Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Evgenios_V είπε

Μπορεις να εξηγήσεις γιατι "κλέβει" με το συγκεκριμένο κομμάτι?

Να μαθαινουμε και εμεις...?

Δεν ειναι μερος της μπριζολας. Ειναι μερος της σπαλας αν δεν κανω λαθος. Σε κλεβει γιατι ειναι πιο φθηνο κομματι απο τη μπριζολα και ουσιαστικα σου ειναι αχρηστο για το λογο που το θες. Γιατι οταν ψησεις την μπριζολα αυτο θα βγει σαν σολα 45 νουμερο και δεν θα τρωγεται καθολου ευχαριστα.

Eδω εχει ενα βιντεο για ολο το μοσχαρι πως κοβεται. Ειναι μια ωρα αλλα βλεπεις απο που προερχεται το καθε κομαμτι και πως ακριβως το εξαγουν.

 

4 λεπτά πριν, ilpapacha είπε

Τα 37mbar είναι 0,037bar (37/1000). Ο ρυθμιζόμενος ρυθμιστής δεν έχει επάνω «σημάδια» με το πόσα mbar δίνει. Συνήθως έχει ένα καρτελάκι που λέει από 0-2bar. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν με μικρότερο εύρος ρύθμισης.

Καλό θα είναι πάντως να μην ξεφεύγουμε από αυτά που αναφέρει ο κατασκευαστής, για την κάθε ψησταριά. Αν έχεις κάποιο θέμα με την θερμοκρασία που ανεβάζει η ψησταριά, περισσότερο έχει να κάνει με την δύναμη των καυστήρων, τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής, παρά με τον ρυθμιστή και τον τύπο αερίου που θα επιλέξεις.

Καλυτερα ενας σταθερος ρυιμιστης. Ο ρυθμιζομενος οντως εχει μια ροδελα και λεει απο 20mbar εως 60mbar, τουλαχιστον αυτος που ειχα παρει εγω αρχικα. Οταν ρωτησα που πρεπει να τον εχω, μου ειχαν πει "ε βαλτον καπου στη μεση"!!! Δεν εχει καθολου ενδειξεις, οποτε θα εισαι παντα στο περιπου. Ειχα μετρησει και ποσες στροφες εχει για να το υπολογισω ετσι, αλλα δεν εβγαινε γιατι ηταν κατι ακυρο απ οτι θυμαμαι, του στυλ 4.5 στροφες, και αντε βγαλε συμπερασμα.

  • Thanks 2
  • Απαντ. 20,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2246

  • ilpapacha

    2030

  • sndev

    1100

  • ηνίοχος

    586

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε

Καλυτερα ενας σταθερος ρυιμιστης. Ο ρυθμιζομενος οντως εχει μια ροδελα και λεει απο 20mbar εως 60mbar, τουλαχιστον αυτος που ειχα παρει εγω αρχικα. Οταν ρωτησα που πρεπει να τον εχω, μου ειχαν πει "ε βαλτον καπου στη μεση"!!! Δεν εχει καθολου ενδειξεις, οποτε θα εισαι παντα στο περιπου. Ειχα μετρησει και ποσες στροφες εχει για να το υπολογισω ετσι, αλλα δεν εβγαινε γιατι ηταν κατι ακυρο απ οτι θυμαμαι, του στυλ 4.5 στροφες, και αντε βγαλε συμπερασμα.

Ακριβώς. Στην δική μου περίπτωση δεν είχαν να μου στείλουν τον ρυθμιστή με το μανόμετρο (ήταν σε έλλειψη) και μου έστειλαν έναν χωρίς. Είπα οκ, δεν έχω κάποιο θέμα, καθώς το μανόμετρο δεν με ωφελεί σε κάτι.

