Προς το περιεχόμενο

Νέος σκληρός SATA

Fan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σ' εναν παλιο υπολογιστή που έχω θέλω να αλλάξω το σκληρό. Τώρα που τον έβγαλα είδα ότι είναι sata 1. Μπορώ να βάλω στη θέση του SATA 2 ή 3; Η motherboard έχει 4 ίδιες υποδοχές για σκληρό.

Δημοσ.

Διαθέτω 60-65 ευρώ. Θα είναι ο μόνο σκληρός στο μηχάνημα. 750 GB ή 1 ΤΒ. Απλώς δεν είμαι σίγουρος για το τι μπορώ να βάλω.

Δημοσ.

Καμιά απάντηση παιδιά εάν μπορω να βάλω SATA 2 ή 3 στη Motherboard μου?

Αν δεν το κατάλαβες ο δίσκος που προτείνει ο rafail είναι sataII και μπορείς να βάλεις και sataΙΙΙ απλά θα δουλεύουν μόνο με ταχύτητα sataI αφού αυτό αντέχει η μητρική σου,αν δεν είναι για το λειτουργικό μπορείς να βάλεις και controller που να δέχεται sataII ή και ΙΙΙ απλά δεν θα ξεκινάει από εκεί το σύστημα(γίνεται και αυτό αλλά θέλει αρκετά λεφτά)

Δημοσ.

Παιδιά για να μην ανοίγω νέο θέμα, εγώ με την προοπτική να προσθέσω έναν νέο μεγάλο δίσκο στο desktop μου που είναι πολύ παλιό, αγόρασα έναν νέο σκληρό SATA (III ;).

Συγκεκριμένα αυτόν εδώ: WD10EARX

Ο παλιός δίσκος που έχει πάνω είναι SATA (μάλλον1) 80GB και η μητρική είναι αυτή εδώ: Jetway PM800DMS

Φυσικά τον νέο δίσκο δεν το βλέπει ούτε το bios :cry:

Έβαλα τον νέο δίσκο σε ένα πιο σύγχρονο pc και τον έκανα format. Όμως στο δικό μου πάλι δεν αναγνωρίζεται. Δοκίμασα και με jumperaki στις θέσεις 5-6 αλλά κα πάλι τπτ :cry:

Στην μητρική υπάρχει μια πόρτα ελέυθερη για 2ο sata.

Για αναβάθμιση στο bios δεν γινεται λόγος γιατί ήδη έχω την έκδοση που έχει στο site.

Πέστε καμμιά ιδέα προτού τον βράσω και τον φάω ...

Δημοσ.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τον βάλεις σε μία PCI SATA controller card που θ' αγοράσεις.

Για να πάρεις μία που να έχει δικό της BIOS όμως -ούτως ώστε να μπορείς έτσι να εγκαταστήσεις Windows σε αυτόν- ίσως χρειαστεί να σκάσεις αρκετούτσικα (κανένα 20άρι, ΕΣΤΩ - εκτός κι αν βρεις καμμία με BIOS πιο φθηνή, βάζοντας αγγελία στο φόρουμ, ή ίσως απ' το eBay). Θα πρέπει επίσης να υπάρχει επιλογή "boot from SCSI device" στο BIOS του ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, για να μπορεί να εκκινήσει από την κάρτα.

Αλλιώς, και με με "απλή" κάρτα (γύρω στο 10ευρο - χωρίς δικό της BIOS), μπορείς απλά να έχεις τον δίσκο για "αποθήκη αρχείων". Που, για να ξέρουμε τί λέμε, ούτως ή άλλως ο δίσκος δε θα μπορεί ν' αξιοποιήσει την SATA3 δυνατότητά του (max θα μπορεί να "τρέχει" στα 133ΜΒ/sec, που είναι η PCI θύρα, λιγότερο κι απ' τον ήδη υπάρχοντα SATA1των 150ΜΒ/sec. Όσο κι αν ένας δίσκος νεότερης τεχνολογίας, είναι λίγο πιο ταχύς στις "λεπτομέρειες", κάτω απ' το ίδιο πρωτόκολλο = SATA1, μάλλον θα είσαι ίσα βάρκα-ίσα νερά, από άποψης ταχύτητας με τον νέο δίσκο- συνεπώς μια "απλή" κάρτα, αρκεί...).

...Αν βέβαια μπορείς να τον επιστρέψεις/να ζητήσεις τα χρήματά σου πίσω (θεωρητικά, το ΕΧΕΙΣ το δικαίωμα, αν δεν έχουν περάσει από 7 μέχρι 15 -δε θυμάμαι πόσο ακριβώς λέει ο νόμος- μέρες από την αγορά, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΔΙΣΚΟΣ. Στην πράξη βέβαια, πιθανώς θα κάνουν τους Κινέζους στο σημείο αγοράς, μια και δεν πρόκειται να τους πας δικαστικά για ένα δίσκο...) - δε χρειάζεται να δικαιολογήσεις το "γιατί" (ένα "δε μου κάνει", μόνο).

Δημοσ.

Λοιπόν ξεκινάμε απο τα καλά... Η μητρική έχει επιλογή στο bios "boot from SCSI device". Βέβαια δεν καίγομαι να φορτώσω στον νέο δίσκο windows, μιας και ο 80άρης μια χαρά κάνει αυτή τη δουλειά μέχρι τώρα. Η απορία μου ήταν εάν θα είχα τύχη με pci sata controller μιας και έχει περισσευούμενη πόρτα sata η μητρική και δε δουλεύει, αλλά τώρα λύθηκε απο την απάντησή σου και με το παραπάνω! Πές μου όμως τώρα απο αυτές εδώ και εδώ υπάρχει καμμία με δικό της bios; Επίσης αυτό που γράφει εδώ :"PCI Second Generation Serial ATA controller" εννοεί sata2 έτσι; Όμως απο τις παραπάνω pci κάρτες, καμμία δεν γράφει κάτι τέτοιο.

Επειδή πάντως ο δίσκος για αποθήκη προορίζεται, σκεφτόμουνα ως έσχατη λύση να αγοράσω μια θήκη και να τον έχω εξωτερικό με σύνδεση usb. Όμως το να τον βάλω μέσα προέχει και είναι καλύτερη περίπτωση απο να τον έχω απέξω με καλώδια κλπ. (κι άς έχει μικρότερη ταχύτητα).

Τώρα τον δίσκο τον έχω κάνει φορμάτ και τον έχω κάνει 8 partitions (γιατί ένας συνάδελφος μούπε ότι το sata1 έχει περιορισμό μέχρι 130τόσα gb -αληθεύει; Η απάντηση είναι ΟΧΙ, ευχαριστώ τον TheELF που απάντησε -).

Θα προτιμούσα πάντως να τον είχα ενιαίο σε ένα τμήμα, και αυτό θα κάνω.

Επομένως wash πώς συνεχίζω ; Ποιά προτείνεις να αγοράσω;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...