Lucky Luke Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Γεια σας παιδιά! Είμαι απόφοιτος τμήματος πληροφορικής και βρίσκομαι σε φάση αναζήτησης εργασίας (και ποιος δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο θα μου πείτε...). Το κομμάτι που με ενδιαφέρει έχει να κάνει με development (desktop apps/mobile/web). Αν και κυρίως με apps έχω ασχοληθεί εννοείται ότι κοιτάζω πολύ και προς web μεριά γιατί εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για developers/designers (είτε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς συνεργάτες). Εδώ να αναφέρω ότι πέρα από την 4-μηνη πρακτική άσκηση (που δυστυχώς ένα πολύ μικρό μέρος της είχε να κάνει με development) δεν έχω άλλη εργασιακή εμπειρία στον τομέα, δηλαδή είμαι καρά-junior. Θεωρώ ότι ένα ιδανικό ξεκίνημα θα ήταν να ήμουν σε μια εταιρεία και να συνεργαζόμουν στα πλαίσια μίας μικρής ομάδας και με άλλα άτομα, έστω και με σχετικά χαμηλό μισθό. Η όλη εμπειρία πιστεύω θα άξιζε τον κόπο καθώς με το να δουλεύεις με άλλους βοηθάει στο να μάθεις πράγματα και να σου δωθούν και νέα ερεθίσματα για περαιτέρω ψάξιμο. Εντάξει αυτό βέβαια έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τα άτομα, αλλά αν είσαι με άτομα που γουστάρουν αυτό που κάνουν πάντα έχεις να κερδίσεις κάτι. Επειδή το να βρω σχετικά σύντομα δουλειά σε κοντινή εταιρεία φαντάζει δύσκολο (δε διαθέτω μέσο για τις μετακινήσεις και τα ΜΜΜ τα έχουν μουσκέψει για τα καλά τον τελευταίο καιρό, οπότε όσο πιο κοντά τόσο το καλύτερο), αρχίζω και σκέφτομαι την ιδέα του freelancing γιατί πρέπει να ξεκινήσω από κάπου. Εδώ να αναφέρω ότι ψάχνω ήδη γύρω στον 1,5 μήνα και έχω πάει σε 4-5 συνεντεύξεις αλλά όλοι σε κρατάνε στο "περίμενε". Το θέμα είναι αν αξίζει ένα τέτοιο εγχείρημα για αρχή. Γενικά δε θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά "εμπορικό" και λόγω της επαγγελματικής απειρίας μου (γιατί θεωρώ ότι βρίσκομαι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά τα δύο διαφέρουν αρκετά) πιστεύω ότι δεν κάνω για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για αρχή. Γενικά το freelancing μου φέρνει περισσότερο προς "marketing" και πόσο διαπραγματευτικός είσαι ενώ η εργασία σε εταιρεία δουλειά σκληρά εργαζόμενου υπαλλήλου. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Επιπλέον στο freelancing είσαι και ανασφάλιστος (εννοώ οτι ο εργοδότης δε θα σε καλύψει), σωστά; Επίσης απογοητεύτηκα από μία γρήγορη ματιά στα στάδια που πρέπει κάποιος για να κάνει "έναρξη επαγγέλματος". Ξεκινάμε με σκοπό να βγάλουμε ένα χαρτζηλίκι και στο τέλος θα μπούμε και μέσα με τις εφορίες και τα ρέστα. (πάντα εννοώ σε περιόδους που μπορεί να μην έχεις π.χ. ένα σταθερό εισόδημα) Τελικά, αυτό στο οποίο θέλω να πάρω απάντηση είναι αν αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσω τώρα ως junior που είμαι ή να κάνω υπομονή μέχρι να βρεθεί κάτι σε μία εταιρεία. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο να διαβάσετε το εκτενές post μου και ελπίζω να δοθούν απαντήσεις και σε άλλους συναδέλφους γιατί είμαι σίγουρος ότι πολλοί έχουν παρόμοια ερωτήματα.
