Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 hours ago, costas_ said:

Εχει μπει κάποιος στον κόπο να εξετάσει την κατανάλωση της ψησταριάς υγραερίου έναντι του συμβατικού φούρνου? 

Για παράδειγμα, εαν χρησιμοποιηθεί η ψησταριά για 1 ώρα, σταθερά στους 200 ποιο θα είναι το κόστος σε € έναντι της χρήσης του φούρνου για μια ώρα στους ίδιους βαθμούς? 

Βλέπω στα sites ότι ο συβατικός φούρνος ρεύματος θα κάψει €0.5 / ώρα 

Μεγιστη καταναλωση Napoleon με 4 καυστηρες = 1.25 κιλα την ωρα.

 ΔΙατηρεις 200 βαθμους ανετα με 4 καυστηρες στο 1/4 αρα θεωρω το πολυ 300γρ την ωρα.

Παιρνω 13 κιλα προπανιο με 24 ευρω => 24 /13 = 1.85 ευρω το κιλο. Αρα τα 300 = 0.55.

Αν δηλαδη χρησιμοποιεις την ψησταρια ως φουρνο (δεν το προτινω ουτε εχει νοημα) τοτε περιπου βγαινει το ιδιο κοστος με ηλεκτρικο και αυτο γιατι ενω το αεριο ειναι φτηνοτερο απο το ρευμα σε αποδοση ΚW η ψησταρια δεν εχει την μονωση του οικιακου φουρνου.

Ομως σαν ψησταρια  με 0,27 (περιπου) ευρω εψησα σημερα σε μιση ωρα (κατω απο 10 λεπτα προθερμανση και περιπου 22 λεπτα ψησιμο) 1.5 κιλα χοιρινο, 1.5 κιλα αρνι, 0.7 κιλα φιλετο κοτοπουλο και 5 φετες πατατα 1 ποντο (γεμισα ολη την σχαρα)  που στον οικιακο φουρνο θελεις 2 ωρες+ για να τα βγαλεις ψημενα και μαλιστα φουρνου και οχι σχαρας (αλλη γευση).   Γιατι αν τα βαλεις στο γκριλ του φουρνου και αγευστα θα ειναι και θα πρεπει να βαζω βγαζεις τα κρεατα για να τα γυρισεις και σε 2 ή τρεις δοσεις γιατι δεν χωρανε)

Αρα δεν συγκρινω φουρνο και ψησταρια ειναι 2 διαφορετικα πραγματα.

Επεξ/σία από johnniek13
  • Like 1
  • Απαντ. 21k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2257

  • ilpapacha

    2033

  • sndev

    1103

  • ηνίοχος

    586

Δημοσ.

Μου επιβεβαιώνεις την πρώτη μου σκέψη-διαπίστωση, ότι δηλαδή στην πολύωρη χρήση η ψησταριά (Broil King) δεν είναι οικονομικότερη του φούρνου. Έβαλα λοιπόν την γάστρα με 2 κιλά κοτόπουλο & 3 κιλά πατάτες, ζύγισα την φιάλη και έκανα το ψήσιμο για 2 ώρες στους 200 βαθμούς, με την παροχή στο 1/4 περίπου. Στο τέλος ξαναζύγισα τη φιάλη και κατανάλωσε 1 κιλό αέριο. Με τα όσα περιγράφεις και εσύ για το κόστος του προπανίου κλπ  φαίνεται ότι δεν συμφέρει η πολύωρη χρήση.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, costas_ είπε

Μου επιβεβαιώνεις την πρώτη μου σκέψη-διαπίστωση, ότι δηλαδή στην πολύωρη χρήση η ψησταριά (Broil King) δεν είναι οικονομικότερη του φούρνου. Έβαλα λοιπόν την γάστρα με 2 κιλά κοτόπουλο & 3 κιλά πατάτες, ζύγισα την φιάλη και έκανα το ψήσιμο για 2 ώρες στους 200 βαθμούς, με την παροχή στο 1/4 περίπου. Στο τέλος ξαναζύγισα τη φιάλη και κατανάλωσε 1 κιλό αέριο. Με τα όσα περιγράφεις και εσύ για το κόστος του προπανίου κλπ  φαίνεται ότι δεν συμφέρει η πολύωρη χρήση.

Πάντως σε πολύωρο ψήσιμο όπου το καπάκι μένει κλειστό, οι 200⁰ βαθμοί διατηρούνται άνετα με ελάχιστη ισχύ στους καυστήρες. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση 1kg αερίου σε 2 ώρες ακούγεται υψηλή, με δεδομένο ότι 1kg LPG αποδίδει περίπου 14 kWh που είναι και η ισχύς μιας ικανού μεγέθους ψησταριάς δηλαδή είναι η ποσότητα που θα καταναλώσει σε μια ώρα αλλά με πλήρη ισχύ στους καυστήρες. 

Δημοσ.

