Προς το περιεχόμενο

Πως "μεγαλώνουν" οι διαστάσεις (Υ & Π) σε ένα avi;

deesnider

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ελπίζω ο τίτλος να είναι σαφής, αλλά καλού κακού εξηγώ: Έχω κάποιες ταινίες σε μορφή avi (xvid ή divx), σε διάφορες αναλύσεις (οι περισσότερες είναι 720 Χ 576 αλλά υπάρχουν και μερικές με μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλυση). Το πρόβλημα είναι ότι οι διαστάσεις του "κάδρου" της ταινίας είναι πολύ μικρές (φανταστείτε μια μικρότερη οθόνη μέσα στην οθόνη μου).

Υπάρχει κάποιο free και πάνω απ' όλα εύχρηστο και "αυτοματοποιημένο" πρόγραμμα, με το οποίο να μπορώ να κάνω τις διαστάσεις της ταινίας μεγαλύτερες; Δε θέλω άλλες ρυθμίσεις και λεπτομέρειες, ούτε με απασχολεί η - αναμενόμενη - απώλεια ποιότητας.

Ευχαριστώ για κάθε πρόταση.

Δημοσ.
Το πρόβλημα είναι ότι οι διαστάσεις του "κάδρου" της ταινίας είναι πολύ μικρές (φανταστείτε μια μικρότερη οθόνη μέσα στην οθόνη μου).

Μιλάς για προβολή μέσα από των Η/Υ τώρα;;;Τότε αν μιλάς για της μαύρες μπάρες πάνω-κάτω υπάρχει ρύθμιση από των player για να «τραβήξει» την εικόνα ώστε να πιάνει ολόκληρο το κάδρο.

Π.χ. στο media player clasic στο view->video frame.

Δημοσ.

Μιλάς για προβολή μέσα από των Η/Υ τώρα;;;Τότε αν μιλάς για της μαύρες μπάρες..."

Είτε για αναπαραγωγή στον υπολογιστή, είτε σε stand alone dvd player στην τηλεόραση.

Το πρόβλημα δεν είναι οι μαύρες μπάρες και ότι θέλω να μη φαίνονται. Είναι αυτό που περιέγραψα στο αρχικό post: "φανταστείτε μια μικρότερη οθόνη μέσα στην οθόνη μου". Δεν ξέρω πως να το πω πιο απλά. Σκέψου ότι έχεις μια οθόνη π.χ. 24'', και "μέσα" σ' αυτήν βλέπεις μια εικόνα μεγέθους 15''. Με δυο λόγια, στις συγκεκριμένες ταινίες, το default μέγεθος της "ενεργής" οθόνης, είναι μικρό. Αν κάνω zoom μέσα από το media player, μπορώ να τις κάνω να "γεμίσουν" την οθόνη μου. Αυτό που θέλω όμως, είναι να τις μεγαλώσω σε μόνιμη βάση, έτσι ώστε, όταν θα ξεκινάει η αναπαραγωγή, να παίζουν απ' ευθείας έτσι, χωρίς να χρειάζεται zoom.

Δημοσ.

ΟΚ αν και καταλαβαίνεις ότι για ένα απλό πάτημα κουμπιού χάνεις πολύ ώρα σε μετατροπές και μια κάποια ποιότητα.

Κατέβασε το free make video όταν φορτώσεις το avi και επιλέξεις είδος εξόδου(πάλι avi) σου βγάζει ένα παράθυρο όπου μπορείς να διαλέξεις τα ποιο διαδεδομένα στάνταρ δηλαδή 1080p 720p tv κ.τ.λ. πατώντας το γρανάζι που έχει εκεί μπορείς να κάνεις και άλλες ρυθμίσεις,αν και είπες ότι δεν θέλεις απλά το λέω.

Δημοσ.

Όλοι οι Players εχουν από default την επιλογή να ζουμάρουν την εικόνα αναλογικά ώστε να πιάνει όλη την οθόνη τουλάχιστον στην μία διάσταση (ύψος ή πλάτος). Αυτό βέβαια όταν κάνεις προβολή σε πλήρη οθόνη, γιατί σε παράθυρο έχουν επιλογή ν α κρατάν την αρχική ανάλυση του βίντεο.

