6a. Ποιες είναι οι διαφορές; 2)Ποιες θεωρούνται καλές πρίζες; Διάβασα ότι οι legrand είναι καλές και με σύστημα εύκολης τοποθέτησης. Ισχύει; Legrand Valena 3) Τι εργαλεία θα χρειαστώ (αν χρειαστώ) για πρίζες και/ή φισάκια; 4) Σε περίπτωση που αναβαθμίσω το δίκτυο σε gigabit είναι καλύτερο να προσθέσω ένα δεύτερο switch στο δωμάτιό μου ή να αντικαταστήσω το netfaster με ένα gigabit router; Λογικά θα χρειαστώ ως 8 ports εκεί. Ξέρω ότι ρωτάω αρκετά πράγματα αλλά ρωτώντας πας στην πόλη...
rfc Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 1) Κανει αν και εγω προτιμω το χιλιοδοκιμασμενο 5e και για τα giga. 2) Legrand 3) Μια πρεσα για δικτυο-τηλ. βολευει απιστευτα και θα την χρειαστεις. Κατσαβιδι ισιο για τις Legrand 4) Ετσι οπως τα διαβασα παρε 2 οχταρια gigabit και για το μελλον στο σαλονι. Μπορει να βαλεις AP ή και αλλα υλικα. Παρτα απο τωρα επειδη εχουν πεσει αρκετα οι τιμες.
manimanitu Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Ευχαριστώ. Κάποια προτίμηση σε μάρκα switch;
biomecanoid Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 (επεξεργασμένο) Ta Cat6 ειναι ενα Level πιο πανω απο το cat5 και παει μεχρι cat7 Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2011 από biomecanoid
SPANK Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Ρίξε μια ματιά εδώ αν και νομίζω οτι τα cat6 και cat7 απο οτι διαβάζω δεν πρέπει να ειναι επίσημα πιστοποιημένα
biomecanoid Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Tο Cat6 έχει πιστοποίηση το Cat7 επειδή είναι καινούργιο μπορεί και όχι, Στις οικοδομές που κάνω αυτοματισμούς και δίκτυα λέω και ρίχνουν μονο Cat6 και δεν έχω ποτε θέμα.
rfc Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Ναι το 6 ειναι καλυτερο λογω συχνοτητος. Το 5e παιζει νομιζω μεχρι 155MHz ενω το 6 250MHz. Παντως το 5e αρκει και για 1000 και ειναι στη μιση τιμη. Το 6 ειναι πιστοποιημενο. Το 7 οχι αλλα θα πιστοποιηθει.
manimanitu Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 (επεξεργασμένο) Πήρα τελικά το καλώδιο (χωρίς φισάκια δικά του) την legrand και μια πένσα για να περάσω φισάκια. Το πως θα το κάνω βέβαια ο θεός κι η μοίρα μου. Πρέπει τα χρώματα να καταλήγουν το ίδιο έτσι; Πχ 568Α από τη μία = 568Α κι από την άλλη. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2011 από manimanitu
manimanitu Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2011 Το πέρασα το καλώδιο και λειτουργεί ΟΚ. Τα καλωδιάκια από το switch στα μηχανήματα πρέπει να είναι κι αυτά cat6;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα