Nikos98 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Καλησπερα!Αυτο ειναι το πρωτο μου μηνυμα στο insomnia.Ενας φιλος μου ειπε για το site πριν 2 μερες και σημερα αποφασισα να μπω και ομολογω πως ειδικα το forum ειναι πολυ ενδιαφερον.Περασα αρκετη ωρα διαβαζοντας μηνυματα σ αυτη την ενοτητα (μπλα μπλα) και τωρα ηρθε η ωρα να συμμετασχω και γω ενεργα στο forum βαζοντας το δικο μου ερωτημα.Η αληθεια ειναι οτι η ερωτηση που θελω να γραψω σε πολλους θα φανει γελοια και ισως να ντρεπομουν να τη ρωτησω σε καποιον σε κανονικη live συζητηση, αλλα θελω παρα πολυ να ακουσω γνωμες.Θα σας παρακαλεσω επισης επειδη ειμαι αρκετα μικρος να μου δωσετε τις απαντησεις σας με οσο πιο απλο τροπο γινεται και οχι χρησιμοποιωντας ορολογιες η αλλες φρασεις και λεξεις που πιθανον να φαινοταν ακαταλαβιστικες.Θα ηθελα να θεσω υπ οψην σας οτι μιλατε σ ενα ατομο 13 -14 ετων.Και ξεκιναω: Το θεμα εχει να κανει με την οικονομικη κριση.Η Ελλαδα (οπως και αλλα κρατη) αντιμετωπιζουν σοβαρο προβλημα που οδηγει σε αδυναμια πληρωμης μισθων και συνταξεων και στη πορεια και σε μια ενδεχομενη χρεοκοπια.Χωρις να ειμαι ειδικος στις οικονομικες επιστημες οπως και οι περισσοτεροι αλλωστε μπορω ευκολα να καταλαβω οτι το φαινομενο ωφειλεται σε ελλειψη χρηματων.Για παρα πολλους διαφορετικους λογους λεφτα δεν υπαρχουν για να καλυφθουν οι υποχρεωσεις-αναγκες του ελληνικου κρατους.Η λογικη λοιπον λεει οτι ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ.Και ηθελα λοιπον να ρωτησω .........γιατι δεν τυπωνονται χρηματα;Γνωριζω οτι τα χρηματα δε τυπωνονται οπουδηποτε και σε οποιαδηποτε χωρα και δε γνωριζω ακριβως τα κριτηρια και τις προυποθεσεις για να λαβει ενα κρατος χρηματα για να καλυψει τις υποχρεωσεις του.Γνωριζω επισης οτι αν γινοταν κατι τετοιο θα ανεβαινε ο πληθωρισμος.Ομως ξαναλεω οτι Η ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ οτι οταν δεν εχεις κατι προσπαθεις να το βρεις.Και ξαναλεω επισης οτι ειναι φανερο οτι στο κοσμο μια πααααααααρα πολυ μεγαλη μεριδα ανθρωπων δεν εχει χρηματα (η εχει πολυ λιγα).Δε θα ηταν λοιπον ορθο να φτιαχτουν κι αλλα χρηματα ωστε να καλυψουν το ποσοστο αυτο των ανθρωπων η μηπως ειναι προτιμοτερες οι επωδυνες λυσεις (αν μπορουν να θεωρηθουν λυσεις) που γινονται τωρα,οπως η σκληρη φορολογια;Επισης για το θεμα του πληθωρισμου θα μπορουσε να υπαρχει ελεγχος ωστε να μην ανεβει. Αυτη ειναι η ερωτηση μου.Απαντηστε μου σας παρακαλω γιατι η αληθεια ειναι οτι θα με φαει η περιεργεια.Σας ευχαριστω και συγγνωμη αν σας κουρασα.
aledjo Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 το προβλημα μας δεν ειναι τα λεφτα σε χαρτονομισματα.... αλλα η αξια αυτων! αν εχεις ενα οικοπεδο, θεωρειτε οτι η αξια του πχ ειναι 100.000 ευρω αλλα εσυ δε τα εχεις σε χρηματα. μπορεις ομως να κανεις ανταλλαγη με ενα σπιτι ιδιας αξιας. ετσι δεν επιασες καθολου χαρτι στο χερι σου αλλα εκανες μια "αγορα".... καπως ετσι δουλευουν και οι πιστωτικες καρτες! δεν πιανεις χαρτι στο χερι σου αλλα πληρωνεις με τη δουλεια που ΘΑ κανεις.... δεν εχει καμια σχεση το χαρτι στη περιπτωση μας. εκτος αν βρεις κανενα τροπο να παραγουμε χρυσο
LOULATRANS Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 το χρημα το τυπωνουν οι τραπεζες.ναι ,σωστα διαβασες ,η παγκοσμια οικονομια πλεον καθοδηγειτε απο λιγους ιδιωτες.ειδικα στην ευρωπη κουμαντο κανει η ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα.και αυτη σε συνεργασια με το δντ και αλλους τετοιους μαφιοζικους οργανισμους,αποφασιζουν για το τι χρημα θα εκτυπωθει.και ολα αυτα γιατι εμεις οι πολιτες δεχτηκαμε τις τραπεζες σαν κατι ανωτερο.και συνεχιζουμε να τις θεωρουμε ανωτερες απο εμας.
