panther_512 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 ειχα θεματα ασταθειας με τον πολλαπλασιαστη και τη ταση να ανεβοκατεβαινουν μου το εκανε πολυ σπανια, αλλα μου το εκανε. και ευτυχως το διαπιστωσα αμεσα , ενω καρφωμενος στα 3800 δεν κανει κιχ Περίμενε λίγο. Με το speedstep ενεργοποιημένο καθώς και τα C-states, όταν ο υπολογιστής είναι σε idle, σου ρίχνει τον πολλαπλασιαστή και την τάση για να τρώει πολύ λιγότερο ρεύμα. Ουσιαστικά κάνει αυτόματα underclock το σύστημα για εξοικονόμιση ενέργειας. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν μετά χρησιμοποιήσεις τον επεξεργαστή για βαριά ασχολία, ο πολλαπλασιαστής και η τάση ανεβαίνουν. Αν τώρα έχεις το CPU-Z ανοιγμένο και το παρατηρείς συνέχεια, θα δείς ότι αναλόγως εργασίας του επεξεργαστή, ο πολλαπλασιαστής και η τάση ανεβοκατεβαίνουν πάρα πολύ συχνά. Παράδειγμα: Στον i5-2500K, υπερχρονισμένο στα 4.5GHz (πολλαπλασιαστής 45, τάση 1.3V) έχω σε idle πολλαπλασιαστή 16 (1.6GHz) και τάση 1.3V. Όταν κάνω κάποια ασχολία, έχω πολλαπλασιαστή 45 και τάση 1.34V. Μήπως τα μπέρδεψες λίγο τα πράγματα?
qsis Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 οχι εσυ δεν καταλαβες καλα, οταν ο πολλαπλασιαστης και η ταση ανεβοκατεβαιναν ειχα ασταθειες οταν τον εβαλα να ειναι καρφωμενος σε συγκεκριμενη ταση (οκ αυτο δεν γινεται ακριβως) και συγκεκριμενο πολλαπλασιαστη δεν εκανε , ουτε συνεχιζει να κανει εδω και 1.5+ χρονο κιχ ο,τι βλεπεις στο cpuz παραπανω ισχυει ολη την ωρα με τη διαφορα οτι το vcore απο 1.216 παει 1.232 οταν στρεσσαριστει πανω απο 50% σε καποια pc το να ανεβοκατεβαινουν τασεις και πολλαπλασιαστες δεν επηρεαζει τη σταθεροτητα σε o/c , σε καποια αλλα επηρεαζει για αυτο και για αν θες να εισαι περισσοτερο σιγουρος , απλα τα απενεργοποιεις για ολα αυτα τα "πρασινα" και οικονομικα (απο αποψη καταναλωσης) καλουδια ο κατασκευαστης σου εξασφαλιζει οτι θα δουλευουν καλα οσο ειναι στοκ οι ρυθμισεις, οχι και οταν αρχισεις και σκαλιζεις πραγματα και στο κατω κατω αλλη συμπεριφορα εχουν οι νεοι i5, αλλη οι προηγουμενοι, αλλο το να τον ειχα κλοκαρει στα 3400 (εκει θα δουλευαν μια χαρα ολα αυτα) , αλλο εκει που τον εχω φτασει (που δεν ειναι κατι φοβερο βεβαια, pc για καθημερινη χρηση ειναι) μην κρινεις απο το οτι στο pc σου στα 4.5 εισαι οκ , γιατι αν το μετρησεις η επι τοις % αυξηση της συχνοτητας στο δικο μου ειναι λιγο παραπανω απο τη δικη σου και ο επεξεργαστης σου ειναι σαφως πιο συγχρονος απο τον δικο μου αμα θυμηθω ακομα παλιοτερα στον E6600 μου , αν δε κανω λαθος , οι ρυθμισεις των bios με υποχρεωναν να τα κλεισω αυτα για να με αφησει να πειραξω το fsb , αρα υποχρεωτικα ημουν καρφωμενος στα 3200 μακαρι στη τελικη να μην ειχα κανενα θεμα και να μπορουσα να τα χρησιμοποιησω, αλλα απο οτι διαπιστωσα δεν μπορω, αν κατεβαζα τη συχνοτητα ή εκανα τιποτε αλλο ισως.. αλλα απο τη στιγμη που δεν εχω καποιο ιδιαιτερο προβλημα οπως ειμαι , δεν μπηκα στο κοπο να το ψαξω παραπανω μια χαρα ειναι κι ετσι
panther_512 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Πρίν πάω στον 2500Κ πρίν 3 εβδομάδες, είχα τον 750 για πάνω από χρόνο, με την MSI P55-GD65. Τον είχα υπερχρονισμένο στα 3.6GHz με stock τροφοδοσία και τα speedstep και C-states ενεργοποιημένα. Όταν ήταν idle, όπως και στον 2500Κ, έριχνε πολλαπλασιαστή και τάση με 0 προβλήματα σταθερότητας. Η συμπεριφορά του, αλλά και η σταθερότητα ήταν ακριβώς όπως με τον 2500Κ. Όπως είπες και εσύ, μάλλον το πρόβλημα είναι ότι τον υπερχρόνισες αρκετά ψηλά. Δοκίμασε στα 3.6GHz. Kερδίζεις πολύ περισσότερα από κατανάλωση ρεύματος απ'ότι χάνεις (200MHz)