Έρχεται ο ρυθμιστής με τις μπουκάλες και βλέπω ότι είναι ρυθμιζόμενος. Του λέω πως θα πρέπει να τον ρυθμίσω και η απάντηση ήταν να ανοίξω όλους τους καυστήρες της ψησταριάς και να δω που κάνει καλύτερη καύση…

Τα φορτώσαμε όλα (ψησταριά, μπουκάλες, ρυθμιστή κτλ), πήγαμε στο εξοχικό, μοντάραμε την ψησταριά, συνδέσαμε τον ρυθμιστή με την μπουκάλα και βάλαμε μπρος. Η ψησταριά δεν άναβε με τίποτα. Ελέγξαμε ξανά και ξανά τις συνδέσεις, αν είχαμε παραλείψει κάτι κτλ.

Λέω δεν γίνεται κάτι είναι λάθος, μάλλον ο ρυθμιστής. Πάμε λοιπόν σε ένα τοπικό βενζινάδικο, παίρνουμε μια συμβατική μπουκάλα, βάζουμε μπρος και όλα καλά. Η ψησταριά έχει εσωτερικό ρυθμιστή που δέχεται συγκεκριμένο εύρος πίεσης στην είσοδο του. Οπότε έβλεπε ότι δεχόταν μεγαλύτερη του επιτρεπτού πίεση από τον ρυθμιζόμενο ρυθμιστή και έκοβε.

Με την επιστροφή στην Αθήνα, επικοινώνησα ξανά με το κατάστημα και μου τον άλλαξε με αυτόν με το μανόμετρο και δουλεύει πλέον μια χαρά με τις prime.

Ο ρυθμιζόμενος ήταν ο παρακάτω, με εύρος ρύθμισης 0-2bar, όπου ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να πετύχεις την σωστή πίεση 

FFA076E2-446B-4BE0-ABE4-99CA768A617A.jpeg.f0c420d610c66633db9b3f28ff093dd4.jpeg

Επεξ/σία από ilpapacha
  • Like 1
Δημοσ.

Για να καταλάβω. Αυτός που δίνει η coral που λέει ότι συνδέεται και με ένα κλικ στις prime ρυθμιστής δεν ειναι;; Αν πάρω αυτό δεν είμαι κομπλέ;

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, ppmarkos είπε

Για να καταλάβω. Αυτός που δίνει η coral που λέει ότι συνδέεται και με ένα κλικ στις prime ρυθμιστής δεν ειναι;; Αν πάρω αυτό δεν είμαι κομπλέ;

Αυτήν την ιδιαιτερότητα έχουν οι ρυθμιστές για τις prime, ότι συνδέονται χωρίς την χρήση κάποιου εργαλείου, καθώς κουμπώνουν πάνω στην μπουκάλα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ppmarkos είπε

Άρα παίρνω αυτό κ είμαι κομπλέ απλά μετά αγοράζω μόνο prime μπουκάλες;

Κομπλέ από ποιά άποψη; Το αν θα ανεβάσει περισσότερη θερμοκρασία η ψησταριά σου;

Οι coral prime επιλέγονται, συνήθως, για το ότι είναι πιο ελαφριές από τις συμβατικές και γίνεται πιο εύκολα και χωρίς εργαλεία η αλλαγή τους.

Επίσης αναλόγως το είδος του αερίου, μείγμα ή προπάνιο, θα πρέπει να πάρεις και τον αντίστοιχο ρυθμιστή για τις prime.

μείγμα 

https://zaxaris-energy.gr/product/rythmistis-fialis-ygraeriou-prime-coral-gas/

προπάνιο 

https://tsetsosgas.gr/rithmistis-fialis-propaniou-prime-685

Δημοσ.
23 ώρες πριν, SagoniasSlutRos είπε

Πως να κοροιδεψεις/κλεψεις τον καταναλωτη!

image.png.4efca1975ca70d432fa2a5fd268e4f3d.png

2 ώρες πριν, SagoniasSlutRos είπε

Δεν ειναι μερος της μπριζολας. Ειναι μερος της σπαλας αν δεν κανω λαθος. Σε κλεβει γιατι ειναι πιο φθηνο κομματι απο τη μπριζολα και ουσιαστικα σου ειναι αχρηστο για το λογο που το θες. Γιατι οταν ψησεις την μπριζολα αυτο θα βγει σαν σολα 45 νουμερο και δεν θα τρωγεται καθολου ευχαριστα.