biomecanoid Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 freelancing = τρέχεις εκεί που είναι η δουλειά άρα την απόσταση δεν την γλιτώνεις και άμα είσαι freelancing νομίζω πληρώνεις την ασφάλιση μονος σου άσχετος άμα εχεις δουλειά η όχι, άρα άμα δεν εχεις δουλειά μπορεί να μπαίνεις και μέσα χάχα. επίσης από ότι έχω δει για σελίδες προτιμάνε τους γραφίστες και όχι τους πληροφορικαριους εμενα μου φαίνεται λάθος αυτό αλλα τι να πεις
Lucky Luke Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 freelancing = τρέχεις εκεί που είναι η δουλειά άρα την απόσταση δεν την γλιτώνεις Προφανώς, αλλά υποθέτω θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις μέρες και ώρες συνάντησης από το να είναι σε καθημερινή βάση. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το γεγονός με πόσους συνεργάζεσαι ταυτόχρονα. και άμα είσαι freelancing νομίζω πληρώνεις την ασφάλιση μονος σου άσχετος άμα εχεις δουλειά η όχι, άρα άμα δεν εχεις δουλειά μπορεί να μπαίνεις και μέσα χάχα. Αυτή την εντύπωση έχω κι εγώ γι' αυτό και το παραπάνω σχόλιό μου. επίσης από ότι έχω δει για σελίδες προτιμάνε τους γραφίστες και όχι τους πληροφορικαριους εμενα μου φαίνεται λάθος αυτό αλλα τι να πεις Ναι, το έχω παρατηρήσει κι εγώ αυτό. Για την ώρα αυτό που διαπιστώνω είναι ότι αν δεν υπάρχει αρκετή δουλειά από πίσω (συνεργασία με πολλές εταιρείες) δεν αξίζει ούτε καν τη σκέψη ένα τέτοιο εγχείρημα.
defacer Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Καταρχήν θα πρέπει να ξέρεις πως στο χώρο του webdev στην Ελλάδα τα πράγματα είναι άθλια. Μετά απ' αυτή την ενθαρρυντική εισαγωγή, αναλύω λίγο περισσότερο: - Δεν υπάρχουν πουθενά σε μικρά shops δουλειές που να θέλουν ουσιαστικά development. Ο μεγαλύτερος όγκος των σχετικών projects (αυτά που είναι ας πούμε < 5Κ κόστος) αφορούν κυρίως design και όχι development, κι αυτό γιατί αρκεί ένας γραφίστας/designer που ξέρει τα απολύτως βασικά από PHP, HTTP κλπ να πάρει ένα Joomla, να γράψει 10 γραμμές κώδικα για κάτι και να φέρει το project σε πέρας σχεδόν μόνος του. Εσύ σαν developer (χωρίς γνώσεις design) μπροστά σ' αυτό το παληκάρι είσαι σχεδόν άχρηστος γιατί με τίποτα δε θα μπορέσεις να κάνεις το project μόνος, γιατί είναι ελάχιστα ή καθόλου τα τμήματα του project που μπορείς να κάνεις εσύ δεν μπορεί να κάνει άλλος, και γιατί αυτά που γράφεις εσύ δεν φαίνονται φάτσα κάρτα στον πελάτη για να μπορείς να τα χρεώσεις χωρίς αντιρρήσεις. - Όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους τζάμπα, εξ ου και websites που κοστολογούνται 400 ευρώ (το είδαμε και αυτό) όπου πέφτει copy paste Joomla και άγιος ο Θεός. Όπως καταλαβαίνεις με 400 ευρώ πρέπει το project να βγεί στο σύνολό του από ένα άτομο μέσα σε μια βδομάδα το πολύ. Development και άλλα τέτοια χαριτωμένα δεν έχουν καμία θέση σε τέτοια χρονοδιαγράμματα. - Όπου και όταν υπάρχουν μεγάλα projects όπου όντως χρειάζεται development, κατά κανόνα θα τα πάρει "μεγάλη εταιρία" (για τον οποίο όρο χρησιμοποιώ τον εξής επιστημονικό ορισμό: μεγάλη είναι η εταιρία που έχει παραπάνω από 1 άτομο να ασχολείται full time με τις πωλήσεις). Η μόνη περίπτωση να πάρεις εσύ κάτι τέτοιο είναι να έχεις α) απίστευτα διαπροσωπικά και marketing skills (για τα οποία οι προγραμματιστές δεν φημίζονται) και β) όνομα στην αγορά. Αρκετά με τη μαυρίλα... πάμε να δούμε μερικά απ' αυτά που γράφεις: Θεωρώ ότι ένα ιδανικό ξεκίνημα θα ήταν να ήμουν σε μια εταιρεία και να συνεργαζόμουν στα πλαίσια μίας μικρής ομάδας και με άλλα άτομα, έστω και με σχετικά χαμηλό μισθό. Η όλη εμπειρία πιστεύω θα άξιζε τον κόπο καθώς με το να δουλεύεις με άλλους βοηθάει στο να μάθεις πράγματα και να σου δωθούν και νέα ερεθίσματα για περαιτέρω ψάξιμο. Εντάξει αυτό βέβαια έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τα άτομα, αλλά αν είσαι με άτομα που γουστάρουν αυτό που κάνουν