george888 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 εκτος απο speedstep με το eρυ-6 της αsυs η αλλο προγραμμα αλλης εταιριας μητρικη θα μπορουσαμε να το χρησιμοποιησουμε η θα κανουμε ζημια με το ανεβωκατεβασμα του πολλαπλασιαστη;εμενα με το eρυ-6 τρεχει:9x176.5=1550mhz 21x176=3700 , 21x181=3800 , 21x186=3900 με το cρυz τα νοlτ του cρυ πηγαινουν απο 1.19-1.256 να τον δουλευω ετσι με το προγραμμα της μητρικης;η καλητερα με το speedsτeρ;θα ειναι πιο sαfe το ρc τι λετε;εχω κανει και οc τις 1600αρες hyρerx που δουλευουν στα 1.65v να τις ανεβασω και σε αυτες τα νοlτ;τρεχουν στα 1840mhz.
panther_512 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2011 Η αυξομείωση των πολλαπλασιαστών και τάσης είναι μιά χαρά. Μήν σε απασχολούν εφόσον έχεις σταθερό σύστημα. Ομοίως και με τη ram, αν και ο υπερχρονισμός της δεν πολυχρειάζεται. Τάση δεν ανεβάζεις εφόσον είσαι σταθερός.
george888 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2011 Μετα απο καποιες μερες λειτουργιας καταλαβα οτι το συστημα μου δεν ειναι και τοσο σταθερο: 21x181 dram frequency:1448 cpu voltage:1,25625 imc voltage:1,3 dram voltage:1.65 cpu pll volatage:1,8 pch voltage:auto χρησιμοποιω το epu-6 που εχει η asus p7p55d πηγαινει τις εξης ταχυτητες εχει auto h manual 1600,3700,3800 και turbo 3900. δουλευω στα 3700 21χ176,5 διοτι ριχνει τις στροφες των fan και στα 3800 δουλευουν full ta fan και κανει πολυ θορυβο.To speedstep δεν μπορω να το κανω ενεργοποιησω δεν με αφηνει,δεν μπορω κατι να κανω με τον θορυβο και να σταθεροποιησω το pc?δεν με πειραζει να ριξω λιγο το cpu αν χρειαστει...απο θεμα ψυξις δεν εχω καθολου προβλημα εχω την megahalems rev b me αλλαγμενο fan.Καποιο δοκιμασμενο o.c στην περιπτωση μου?
sotosmelvin Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Φαίνεται πως έπεσες σε κακό κομμάτι: Τα δικά μου settings στην ίδια μητρική και με τον ίδιο cpu: Εγώ τον έχω με offset voltage δηλαδή πάει από 0.9v μέχρι 1.25v από idle σε load. cpu freq=21x183 imc voltage=1.18v dram freq=1456mhz dram voltage=1.65v pll=1.8 pch=auto Επίσης LLC=ON γιατί με off θέλει +0.05V παραπάνω για να μείνει σταθερός και στο κάτω κάτω spikes στα 1.3v δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Τώρα τι θα δοκίμαζα στην περίπτωση σου: Πρώτον ανέβαζε τάση μέχρι να βρεις που σταθεροποιείται.Για 3.7-3.8ghz θεωρώ max τα 1.3v.Οτιδήποτε πιο πάνω πιστεύω δεν αξίζει.Αν σταθεροποιηθεί, κάπου ανάμεσα,καλώς.Με την Megahalems δε νομίζω να έχεις πρόβλημα θερμοκρασίας.Εάν δεν,ίσως ο cpu σου είναι στα όρια του,οπότε δοκίμασε με την τωρινή τάση 185x20 και 195x19 μπας και πιάσει αυτό.Τέλος εάν δεν πίασει ούτε αυτό,παίξε λίγο και με το clock skew.Τέλος εάν ούτε αυτό τον σταθεροποιήσει,απλά διάλεξε μία τάση που είσαι ικανοποιημένος και κατέβαινε μέχρι να φτάσεις σε μία ικανοποιητική και σταθερή συχνότητα. Για την μείωση θορύβου και ενέργειας: Τώρα για να κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας,χρειάζεται να βάλεις offset voltage.Αυτή ρυθμίζεται ανάλογα με το VID του cpu και θα πρέπει να πειραματιστείς για να δεις πόσο offset χρειάζεσαι.Αφού το ρυθμίσεις αυτό και το τεστάρεις,πρέπει να δουλεύει το speedstep.Μόνο προσοχή επειδή σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να φας αστάθειες εξαιτίας χαμηλής τάσης στην χαμηλότερη συχνότητα(πχ. μπορεί πηγαίνει στα 0.8v για τα 1600mhz σε idle και αυτά να μην είναι αρκετά για αυτήν).
