Προς το περιεχόμενο

120hz monitor προτάσεις...

RottenLungs

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ψάχνω ένα καλό monitor για ταινίες και gaming στα 120hz (στην συζήτηση που κάναμε στο θέμα U2312HM μου είπα οτι καλύτερο θα ήταν να κοιτάξω σε τέτοια monitor)

Ποια monitor υπάρχουν στην αγορά στις 23-24 inches;;

Λοιπόν μία οθόνη που βρήκα στην ελληνική αγορά είναι αυτή LG W2363D.

Κάτι λέει για 3D gaming... Τι είναι αυτό, λογικά δεν με ενδιαφέρει αλλα μια και το υποστηρίζει, τι είναι;;;

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ψάχνω ένα καλό monitor για ταινίες και gaming στα 120hz (στην συζήτηση που κάναμε στο θέμα U2312HM μου είπα οτι καλύτερο θα ήταν να κοιτάξω σε τέτοια monitor)

Ποια monitor υπάρχουν στην αγορά στις 23-24 inches;;

Λοιπόν μία οθόνη που βρήκα στην ελληνική αγορά είναι αυτή LG W2363D.

Κάτι λέει για 3D gaming... Τι είναι αυτό, λογικά δεν με ενδιαφέρει αλλα μια και το υποστηρίζει, τι είναι;;;

3D Δεν ξέρεις τι είναι?

Δημοσ.

οχι ρε αδελφέ. Τι σημαίνει 3D gaming ρωτάω. Πρέπει να έχεις ειδικό hardware, ειδικά γυαλιά, ειδικά παιχνίδια κτλ. για να το χρησιμοποιήσεις.

Δημοσ.

Για να απολαύσετε την πλήρη 3D εμπειρία σε παιχνίδια με την οθόνη της LG χρειάζονται:

1) Ένα ζευγάρι 3D γυαλιών NVIDIA 3D VISION Kit

2) Μία συμβατή κάρτα γραφικών NVIDIA, και πιο συγκεκριμένα:

Geforce 8 series

- NVIDIA Geforce 8800 GT /

- NVIDIA Geforce 8800 GTs /

- NVIDIA Geforce 8800 GTs 512

- NVIDIA Geforce 8800 GTX /

- NVIDIA Geforce 8800 Ultra

Geforce 9 series

- NVIDIA Geforce 9600 GT /

- NVIDIA Geforce 9800 GT /

- NVIDIA Geforce 9800 GTX /

- NVIDIA Geforce 9800 GTX+ /

- NVIDIA Geforce 9800 GX2

Όλες οι Geforce GTX200 series

3) H/Y με απαιτήσεις συστήματος

- Windows Vista 32/64bit or Windows 7 32/64bit

- Intel Core 2 Duo or AMD Athlon X2 CPU or higher

- Minimum 1GB (2GB recommended) of system memory

- Minimum 100 MB of available space

Δημοσ.

Α μια χαρά. Εγω έχω την ATI 6970 HD άρα δεν με πιάνει.

Τέσπα δεν με ενδιαφέρει το 3D για να πώ την αλήθεια, οπότε ας το περιορίσουμε μόνο στις οθόνες 120 Ηz, τώρα αν έχει ή δεν έχει 3D αδιάφορο.

Δημοσ.

Αν δεν ασχοληθείς με 3d, gaming ή movies, τότε τι να την κάνεις την οθόνη των 120 Hz?...

Για το judder και το ghosting που λέγατε στο άλλο νήμα? Καταρχάς ghosting δεν υπάρχει σε όλα τα καινούρια πάνελ, και όποιος σου πει το αντίθετο είναι απλά υποχόνδριος. Και δεν έχει καμμία σχέση με τα Hz της οθόνης.

Τώρα το juddering, εμφανίζεται κυρίως σε οθόνες που είναι φτιαγμένες για το NTSC format (29.976) ενώ το media content είναι PAL (23.976-25). Το λύνεις όμως μέσο SW και δεν έχεις θέμα. Εδώ Ευρώπη, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου.

