Προς το περιεχόμενο

Ακόμα ένας "πιθανός" νέος χρήστης του Linux

costbot

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ενασχόληση μου με το Linux (π.χ. Linux Mint 11 Katya (Gnome 2.32) ή LXDE).

Το Hardware μου είναι το ακόλουθο:

Laptop Lenovo Thinkpad T61

Port replicator Lenovo

CPU Intel Core 2 Duo 7300 2.00 Ghz

Ram 3 gb

HDD 320 GB + 2nd HDD 500Gb στο tray του CD.

VGA Intel Mobile 965 Express

Pcmcia Ricoh R/RL/5C476(II) Cardbus

Sound Analog Devices - SoundMax Integrated Digital HD Audio

Network Wireless Intel 4965AGN + Realtek RTL8169/8110 Family PCI Gigabit

Keyboard Ασύρματο Logitech 340

Mouse Microsoft 3000 (μάλλον)

Printer Canon ip4700

Scanner Canon Lide 210

NAS Qnap 410 (4x2TB)

DVD RW USB LG

External Disk Sharkoon Docking station for 2 hdds USB+Esata

USB Port Turbo X 8 USBs

Το έτρεξα από το DVD και μου άρεσε αρκετά. Το laptop δεν το είχα συνδεδεμένο στο port replicator, αλλά έστω και έτσι μου αναγνώρισε όλες τις συσκευές, ακόμα και το Bluetooth.

Απ’ ότι είδα έχει εγκατεστημένες πολλές εφαρμογές όπως το Gparted, Libre Office 3, Firefox 4.0.1, PDF reader και converter, Gimp, κλπ.

Τώρα στο δια ταύτα :

1. Χρησιμοποιώ Windows 7 και είναι εγκατεστημένα στο δίσκο των 320GB (με ελεύθερο χώρο περίπου 220 GB) σε ένα ενιαίο partition.

2. Πρέπει να το κάνω shrink και μετά να φτιάξω ένα ακόμα partition σε EXT4 ? Αν το κάνω 100 GB θα είναι εντάξει ;

3. Ποιο πρόγραμμα να χρησιμοποιήσω για το partition ? Από ότι είδα το Mint έχει το Gparted, νομίζω ότι δεν χρειάζομαι κάτι άλλο.

4. Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ στα Windows (Office, Outlook, Firefox, Chrome, Foobar, KM Player, PDF Xchange, DoPDF 7, Ashampoo Burning Studio 2010 Advanced, Kaspersky Internet Security , CCleaner, Revo uninstaller , Calibre E-Book Management, κλπ) θέλουν ξανά εγκατάσταση για να δουλέψουν με το Linux ?

5. Το Dual Boot πως γίνεται ; Διάβασα ένα οδηγό με τη χρήση του EasyBCD 2.1 (Link). Είναι εντάξει ή υπάρχει καλύτερος ή σωστότερος τρόπος ;

6. Χρησιμοποιώ το Cloning του Acronis, μήπως γνωρίζετε αν θα μπορέσω να το χρησιμοποιήσω σε dual boot εγκατάσταση ;

Επειδή οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες θα ήθελα να σας ζητήσω όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές οδηγίες μπορείτε.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμά μου,

Κωστής

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ενασχόληση μου με το Linux (π.χ. Linux Mint 11 Katya (Gnome 2.32) ή LXDE).

Το Hardware μου είναι το ακόλουθο:

Laptop Lenovo Thinkpad T61

Port replicator Lenovo

CPU Intel Core 2 Duo 7300 2.00 Ghz

Ram 3 gb

HDD 320 GB + 2nd HDD 500Gb στο tray του CD.

VGA Intel Mobile 965 Express

Pcmcia Ricoh R/RL/5C476(II) Cardbus

Sound Analog Devices - SoundMax Integrated Digital HD Audio

Network Wireless Intel 4965AGN + Realtek RTL8169/8110 Family PCI Gigabit

Keyboard Ασύρματο Logitech 340

Mouse Microsoft 3000 (μάλλον)

Printer Canon ip4700

Scanner Canon Lide 210

NAS Qnap 410 (4x2TB)

DVD RW USB LG

External Disk Sharkoon Docking station for 2 hdds USB+Esata

USB Port Turbo X 8 USBs

Το έτρεξα από το DVD και μου άρεσε αρκετά. Το laptop δεν το είχα συνδεδεμένο στο port replicator, αλλά έστω και έτσι μου αναγνώρισε όλες τις συσκευές, ακόμα και το Bluetooth.