πάντα έχεις να κερδίσεις κάτι. Στη θεωρία καλά τα λες... στην πράξη, το πιθανότερο είναι να γνωρίσεις την ελληνική πλευρά του νομίσματος που δεν είναι ακριβώς έτσι. Όποτε μου κάνουν παρόμοια ερώτηση η απάντησή μου είναι "βρες μια δουλειά κάπου, οποιαδήποτε δουλειά, για να αποκτήσεις τις πιο βασικές εμπειρίες (εκμετάλλευση, χρονική πίεση, δουλειά "army style": με ο,τι έχουμε και όχι με ο,τι χρειάζεται, συνεννοήσεις με πελάτες, κλπ) και μετά το ξανασυζητάμε". Το θέμα είναι αν αξίζει ένα τέτοιο εγχείρημα για αρχή. Γενικά δε θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά "εμπορικό" και λόγω της επαγγελματικής απειρίας μου (γιατί θεωρώ ότι βρίσκομαι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά τα δύο διαφέρουν αρκετά) πιστεύω ότι δεν κάνω για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για αρχή. Γενικά το freelancing μου φέρνει περισσότερο προς "marketing" και πόσο διαπραγματευτικός είσαι ενώ η εργασία σε εταιρεία δουλειά σκληρά εργαζόμενου υπαλλήλου. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Γενικά έτσι είναι που τα λες. Επιπλέον στο freelancing είσαι και ανασφάλιστος (εννοώ οτι ο εργοδότης δε θα σε καλύψει), σωστά; Επίσης απογοητεύτηκα από μία γρήγορη ματιά στα στάδια που πρέπει κάποιος για να κάνει "έναρξη επαγγέλματος". Ξεκινάμε με σκοπό να βγάλουμε ένα χαρτζηλίκι και στο τέλος θα μπούμε και μέσα με τις εφορίες και τα ρέστα. (πάντα εννοώ σε περιόδους που μπορεί να μην έχεις π.χ. ένα σταθερό εισόδημα) Στο freelancing ο εργοδότης θα σε καλύπτει, αλλά αυτός είσαι εσύ. Η έναρξη επαγγέλματος δεν είναι τόσο φοβερό πράγμα. Το φοβερό είναι τα ασφάλιστρα που θα πρέπει να πληρώνεις, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει (στην αρχή θα μπαίνεις μέσα 1000% για πολλούς λόγους). Για αυτούς τους λόγους νομίζω πως είναι πολύ πιθανό να κάνεις και συ στην αρχή αυτό που κάνουν πολλοί: μαύρη μαυρίλα. Δεν έχεις ιατρική κάλυψη και ένσημα, αλλά μιας και α) είσαι νέος, β) έχουν κοπεί στο ελάχιστο οι δικαιολογούμενες δαπάνες, γ) οι γιατροί έτσι κι αλλιώς αν ζητήσεις απόδειξη χρεώνουν παραπάνω γιατί μπορούν, δ) σύνταξη από το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να πάρει κανείς μας, πιστεύω πως ρεαλιστικά είναι η καλύτερη επιλογή στην αρχή. Τελικά, αυτό στο οποίο θέλω να πάρω απάντηση είναι αν αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσω τώρα ως junior που είμαι ή να κάνω υπομονή μέχρι να βρεθεί κάτι σε μία εταιρεία. Δεν αξίζει γιατί είσαι άπειρος και δεν έχεις γνωριμίες, και εκτός απ' αυτό θα είναι και πολύ δύσκολο να το καταφέρεις για τους ίδιους λόγους. Ένα πιο ρεαλιστικό πλάνο είναι να βρεις δουλειά σε κάποιο Joomla/Flash sweatshop όπου θα αποκτήσεις ανεκτίμητης αξίας εμπειρείες και θα δικτυωθείς λιγάκι. Μετά απ' αυτή την περίοδο το συζητάμε και για freelancing, αλλά και πάλι: freelancing σε development είναι πάρα πολύ δύσκολο και η επιτυχία ή αποτυχία θα κριθεί βασικά από άλλους παράγοντες και όχι από τις τεχνικές σου γνώσεις. Επίσης μέσα απ' αυτή τη διαδικασία της δικτύωσης, θα μπορέσεις αργότερα να συνεργαστείς με κάποιους designer που θα γνωρίσεις για να παίρνετε ενίοτε κάτι που θα βρεθεί στο δρόμο σας και να το κάνετε συνεργατικά (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις δουλειά μόνος σου και να την ολοκληρώσεις σωστά). Μέχρι τότε, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να δουλεύεις με σκοπό την αυτοβελτίωση. Επίσης, αν μπορείς και θέλεις να συμμετέχεις ενεργά σε κάποιο open source project (προειδοποίηση: μιλάμε για χόμπι που φλερτάρει σε απαιτήσεις με κανονική δουλειά) θα ωφεληθείς πολύ τόσο στην προσωπική σου ανάπτυξη όσο και σαν κάτι αξιόλογο που μπαίνει στο βιογραφικό σου. Γενικά τα αξιόλογα πράγματα που μπαίνουν στο βιογραφικό και τα οποία δεν απαιτούν να έχεις δουλέψει ήδη είναι πολύ λίγα, οπότε σκέψου το.
biomecanoid Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 @ defacer Σε γενικές γραμμές σωστά όσα είπες απλά θα διαφωνήσω σε ένα σημείο ο απόφοιτος πληροφορικής είναι πολλά σκαλιά πιο πάνω από τον γραφίστα και μπορεί άνετα να φέρει εις πέρας ένα website μην τρελαθούμε τώρα. Δηλαδή η διαφορα γραφίστα με απόφοιτο πληροφορικής είναι τόση που είναι σχεδόν υποτιμητικό για ένα πληροφορικάριο να κάνει websites γιατί τα έχει για την πλακα
ΠάρηςΓ Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Αν δεν κατεχεις το καλλιτεχνικο καθολου ευκολο...
snik Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δυστυχως τα πραγματα πανω κατω ειναι οπως τα ειπε ο defacer. Σαν freelancer και ειδικα στην αρχη θα βρισκεις μονο μικρες δουλειες που περα απο html, css, javascript, php (εδω μπορεις να βαλεις και τα cms) δεν θα χρειαστεις κατι αλλο οποτε αυτοματα φευγει ο ορος του web developing και πας σε κατι σε all around designer που δυστυχως θα πρεπει σε πρωτη φαση να αναπτυξεις τις γνωριμιες σου και μετα ερχονται τα υπολοιπα. Οταν λεω υπολοιπα εννοω να μπορεις να σχεδιασεις ενα custom template στο photoshop απο εκει να κανεις το slicing το coding και τελος να διαμορφωσεις το περιεχομενο ετσι οπως το θελει ο πελατης. Στην αρχη επειδη δεν θα εχεις αρκετους πελατες το καλυτερο ειναι να ξεκινησεις σαν μαυρα και μετα αν πανε καλα τα πραγματα προχωρας σε εναρξη επαγγελματος, αλλα να ξερεις θελει αρκετο τρεξιμο το πραγμα και ειδικα στο θεμα των γνωριμιων και στο να μπορεις να προωθησεις τον εαυτο σου στον πελατη.
Lucky Luke Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Ποιο είναι το συμπέρασα από τα παραπάνω; Οι πληροφορικάριοι-developers (οι μη γνώστες designing τέλος πάντων) πού στο καλό μπορούν να βρουν δουλειά σε αυτή τη χώρα πέρα από τις "Joomla-oriented" εταιρείες που αναφέρθηκαν παραπάνω; Γιατί κοιτάζοντας σε 3-4 μεγάλα sites αγγελιών υπάρχουν ελάχιστες οι οποίες να μη ζητούν καθόλου designing γνώσεις και οι σχετικά λίγες που υπάρχουν απευθύνονται σε senior developers... Προσωπικά το freelancing με ενδιαφέρει ως τελευταία λύση στην παρούσα φάση αλλά βλέποντας ότι οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται το σκέφτηκα ως μια καλή εναλλακτική που τελικά, όπως προκύπτει, δεν είναι για μένα. Καταρχήν θα πρέπει να ξέρεις πως στο χώρο του webdev στην Ελλάδα τα πράγματα είναι άθλια. Και να φανταστείς ότι ένα 70%-80% (καθαρά εμπειρικό νούμερο, δεν ξέρω αν είναι ακριβές) των απασχολούμενων στον τομέα της πληροφορικής ασχολείται με αυτό. "βρες μια δουλειά κάπου, οποιαδήποτε δουλειά, για να αποκτήσεις τις πιο βασικές εμπειρίες (εκμετάλλευση, χρονική πίεση, δουλειά "army style": με ο,τι έχουμε και όχι με ο,τι χρειάζεται, συνεννοήσεις με πελάτες, κλπ) και μετά το ξανασυζητάμε". Δυστυχώς ακόμα και αυτό φαντάζει στις μέρες μας δύσκολο.