Δημοσ.

movies και gaming χωρίς 3D...Σε κάποια review που είδα για 120Hz monitors το τελευταίο πράγμα που ανέφεραν (και για ελάχιστη ώρα - video στο youtube) 'ηταν οτι ήταν 3D ready...

Αυτό μου λέει οτι τα 120 hz δεν απευθύνονται μόνο σε αυτούς.

Δημοσ.

Μπορείς να εξηγήσεις τους λόγους που ψαχνεσαι για 120hz ενώ δεν σκόπευεις να ασχοληθείς με 3d;

android.png

Δημοσ.

Απο μία συζήτηση που έγινε στην καρτέλα 3 και 4 στο θέμα "Dell U2312HM"...

Πιστεύω οτι στα ίδια λεφτά (ίσως λίγα παραπάνω 30-35 € ) μπορώ να πάρω ένα monitor που να ικανοποιεί τις ανάγκες μου καλύτερα απο ένα IPS panel.

Σε έναν που βλέπει ταινίες και παίζει games τι παραπάνω του προσφέρει η U2312Hm απο πχ. την LG που έχω βάλει στο πρώτο post. Έχουν 30 € διαφορά.

Δεν εμαι γραφίστας, δεν είμαι φωτογράφος, δεν συνηθίζω να κάθομαι στον υπολογιστή με την οθόνη 170 μοίρες γυρισμένη.Εμένα μ'αρέσει να παίζω ένα game και να μην έχω ghosting. Να βλέπω μια ταινία και στις γρήγορες σκηνές να μην βλέπω πάλι ghosting. Να έχει ωραία χρώματα, το μαύρο να είναι ΜΑΥΡΟ και να είναι γύρω στις 23-24 inches.

Αυτό που προσπαθώ να σας κάνω να καταλάβετε είναι με 2 λόγια είναι το εξής. Σημασία δεν έχει αν ένα monitor είναι μεγάλη ευκαρία (όπως της dell) αλλα ποιο εξυπηρετεί τις ανάγκες μου καλύτερα. (Στο monitor ου δουλεύω τώρα T220 HD δεν με ενοχλούν καθόλου τα χρώματα αλλα πρίν λίγο που έβλεπα το L:ord Of The Rings με εκνεύριζε που ζαλιζόμουνα σε κάποια σημεία που οι εικόνες αλλάζανε γρήγορα - Και το μονιτορ θεωρείται καλό έτσι, 5 ms κτλ.)

Άμα πάρω την dell και δώ πάλι τα ίδια στις ταινίες, λογικό δεν είναι να κλαίω μετα τα λεφτά μου. Γιατι όσο ωραία χρώματα και να έχει, δεν μου ικανοποίησε την ανάγκη που με παρακίνησε στο να αλλάξω monitor. Πραγματικά αν είναι να πάω σε ένα monitor με την ίδια καθυστέρηση προτιμώ να μην αλλάξω καν και να σκάσω τα λεφτά για Χριστουγεννιάτικο κάμπινγκ στο βουνό.

Αν δεν ασχοληθείς με 3d, gaming ή movies, τότε τι να την κάνεις την οθόνη των 120 Hz?...

Για το judder και το ghosting που λέγατε στο άλλο νήμα? Καταρχάς ghosting δεν υπάρχει σε όλα τα καινούρια πάνελ, και όποιος σου πει το αντίθετο είναι απλά υποχόνδριος. Και δεν έχει καμμία σχέση με τα Hz της οθόνης.

Τώρα το juddering, εμφανίζεται κυρίως σε οθόνες που είναι φτιαγμένες για το NTSC format (29.976) ενώ το media content είναι PAL (23.976-25). Το λύνεις όμως μέσο SW και δεν έχεις θέμα. Εδώ Ευρώπη, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου.

