Προς το περιεχόμενο

Ταξιδι εκτος εε. Τελωνειον

Giorgos09

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσφατα πηγα ταξιδι εξωθεν της ευρωπαικης ενωσεως στις ΕΠΑ. Οταν προσγηωθηκα οι αρχες της χωρας ζητησαν εγγραφο υπογεγραμμενο που θα δηλωνε την αξια των αντικειμενων που φερνω για να αφησω εκει και ποσο λεφτα θα ξοδεψω σε αντικειμενα που θα φερω στην επιστροφη. Επισης ηλενξαν και τις αποσκευες χειρος. Στον γυρισμο μου στην Ελλαδα ηλενξαν και παλι τις αποσκευες αλλα δεν μου ζητησαν καποια δηλωση του τι εφερα οποτε και ισως να το φορολογισουν η να το δασμολογησουν.

Ερωτω οσους εχουν γνωσι. Γιατι η ξενη χωρα ζητησε την αξια των των εισαγομενων και εξαγωμενων προς αυτην εμπορικων αντικειμενων? Γιατι δεν επληρωσα φορους η δασμους για τα αντικειμενα που εφερα μαζι μου? Δηλαδη θα μπορουσε η βαλιτσα μου κατα τον γυρισμο να ειναι γεματη κοσμηματα χωρις καποια περεταιρω επιβαρυνση?

Ευχαριστω.

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Προσφατα πηγα ταξιδι εξωθεν της ευρωπαικης ενωσεως στις ΕΠΑ. Οταν προσγηωθηκα οι αρχες της χωρας ζητησαν εγγραφο υπογεγραμμενο που θα δηλωνε την αξια των αντικειμενων που φερνω για να αφησω εκει και ποσο λεφτα θα ξοδεψω σε αντικειμενα που θα φερω στην επιστροφη. Επισης ηλενξαν και τις αποσκευες χειρος. Στον γυρισμο μου στην Ελλαδα ηλενξαν και παλι τις αποσκευες αλλα δεν μου ζητησαν καποια δηλωση του τι εφερα οποτε και ισως να το φορολογισουν η να το δασμολογησουν.

Ερωτω οσους εχουν γνωσι. Γιατι η ξενη χωρα ζητησε την αξια των των εισαγομενων και εξαγωμενων προς αυτην εμπορικων αντικειμενων? Γιατι δεν επληρωσα φορους η δασμους για τα αντικειμενα που εφερα μαζι μου? Δηλαδη θα μπορουσε η βαλιτσα μου κατα τον γυρισμο να ειναι γεματη κοσμηματα χωρις καποια περεταιρω επιβαρυνση?

Ευχαριστω.

Διότι ο νόμος των "ΕΠΑ" απαιτεί τη συμπλήρωση της φόρμας τελωνείου από όλους τους όσους έρχονται στη χώρα σε αντίθεση με την ελλάδα.

Δεν πλήρωσες φόρο όταν ήρθες διότι έφερες πράγματα αξίας κάτω των 430 ευρώ που είναι το αδασμολόγητο όριο. Ή διότι δεν αποκάλυψες στον υπάλληλο την αξία των ειδών ή διότι ο υπάλληλος δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

Δημοσ.

Ήρθα ΗΠΑ πριν ~15 μέρες. Δε σε ρωταν πόσα θα πάρεις πίσω. Σε ρωτάν την αξία των πραγμάτων που φέρνεις για να αφήσεις. Απλά γράφεις 0.

Ρωτάνε και την αξία των μετρητών (ή ισοδύναμων) που έχεις πάνω σου (όχι το ακριβές ποσό αλλά αν ξεπερνά τα $10.000 και αυτό όχι γιατί απαγορεύεται απλά για κάποιο λόγο το ρωτάνε).

Την αξία των πραγμάτων που έχεις μαζί σου για δική σου χρήση δε στη ρωτάνε οπότε θεωρητικά μπορείς να πάρει κάτι και να το φέρεις πίσω.

Επίσης δε βλέπω για πιο λόγο να τους ενδιαφέρει αν θα βγάλεις κάτι από τις ΗΠΑ (εξαγωγή τους κάνεις), τους ενδιαφέρει πόσα φέρνεις για να αφήσεις (= να κάνεις εισαγωγή) στα οποία κανονικά μπαίνει δασμός.

Επίσης στη πτήση μου δεν είδα να ελέγχουν κανέναν.

Αν στο "έβγα" έχει μια βαλίτσα γεμάτη κσομήματα το μπελά σου θα τον βρεις(φαντάζομαι) όχι στις ΗΠΑ αλλά στην Ελλάδα.

Δημοσ.

Διότι ο νόμος των "ΕΠΑ" απαιτεί τη συμπλήρωση της φόρμας τελωνείου από όλους τους όσους έρχονται στη χώρα σε αντίθεση με την ελλάδα.

Δεν πλήρωσες φόρο όταν ήρθες διότι έφερες πράγματα αξίας κάτω των 430 ευρώ που είναι το αδασμολόγητο όριο. Ή διότι δεν αποκάλυψες στον υπάλληλο την αξία των ειδών ή διότι ο υπάλληλος δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

Δε με ρωτησε κανεις ουτε ελενξε τι εφερα στο γυρισμο. Οποτε στην θεωρητικη περιπτωση της βαλιτσας γεματης κοσμηματα πως σε πιανουν?

Δημοσ.

Δε με ρωτησε κανεις ουτε ελενξε τι εφερα στο γυρισμο. Οποτε στην θεωρητικη περιπτωση της βαλιτσας γεματης κοσμηματα πως σε πιανουν?

'Οταν έρχεσαι Ελλάδα οι έλεγχοι είναι τυχαίοι. Εμένα στις τόσες φορές που έχω επιστρέψει από Αμερική μόνο μια φορά με σταμάτησαν (εδώ Ελλάδα) αλλά τους είπα ότι δεν κουβαλάω τίποτα που πρέπει να δηλώσω μου είπαν ευχαριστούμε καλημέρα σας και απλά συνέχισα προς την έξοδο. Στο πήγαινε όμως είναι άλλη υπόθεση, έχουν σταματήσει φίλο μου που κουβάλαγε πάνω του από 10.000 δολάρια σε μετρητά (για να πληρώσει δίδακτρα τα είχε)...

Δημοσ.

'Οταν έρχεσαι Ελλάδα οι έλεγχοι είναι τυχαίοι. Εμένα στις τόσες φορές που έχω επιστρέψει από Αμερική μόνο μια φορά με σταμάτησαν (εδώ Ελλάδα) αλλά τους είπα ότι δεν κουβαλάω τίποτα που πρέπει να δηλώσω μου είπαν ευχαριστούμε καλημέρα σας και απλά συνέχισα προς την έξοδο. Στο πήγαινε όμως είναι άλλη υπόθεση, έχουν σταματήσει φίλο μου που κουβάλαγε πάνω του από 10.000 δολάρια σε μετρητά (για να πληρώσει δίδακτρα τα είχε)...

Η μεταφορά χρημάτων επιτρέπεται ανεξαρτήτως ποσού - αλλά αν μεταφέρεις πάνω από 10,000 ευρώ σε ευρωπαική χώρα (10,000 στις "ΕΠΑ") θα πρέπει να το δηλώσεις στο τελωνείο.

Στις "ΕΠΑ" αν δεν δηλώσεις και μεταφέρεις άνω των 10,000 δολαρίων, μπορεί να σου κατασχεθεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό.

Δημοσ.

Η μεταφορά χρημάτων επιτρέπεται ανεξαρτήτως ποσού - αλλά αν μεταφέρεις πάνω από 10,000 ευρώ σε ευρωπαική χώρα (10,000 στις "ΕΠΑ") θα πρέπει να το δηλώσεις στο τελωνείο.

Στις "ΕΠΑ" αν δεν δηλώσεις και μεταφέρεις άνω των 10,000 δολαρίων, μπορεί να σου κατασχεθεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό.

Φυσικά και επιτρέπεται απλά όταν πας στις ΗΠΑ με $10Κ+ το δηλώνεις

Το περιστατικό το ανέφερα γιατί πήγε να τα περάσει αδήλωτα και τον τσάκωσαν (δεν του τα κατάσχεσαν όμως)

Δημοσ.

Δεν ελέγχεται κάτι τέτοιο στις Χ luci. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ό,τι και να έχεις φεύγοντας από εκεί γιατί πολύ απλά έχεις πληρώσει το λεγόμενο sales tax όταν τα αγόρασες, οπότε οι Αμερικάνοι δεν ενδιαφέρονται. Έλεγχουν τη βαλίτσα στις ακτίνες για να μην έχεις καμιά βόμβα ξέρω γω.

Ίσα ίσα υπάρχει (επίπονη νομίζω) διαδικασία να σου επιστραφεί το sales tax φεύγοντας από το τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει νομίζω γιατί θεωρητικά είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις ΦΠΑ όταν φτάνεις στην Ελλάδα. Οπότε αν είχες πληρώσει ΚΑΙ τον sales tax θα είχες φορολογηθεί 2 φορές. Όταν ετοιμάζεσαι λοιπόν στην Αθήνα να βγεις εκεί που σε περιμένουν γονείς, γκόμενα, σκύλος κλπ περνάς κάτω από μία από 2 ταμπέλες. Η μία λέει "δεν έχω να δηλώσω τίποτα" (πράσινο χρώμα), η άλη λέει "έχω να δηλώσω" (κόκκινο χρώμα). Εκεί βάση νομοθεσίας είσαι υποχρεωμένος να πας στο κόκκινο αν έχεις κάνει αγορές που πρέπει να δηλωθούν. Τα "προβλήματα" είναι τα εξής:

1. Το 95% δεν έχει ΙΔΕΑ τι πρέπει να δηλωθεί και τι όχι, ποιο είναι το αφορολόγητο όριο κλπ. Και λογικό είναι. Για να ξέρεις πρέπει να έχεις κάτσει να διαβάσεις ένα σωρό μαλακίες.

2. Ακόμα και να ξέρεις ότι θα έπρεπε να δηλώσεις κάτι, δεν πας γιατί συνήθως μιλάμε για 100αδες ευρώ έξτρα.

3. Ουσιαστικά κανείς δεν πάει στο κόκκινο από μόνος του

Για αυτό το λόγο ΑΦΟΥ περάσεις κάτω από την κόκκινη ταμπέλα στέκονται εκεί κάποιοι τελωνιακοί οι οποίοι κόβουν κίνηση. Δουλειά τους είναι να μαζεύουν δειγματοληπτικά κόσμο και να κάνουν ελέγχους. Άμα σε τσιμπήσουν και σε πάνε προς τα μέσα την πατησες γιατί πάντα κάτι βρίσκουν, εκτός αν δεν έχεις πάρει τίποτα. Έχω δει και κουφές περιπτώσεις που ζητάνε αποδειξη του laptop ας πουμε για να αποδείξεις ότι δεν το αγόρασες από τις ΗΠΑ. Μετά από αυτό πληρώνεις το ΦΠΑ που πρέπει ΚΑΙ πρόστιμο επειδή δεν πήγες στο κόκκινο από μόνος σου. Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχω δει ποτέ να μαζεύουν κάποιον. Αντλιστοιχα στο Μόναχο, όπου και μένω, έχω δει πολλές φορές.

