Brolly Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Καλημερα, ειχα παραμελησει το PC μου εδω κ καιρο κ ειπα να το ανεβασω λιγο. CPU: i5 750 2.67GHz RAM: 2x2GB Corsair 1600hz CMX4GX3M2A1600C9 M/B: ASRock P55 EXTREME VGA: Radeon HD 4870 Λοιπον το προβλημα ειναι οτι ειδα οτι η ραμ τρεχει στα 1333hz και οταν διαλεγω απο το BIOS (DRAM FREQUENCY) να τρεξει στα 1600 δεν αλλαζει τπτ παραμενει στα 1333. Εχει 2 setting η motherboard 1) Load CPU EZ OC Setting(δε το εχω πειραξει ακομη. 2)Load Memory EZ OC Setting οπου εδω διαλεγω 1600mhz μετα επιλεγω και στο DRAM Freq: 1600mhz κανω save κ η ραμ τρεχει πλεον στα 1600mhz kai to cpu 2.8-3Ghz. Το προβλημα ειναι οτι μερικες φορες οταν παιζω LOL (Leagues of legends) το pc κρασαρει και νομιζω οτι φταιει που ανεβασα την ραμ απο 1333 σε 1600 οποτε παω παλι στο BIOS και ανεβαζω τo volt της ραμ sta 1.65 ... παλι τπτ συνεχιζει να κρασαρει μερικες φορες οταν παιζω. Οταν γυρναω σε default η ακομη οταν κανω OC μονο το cpu και ελαχιστα τις ραμ (δλδ απο 1333 σε 1380) δεν κρασαρει καθολου. Το BIOS μου μοιαζει καπως ετσι (δν ειναι δικια μου photo την βρηκα στο google). Τι θα πρεπει να κανω για να παιζουν οι ραμ στα 1600 ? Ευχαριστω εκ των προτερων.
SpirtouLisS Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 οι ραμ ή το northbridge της μητρικης δεν λειτουργουν ορθα σε αυτη τη συχνοτητα και βγαζουν σφαλματα. αν κανεις ενα memtest στα 1600 πιθανοτατα θα το διαπιστωσεις και εκει. το κρασσαρισμα εφοσον σου γινεται μονο οσο οι συχνοτητες ειναι πειραγμενες με την απλη λογικη καταλαβαινεις οτι αυτο φταιει. μια πιθανη λυση ειναι να αυξησεις ρευματα σε northbridge ή μνημες (+ την αυξηση της συχνοτητας που κανεις) αλλα εδω ασε καλυτερα να σε δασκαλεψει κανας ποιο ειδικος μη κανεις τιποτα μονος σου ακομα
qsis Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 οι μνημες σου ξερεις σιγουρα οτι μπορουν να δουλεψουν στα 1600 , εχεις διαβασει ή ακουσει καποιος να τις δουλευει τοσο, γιατι ειναι πολυ μεγαλη η αυξηση απο 1333 στα 1600 και λογικα για να μιλαμε για 1333 δεν πρεπει να ειναι και κατι κορυφαιο στο o/c αυτο ομως που δεν καταλαβαινω ειναι ποιος ο λογος να πας τις μνημες σου τοσο, αφου και με 1333 μπορεις να φτασεις πολυ ψηλα τον επεξεργαστη (ανετα πανω απο 4GHz) και αυτο ειναι που τελικα θα κανει τη διαφορα, το να ανεβασεις τις μνημες ειναι κατι που δε θα φανει καθολου , μονο σε καποια benchmark θα δεις καλυτερα νουμερα επισης αν ειναι να ανεβασεις κι αλλο τη cpu παρε μια ψυκτρα , γιατι η στοκ δεν τη παλευει καθολου οταν ανεβει το bclk
Brolly Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 οι μνημες σου ξερεις σιγουρα οτι μπορουν να δουλεψουν στα 1600 , εχεις διαβασει ή ακουσει καποιος να τις δουλευει τοσο, γιατι ειναι πολυ μεγαλη η αυξηση απο 1333 στα 1600 και λογικα για να μιλαμε για 1333 δεν πρεπει να ειναι και κατι κορυφαιο στο o/c αυτο ομως που δεν καταλαβαινω ειναι ποιος ο λογος να πας τις μνημες σου τοσο, αφου και με 1333 μπορεις να φτασεις πολυ ψηλα τον επεξεργαστη (ανετα πανω απο 4GHz) και αυτο ειναι που τελικα θα κανει τη διαφορα, το να ανεβασεις τις μνημες ειναι κατι που δε θα φανει καθολου , μονο σε καποια benchmark θα δεις καλυτερα νουμερα επισης αν ειναι να ανεβασεις κι αλλο τη cpu παρε μια ψυκτρα , γιατι η στοκ δεν τη παλευει καθολου οταν ανεβει το bclk οι μνημες πανω γραφουν 1600mhz. επισης και στο cpu-z οπως θα ειδες εχει στο spd 1600. Το ερωτημα ειναι γιατι δεν παιζουν σταθερα σε 1600 κ κρασαρει το pc ?