Για εξήγησε μου τα λίγο καλύτερα αυτά που λές για να καταλάβω. Δηλαδή η οθόνη μου (Samsung Syncmaster T220 HD) έχει ghosting γιατι είναι 3χρόνων μοντέλο;;; Ενα καινούριο αντίστοιχο μοντέλο με τα ίδια χαρακτηριστικά δεν θα είχε θέμα;;; Τελικά ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό στα monitor που προκαλεί αυτό το φαινόμαινο ρε παιδιά;;;; To response time;;; Τα Hz;;;;; Το input lag;;;; Όλα αυτά;;;;

Υ.Γ. θα πάω μια μέρα στην κοπέλα μου, με 15 ταινίες, και κάποια παιχνίδια και θα κάτσω μια μέρα να δοκιμάζω την U2311H... Θα είναι μία καλή ευκαιρία αν βρώ χρόνο. Ούτες ή άλλος δεν βιάζομαι να πάρω monitor. Όταν και Αν είμαι σίγουρος οτι θα με ικανοποιεί θα κάνω κάποια αγορά.

Δημοσ.

Απο τη στιγμη που εχεις τη δυνατοτητα να δοκιμασεις την IPS και μαλιστα στο σπιτι με την ησυχια σου , τοτε δεν εχεις κανενα προβλημα..

Αλλωστε ο καλυτερος κριτης ειναι τα ματια σου...

Πηγαινε και δοκιμασε την,επιπλεον αν μπορεις πηγαινε και σε κανενα καταστημα που να εχει καποια 120 Hz να παιζει,κανε τις συγκρισεις και βγαλε τα συμπερασματα σου..Ειναι ο μονος τροπος για να εισαι σιγουρος οτι θα μεινεις ικανοποιημενος απο την αγορα σου

Μετα πες μας και τις εντυπωσεις σου.. ;)

Δημοσ.

Θα το κάνω αλλα άντε να βρείς χρόνο και άντε να πείσω και την κοπέλα μου. Τέσπα θα βρώ χρόνο... Αυτό για το κατάστημα λίγο δύσκολο, τι να καταλάβεις αν δεν τρέξεις εσύ ο ίδιος συγκεκριμένα πράγματα;;; Όσον αφορά τις εντυπώσεις, θα είναι καθαρά υποκειμενικες. Εκτός βέβαια αν υπάρχουν free προγράμματα που να μπορώ να δώ τέτοια πράγματα με εικόνες και αριθμούς (θα το κοιτάξω).

Πάντως θέλω αν είναι εύκολο, κάποιος που έχει δουλέψει και τα δύο, Dell e-ips και καμια 120Hz να πεί την γνώμη του.

Υ.Γ. Τον τελευταίο 1μιση χρόνο είναι της μόδας (και όχι άδικα) οι συγκεκριμένες dell. Με 20000 € πέρνεις πολλά αυτοκίνητα αλλα το καθένα ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες. Επειδή όλοι αγοράζουν πχ. το mini δεν σημαίνει οτι θα με καλύψει (αυτή είναι η λογική μου στα πάντα και σόρρυ αν κουράζω)...

Edit: Πωωω με έπιασε πονοκέφαλος. Βρήκα ένα site που μπορείς να κάνεις κάπια test για response time, ghosting κτλ. Το response time μετά απο 2 λεπτά παρακολούθησης με ζάλισε. Αυτό σημαίνει οτι δεν τα πάει και πολυ καλά το monitor. Έβλεπα ακριβώς αυτό που περιέγραφα για τις ταινίες.

Δημοσ.

Υ.Γ. θα πάω μια μέρα στην κοπέλα μου, με 15 ταινίες, και κάποια παιχνίδια και θα κάτσω μια μέρα να δοκιμάζω την U2311H... Θα είναι μία καλή ευκαιρία αν βρώ χρόνο. Ούτες ή άλλος δεν βιάζομαι να πάρω monitor. Όταν και Αν είμαι σίγουρος οτι θα με ικανοποιεί θα κάνω κάποια αγορά.