ALR Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 @Lucky Luke τι σημαίνει πληροφορικάριος-developer; Στην πράξη τι σημαίνει; Τι ξέρεις να κάνεις; Αν σου ζητήσω κάτι μπορείς να μου πεις ακριβές κόστος, timeframe και να μου λύσεις ένα πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό, optimized τρόπο σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού της επιλογής σου; Ξέρεις να σχεδιάζεις πολύπλοκες βάσεις δεδομένων; Ξέρεις code igniter; Ξέρεις ruby; Ξέρεις κάποιο δυνατό php framework; Μπορείς να λάβεις το html και τo css από μένα, μαζί με τα γραφικά και να το περάσεις σε αυτό το framework; Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για Wordpress development. Ξέρεις πως να λύσεις και να δέσεις το WordPress; Μπορείς να γράψεις ένα plugin για το WordPress; Σήμερα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για e-commerce; Ξέρεις να λύνεις και να δένεις το cs-cart; Μπορείς να περάσεις ένα design μου, pixel perfect, στο cs-cart; Από magento πως πας; Από prestashop; How about ένα απλό shopify; Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για development μέσω social api's. Ξέρεις καθόλου από facebook, twitter, google map api; Σήμερα υπάρχει πολύ πολύ μεγάλη ζήτηση για mobile developers, iPhone & Android. Αν δεν ξέρεις κάτι από τα παραπάνω, δεν μπορείς να προσφέρεις σε μια εταιρία που χρειάζεται άτομο για την παραγωγή της, ούτε μπορείς να δουλέψεις ως freelancer. Αν δεν ξέρεις τα παραπάνω, χρειάζεσαι μια δουλειά για να βγάλεις τα προς το ζην και στον ελεύθερο σου χρόνο να μάθεις τα παραπάνω. Τι είναι ο freelancer όμως; Η επιλογή freelancer ή εταιρία είναι πλασματική. Δεν είναι καν δίλλειμα. Μπορέις να είσαι freelancer μέχρι να βρεις δουλειά και χωρίς τιμολόγιο. Μπορείς να είσαι freelancer και αφού βρεις δουλειά, χωρίς τιμολόγιο αλλά νόμιμα αυτή τη φορά. Το θέμα είναι τι ακριβώς θα κάνεις ως freelancer από τη στιγμή που δεν ξέρεις τα εργαλεία σου, δεν έχεις το know how και δεν έχεις καταλάβει πως ακριβώς λειτουργεί η συνεργασία μεταξύ εσου και αυτού που θα σε προσλάβει. Βρες λύση για αυτά, και το networking, οι εταιρίες που θα σε προσλάβουν, το marketing, το κυνήγι πελατών είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σε απασχολεί σε αυτή τη φάση. Και μη ξεχνάς ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Είναι βλακεία να δουλεύεις στο web και να βάζεις μόνος σου γεωγραφικά όρια σε αυτό. Ένα από τα μαγικά πράγματα που έκανε το web είναι να καταργήσει τα σύνορα. Εκμεταλεύσου το και δες την παγκόσμια αγορά και μην περιορίζεσαι στην Ελληνική. Αυτός που έχει μισές γνώσεις ή ακόμα λιγότερες συνήθως ξέρει ότι ο μόνος πελάτης που μπορεί να αποκτήσει είναι ο άσχετος πελάτης που δεν μπορεί να κρίνει τη δουλειά του. Αυτός ο "επαγγελματίας" περιορίζεται στην Ελληνική αγορά γιατί είναι ο μόνος εύκολος στόχος του. Παίρνει σβάρνα τα μαγαζιά και πουλάει σελίδες (ο θεός να τις κάνει σελίδες) σε εξευτελιστικές τιμές. Ξοδεύει αμέτρητες ώρες στην πώληση, που δεν πληρώνεται από πουθενά, και προσφέρει σκατά υπηρεσίες. Αν δεν θέλεις να γίνεις αυτός ο άνθρωπος και αποκτήσεις έστω και μια ολοκληρωμένη γνώση, μπορείς να βγεις έξω και να κατακτήσεις την παγκόσμια αγορά που ψάχνει αυτή τη γνώση. Οπότε, μην αγχώνεσαι για πελάτες. Υπάρχουν ένα σωρό. Σωστοί επαγγελματίες δεν υπάρχουν. Γίνε ένας από αυτούς, και όλα θα πάνε καλά.
kappaxi Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Φίλε @ALR, πραγματικά η δημοσίευση σου με προσγείωσε. Κατάλαβα ότι τελικά πρέπει οι γνώσεις μου να γίνουν συγκεκριμένες, ώστε οι υπηρεσίες μου να είναι χρήσιμες (έως απαραίτητες) σε τυχόν projects. Επαναπροσδιορισμός στόχων για μένα λοιπόν.
defacer Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 @defacer Σε γενικές γραμμές σωστά όσα είπες απλά θα διαφωνήσω σε ένα σημείο ο απόφοιτος πληροφορικής είναι πολλά σκαλιά πιο πάνω από τον γραφίστα και μπορεί άνετα να φέρει εις πέρας ένα website μην τρελαθούμε τώρα. Δηλαδή η διαφορα γραφίστα με απόφοιτο πληροφορικής είναι τόση που είναι σχεδόν υποτιμητικό για ένα πληροφορικάριο να κάνει websites γιατί τα έχει για την πλακα Φίλε μου πρέπει να βλέπεις το πράγμα από την οπτική γωνία του χρήματος. Δεν πα να είσαι ο John Carmack, στην Ελλάδα και στο χώρο που μιλάμε ο κάθε designer να τον κάνει ο θεός που εκτός από κουτσά στραβά PHP ξέρει λίγο flash και λίγο Photoshop (πειρατικά και τα 2 εννοείται) θα φέρνει παραπάνω λεφτά απο σένα. Αν λόγω των γνώσεων που έχεις βλέπεις τον υπόλοιπο κόσμο υποτιμητικά και ελιτίστικα, κάποια στιγμή η αγορά εργασίας θα σε προσγειώσει απότομα. Tear it out of you, θα σε κάνει καλύτερο. Και να φανταστείς ότι ένα 70%-80% (καθαρά εμπειρικό νούμερο, δεν ξέρω αν είναι ακριβές) των απασχολούμενων στον τομέα της πληροφορικής ασχολείται με αυτό. Αυτό κινείται στην αγορά, μ' αυτό ασχολούνται. Λογικό δεν είναι; Αν είχαμε παραγωγή software στην Ελλάδα δε θα ήταν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς εδώ παραγωγή software στο 50% των περιπτώσεων σημαίνει "γράψαμε το δικό μας CMS"... Βεβαίως υπάρχουν παντού αξιόλογες εταιρίες όπου γράφεται software με @@ (έστειλα προχθές βιογραφικό σε μία) -- αλλά εκεί θέλεις γνώσεις και εμπειρία. Θα ξαναναφέρω αυτό που είπα με το open source. Παλιότερα έτυχε να μπλεχτώ με ένα τεράστιο τέτοιο project, απέκτησα μια θέση στο development team και απο κει και μετά οι ευκαιρίες και οι προτάσεις έπεφταν βροχή. Σκέψου πως είναι να λέει κάποιος "ξέρω πολύ Joomla" (τυχαίο παράδειγμα, δεν έχω ιδέα αν είναι καλό ν' ασχοληθείς μ' αυτό) και να λες εσύ "εγώ γράφω πολύ Joomla"... Όπως είπα παραπάνω μιλάμε για σχεδόν κανονική δουλειά, την οποία θα ξεκινήσεις να κάνεις χωρίς να πληρώνεσαι. Αν είσαι καλός και αν μπορέσεις να το κάνεις αυτό για 5-6 μήνες, νομίζω πως μετά θα πάρει το πράγμα το δρόμο του (αν μη τι άλλο θα παίρνεις freelancing προσφορές από το εξωτερικό συστηματικά). (Εγώ είχα την τύχη στην ενασχόλησή μου αυτή να την πληρώνομαι κανονικότατα από τον τότε εργοδότη μου, κάτι που δεν είναι και ο,τι πιο εύκολο στην Ελλάδα -- μη σε πάρω και στο λαιμό μου). Αυτός που έχει μισές γνώσεις ή ακόμα λιγότερες συνήθως ξέρει ότι ο μόνος πελάτης που μπορεί να αποκτήσει είναι ο άσχετος πελάτης που δεν μπορεί να κρίνει τη δουλειά του. Αυτός ο "επαγγελματίας" περιορίζεται στην Ελληνική αγορά γιατί είναι ο μόνος εύκολος στόχος του. Παίρνει σβάρνα τα μαγαζιά και πουλάει σελίδες (ο θεός να τις κάνει σελίδες) σε εξευτελιστικές τιμές. Ξοδεύει αμέτρητες ώρες στην πώληση, που δεν πληρώνεται από πουθενά, και προσφέρει σκατά υπηρεσίες. Αν δεν θέλεις να γίνεις αυτός ο άνθρωπος και αποκτήσεις έστω και μια ολοκληρωμένη γνώση, μπορείς να βγεις έξω και να κατακτήσεις την παγκόσμια αγορά που ψάχνει αυτή τη γνώση. Οπότε, μην αγχώνεσαι για πελάτες. Υπάρχουν ένα σωρό. Σωστοί επαγγελματίες δεν υπάρχουν. Γίνε ένας από αυτούς, και όλα θα πάνε καλά. Συμφωνώ 100% με τα περι σωστού επαγγελματία. Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες δουλειές που θα τύχουν (ειδικά αυτό τον καιρό), ο πελάτης θέλει φτηνό και το θέλει χθες. Οπότε ξέρεις τι λένε: quick, good, cheap: pick any two. Και γω θα ήθελα αν κατέληγα στο web να δουλεύω π.χ. στην Happy Cog όπου συμπληρώνεις ερωτηματολόγιο σαν υποψήφιος πελάτης, και όπου πάνω πάνω στην πρώτη σελίδα λέει "Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κοστολόγιο των project μας ξεκινάει από $100,000.", αλλά η Happy Cog είναι στη New York και όχι στην Ελλάδα.
