Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 105
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Κακώς τους λέμε Βυζαντινούς και Βυζάντιο. Η ονομασία πρωτοαναφέρθηκε το 1557 από τον Hieronymus Wolf. Έκτοτε επικράτησε στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στον υπόλοιπο κόσμο. Θα έπρεπε δηλαδή κατά συνέπεια να αναφερόμαστε στους ευατούς μας ως Γραικοί επειδή έτσι μας αποκαλούν οι άλλοι;

Όσο για την ταινία, καλά κάνουν και προβάλουν μια περίοδο ακμής της ιστορίας τους.

Εμείς τι κάνουμε είναι το ζήτημα.

Δημοσ.

Ούτε ειδικός είμαι, ούτε ιστορικός. Πάντως η ονομασία είναι λάθος.

Οι άνθρωποι την εποχή εκείνη σε καμμία περίπτωση δεν αυτοαποκαλούνταν έτσι.

Δημοσ.
μια περίοδο ακμής της ιστορίας τους

δεν ξερω.

εγω την σφαγη και υποδουλωση ξενων λαων δεν θα την χαρακτηριζα και ακμη της ιστοριας μου,αντιθετως θα ντρεπομουν γιαυτην.

Δημοσ.

Κακώς τους λέμε Βυζαντινούς και Βυζάντιο. Η ονομασία πρωτοαναφέρθηκε το 1557 από τον Hieronymus Wolf. Έκτοτε επικράτησε στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στον υπόλοιπο κόσμο. Θα έπρεπε δηλαδή κατά συνέπεια να αναφερόμαστε στους ευατούς μας ως Γραικοί επειδή έτσι μας αποκαλούν οι άλλοι;

Όσο για την ταινία, καλά κάνουν και προβάλουν μια περίοδο ακμής της ιστορίας τους.

Εμείς τι κάνουμε είναι το ζήτημα.

Αν αναφέρεσαι στην αυτοκρατορία, που λεγόταν ρωμαϊκή και όχι Βυζάντιο, έχεις δίκιο. Η πόλη όμως είχε ονομαστεί από την αρχαιότητα Βυζάντιο, χωρίς όμως να είμαι σίγουρος αν χρησιμοποιούταν και στο μεσαίωνα το όνομα αυτό, παράλληλα με το "Κωνσταντινούπολη".

Δημοσ.

Ο όρος Βυζάντιο αναφέρθηκε πρώτη φορά για να προσδιορίσει την Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία τον 16 αιώνα. Η αρχαία πόλη των Μεγαρέων ονομαζόταν πράγματι Βυζάντιο αλλά από την μεταφορά της πρωτεύουσας τον 4ο αιωνα από τον Κωνσταντίνο και μετά ονομαζόταν μόνο Κωνσταντινούπολη, ή απλώς Πόλη.

Ο κάθε λαός θεωρεί τις νίκες του μεγάλη του τιμή, ακόμα και μια τόσο άνιση όπως αυτή του 1453.

Εδώ εμείς ακόμα θεωρούμε ως μια ένδοξη σελίδα της ιστορίας μας την άλωση της Τροίας. Γιατί όχι και οι Τούρκοι;

Δημοσ.

δεν ξερω.

εγω την σφαγη και υποδουλωση ξενων λαων δεν θα την χαρακτηριζα και ακμη της ιστοριας μου,αντιθετως θα ντρεπομουν γιαυτην.

Μεγας Αλεξανδρος?

Δημοσ.
Εδώ εμείς ακόμα θεωρούμε ως μια ένδοξη σελίδα της ιστορίας μας την άλωση της Τροίας.

πρωτη φορα το ακουω αυτο.δηλαδη πως ακριβως το εκφραζουμε αυτο σημερα; :huh:

Μεγας Αλεξανδρος?

exactly my point.

Δημοσ.

Δεν ειναι κακο να τους λεμε Βυζαντινους, ειναι να μην ξερουμε οτι η βυζαντινη αυτοκρατορια δεν ηταν (εξ ολοκληρου και για τον περισσοτερο καιρο) ελληνικη.

Δημοσ.

Είπε κανένας ότι η αυτοκρατορία ήταν εξ ολοκλήρου (!!!) Ελληνική; Πάντως η χρήση της ελληνικής γλώσσας ήταν αρκετά διαδεδομένη (τουλάχιστον ήταν η επίσημη γλώσσα του κράτους) και υπήρχε γενικά στην ελίτ μια ελληνική παιδεία. Οι Ίσαυροι για παράδειγμα ήταν λαός της Μικράς Ασίας που δεν είχε σχέση με την Ελλάδα. Και όμως υπήρξε ολόκληρη δυναστεία.

Δημοσ.

δεν ξερω.

Συνήθως η ακμή ενος πολιτισμού,ακολουθείται και από εδαφική επέκταση.

τι να κάνουμε, c'est la vie

Οσον αφορά το θεμα με την ονομασία,η αυτοκρατορία ηταν ελληνότροπη σε ποσοστό 99,9% αλλα λεγόταν Ρωμαϊκή,ηταν θεμα ιματζ.

Επισης η ανατολική αυτοκρατορία,δεν εχει καμία σχεση με τις σφαγές της Ρωμαϊκής,ουτε με αυτές των δυτικών αργότερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...