qsis Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 α σορρυ, δεν το καταλαβα.. bios update εκανες? γιατι κατι αναλογο ειχε παθει φιλος μου σε 1366, δε μπορουσε να παει σταθερα τις μνημες σε 1600 , αλλα στη περιπτωση του κρασαρε με τη μια με το update και αυτοματες ρυθμισεις εστρωσε αμεσως παντως γνωμη μου ειναι τα timings κτλ να τα βαζεις εσυ χειροκινητα, δεν ειμαι υπερ των αυτοματων προφιλ
Brolly Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 α σορρυ, δεν το καταλαβα.. bios update εκανες? γιατι κατι αναλογο ειχε παθει φιλος μου σε 1366, δε μπορουσε να παει σταθερα τις μνημες σε 1600 , αλλα στη περιπτωση του κρασαρε με τη μια με το update και αυτοματες ρυθμισεις εστρωσε αμεσως παντως γνωμη μου ειναι τα timings κτλ να τα βαζεις εσυ χειροκινητα, δεν ειμαι υπερ των αυτοματων προφιλ Οχι, θα κανω το βραδακι το latest ROM φλασ και θα δω ... thanks για την ιδεα
lionheart75 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Δοκίμασε να βάλεις στο Bios manually τις μνήμες στα 1600Mhz (800x2), τα timings σε 9-9-9-24 2Τ σύμφωνα με τις πληροφορίες στην καρτέλα spd του cpu-z (τσέκαρε παρεπιπτόντως μήπως έχει command rate 1T γιαυτό κρασάρουν όταν τις βάζεις στα 1600mhz) και στο voltage δοκίμασε λίγο πάνω απο 1,65v εν ανάγκη π.χ 1,67v. Επίσης δοκίμασε να βάλεις τις μνήμες στα άλλου χρώματος slots αν εξακολουθείς πάλι να έχεις πρόβλημα. Ίσως κάποιο slot απο τα δύο που τις έχεις τώρα να έχει πρόβλημα. Αν ακόμα εξακολουθείς να έχεις θέμα τότε τρέξε ένα bootable memtest για τις μνήμες.