2 κομμάτια Flank Steak έψησα σήμερα, πρώτη φορά. Το είχα λίγο άγχος, γιατί είναι στεγνό κομμάτι και σκληραίνει αν το παραψήσεις.  Τελικά το άφησα σε μια μαρινάδα της τελευταίας στιγμής για κανένα 2ωρο, το έψησα μέχρι τους 54 βαθμούς σε δυνατή φωτιά και βγήκε αρκετά μαλακό και γευστικό, ειδικά στα πιο χοντρά του σημεία που ψήθηκαν λιγότερο.

Επειδή είναι λεπτό κομμάτι, μπορεί να μην ήταν σωστή η ένδειξη του θερμομέτρου, γιατί στο λεπτό του σημείο δεν ήταν ιδιαίτερα ροζ. Την επόμενη φορά θα το βάλω οριζόντια πάνω στην σχάρα και το λεπτότερο σημείο θα είναι σε καυστήρα που θα είναι στ 1/2 της ισχύος και οι υπόλοιποι στο full.

Όπως και να έχει πάντως, είναι ένα κομμάτι που για τα χρήματα του ήταν εξαιρετικό. Έχει τύχει να ψήσω φιλέτο και δεν ήταν τόσο γευστικό όσο αυτό. Θα το ξαναπροτιμήσω σίγουρα.

 

 

IMG_0342.jpeg

IMG_0351.jpeg

  • Like 9
Δημοσ.
4 hours ago, costas_ said:

Μου επιβεβαιώνεις την πρώτη μου σκέψη-διαπίστωση, ότι δηλαδή στην πολύωρη χρήση η ψησταριά (Broil King) δεν είναι οικονομικότερη του φούρνου. Έβαλα λοιπόν την γάστρα με 2 κιλά κοτόπουλο & 3 κιλά πατάτες, ζύγισα την φιάλη και έκανα το ψήσιμο για 2 ώρες στους 200 βαθμούς, με την παροχή στο 1/4 περίπου. Στο τέλος ξαναζύγισα τη φιάλη και κατανάλωσε 1 κιλό αέριο. Με τα όσα περιγράφεις και εσύ για το κόστος του προπανίου κλπ  φαίνεται ότι δεν συμφέρει η πολύωρη χρήση.

Σε 2 ωρες ωρες ψηνεις 10 κιλα κρεας στην ψησταρια με 1 κιλο αεριο. Δεν εχει σχεση η ωρα αλλα το τι θελεις να κανεις. Βαλε 10 κιλα χοιρινες στο φουρνο να δεις αν συμφερει η ψησταρια. Αν βαλεις γαστρα τι νοημα εχει να την βαλεις στην ψησταρια?

Ετσι οπως το λες, την επομενη φορα να βρασεις μακαρονια... σε κατσαρολι. Θα κανεις 1 ωρα και θα χαλασεις μισο κιλο αεριο. Οποτε δεν συμφερει. Απο την αλλη, πανσετα  και σουβλακι στη γαστρα και στο κατσαρολι δεν κανεις ουτε 5 ωρες να παλευεις...

Η ψησταρια ειναι για ψησιμο οχι για βρασιμο.

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 λεπτά πριν, johnniek13 είπε

Σε 2 ωρες ωρες ψηνεις 10 κιλα κρεας στην ψησταρια με 1 κιλο αεριο. Δεν εχει σχεση η ωρα αλλα το τι θελεις να κανεις. Βαλε 10 κιλα χοιρινες στο φουρνο να δεις αν συμφερει η ψησταρια. Αν βαλεις γαστρα τι νοημα εχει να την βαλεις στην ψησταρια?

Ετσι οπως το λες, την επομενη φορα να βρασεις μακαρονια... σε κατσαρολι. Θα κανεις 1 ωρα και θα χαλασεις μισο κιλο αεριο. Οποτε δεν συμφερει. Απο την αλλη, πανσετα  και σουβλακι στη γαστρα και στο κατσαρολι δεν κανεις ουτε 5 ωρες να παλευεις...

Η ψησταρια ειναι για ψησιμο οχι για βρασιμο.

 

Ξέρω ότι η ψησταριά δεν είναι κατσαρόλι, ούτε την χρησιμοποιώ για να βράζω μακαρόνια.

Εκτός από τα γρήγορα ψησίματα (λαχανικά, τυριά, κρέατα σχάρας, μπιφτέκια, ψάρια κλπ) την χρησιμοποιώ αρκετά και για ποιο ιδιαίτερα μαγειρέματα όπως pizza, ψωμί, ζύμες, σουβλιστά, ακόμα και φαγητά για πλατό ή ταψί. Όμως στην γάστρα χρειάστηκε μακράν τον περισσότερο χρόνο και φυσικά το κόστος σε τέτοιους χρόνους φαίνεται ότι ξέφυγε λίγο έναντι του φούρνου. Και πάλι όμως προτιμώ την ψησταριά γιατί νομίζω ότι διατηρεί αρκετά μεγαλύτερα επίπεδα υγρασίας έναντι του φούρνου και φυσικά μπορεί να ανέβει σε ποιό υψηλές θερμοκρασίες. Ως προς την κυκλοφορία αέρα είναι πολύ καλύτερη ενώ η χωρητικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερη. 