george888 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 ακου να δεις τον ετρεχα στα 3700 λογο να μην ειναι θορυβωδης αλλα στο cρυz μου ελεγε οτι η ταση του ειναι στα 1.215 και στα 3800 ηταν κανονικα 1.256 και στο idle πηγαινε 1.195 στα 1600 περιπου οταν τον εβαζα idle μου κολουσε που και που τωρα και στα 3700 χθες μου πεταξε πρωτη φορα μπλε οθονη.Στα 3800 με τα ανεμηστηρια να τρελενοντε δεν με ειχε κανει τπτ ηταν σταθερος νομιζω μετα απο gαmιng.Τι να κανω για να πηγαινει idle ο cρυ εκτος χειροκινητα με το eρυ-6 που δεν ειναι σταθερος εκτος απο 3800;να δοκιμασω και εγω οffseτ και sρeedsτeρ αφου με το eρυ-6 δεν ειναι σταθερο; μπορεις να μου στηλεις φωτο ολες τις ρυθμισεις στο bιοs σου η να μου τιs γραψεις;
sotosmelvin Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Θα σου ανεβάσω φωτογραφίες με το που γυρίσω σπίτι σε λίγες ώρες.Θα κάνω edit αυτό το Post.
george888 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 και ενα αλλο ακομα,στην χειρότερη γινεται στην ρ7ρ55d να μπει διπλό biοs η δεν υποστηρίζει η mοbο αυτη;
sotosmelvin Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 και ενα αλλο ακομα,στην χειρότερη γινεται στην ρ7ρ55d να μπει διπλό biοs η δεν υποστηρίζει η mοbο αυτη; Διπλό BIOS όχι αλλά υποστηρίζει profiles.Οπότε μπορείς να αποθηκεύσεις κάποια settings και μπαίνοντας στο BIOS να εναλλάσεσαι μεταξύ τους.Βέβαια αν είναι unbootable το pc δε σε σ'ωζει αυτό,αλλά για δοκίμασαμα settings είναι μία χαρά.
georsev Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2011 Λοιπον εκανα overclocking τον ι5 760 στα 4ghz με 1,37500vcore ειναι πολυ η ταση τι λετε?δεν τον εχω δοκιμασει για πολυ ωρα περιπου καμια ωριτσα και απο θερμοκρασιες idle ηταν στα 35c kai full load με 5min ετρεξα το linx και πηγε max tempe 74c.Πολυ δεν ειναι?εχω την megahalems rev2 με ενα fan(οχι της ψηκτρας ο fan).
sotosmelvin Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2011 Λοιπον εκανα overclocking τον ι5 760 στα 4ghz με 1,37500vcore ειναι πολυ η ταση τι λετε?δεν τον εχω δοκιμασει για πολυ ωρα περιπου καμια ωριτσα και απο θερμοκρασιες idle ηταν στα 35c kai full load με 5min ετρεξα το linx και πηγε max tempe 74c.Πολυ δεν ειναι?εχω την megahalems rev2 με ενα fan(οχι της ψηκτρας ο fan). Υπερβολικά πολύ θα έλεγα,ειδικά αν τα 3.9 ή τα 3.8γίγα θέλουν ~1.3.Βέβαια έχεις και τη Mega οπότε από θερμοκρασίες δε μασάει,αλλά η ζωή του chip σίγουρα θα μειωθεί παραπάνω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα