Προς το περιεχόμενο

wep, wpa-psk ή wpa2-psk??

funbreaker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ψάχνοντας στις ρυθμίσεις του router μου ανακάλυψα ότι έχω αυτές τις δυνατότητες που απ ότι καταλαβαίνω αφορούν την κωδικοποίηση.

Δεν βρήκα παρόμοιο θέμα κι έτσι άνοιξα αυτό για αν ρωτήσω:

1.Ποια είναι η καλύτερη μορφή από τις 3?

2.Τι διαφορές έχουν?

3.Ποιά συνιστάτε?

4.Αν αλλάξω από wpa-psk που είμαι τώρα σε κάποια άλλη μορφή θα έχω κάποιες συνέπειες στους συνδεδεμένους υπολογιστές στο δίκτυό μου? (π.χ. μπορεί να μην συνδέονται ή να χρειαστώ επανεγκατάσταση του router ή reset ή να μην φαίνονται οι κοινόχρηστοι δίσκοι?? Μην πάω να το βελτιώσω και το χαλάσω...)

• Moderators
Δημοσ.

Μην πειραζεις τιποτα, απο τη στιγμη που εισαι οκ δεν χρειαζεσαι κατι. Εχεις καλη κρυπτογραφηση (wpa) και ποτε των ποτων μην βαλεις wep.

Το μονο ισως που θα μπορουσες να αλλαξεις ειναι ο κωδικος σου, αλλα και αυτο δεν ειναι απαραιτητο εαν μιλαμε για κωδικο >8 γραμματα, μερικους περιεργους χαρακτηρες μεσα και γενικα καλης πολυπλοκοτητας.

Δημοσ.

Μην πειραζεις τιποτα, απο τη στιγμη που εισαι οκ δεν χρειαζεσαι κατι. Εχεις καλη κρυπτογραφηση (wpa) και ποτε των ποτων μην βαλεις wep.

Το μονο ισως που θα μπορουσες να αλλαξεις ειναι ο κωδικος σου, αλλα και αυτο δεν ειναι απαραιτητο εαν μιλαμε για κωδικο >8 γραμματα, μερικους περιεργους χαρακτηρες μεσα και γενικα καλης πολυπλοκοτητας.

Ο κωδικός μου για το ασύρματο δεν είναι ο default, για το router ήταν ο default.

Το wpa2 έχει καλύτερη κωδικοποίηση υποτίθεται? Επειδή έχω στο δίκτυο και ένα pc με win7 που συχνά αντιμετωπίζει πρόβλημα με το να βλέπει τους κοινόχρηστους δίσκους μήπως μια ενδεχόμενη αλλαγή βοηθούσε ή δεν έχει σχέση?

• Moderators
Δημοσ.

Ο κωδικός μου για το ασύρματο δεν είναι ο default, για το router ήταν ο default.

To καταλαβα, γι αυτο σου ειπα πως δεν χρειαζεται να τον αλλαξεις εαν τηρεις καποιες απλες τακτικες που ανεφερα πριν (..οχι οτι δεν εισαι ασφαλης και χωρις αυτες,απλα μιλαμε για το βελτιστο δυνατο)

Το wpa2 έχει καλύτερη κωδικοποίηση υποτίθεται? Επειδή έχω στο δίκτυο και ένα pc με win7 που συχνά αντιμετωπίζει πρόβλημα με το να βλέπει τους κοινόχρηστους δίσκους μήπως μια ενδεχόμενη αλλαγή βοηθούσε ή δεν έχει σχέση?

Ενα search στο google θα σου λυσει την απορια σχετικα με τη συγκριση τους. Το οτι δεν βλεπει τους δισκους μερικες φορες οπως λες δεν ειναι θεμα wpa.

Δημοσ.

To καταλαβα, γι αυτο σου ειπα πως δεν χρειαζεται να τον αλλαξεις εαν τηρεις καποιες απλες τακτικες που ανεφερα πριν (..οχι οτι δεν εισαι ασφαλης και χωρις αυτες,απλα μιλαμε για το βελτιστο δυνατο)

Ενα search στο google θα σου λυσει την απορια σχετικα με τη συγκριση τους. Το οτι δεν βλεπει τους δισκους μερικες φορες οπως λες δεν ειναι θεμα wpa.

