Moderators Malthador Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Moderators Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Καλημέρα. Έχω φάει όλο το internet να βρω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ψάχνω ένα νόμο, μια οδηγία ή κάτι συναφές που να περιέχει περιγραφές με τα αναγνωρισμένα -στην Ελλάδα- επαγγέλματα. Δεν θέλω ούτε πόσα λεφτά παίρνει το καθένα, ούτε τι άδειες δικαιούται κλπ. Αυτό που θέλω είναι να διαβάσω για τρεις-τέσσερις ειδικότητες τι καθήκοντα έχουν. Ρώτησα το λογιστή και το δικηγόρο μου και δεν ξέρουν αν υπάρχει κάτι συναφές. Ρώτησα στον ΟΑΕΔ, επίσης δεν ήξεραν και μου είπαν ότι ισχύει "ότι θέλει ο εργοδότης", πράγμα τουλάχιστον αστείο. Θα κάνω μια απόπειρα σήμερα να ρωτήσω και στον επόπτη, αλλά μάλλον κι εκεί προβλέπω ότι θα φάω πόρτα. Καταλαβαίνω ότι αυτό που ζητάω είναι λίγο εξεζητημένο και πολύπλοκο στην εφαρμογή, δηλαδή είναι ευνόητο ότι ο νομοθέτης δεν είναι σε θέση να περιγράψει αναλυτικά τα καθήκοντα σε ένα-ένα τα επαγγέλματα, αλλά δεν πρέπει κάπου να υπάρχει μια γενική περιγραφή ως βάση για ξεκίνημα; Οι εργαζόμενοι υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με κάποιες ειδικότητες που δεν ορίζονται πουθενά από το επίσημο κράτος; Για να σας δώσω να καταλάβετε που θέλω να κινηθώ: 1) Ας πούμε ότι έχω ένα κατάστημα λιανικής, στο οποίο απασχολώ μια πωλήτρια για να εξυπηρετεί πελάτες. Αν πριν το κλείσιμο του μαγαζιού της πω ότι θέλω να καθαρίζει το κατάστημα (σκούπισμα, σφουγγάρισμα κλπ) μπορεί να μου πει ότι δεν το κάνει γιατί δεν εμπίπτει στα καθήκοντά της και να μου υποδείξει να προσλάβω καθαρίστρια; 2) Αν κάποιος έχει προσληφθεί σε ένα εστιατόριο σαν μάγειρας/σεφ μπορεί να αρνηθεί να φτιάξει κάποιο γλυκό με την δικαιολογία ότι εμπίμπτει στην δικαιοδοσία του ζαχαροπλάστη και όχι στην δική του; (Τα πιο πάνω παραδείγματα τα αναφέρω για να καταλάβετε περίπου τι ζητάω, όχι γιατί θέλω απάντηση σε αυτά.) Το ποιό κοντινό που μπόρεσα να βρω είναι το εξής link του ΟΑΕΔ που όμως δεν λειτουργεί: http://epagelmata.oaed.gr/ Αν κάποιος νομικός, λογιστής ή γενικότερα καλός άνθρωπος ξέρει κάποιο link, κάποια νομοθεσία ή κάποιο επίσημο βιβλίο που να περιγράφει αυτά που θέλω θα είμαι υπόχρεος αν το αναφέρει.
Dark_Duck Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Για νόμο δεν ξέρω αλλα αυτό που λες ονομάζεται Job Description και το εχω δει να το υπογράφουν μαζί με την συμβαση σε κανα δυο εταιριες με τις οποιες συνεργαζομαστε. Περιγραφει ακριβως τι κάνει και τι οχι ο εργαζομενος σύμφωνα με το ποστο το οποιο καλύπτει. Θα ρωτήσω σήμερα αν αυτο καλύπτεται με κάποιο νόμο και θα σου πω το απογευμα.