Brolly Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2011 Δοκίμασε να βάλεις στο Bios manually τις μνήμες στα 1600Mhz (800x2), τα timings σε 9-9-9-24 2Τ σύμφωνα με τις πληροφορίες στην καρτέλα spd του cpu-z (τσέκαρε παρεπιπτόντως μήπως έχει command rate 1T γιαυτό κρασάρουν όταν τις βάζεις στα 1600mhz) και στο voltage δοκίμασε λίγο πάνω απο 1,65v εν ανάγκη π.χ 1,67v. Επίσης δοκίμασε να βάλεις τις μνήμες στα άλλου χρώματος slots αν εξακολουθείς πάλι να έχεις πρόβλημα. Ίσως κάποιο slot απο τα δύο που τις έχεις τώρα να έχει πρόβλημα. Αν ακόμα εξακολουθείς να έχεις θέμα τότε τρέξε ένα bootable memtest για τις μνήμες. εκανα bios update πηγα το CPU multiplier sta 20 το bclk 160 και τωρα τρεχει στα 3.3ghz 1.264-1.280V οι ραμ πηγαν 1600 με 9-9-9-24. προστοπαρων δν ειχα κανενα κολλημα ... αι να δουμε
qsis Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2011 απο θερμοκρασιες πώς πας? απο volt επεξεργαστη τωρα που ανεβηκε το bclk τι παιζει? στα λεω αυτα γιατι με τα αυτοματα προφιλ η μητρικη δινει μπολικο ρευμα για ασφαλεια (να μην κρασαρει δηλαδη) και η στοκ ψυκτρα δεν τη παλευει ιδιαιτερα, εχουν αναφερθει παλιοτερα προβληματα ειδικα τα καλοκαιρια εχω δει δηλαδη με extreme memory profile σε τυπο εδω μεσα η μητρικη του να δινει 1.24V για τα 3.2 GHz και τις μνημες στα 1600 (οπως εσυ) , μονο και μονο επειδη το bclk ανεβηκε απο 133 σε 160 , ενω εγω με 1.23 full stress εχω παει στα 3.8 αυτα καλο ειναι να τα ρυθμιζεις μονος σου και να δινεις οσο το δυνατον χαμηλοτερες τιμες , ωστε να εχεις λιγοτερη φθορα και ζεστη. η μαμα ψυκτρα παντως με bclk 160 και ψιλομπολικη ταση ειμαι σχεδον βεβαιος οτι θα εχει θεμα τρεξε κανα linx να δεις τι γινεται μια καλη λυση για να μην εχεις θεμα ειναι να εχεις i7 , οπου εχεις και 12 πολλαπλασιαστη (οχι μεχρι 10 οπως εμεις) για μνημες και με το στοκ bclk 133 * 12 εχεις 1596 τις μνημες σου και εχεις το κεφαλι σου ησυχο . στους i5 πρεπει να το ψαξεις λιγο παραπανω το θεμα , μην τα αφηνεις ολα στο αυτοματο επισης οπως ειπε ο lionheart τσεκαρε τα 1Τ/2Τ μπορει να εχεις προβλημα απο αυτο
Brolly Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2011 απο θερμοκρασιες πώς πας? απο volt επεξεργαστη τωρα που ανεβηκε το bclk τι παιζει? στα λεω αυτα γιατι με τα αυτοματα προφιλ η μητρικη δινει μπολικο ρευμα για ασφαλεια (να μην κρασαρει δηλαδη) και η στοκ ψυκτρα δεν τη παλευει ιδιαιτερα, εχουν αναφερθει παλιοτερα προβληματα ειδικα τα καλοκαιρια εχω δει δηλαδη με extreme memory profile σε τυπο εδω μεσα η μητρικη του να δινει 1.24V για τα 3.2 GHz και τις μνημες στα 1600 (οπως εσυ) , μονο και μονο επειδη το bclk ανεβηκε απο 133 σε 160 , ενω εγω με 1.23 full stress εχω παει στα 3.8 αυτα καλο ειναι να τα ρυθμιζεις μονος σου και να δινεις οσο το δυνατον χαμηλοτερες τιμες , ωστε να εχεις λιγοτερη φθορα και ζεστη. η μαμα ψυκτρα παντως με bclk 160 και ψιλομπολικη ταση ειμαι σχεδον βεβαιος οτι θα εχει θεμα τρεξε κανα linx να δεις τι γινεται μια καλη λυση για να μην εχεις θεμα ειναι να εχεις i7 , οπου εχεις και 12 πολλαπλασιαστη (οχι μεχρι 10 οπως εμεις) για μνημες και με το στοκ bclk 133 * 12 εχεις 1596 τις μνημες σου και εχεις το κεφαλι σου ησυχο . στους i5 πρεπει να το ψαξεις λιγο παραπανω το θεμα , μην τα αφηνεις ολα στο αυτοματο επισης οπως ειπε ο lionheart τσεκαρε τα 1Τ/2Τ μπορει να εχεις προβλημα απο αυτο Αν και στο BIOS ειμαι σιγουρος οτι επελεξα multiplier 20 στο cpu-z διχνει 21... τεσπα το cpu αποτι βλεπω παιζει στα 1.26-1.28 Volt συνεχεια. 3360mhz cpu average load temp 52-55C full load ειδα μεχρι 64C