Μαλιστα, ευχαριστω..

Αυτό με τους δίσκους που δεν είναι θέμα wpa ξέρεις τι μπορεί να είναι?

• Moderators
Δημοσ.

Μαλιστα, ευχαριστω..

Αυτό με τους δίσκους που δεν είναι θέμα wpa ξέρεις τι μπορεί να είναι?

Περνα μια βολτα απο το section των Δικτυων (ή των Windows εαν μιλαμε για απλους δισκους και οχι καποιους δικτυου), ποσταρε το configuration σου, το δικτυο σου, τι δισκοι ειναι, ποτε εμφανιζεται το προβλημα και γενικα δωσε οτι πληροφοριες μπορουν να βοηθησουνhappy.gif

Δημοσ.

Περνα μια βολτα απο το section των Δικτυων (ή των Windows εαν μιλαμε για απλους δισκους και οχι καποιους δικτυου), ποσταρε το configuration σου, το δικτυο σου, τι δισκοι ειναι, ποτε εμφανιζεται το προβλημα και γενικα δωσε οτι πληροφοριες μπορουν να βοηθησουνhappy.gif

Δεν είναι δίσκοι ip.

section και configuration δεν ξέρω τι είναι.

Έχω 2 pc με windows xp και 1 με windows 7. Σε αυτά τα pc όρισα τους δίσκους όλων ως κοινόχρηστους στο δίκτυο.

Οι δισκοι των xp άλλοτε φαίνονται στα windows 7 και άλλοτε όχι. Χωρίς κάποιο κανόνα. Όπως του ρθει...

Δημοσ.

το 3 να εχεις !

wpa2-psk

WEP

Σε αυτό το μοντέλο, η "ασφαλής" επικοινωνία βασίζεται σε ένα "μυστικό κοινό κλειδί" το οποίο είναι γνωστό μόνο στους δύο υπολογιστές που συνομιλούν και στο Access Point. H Αλγοριθμός κρυπτογράφισης που χρησιμοποιήται είναι η RC4.

WPA

Την περίοδο που οι hakers έσπασαν το WEP κάποιοι έτρεχαν για να δώσουν μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ λύση.

Και αυτή την φορά ο αλγόρυθμος κρυπτογράφισης ήταν RC4, με την μόνη διαφορά το initialization vector από 24 bit (στο WEP) έγινε 48 bit (WPA).

Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότερη προσπάθεια για να σπάσει.

Σε αυτό το μοντέλο έγινε και η εξής προσθήκη.

Εισήχθει το πρωτόκολλο TKIP το οποίο έχει την δυνατότητα να αλλάζει δυναμικά το "μυστικό κοινό κλειδί" (σε σύντομο χρονικό διάστημα).

Επίσης ό αλγόρυθμός CRC αντικαταστήθηκε από ένα καλύτερο (Michael) έτσι ώστε να μην εφαρμόζονται οι μέχρι γνωστοί τρόποι επιθέσης (WEP).

Σίγουρα είναι καλύτερο μοντέλο αλλά όχι πολύ διαφορετικό από τον WEP, γι αυτό και αυτό είχε την ίδια μοιρά με αυτή του WEP.

WPA2

WEP

Σε αυτό το μοντέλο, η "ασφαλής" επικοινωνία βασίζεται σε ένα "μυστικό κοινό κλειδί" το οποίο είναι γνωστό μόνο στους δύο υπολογιστές που συνομιλούν και στο Access Point. H Αλγοριθμός κρυπτογράφισης που χρησιμοποιήται είναι η RC4.

WPA

Την περίοδο που οι hakers έσπασαν το WEP κάποιοι έτρεχαν για να δώσουν μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ λύση.

Και αυτή την φορά ο αλγόρυθμος κρυπτογράφισης ήταν RC4, με την μόνη διαφορά το initialization vector από 24 bit (στο WEP) έγινε 48 bit (WPA).

Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότερη προσπάθεια για να σπάσει.

Σε αυτό το μοντέλο έγινε και η εξής προσθήκη.

Εισήχθει το πρωτόκολλο TKIP το οποίο έχει την δυνατότητα να αλλάζει δυναμικά το "μυστικό κοινό κλειδί" (σε σύντομο χρονικό διάστημα).

Επίσης ό αλγόρυθμός CRC αντικαταστήθηκε από ένα καλύτερο (Michael) έτσι ώστε να μην εφαρμόζονται οι μέχρι γνωστοί τρόποι επιθέσης (WEP).

Σίγουρα είναι καλύτερο μοντέλο αλλά όχι πολύ διαφορετικό από τον WEP, γι αυτό και αυτό είχε την ίδια μοιρά με αυτή του WEP.

WPA2

Αργότερα έφθασε το standard ΙΕΕΕ 802.11ι το οποίο ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ από τα προηγούμενα μοντέλα.

To WPA2 ΔΕΝ χρησιμοποιεί τον αλγόρυθμο κρυπτογράφισης RC4 αλλά τον AES τον οποίο ΔΕΝ έχει σπάσει κανένας μέχρι σήμερα.

Το WPA2 έχει δύο παραλλαγές:

1) WPA2 Personal, Κάνει χρήση "μυστικού κοινού κλειδιού".

2) WPA2 Enterprise, ΔΕΝ κάνει χρήση "μυστικού κοινού κλειδιού" αλλά χρησιμοποιεί RADIUS Server.

Αφού το WEP, WPA είναι ευάλωτα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε; ή θα πρέπει να καταφεύγουμε πάντα στην WPA2 λύση;

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας το εξής, όσο καλύτερη είναι η κρυπτογράφιση τόσο περισσότερες πληροφορίες μεταφέροντε στο ασύρματο μέσο για να προστατεύσουν τα πραγματικά δεδομένα με αποτέλεσμα η μεταφορά των πραγματικών δεδομένων να είναι γρηγορότερη στην χρήση WEP αργότερη στη χρήση WPA και ακόμα πιο αργή με την χρήση WPA2.

Όταν λοιπόν αναφέρουμε ότι το WPA2 είναι ασφαλέστερο από το WPA δεν υπερβάλουμε απλά κάνουμε αυτή την διάκριση ώστε αυτή να είναι γνωστή στους τελικούς χρήστες. Ποιό μοντέλο θα εφαρμοστεί είναι άλλο θέμα προς συζήτηση και εξαρτάται από την περίπτωση ...

Με βάση τα παραπάνω:

•  
  • Το wep δεν το πλησιάζουμε γιατί παραβιάζεται πανεύκολα.
  • Το wpa παραβιάζεται αλλά πιο δύσκολα.
  • Το wpa2 είναι απαραβίαστο αλλά πιο αργό.

Οπότε ανάλογα με τις ανάγκες σου κρίνεις.

Αν εγώ αλλάξω σε wpa2 υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα στις συνδέσεις?

Δημοσ.

@funbreaker

κάνε αυτό που σου έγραψε ο Gi0. Αν τώρα εχεις wpa και δεν εχεις προβλήματα ΜΗΝ το αλλάξεις. Αν θες να είναι πιο ασφαλής βάλε ένα μακρύ και περίεργο κωδικό π.χ. Ayt0S#eIneO$KwdiK0s223OLE και κάνε και την εξής «πουτανιά» :

Βάλε και ένα ελληνικό γράμμα στον κωδικό και αν οι συσκευές σου συνδέονται απροβλημάτιστα, άφησε το, αλλιώς βάλε μόνο λατινικούς χαρακτήρες

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ψάχνοντας στις ρυθμίσεις του router μου ανακάλυψα ότι έχω αυτές τις δυνατότητες που απ ότι καταλαβαίνω αφορούν την κωδικοποίηση.

Δεν βρήκα παρόμοιο θέμα κι έτσι άνοιξα αυτό για αν ρωτήσω:

1.Ποια είναι η καλύτερη μορφή από τις 3?

2.Τι διαφορές έχουν?

3.Ποιά συνιστάτε?

4.Αν αλλάξω από wpa-psk που είμαι τώρα σε κάποια άλλη μορφή θα έχω κάποιες συνέπειες στους συνδεδεμένους υπολογιστές στο δίκτυό μου? (π.χ. μπορεί να μην συνδέονται ή να χρειαστώ επανεγκατάσταση του router ή reset ή να μην φαίνονται οι κοινόχρηστοι δίσκοι?? Μην πάω να το βελτιώσω και το χαλάσω...)

εχει να κανει με τον τυπο κλειδωματος.καποιοι ειναι παλιοι τυποι και παραβιαζονται ευκολα.πχ το wep απο καποιον που ξερει θελει 10 λεπτα για να σπασει.εχει ανοιχτει και θεμα στα ασυρματα δικτυα σχετικα με αυτο

το wpa βγηκε πιο μετα και γενικα δυσκολο να σπασει γιατι καποιος κατα κυριο λογο θα πρεπει να δοκιμαζει λεξεις απο καποιο λεξικο.οποτε αν εχεις βαλει δυσκολο κωδικο με γραμματα συμβολα κτλ δυσκολα θα σπασει.

το wpa2 ειναι οτι καλυτερο και το πιο καινουριο.πολλες φορες θα δεις px wpa tkip kai aes.εχει να κανει κατι με την κρυπτογραφη.εκει προτιμουμε το aes.περισσοτερα μπορεις να βρεις στην wikipedia.δενεχεις να χασεις κατι αν το αλλαξεις απο wpa se wpa2.αν καποιος pc δεν παιζει η το ξαναγυρνας σε wpa υποχρεωτικα η το γυρνας σε wpa+wpa2 .δηλαδη οσα pc μπορουν να συνδεθοουν wpa2 ενω οσα δεν μπορουν θα παιξουν wpa αν δεν υποστηριζουν το wpa2.10 λεπτα δοκιμη ειναι εκτος αν εχεις 20 pc.αν δεν παιξει δεν κανεις επανεγκατασταση ουτε Reset απλα αλλαζεις παλι το κλειδωμα.στα pc απλα σβηνεις το δικτυο το ξαναψαχνεις και βαζεις τον κωδικο.να μην φαινονται οι δισκοι οχι δεν επηρεαζει κατι.

μην αφηνεις ποτε το default ssid και μην αφηνεις ποτε τον default κωδικο.αν και παλι δυσκολο να το βρουν εν τουτοις επειδη υπαρχουν καποια generator για default ssid και κωδικους καλο ειναι να το αλλαξεις μια που ειναι ευκολο.αν νομιζεις οτι φταιει το κλειδωμα βγαλτο για 10 λεπτα και κανε δοκιμες να δεις αν μετα βλεπει τους δισκους .η βαλε wep ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ

Με βάση τα παραπάνω:

• Το wep δεν το πλησιάζουμε γιατί παραβιάζεται πανεύκολα.
  • Το wpa παραβιάζεται αλλά πιο δύσκολα.
  • Το wpa2 είναι απαραβίαστο αλλά πιο αργό.

Οπότε ανάλογα με τις ανάγκες σου κρίνεις.

Αν εγώ αλλάξω σε wpa2 υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα στις συνδέσεις?

οπως ειπα και πιο πανω αν υπαρξει απλα ξαναγυρνας σε wpa+wpa2 η σκετο wpa.δεν εχεις κατι να χασεις.περα απο λιγο χρονο

Δημοσ.

απλα σε πολλα ρουτερ δεν σε αφηνει να διαλεξεις tkip η aes και μαλλον απο default Πρεπει να εχει και τα 2.tkip+aes.to ιδιο και σε wpa που δεν σε αφηνει.

Δημοσ.

Δεν είναι δίσκοι ip.

section και configuration δεν ξέρω τι είναι.

Έχω 2 pc με windows xp και 1 με windows 7. Σε αυτά τα pc όρισα τους δίσκους όλων ως κοινόχρηστους στο δίκτυο.

Οι δισκοι των xp άλλοτε φαίνονται στα windows 7 και άλλοτε όχι. Χωρίς κάποιο κανόνα. Όπως του ρθει...

Η πιο απλή λύση που πιστεύω ότι είναι, είναι λόγο των ρυθμίσεων που έχεις βάλει στο power options στο control panel.

Εκεί μέσα υπάρχει μια επιλογή που λέει ότι αν ένας σκληρός είναι αδρανής(idle) για πολύ ώρα τότε αυτός ο σκληρός μέχρι να χρειαστεί για κάτι κλείνει.Αν ισχύει αυτό τότε στο δίκτυο δεν θα φαίνεται παρά μόνο όταν από τον ίδιο τον υπολογιστή με τα 7 ζητηθεί η πρόσβαση(πας να ανοίξεις κάποιο αρχείο).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...