σου βάζω στοίχημα οτι δεν θα καταλάβεις το παραμικρό. εννοώ οτι δεν θα καταλάβεις το παραμικρό που να σε ΕΝΟΧΛΕΙ.

ghosting το ξεχνάς δεν υπάρχει. η οθόνη είναι κομπλέ για παιχνίδια.

Φυσικά σε μια 120hz η κίνηση είναι πολύ πιο ομαλή αλλα χρειάζεσαι και καλύτερο υπολογιστή για να σου βγάζει τα 100+ fps.

Το ανθρώπινο μάτι μπορέι να ξεχωρίσει τις διαφορές σε τέτοιους μεγάλους ρυθμούς ανανέωσης.

Επίσης θεωρητικά η DELL μπορεί να "παίξει" σε 166hz.. δηλαδή μια αντίστοιχη 120hz οθόνη δεν θα έχει καλύτερο response time απο την DELL.

αυτό που μπορεί να σου δημιουργήσει την μικρή υποψία της καθυστέρησης απο όσο το έχω ψάξει είναι το input lag,

With the input lag effect, some time, a multiple of the monitor’s refresh rate, passes between the arrival of the frame from the graphics card and the moment is begins to be displayed. In other words, the monitor is equipped with a frame buffer – ordinary memory – that stores one or several frames. Each frame arriving from the graphics card is first written into the buffer and only then is displayed on the screen.

οπου αν θεωρήσουμε οτι το κάθε frame έχει καθυστέρηση 6ms στα 60 frames θα υπάρχει συνολική καθυστέρηση 360ms, δηλαδή μερικά frames το δευτερόλεπτο.

(με έναν γρήγορο υπολογισμό αν και είναι περασμένη η ώρα και το μυαλο δεν λειτουργεί βγαίνει γύρω στα 20 frames λιγότερο απο όσο πρέπει να βγάζει. δεν μου φαίνεται αδύνατο, αν και ακούγεται υπερβολικό.)

οχι λέω πολύ, συγκεκριμένα τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα.. ο λόγος οτι μπορεί να χάνει 6ms μεταξύ των πρώτων 2 frame αλλα στα 10+ frames η συνολική καθυστέρηση δεν ξεπερνάει τα 33ms συνήθως. δηλαδή συνολικά να χάνει 5 frames το δευτερόλεπτο.

An LCD screen with high response time and significant input lag will not give satisfactory results when playing fast paced computer games or performing fast high accuracy operations on the screen (e.g. CAD). Manufacturers only state the response time of their displays and do not inform customers of the input lag value.

Επίσης input lag έχουν όλες οι συσκευές όχι μόνο η οθόνη δηλαδή και απο την κάρτα γραφικών θα χάνει, και απο το mouse, κτλπ. νομίζω τα προσθέτεις όλα και βλέπεις πόσο θα χάνεις το δευτερόλεπτο. απο εκεί που θα έβγαζες 60 θα βλέπεις 55 (χοντρικά λέμε πάντα).

αν δεν σε ενδιαφέρουν τα χρήματα, πάρε μια 120hz. θα βλέπεις παραπάνω frames αλλα πάλι θα έχεις input lag. δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό εκτώς και αν η τεχνολογία της οθόνης είναι καλύτερη απο τις άλλες και μειώνει αισθητά το input lag.

αλλα υπάρχει καλό panel? τα χεις ψάξει? έχω ακούσει καλά λόγια για μια samsung 120hz LCD αλλα δεν συγκρίνεται με τις CRT ακόμα.

η DELL απτην άλλη έχει χρώματα που σε ηρεμούν, σε κρατάνε κολλημένο πάνω της. αν πάρεις μια 120hz και σε κουράζουν τα χρώματα, τότε δεν έχει νόημα. οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες που να αξίζει το τρέξιμο και το ψάξιμο κτλπ..

Δημοσ.