alex_000 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Το ευρώ τυπώνεται με εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε όλες τις χώρες μέλη της ευροζώνης. Δεν μπορούμε να τυπώνουμε αυθαίρετα επειδή "δεν έχουμε". Δραχμές μπορούμε να τυπώνουμε όσες γουστάρουμε (αν γυρίσουμε) αλλά δεν θα κάνει καμία σοβαρή διαφορά όχι λόγο του πληθωρισμού αλλά λόγω της υποτίμησης. Παράδειγμα - έχουμε 1000 δραχμές σε κυκλοφορία που αξίζουν 3 ευρώ. Τυπώνουμε άλλες 1000 αλλά υποτιμούνται ώστε οι 1000 δραχμές να αξίζουν 1,5 ευρώ και οι 2000 που έχουμε να αξίζουν 3 ευρώ. Έτσι κάναμε μια τρύπα στο νερό όσον αφορά τα χρέη μας , τις εισαγωγές μας κτλ.
Iridium Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δες και αυτό το "ντοκιμαντέρ". Κρατάει μισάωρο αλλά αξίζει κάθε λεπτό του. Αν δυσκολεύεσαι με τα αγγλικά έχει και ελληνικούς υπότιτλους.
thanocaster Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Αν θέλεις κι ένα (ΠΟΛΥ απλουστευμένο) παράδειγμα, που ίσως σε βοηθήσει να το καταλάβεις καλύτερα, σκέψου το εξής: Ας πούμε ότι εμείς οι δυο αποφασίζουμε να κάνουμε μια εταιρία, με ποσοστό 50% ο καθένας και κεφάλαιο 10.000 ευρώ σε 10.000 μετοχές του 1 ευρώ. Συνεπώς, θα έχουμε από 5.000 μετοχές ο καθένας στην εταιρία. Στο τέλος του χρόνου, η εταιρία μας χρωστάει 1000 ευρώ. Έτσι, το χρέος του καθενός μας είναι 500 ευρώ. Σκέφτομαι, λοιπόν, εγώ ως πονηρός, να τυπώσουμε κι άλλες μετοχές, χωρίς να βάλουμε χρήμα. Τυπώνουμε, λοιπόν, άλλες 10.000 μετοχές. Αυτό, όμως, έχει σαν αποτέλεσμα η εταιρία μας να έχει 20.000 μετοχές, με τον καθένα μας να έχει στα χέρια του 10.000 μετοχές, συνολικό κεφάλαιο παραμένουν οι 10.000 ευρώ, άρα, σαν αποτέλεσμα, η κάθε μετοχή μας αξίζει πλέον 0.5 ευρώ, με το χρέος να παραμένει στα 1000 ευρώ συνολικά. Δηλαδή, δεν έχει σημασία πόσα είναι τα χαρτιά, αλλά σε τί αξία αντιστοιχούν, βάσει του πλούτου της εταιρίας (στην προκειμένη το κεφάλαιο). Από την στιγμή, λοιπόν, που στον οργανισμό μας δεν μπήκε χρήμα από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (πχ από τις προσωπικές μας οικονομίες ή κάποιον τρίτο επενδυτή), δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά στο τί αξία έχουμε στα χέρια μας και τί χρωστάμε. Αντίστοιχα, ακόμα κι αν η ΕΕ τύπωνε περισσότερα χαρτιά (= λεφτά), το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να ρίξει την αξία του νομίσματός της έναντι των υπολοίπων νομισμάτων (δολάριο, γιεν, στερλίνα κλπ). Υπ' όψιν, το παράδειγμα είναι πολύ επικίνδυνα απλουστευμένο, και είναι μόνο για να καταλάβεις γιατί δεν έχει νόημα να τυπώνεται χρήμα με σκοπό την αντιμετώπιση ενός χρέους. Οι οικονομικοί μηχανισμοί, πολύ συχνά, γίνονται πολύ πολύπλοκοι και -φυσικά- δεν υπάρχει φόρμουλα αντιμετώπισης κρίσεων. ΥΓ> Η σχέση μου με τα οικονομικά είναι τραγική. Πολύ πιθανόν να γράφω πολλές ανακρίβειες ή και σαχλαμάρες. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, απλώς αγνόησε το ποστ μου, και κράτα την καλή μου πρόθεση να σου εξηγήσω την κατάσταση όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι.
nickarmy Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 όλα καθορίζοντε απο τις πρώτες ύλες ,πχ πλέον που τελειώνει το πετρέλαιο η τιμή του μεγαλώνει , το να φτιάξεις χρήματα να αγοράσεις πετρέλαιο δεν θα σου λύσειτο πρόβλημα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.