qsis Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2011 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2011 καλο ειναι να περασεις καποιο προγραμμα για τις θερμοκρασιες τυπου hw monitor ή realtemp και να στρεσσαρεις με linx ή intel burn test ωστε να δεις τι παιζει υπο φορτο μεσα στα windows. το 1.28 ειναι πολυ μεγαλη ταση για τα 3.3 , ή δοκιμασε να τη ριξεις χειροκινητα ή ανεβασε κι αλλο τη συχνοτητα σου βεβαια για κατι τη δευτερη περιπτωση θα επρεπε να τα βαλεις ολα χειροκινητα και σιγουρα να παρεις ψυκτρα μεσα στα bios ο επεξεργαστης δουλευει σε υψηλη συχνοτητα με μεγαλη ταση, αλλα δεν ζοριζεται οπως θα μπορουσε να ζοριστει σε πραγματικη χρηση βεβαια με τα παραπανω (intel burn /linpack) το ζορισμα θα ειναι μεγαλυτερο απο οτι σε πραγματικη χρηση , αλλα εχεις ετσι το καλο οτι εξεταζεις το χειροτερο δυνατο σεναριο, αν εισαι οκ σε αυτα θα εισαι σε οτιδηποτε κληθει να κανει ο επεξεργαστης σου. παντως απο τη στιγμη που δε φαινεται να θες να κλοκαρεις, η πιο σωστη λυση θα ηταν να κανεις μια γενναια μειωση της τασης γιατι τωρα που το σκεφτομαι καλυτερα ειναι πολυ το 1.28 το αυτοματο προφιλ εβαλε αυτη τη ταση ωστε σιγουρα να μην εχεις προβληματα και να μη σου σκανε μπλε οθονες και τελικα να γκρινιαζεις στα service , επειδη ο περισσοτερος κοσμος θελει απλα οι 1600αρες μνημες του να δουλευουν στα 1600 και δεν εχει ορεξη να ασχολειται παραπανω. ομως αυτη η προσεγγιση ειναι "καφριλα" κατα την αποψη μου, γιατι δε σου εξασφαλιζει οτι δε θα ψηθει η cpu σου και γενικα οτι δε θα εχει ανουσια φθορα μακροπροθεσμα. απο τη στιγμη που υπαρχει η γνωση και τα εργαλεια , καλο ειναι να τσεκαρεις μονος σου μεχρι ποια ταση μπορει να δουλευει σωστα και απροβληματιστα η cpu σου οποτε ξεκινα απο 1.24V τουλαχιστον ριχτου καμια 20αρια λουπες Intel burn ή linx και αν δεις οτι τα βγαζει , ριξε κι αλλο μεχρι να σου πεταξει μπλε οθονη ή γενικα να μη μπορει να περασει τα τεστ. ειναι χρονοβορα η διαδικασια , αλλα αξιζει το κοπο για να μην εχεις μια ψησταρια χωρις λογο, εγω μετα απο αρκετες δοκιμες ειδα οτι ειμαι οκ με μολις 1.216 idle και 1.232 full stress στα 3.8 (αμα κατεβασω λιγο ακομα τη ταση δεν ειμαι σταθερος, ειναι η ελαχιστη σταθερη ταση με λιγα λογια) και εδω και 1.5 χρονο+ δεν ειχα το παραμικρο θεμα ζεστης και ασταθειας. ασχοληθηκα μια φορα και τελος. οποτε με βαση αυτο οπως καταλαβαινεις μου φαινεται παραλογη ταση το 1.28V για bclk 160 οταν με πολυ χαμηλοτερη εχω σταθεροτητα με bclk 190 οσο καλυτερη και αν ηταν η μητρικη μου , αν θεωρησουμε οτι ειναι καποια φοβερη μητρικη ή οτι επεσα σε γαματα κομματια , αυτη η διαφορα δεν δικαιολογειται
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.