Lucky Luke Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Φίλε ALR δεν αντιλέγω σε αυτά που λες αλλά πραγματικά πόσα από αυτά θα τα μάθεις σε "επαγγελματικό βαθμό" (αν και δε μου αρέσει πολύ ο όρος) και σε ποιο χρονικό ορίζοντα αν δεν καταφέρεις να δουλέψεις πρώτα κάπου; Δες και το τελευταίο quote στον defacer στο προηγούμενό μου post. Νομίζω δίνει μια ιδέα για αυτό που θέλω να πω. Να υπενθυμίσω ότι δεν είμαι ακόμα επαγγελματίας, το ανέφερα ρητά παραπάνω ότι είμαι junior. Ούτε τρελές οικονομικές απαιτήσεις έχω ούτε τίποτα, ένα ξεκίνημα προσπαθώ να κάνω. Το μόνο που έχω ως εγγύηση να δείξω είναι η όρεξη για δουλειά και κάποια μικρά-μεγάλα-χαζά-μη επαγγελματικά (όπως θες πες τα) projects με τα οποία έχω ασχοληθεί είτε στα πλαίσια της σχολής (σε συνεργασία με άλλους ή μόνος) είτε εντελώς μόνος. Γι' αυτό και ανέφερα παραπάνω ότι το ιδανικό είναι το ξεκίνημα σε μία εταιρεία σε συνεργασία με άλλους πιο έμπειρους. Στην τελική πόσοι από τους απόφοιτους πληροφορικής βρίσκουν δουλειά σχετικά γρήγορα στον τομέα τους; Γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω εγώ έβλεπα στη σχολή με το ζόρι 4-5 άτομα ανά έτος να βρίσκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο επίγνωσης των πραγμάτων και αυτοί βέβαια είναι που στην τελική εγκαταλείπουν την Ελλάδα για "άλλες πολιτείες". Εντάξει δεν ανήκω σε αυτά τα άτομα αλλά ούτε είμαι και της τσαπατσουλίστικης νοοτροπίας "άντε να μπω σε μια σχολή να πάρω απλά το χαρτί". Με αυτή τη λογική δεν αξίζω κι εγώ την ευκαιρία μου; Πρέπει να είμαι παραγωγικός από την πρώτη μέρα χωρίς καμία πίστωση χρόνου; (αυτό μου θυμίζει ελληνικό ποδόσφαιρο που αντικατοπτρίζει τη νοοτροποία της ελληνικής κοινωνίας "θέλω αποτελέσματα εδώ και τώρα" ). Με συγχωρείς αν φαίνεται λίγο επιθετικό το post μου, δεν ισχύει, απλά ας πούμε ότι εκφράζω κι εγώ ένα παράπονο. Φιλικά. Επειδή ξέφυγα λίγο από το θέμα αν θες το συνεχίζουμε με pm. @defacer Αυτό με το open source το είχα και το έχω κατά νου αλλά όπως λες πρόκειται για κανονική δουλειά άνευ πληρωμής και απ' ό,τι καταλαβαίνω οι απαιτήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγάλες, έχω την εντύπωση ίσως αρκετά περισσότερες σε σχέση με μία αντίσοιχη κανονική δουλειά. Και ρωτάω εύλογα: αν δεν καταφέρνω να απασχοληθώ σε μία εταιρεία θα τα βγάλω πέρα σε τέτοια projects; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι τόσο τολμηρός για κάτι τέτοιο. Πάντως τώρα που το ανέφερες, πραγματικά θα το ξανακοιτάξω πιο σοβαρά.