Απ’ ότι είδα έχει εγκατεστημένες πολλές εφαρμογές όπως το Gparted, Libre Office 3, Firefox 4.0.1, PDF reader και converter, Gimp, κλπ.

Τώρα στο δια ταύτα :

1. Χρησιμοποιώ Windows 7 και είναι εγκατεστημένα στο δίσκο των 320GB (με ελεύθερο χώρο περίπου 220 GB) σε ένα ενιαίο partition.

2. Πρέπει να το κάνω shrink και μετά να φτιάξω ένα ακόμα partition σε EXT4 ? Αν το κάνω 100 GB θα είναι εντάξει ;

3. Ποιο πρόγραμμα να χρησιμοποιήσω για το partition ? Από ότι είδα το Mint έχει το Gparted, νομίζω ότι δεν χρειάζομαι κάτι άλλο.

4. Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ στα Windows (Office, Outlook, Firefox, Chrome, Foobar, KM Player, PDF Xchange, DoPDF 7, Ashampoo Burning Studio 2010 Advanced, Kaspersky Internet Security , CCleaner, Revo uninstaller , Calibre E-Book Management, κλπ) θέλουν ξανά εγκατάσταση για να δουλέψουν με το Linux ?

5. Το Dual Boot πως γίνεται ; Διάβασα ένα οδηγό με τη χρήση του EasyBCD 2.1 (Link). Είναι εντάξει ή υπάρχει καλύτερος ή σωστότερος τρόπος ;

6. Χρησιμοποιώ το Cloning του Acronis, μήπως γνωρίζετε αν θα μπορέσω να το χρησιμοποιήσω σε dual boot εγκατάσταση ;

Επειδή οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες θα ήθελα να σας ζητήσω όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές οδηγίες μπορείτε.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμά μου,

Κωστής

2. σωστα θα παρεις ενα κομματι του ελευθερου χωρου και θα το κανεις EXT4. κατα την διαρκεια της εγκαταστασης θα σου πεταξει μια στιγμη τον Gparted και θα το κανεις απο εκει, δεν ειναι δυσκολο. και 15-20GB μια χαρα ειναι εκτος κι αν το γεμισεις τραγουδια, ταινιες κλπ...

4. ναι θελουν ξανα εγκατασταση μονο που δεν υπαρχουν ολα και θα πρεπει να βρεις αντιστοιχα που κανουν την ιδια δουλεια. antivirus, ccleaner, uninstaller τα ξεχνας τελειως..!

5. θα εγκατασταθει απο μονο του το GRUB που ειναι ενα menu κατα την εκκινηση του υπολογιστη οπου θα μπορεις να διαλεξεις αναμεσα σε linux ή win. δεν χρειαζεσαι να κανεις κατι δλδ... EasyBCD ξεχνα το... Για να αλλαξεις λειτουργικο θα πρεπει να κανεις καθε φορα επανεκκινηση...

Δημοσ.

Το ίδιο το mint κατά την εγκατάσταση χωρίζει τον δίσκο στα δυο, εσύ επιλέγεις πόσα gb θα δώσεις στο ένα partition και πόσα στο άλλο, σου εγκαθιστά και τον grub για την επιλογή λειτουργικού κατά την εκκίνηση και όλα καλα.

Ναι, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι δεν βάζεις μια ανοιχτού κώδικα έκδοση των windows, αλλά ένα άλλο διαφορετικό λειτουργικό, με τα υπερ του και τα κατά του. Οπότε θα εγκαταταστήσεις επιπλέον προγράμματα, αλλά όπως διαπίστωσες υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα προγράμματα κάθε είδους, όπως και codecs και plug-ins,μόνο τον κλειστό οδηγό της καρτας γραφικών μπορεί να χρειαστεί να περάσεις.