Μερικές συμβουλές για αυτους που έχουν σκοπο να φέρουν "πράγμα":

1. Αποφύγετε direct πτήσεις. Οι τελωνιακοί ξέρουν πότε φτάνουν οι πτήσεις από ΗΠΑ (συνήθως εκεί γίνεται η δουλειά, λόγω ισοτιμίας δολλαρίου - ευρώ) και τότε κάνουν αυξημένους ελέγχους. Ειδικά στην Αθήνα που οι πτήσεις από ΗΠΑ είναι μετρημένες, ΑΜΑ δεήσουν να κάνουν έλεγχο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας πιάσουν. Πάρτε πτήση με ενα connection στην Ευρωπαική Ένωση. Θα είναι και φθηνότερο λογικά, ειδικά από ΑΘήνα. Έτσι είναι σαν να έρχεστε από Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη κλπ. και όχι από ΗΠΑ.

2. Για μένα ας πούμε που είμαι Γερμανία. Οι Γερμανοί είναι πολύ καυλομένοι με αυτά, οπότε ελέγχουν πολύ. Δεν ισχύει το ίδιο φυσικά για άλλα αεροδρόμια. Οπότε ακόμα και για μένα που θα έβρισκα καλές τιμές direct και πάλι θα έκλεινα με connection αμα είχα σκοπό να αγοράσω πράγματα.

3. Μην έρχεστε κουβαλώντας 25 βαλίτσες το άτομο. Πάτε άδιοι, γυρίστε γεμάτοι αν θέλετε να αγοράσετε ρούχα. Δεν χρειάζεται να φέρετε όλη τη 5th avenue πίσω. Μέτρο! :P

4. Περνάς χωρίς άγχος, χωρίς να δώσεις δικαίωμα. Και οι τελωνιακοί αντιδράσεις κόβουν και μαζεύουν κόσμο.

Δημοσ.

Φυσικά και επιτρέπεται απλά όταν πας στις ΗΠΑ με $10Κ+ το δηλώνεις

Το περιστατικό το ανέφερα γιατί πήγε να τα περάσει αδήλωτα και τον τσάκωσαν (δεν του τα κατάσχεσαν όμως)

Τυχερός ήταν. Κάποιος άλλος έχασε πάνω από $150,000 επειδή δεν τα δήλωσε.

http://www.cbp.gov/xp/cgov/newsroom/news_releases/archives/2007_news_releases/032007/03152007_3.xml

Δημοσ.

Εγώ πάντα με direct πτήση πέταγα και συγκεκριμένα με Continental, μόνο μια φορά έτυχε στα 3 χρόνια να με σταματήσουν και αυτό γιατί είχα εκείνη τη φορά 4 βαλίτσες μαζί μου και έκανα μπαμ, αν είσαι με μια βαλίτσα άντε 2 τότε οι πιθανότητες να σε σταματήσουν είναι ακόμα λιγότερες. Είναι καλά τα tips του Steven πάντως

Δημοσ.

To sales tax στις ΗΠΑ ΔΕΝ είναι φόρος προστιθέμενης αξίας. Δεν γίνεται επιστροφή του sales tax για τους τουρίστες από εκτός ΗΠΑ όπως γίνεται με το ΦΠΑ για τουρίστες στην Ευρώπη από εκτός Ευρώπης.

Δημοσ.

Τυχερός ήταν. Κάποιος άλλος έχασε πάνω από $150,000 επειδή δεν τα δήλωσε.

http://www.cbp.gov/x.../03152007_3.xml

LOL αυτός μάλλον κάτι ύποπτο έκανε και το ρίσκαρε (το πιθανότερο ξέπλυμα χρήματος) και μάλιστα ερχόμενος από το Mexico... grin.png

Δημοσ.

LOL αυτός μάλλον κάτι ύποπτο έκανε και το ρίσκαρε (το πιθανότερο ξέπλυμα χρήματος) και μάλιστα ερχόμενος από το Mexico... grin.png

Το άρθρο 31 U.S.C.5321 λέει ότι ολόκληρο το ποσό μπορεί να κατασχεθεί αν δεν το δηλώσεις.

http://www.law.cornell.edu/uscode/31/usc_sec_31_00005321----000-.html

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...