Αν την έχεις ήδη κάνει και πάλι η εικόνα είναι μικρή τότε μάλλον ο encoder έκανε του κεφαλιού του κατά την μετατροπή και όρισε μεγάλο κάδρο με μικρή εικόνα. Αν αυτό συμβαίνει σε όλες τις ταινίες σου τότε μάλλον δεν έχεις κάνει την επιλογή, αν συμβαίνει σε μερικές τότε διέγραψέ τες και ξαναβρές τες με σωστή ανάλυση.

Έχω μια υποψία ότι βλέπεις ταινίες με τον wmp. Το έχω δει κάποιες φορές να μην ζουμάρει αυτόματα την εικόνα. Αν βλέπεις με αυτόν, δοκίμασε κάποιο άλλο πρόγραμμα, π.χ. media player classic home cinema, kmplayer, vlc, mpc star και θα δεις το φως το αληθινό.

Δημοσ.

"...μεγάλο κάδρο με μικρή εικόνα."

"έπιασες" ακριβώς αυτό που προσπαθούσα να περιγράψω: σε full screen, έχω μια μικρή εικόνα στο κέντρο (όπου παίζει η ταινία) και η υπόλοιπη επιφάνεια της οθόνης είναι μαύρη.

Έχω μια υποψία ότι βλέπεις ταινίες με τον wmp.

Τις ταινίες μου τις βλέπω με τον gom player. Ο W.M.P. δεν ανοίγει σχεδόν ποτέ - όπως και ο internet explorer - αφού υπάρχει σχέση αβυσσαλέου μίσους μεταξύ μας!

Δημοσ.

Πες μας και αν στο κάνει σε όλες τις ταινίες ή σε κάποια συγκεκριμένη και αν στο κάνει τελευταία ή αν στο έκανε και πριν.

Άλλο πρόγραμμα δοκίμασες; (kmp, mpchc, vlc)

Δημοσ.

Πες μας και αν στο κάνει σε όλες τις ταινίες ή σε κάποια συγκεκριμένη και αν στο κάνει τελευταία ή αν στο έκανε και πριν.

Άλλο πρόγραμμα δοκίμασες; (kmp, mpchc, vlc)

Όχι, παρουσιάζεται μόνο σε ορισμένες ταινίες.

Οι συγκεκριμένες ταινίες πάντα έτσι έπαιζαν.

Σε όλα τα προγράμματα αναπαραγωγής, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Αν κάνω "χειροκίνητο" ζουμ κατά την αναπαραγωγή - με οποιοδήποτε player - η εικόνα "ξεχειλώνει" και μπορεί να φτάσει να καλύψει όλη την οθόνη. Απλά το default μέγεθος (χωρίς ζουμ) είναι μικρό. Εγώ (τελείως "μπακαλίστικα" οφείλω να ομολογήσω!...) αναρωτιόμουν αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που μπορεί, αυτή την "ξεχειλωμένη" εικόνα, να την καταστήσει default μέγεθος, ώστε να μη χρειάζεται ζουμ. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στη θέαση από τον υπολογιστή (σιγά τη μεγάλη δουλειά, να πατήσεις το "+" και να κάνεις όσο ζουμ θέλεις...) όσο στη θέαση μέσω stand alone player στην τηλεόραση, αφού πολλά απ' αυτά (όπως το δικό μου π.χ.) δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν ζουμ, οπότε αναγκαστικά βλέπεις ενοχλητικά μικρή εικόνα.

Δημοσ.

Από αυτά που γράφεις, φαίνεται να είναι πρόβλημα των συγκεκριμένων ταινιών που έχουν γίνει encode με μαύρες λωρίδες. Για να το επιβεβαίωσεις, άνοιξε μία από αυτές στο δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας video Avidemux. Στην προεπισκόπηση του προγράμματος, θα πρέπει να βλέπεις το κάθε καρέ της ταινίας να έχει ένα μεγάλο μαύρο περίγραμμα γύρω-γύρω και η ωφέλιμη περιοχή του κάδρου να είναι μικρότερη και μέσα στο περίγραμμα αυτό...

Δημοσ.

Άρα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες ταινίες έχουν γίνει encode από κάποιον που δεν ήξερε τι έκανε.

Μπορείς να κάνεις crop μέσα από το demux που σου είπε ο Parsifal αλλά να ξέρεις ότι θα χρειαστεί re-encoding όλη η ταινία και αυτό θα χρειαστεί χρόνο και θα υποβαθμίσει και άλλο την εικόνα.

(Έχω μια υποψία ότι πρόκειται για παιδικές μεταγλωττισμένες ταινίες)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...