Eδω εχει ενα βιντεο για ολο το μοσχαρι πως κοβεται. Ειναι μια ωρα αλλα βλεπεις απο που προερχεται το καθε κομαμτι και πως ακριβως το εξαγουν.

 

Έτσι ακριβώς! Αυτό το κομμάτι είναι τμήμα από το καπάκι της σπάλας που πάει για κιμά συνήθως γιατί είναι σκληρό. Κατ' εμέ δεν έχει θέση επάνω στη μπριζόλα γιατί την έχω πατήσει κι εγώ. Οι κρεοπώλες το ξέρουν καλύτερα από όλους, αλλά μερικοί έχουν το θράσος και την πονηριά να το πουλάνε σαν μπριζόλα.

Μη το μπερδεύουμε με αυτό που λέγεται ribeye cap που βρίσκεται εντός της μπριζόλας στο επάνω εξωτερικό μέρος και είναι κατά πολλούς το γευστικότερο κομμάτι του ζώου.ribeye-cap.png.1ba366a7d141ef8fa732b75ec72b2721.png

 

  • Like 4
Δημοσ.

Όντως έτσι συμβαίνει με πολλούς χασάπηδες. Όλοι μας παθαίνουμε και μαθαίνουμε και αποφεύγουμε τους απατεώνες.

  • Like 1
Δημοσ.

Σπαλομπριζόλα χωρίς κόκαλο είναι το πιο κοντινό αν δεν απατώμαι. Αλλά αν ξέρεις πώς είναι σαν σχήμα δεν την πατάς εύκολα.

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, greenroadrunner είπε

Έτσι ακριβώς! Αυτό το κομμάτι είναι τμήμα από το καπάκι της σπάλας που πάει για κιμά συνήθως γιατί είναι σκληρό. Κατ' εμέ δεν έχει θέση επάνω στη μπριζόλα γιατί την έχω πατήσει κι εγώ. Οι κρεοπώλες το ξέρουν καλύτερα από όλους, αλλά μερικοί έχουν το θράσος και την πονηριά να το πουλάνε σαν μπριζόλα.

Μη το μπερδεύουμε με αυτό που λέγεται ribeye cap που βρίσκεται εντός της μπριζόλας στο επάνω εξωτερικό μέρος και είναι κατά πολλούς το γευστικότερο κομμάτι του ζώου.

Γενικα εχω παρατηρησει οτι ειναι της μοδας να πουλανε μεγαλες μπριζολες. Ετσι πιανουν και κοβουν ολο το ζωο σε μπριζολα χωρις να ξεχωρισουν τα καταλληλα απο τα μη καταλληλα μερη και γινεται το ελα να δεις. Οπως τις χοιρινες που πλεον ειναι μοδα να παιρνεις μπριζολα μαζι με την πανσετα ολα σε ενα. Να ειναι μεγαλο στο ματι τους νοιαζει. Σε αυτη τη λογικη βασιζεται και η tomahawk φυσικα, που το κοκκαλο ειναι μονο για εφε στην ουσια. Βεβαια στην tomahawk την κανονικη σου εχουν αφησει πανω μονο το σωστο κομματι κρεατος. Σε ελληνικη tomahawk που ολως τυχαιως ειχα παρει απο τον Σιακο που ειναι και η παραπανω φωτογραφια, ηταν σκετο χαλι. Ειχε το μεγαλο κοκκαλο καθαρισμενο οπως πρεπει, αλλα το κρεας ηταν με μηδεν λιπος, καπου 1-1.5 εκ σε παχος μονο, και ηταν στην ουσια ενα μεγαλο κομματι απλωμενο σαν χλαπατσα. Λες και το ειχαν χτυπησει με αυτο το σφυρι να απλωσει να φαινεται μεγαλο. Την ειχα παραγγειλει online, αλλιως σιγα μην επαιρνα αυτο το πραγμα.