Επεξ/σία από costas_
Δημοσ.

Ενταξει το καλοκαιρι κυριως  μπορει να δουλευτει και σαν φουρνος, ειναι πολυ μικρη η καταναλωση αεριου για να κρατησει 200 βαθμους πχ, τον χειμωνα κ με αερα πχ ομως δεν αξιζει , για να κρατησει 2-3 ωρες 200 βαθμους θα φας ολη την μπουκαλα :)

Δημοσ.

Καλά  ούτε κάθε φορά ψήνουμε 10 κιλά κρέας, ούτε θα καταργήσουμε και τον φούρνο του σπιτιού.

Είχα και εγώ αυτό το δίλημα, αν αξίζει να βάζω γάστρα στην ψησταριά.  Θεωρώ αν χωράει στον φούρνο, ας μπει στον φούρνο.

Πάντως μια καλή ψησταριά κρατάει τους 200 βαθμούς άνετα ότι καιρό και να κάνει. 

Οπότε ναι αγαπάμε τις ψησταρίες μας και θέλουμε να κάνουμε πολλά εκεί! άλλωστε ένα από τα πιο δημοφιλή post αυτού του forum, είναι το "έψησα ένα τοστ"! 

Δεν υπάρχει λόγος νομίζω να πάμε στο άλλο άκρο και να αντικαταστήσουμε τον φούρνο του σπιτιού.

  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα, έχω 3 μπουκάλες υγραερίου τις κλασσικές μεταλλικές, 1 για τη Napoleon, 1 για τις εστίες της κουζίνας που είναι υγραερίου και 1 εφεδρική για να μην ξεμένω. Για λόγους συντήρησης θέλω να αλλάξω την σωλήνωση και τον ρυθμιστή της κουζίνας και σκέφτομαι με την ευκαιρία μήπως να το γύρναγα σε όλα σε προπάνιο και να έπαιρνα τις μπουκάλες τις κουμπωτές για πιο ευκολία στο βάλε-βγάλε. Ξέρει κάποιος αν γενικά οι εστίες της κουζίνας δουλεύουν καλά με το προπάνιο;

Κι επίσης υπάρχει περίπτωση να βρω μαγαζί στην Αθήνα που να μου αλλάξει τις κλασσικές μεταλλικές μπουκάλες μείγματος με κουμπωτές προπανίου, πληρώνοντας την όποια διαφορά μόνο;

Δημοσ.

Ερώτηση. Έχω κάτι τεράστια ξύλα κοπής τα οποία είναι ότι καλύτερο για προετοιμασίες αλλά ότι χειρότερο για πλύσιμο.Δεν χωράνε ούτε στον νεροχύτη . Υπάρχει κάποιο οικονομικο καθαριστικό για ξύλα κ επιφάνειες??? Ή κάτι αυτοσχέδιο τύπου νερό με ξύδι ή κάτι τέτοιο. Τι προτείνει η ομάδα?? 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, alimentas είπε

Ερώτηση. Έχω κάτι τεράστια ξύλα κοπής τα οποία είναι ότι καλύτερο για προετοιμασίες αλλά ότι χειρότερο για πλύσιμο.Δεν χωράνε ούτε στον νεροχύτη . Υπάρχει κάποιο οικονομικο καθαριστικό για ξύλα κ επιφάνειες??? Ή κάτι αυτοσχέδιο τύπου νερό με ξύδι ή κάτι τέτοιο. Τι προτείνει η ομάδα?? 

Γενικα σε ξυλινα καλυτερα μονο ready to eat τροφιμα, οχι ωμα δλδ, αφου δεν μπορεις να τα καθαρισεις/αποστειρωσεις σωστα. 

Και γω που εχω δυο μεγαλα ξυλα τα εχω για να σερβιρω καμια μεγαλη μπριζολα ή πιτσες, οποτε μετα θελουν πλυσιμο ισα ισα με λιγο υγρο σαπουνι και ζεστο νερο και καλο στεγνωμα. Μια φορα το χρονο περναω και ενα λαδακι. Δεν τα χρησιμοποιω πολυ λογω ταλαιπωριας στο πλυσιμο.

Οποτε παω σε κανενα μαγαζι για φαγητο και μου φερνουν φαγητο σερβιρισμενο πανω σε κατι χιλιοχρησιμοποιημενα ξυλα μεσα στις χαρακιες, αηδιαζω... 

Δημοσ.

Ναι εννοείται. Λαχανικά και τέτοιου τύπου τρόφιμα στο ξύλο. Για κρέατα μόνο πλαστικά το κάθε ένα για κάθε είδος. 

Βολεύει απίθανα το ξύλο γιατί η επιφάνεια είναι τεραστια 

Δημοσ.

εγώ ξύλα και τα πλένω καλά με ζεστό νερό και σαπούνι, ενώ έχω σκοπό να πάρω και κάτι ειδικά λάδια και κρέμες. Με έχουν βολέψει πάρα πολύ που έχουν περιμετρικά τα αυλάκια για να πέφτουν εκεί τα υγρά των κρεάτων. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...