ninthestars Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Αυτό που έχω ακούσει για τους εργάτες στα εργοστάσια, είναι πως σκόπιμα δεν είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες που έχουν ώστε στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος ο εργοδότης να μπορεί να ισχυριστεί πως δεν έχει καμία ευθύνη αφού ο εργαζόμενος έκανε κάτι που δεν ήταν δουλειά του. Έτσι και στο παράδειγμα που αναφέρεις με την πωλήτρια. Αν σφουγγαρίζοντας έσπαγε το πόδι της, το αφεντικό της θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δεν ήταν αυτή η δουλεία της και μόνη της πήρε την πρωτοβουλία να την κάνει. Δηλαδή πολλά πράγματα μάλλον μένουν ασαφή όχι γιατί κάποιος δεν σκέφτηκε να τα περιγράψει, αλλά γιατί εξυπηρετεί να μένουν έτσι.
apd453 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 1) Ας πούμε ότι έχω ένα κατάστημα λιανικής, στο οποίο απασχολώ μια πωλήτρια για να εξυπηρετεί πελάτες. Αν πριν το κλείσιμο του μαγαζιού της πω ότι θέλω να καθαρίζει το κατάστημα (σκούπισμα, σφουγγάρισμα κλπ) μπορεί να μου πει ότι δεν το κάνει γιατί δεν εμπίπτει στα καθήκοντά της και να μου υποδείξει να προσλάβω καθαρίστρια; 2) Αν κάποιος έχει προσληφθεί σε ένα εστιατόριο σαν μάγειρας/σεφ μπορεί να αρνηθεί να φτιάξει κάποιο γλυκό με την δικαιολογία ότι εμπίμπτει στην δικαιοδοσία του ζαχαροπλάστη και όχι στην δική του; Όποιος εργαζόμενος κάνει τα παραπάνω τρώει μπούλο συνήθως χωρίς δεύτερη σκέψη (όχι άδικα για εμένα)
black_widow Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2011 Καλά εννοείται ότι ο υπάλληλος στο κατάστημα κάνει και καθαριότητες. Στον ιδιωτικό τομέα την ιδρώνεις τη φανέλα που λένε. Δε ρώτησε αυτό , το τι γίνεται με τη νομοθεσία ρώτησε.
Radiatedsoul Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2011 Όχι δεν υπαρχει καμία νομοθεσία. Οτι θέλει ο εργοδότης θα κανεις, άμα δε το κανείς, θα σε απολύσει και θα πάρει άλλον που θα το κάνει
christiana78 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2011 Αυτό που έχω ακούσει για τους εργάτες στα εργοστάσια, είναι πως σκόπιμα δεν είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες που έχουν ώστε στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος ο εργοδότης να μπορεί να ισχυριστεί πως δεν έχει καμία ευθύνη αφού ο εργαζόμενος έκανε κάτι που δεν ήταν δουλειά του. Έτσι και στο παράδειγμα που αναφέρεις με την πωλήτρια. Αν σφουγγαρίζοντας έσπαγε το πόδι της, το αφεντικό της θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δεν ήταν αυτή η δουλεία της και μόνη της πήρε την πρωτοβουλία να την κάνει. Δηλαδή πολλά πράγματα μάλλον μένουν ασαφή όχι γιατί κάποιος δεν σκέφτηκε να τα περιγράψει, αλλά γιατί εξυπηρετεί να μένουν έτσι. Νομίζω πάντως οτι είναι το αντίθετο.Αν πάθει εργατικό εν ώρα εντεταλμένης υπηρεσίας είναι που πρεπει ο εγοδότης να πληρώσει.
Mirlogria Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2011 Αν κάποιος νομικός, λογιστής ή γενικότερα καλός άνθρωπος ξέρει κάποιο link, κάποια νομοθεσία ή κάποιο επίσημο βιβλίο που να περιγράφει αυτά που θέλω θα είμαι υπόχρεος αν το αναφέρει. Αυτό το link είναι πολύ καλό κι έχει ακριβώς αυτά που ψάχνεις,όμως δεν λειτουργεί εδώ και μήνες,υποθέτω πως θα το κατέβασαν για να το ανανεώσουν... Πάντως νομοθεσία που να ρυθμίζει π.χ. τι θα μαγειρέψει ο σεφ ή αν θα καθαρίζει το παρκέ η πωλήτρια δεν παίζει! btw εγώ είμαι κακός,μη με παίρνεις τις μετρητοίς!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.