ALR Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2011 Φίλε ALR δεν αντιλέγω σε αυτά που λες αλλά πραγματικά πόσα από αυτά θα τα μάθεις σε "επαγγελματικό βαθμό" (αν και δε μου αρέσει πολύ ο όρος) και σε ποιο χρονικό ορίζοντα αν δεν καταφέρεις να δουλέψεις πρώτα κάπου; Δες και το τελευταίο quote στον defacer στο προηγούμενό μου post. Νομίζω δίνει μια ιδέα για αυτό που θέλω να πω. Να υπενθυμίσω ότι δεν είμαι ακόμα επαγγελματίας, το ανέφερα ρητά παραπάνω ότι είμαι junior. Ούτε τρελές οικονομικές απαιτήσεις έχω ούτε τίποτα, ένα ξεκίνημα προσπαθώ να κάνω. Το μόνο που έχω ως εγγύηση να δείξω είναι η όρεξη για δουλειά και κάποια μικρά-μεγάλα-χαζά-μη επαγγελματικά (όπως θες πες τα) projects με τα οποία έχω ασχοληθεί είτε στα πλαίσια της σχολής (σε συνεργασία με άλλους ή μόνος) είτε εντελώς μόνος. Γι' αυτό και ανέφερα παραπάνω ότι το ιδανικό είναι το ξεκίνημα σε μία εταιρεία σε συνεργασία με άλλους πιο έμπειρους. Στην τελική πόσοι από τους απόφοιτους πληροφορικής βρίσκουν δουλειά σχετικά γρήγορα στον τομέα τους; Γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω εγώ έβλεπα στη σχολή με το ζόρι 4-5 άτομα ανά έτος να βρίσκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο επίγνωσης των πραγμάτων και αυτοί βέβαια είναι που στην τελική εγκαταλείπουν την Ελλάδα για "άλλες πολιτείες". Εντάξει δεν ανήκω σε αυτά τα άτομα αλλά ούτε είμαι και της τσαπατσουλίστικης νοοτροπίας "άντε να μπω σε μια σχολή να πάρω απλά το χαρτί". Με αυτή τη λογική δεν αξίζω κι εγώ την ευκαιρία μου; Πρέπει να είμαι παραγωγικός από την πρώτη μέρα χωρίς καμία πίστωση χρόνου; (αυτό μου θυμίζει ελληνικό ποδόσφαιρο που αντικατοπτρίζει τη νοοτροποία της ελληνικής κοινωνίας "θέλω αποτελέσματα εδώ και τώρα" ). Με συγχωρείς αν φαίνεται λίγο επιθετικό το post μου, δεν ισχύει, απλά ας πούμε ότι εκφράζω κι εγώ ένα παράπονο. Φιλικά. Επειδή ξέφυγα λίγο από το θέμα αν θες το συνεχίζουμε με pm. Αξίζεις μια ευκαιρία. Δεν πρέπει να είσαι παραγωγικός από την πρώτη ημέρα, όχι. Η εταιρία θα εκτιμήσει το ταλέντο σου και θα σε προσλάβει για αυτό, βάζωντας από πάνω σου 2 mentors να σε καθοδηγούνε με κάθε project της εταιρίας ώστε να γίνεις καλύτερος και ένα δυνατό asset της εταιρίας, μακροπρόθεσμα. Επίσης, τα παιδάκια στην αφρική δεν πεινάνε, η τρύπα του όζοντος είναι μύθος, οι πάγοι δε λιώνουν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, τα μαγαζιά δεν κλείνουν, οι άνθρωποι είναι μια χαρά με τους μισθούς τους, το ουράνιο τόξο έχει 2 χρώματα και ο Stark δεν πεθαίνει στο τελευταίο επισόδειο του Game of Thrones. Είναι η ζωή δίκαιη; Υπάρχει θεός; Δυστυχώς φίλε μου, αν θέλεις να συνεχίσεις να αναπνέεις Ελληνικό αέρα, πρέπει μόνος σου να δημιουργήσεις τις ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει μόνος σου να δώσεις πίστωση χρόνο στον εαυτό σου ενώ μόνος μαθαίνεις και φτάνεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής ώστε να μπεις σε μια εταιρία και να πας ακόμα ένα βήμα παραπάνω. Το καλό είναι ότι έχεις καλές βάσεις, ξεκινάς τώρα, ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και το μόνο που σε εμποδίζει είναι το απόλυτο τίποτα. Η γνώση είναι εκεί έξω και σε περιμένει. Δεν έχεις κάτι να φοβηθείς. Άρχισε σιγά σιγά, βρες tutorials, βρες κόσμο online και offline, κάνε ερωτήσεις σε ειδικευμένα forums, μάθε κάτι καλά και μετά ξεκίνα να γίνεσαι μέλος μιας ομάδας εθελοντικά. Το ξέρεις ότι υπάρχει ειδικό group στο linkedin που μέλη έρχονται σε επαφή και ξεκινούν το δικό τους startup; Μερικές φορες, χωρίς λεφτά, απλά ο καθένας επενδύει το χρόνο και τη γνώση του. Επίσης, το open source είναι ακόμα μια καλή λύση. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να γινεις καλύτερος και να καταλάβεις πως λειτουργεί το όλο πράγμα και σκέψου πως έτσι θα δημιουργήσεις από το τίποτα ένα δυνατό βιογραφικό, άξιο πρόσληψης σε κάθε Ελληνική εταιρία. Και μην αγχώνεσαι καθόλου. Θέλει απλά να ασχοληθείς, να ψαχτείς και να ενεργοποιηθείς περισσότερο γιατί η χώρα που ζεις δεν σου δίνει καν ευκαιρίες. Πρέπει να τις δημιουργήσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.