Ο προλαλήσαντας, τα εξήγησε πολύ καλά, και όπως καταλαβαίνεις το ghosting αλλά και τα άλλα μειονεκτήματα των TFT (bluring/clouding/jagging κ.ο.κ) δεν επηρεάζεται μόνο από έναν παράγοντα πχ RT αλλά από το σύνολο των χαρακτηριστικών του. Απλά στις TFT μπαίνει και ο παράγοντας της τεχνολογίας των panel, όπου αλλιώς συμπεριφέρονται τα TN που το RT μετριέται σε G2G (grey-to-grey) και αλλιώς τα VA/IPS όπου μετριέται σε R2F (rise-to-fall).

Συνοψίζοντας απλά εγώ θα πω, πως ΟΛΕΣ οι TFT-LCD έχουν ghosting. Είναι "κατασκευαστικό πρόβλημα" και δεν θα λυθεί ποτέ. Απλά, θεωρητικά πλέον έχει μειωθεί το φαινόμενο σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην το καταλαβαίνεις, γιατί απλά δεν είσαι βιονικός(*). Oι CRT/PLASMA δεν έχουν. Σημασία έχει αν γίνεται αντιληπτό από το μάτι και αν ΝΑΙ, αν είναι ενοχλητικό. Επίσης, όλα τα μάτια ΔΕΝ είναι το ίδιο. Μπορεί κάτι που το δικό μου μάτι δεν το πιάνει, στο δικό σου να γίνεται αντιληπτό. Γιαυτό σου είπαν και παραπάνω πως ο καλύτερος κριτής είναι τα μάτια σου.

Αρκεί να μην είσαι προκατειλημμένος όταν θα κάνεις τα "test" στην οθόνη της φίλης σου, και θεωρήσεις πχ το clouding που θα δεις ως Ghosting. Γιαυτό θα σου πρότεινα να μην χρησιμοποιήσεις DIVx (ή λοιπά) video αλλά να πάρεις κανονικά DVD ή mkv αρχεία. Και ο λόγος είναι απλός. Το encoding εξαρτάται πάρα πολύ από το πρόγραμμα-ρυθμίσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο "παραγωγός" με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά "λάθη" στο αποτέλεσμα. Ειδικά σε σκοτεινές σκηνές. Και όπως σου είπαν παραπάνω, αν βάλεις δίπλα-δίπλα ένα IPS-panel που τρέχει στα 60Hz κι ένα TN των 120Hz θα δεις διαφορές. Θα θυσιάσεις όμως πολλά περισσότερα από τα λίγα frames που θα κερδίσεις αν επιλέξεις ένα τέτοιο. Και δυστυχώς IPS 120αρια δεν υπάρχουν.

* Αν θες να τρέξεις τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιούν και τα γνωστά sites που ασχολούνται με τις οθόνες, όπως το PRAD/TFT-Central, μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ (πάνω εκεί που λέει download). Αν το τρέξεις και πατήσεις το F6, θα σε πάει στο περιβόητο test με το ραλάκι. Είναι ένα κλασσικό παράδειγμα για να καταλάβεις την υπερβολή αυτών. Δες πως αντιλαμβάνεται το μάτι σου τα ραλάκια που περνάνε από πάνω και δες αν πατήσεις το CTRL το snapshot που θα πάρει το πρόγραμμα. Εσύ μετά θα δεις αυτήν την φωτογραφία σε ένα Review και θα πεις: "Α, έχει τρελό Ghosting", ενώ η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ. Κάντο και θα δεις τι εννοώ :)

Δημοσ.

Ωραία χαίρομαι. Βγαίνει καλή συζήτηση τελικά, αν και δεν το περίμενα στην αρχή.

Θα πάω με blu-ray κανονικά στην κοπέλα μου. Έχω γύρω στα 7 εικονικά, πιστεύω θα είναι ο καλύτερος κριτής. Βέβαια έχω και άπειρα 1080p mkv files. Θα κατενάσω και προγραμματάκια. Προτίνετε μου ένα παιχνίδι που να είναι καλό για τέτοια tests, να βρώ κανα Dirt 3, καμια φορμουλα, τι;;;;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...