Ειδα προσφατα ενα βιντεο που ανεβασε ο Αλεξ Πραντζος στο youtube και ειχε μια φετα κομμενη σε πριονοκορδελα που ειχε πανω picanha, tri-tip, rump και φιλετο. Oλα αυτα τα ειχε μαζι και εβγαινε ενα τεραστιο κομματι κρεατος που αντε να το ψησεις σωστα και να βγουν ολα οπως τα θες.

 

_______

Και μια φαν φωτο

Spoiler

241857598_10159462791198349_4220792247864559294_n.jpg.8788f1b4548062b14555b7ba99819759.jpg

 

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
  • Like 2
Δημοσ.

Αυτό με το μέγεθος το έχουν δυστυχώς και στα κρεοπωλεία και στις ταβέρνες. Έχουμε καταντήσει να λέμε ότι έχει καλό φαγητό αν έχει εξωπραγματικά μεγάλες μπριζόλες και ανοιγμένα ψαρονέφρια που κάνουν για extension βατραχοπέδιλου. Εγώ όταν ρωτάω αν είναι καλή η ταβέρνα και εισπράττω απάντηση του στυλ "ναι έχει κάτι τεράστιες μπριζόλες" στρίβω με ελαφρά πηδηματάκια. Το ίδιο και στα χασάπικα, ιδίως στα γνωστά ή στις αλυσίδες. Ο κόσμος τα ζητάει προφανώς κι εκείνοι άλλο που δεν θέλουν. Αφήστε το έγκλημα με τις λεπτές ή μη ισοπαχείς κοπές που είναι αδιανόητο. Έχω αρνηθεί σε χασάπη να πάρω την μπριζόλα επειδή μου έκοψε μια με εντελώς άνισο πάχος. Η μια πλευρά χιλιοστά, η άλλη 3-4 εκατοστά, επειδή "δεν βγαίνει αλλιώς με το κόκκαλο". Και σε χασάπικο Σκλαβενίτη που ζήτησα άλλη κοπή από το ίδιο ζώο που έβλεπα στην βιτρίνα (είχε κόντρα και ζήτησα αν έχει σπαλομπριζόλα από την ίδια μοσχίδα) πήγαν να μου πασάρουν ένα ήδη κομμένο ribeye γάλακτος και επέμεναν σθεναρά ότι είναι το ίδιο ζώο! Τελικά ήρθε ο προϊστάμενος του χασάπικου και απολογήθηκε για το λάθος, αλλά το γεγονός είναι ότι πολλοί χασάπηδες σε κλέβουν όπως μπορούν.

  • Like 4
Δημοσ.

Δυστηχως στην Ελλάδα (ειδικά) για να φας κρεας (χωρις να σε κλέψουν) οπως φαινεται πρεπει να εχεις γνωσεις χασάπη, οπως για να φτιαξεις το αυτοκινητό σου πρεπει να εχεις γνωσεις μηχανικού κ.ο.κ...!!!

4 ώρες πριν, SagoniasSlutRos είπε

Eδω εχει ενα βιντεο για ολο το μοσχαρι πως κοβεται. Ειναι μια ωρα αλλα βλεπεις απο που προερχεται το καθε κομαμτι και πως ακριβως το εξαγουν.

 

Αντε να με δει η συζυγος να βλεπω αυτο το βιντεο θα λέει ενας θεος ξερει τι θα αγοράσω πάλι... :)

  • Like 2
Δημοσ.

Επειδή διάβασα πιο πάνω ότι σε μπουκάλα προπανίου βάζουμε 37 αρι ρυθμιστή , μπορείτε να μου πείτε αν είμαι οκ με αυτά που μου έστειλαν ; Δεν ξέρω αν έχει σχέση αλλά η Max θερμοκρασία που έχω πιάσει στην Ναπολέων 425 είναι 320 βαθμούς 

480B2BF9-30CF-4DF4-A95F-EDC457209607.jpeg

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...