Πάμε τώρα για τα προγράμματα ένα-ένα:

Office: LibreOffice, αξιόλογη δωρεάν ανοιχτού κώδικα εναλλακτική, αυτή χρησιμοποιώ και σε windows. Για Outlook υπάρχει το thunderbird της mozilla γι' αυτή τη δουλειά, πολύ καλύτερο πιστεύω.

firefox υπάρχει, απλά η διαφορά του είναι ότι δεν μπορείς να αφαιρέσεις την γραμμή τίτλου πάνω πάνω αλλά υπάρχει add-on γι'αυτή τη δουλειά. chrome υπάρχει, αλλά η απόλυτα ανοιχτού κώδικα έκδοση, ο chromium. Δεν μπήκε ο chrome γιατί ενώ είναι ανοιχτού κώδικα, είναι ο chromium που όμως περιλαμβάνει ενσωματωμένο και κλειστό λογισμικό (flash player)

από Players άλλο τπτ, και ο ενσωματωμένος τοτέμ και το vlc αλλά και πολλοί άλλοι που μπορείς να περάσεις αμα θες, παίζουν τα πάντα. Για pdf ο προεγκατεστημένος pdf viewer είναι μια χαρά,cd recording με το brasero που είναι άριστο πρόγραμμα.

Kaspersky Internet Security , CCleaner, Revo uninstaller είναι προγράμματα που χρειάζονται και δουλεύουν στα windows, όχι εδώ. Εδώ εγκαθιστάς και απεγκαθιστάς προγράμματα με άλλο πιο ασφαλέστερο τρόπο (ψάξε και μάθε για το synaptic και το software center). antivirus δεν χρειάζεται για οικιακή χρήση, ακόμα, λόγω και του χαμηλού marketshare δεν υποφέρει από ιούς. Αν και όλα είναι θέμα χρήστη και σωστής χρήσης. Αν θελήσεις να σκανάρεις ποτέ κάτι υπάρχει και η Linux έκδοση του avast.

Δημοσ.

tr3quart1sta και ftp σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις / βοήθεια.

Αύριο, κατα πάσα πιθανότητα, θα το εγκαταστήσω.... αν χρειαστώ βοήθεια θα επανέλθω.

Κωστής

Δημοσ.

Εδώ έχει ακριβώς ότι χρειάζεσαι: Link

Κι έγω προτείνω το easyBCD αλλά την προηγούμενη έκδοση ( 2.0 ).

Αν τελικά το προτιμήσεις αντί του να φορτώνει κατ ευθείαν ο grub2 δώσε βαση στο σημείο που λέει για το /boot στον οδηγό

που σου υπέδειξα.

Επίσης θα χρειαστεί να εγκαταστησεις ( στα windows ) και αυτό: Link

αν θές να έχεις πρόσβαση στα αρχεία που έχεις στο partition του Mint κατευθείαν μέσα από τα windows.( Το αντίστροφο γίνεται εύκολα στο

Linux χωρίς την ανάγκη για προσθήκη τρίτου προγράμματος ).

Τώρα σχετικά με τα προγράμματα που ανέφερες πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα αφού στα περισσότερα θα βρεις ή την αντίστοιχη έκδοση

για GNU/Linux είτε κάποιο ανάλογο open source ( και πολλές φορες καλύτερο )..

Οπότε άντε ψήσου...

Δημοσ.

Εδώ έχει ακριβώς ότι χρειάζεσαι: Link

Κι έγω προτείνω το easyBCD αλλά την προηγούμενη έκδοση ( 2.0 ).

Αν τελικά το προτιμήσεις αντί του να φορτώνει κατ ευθείαν ο grub2 δώσε βαση στο σημείο που λέει για το /boot στον οδηγό

που σου υπέδειξα.

Επίσης θα χρειαστεί να εγκαταστησεις ( στα windows ) και αυτό: Link

αν θές να έχεις πρόσβαση στα αρχεία που έχεις στο partition του Mint κατευθείαν μέσα από τα windows.( Το αντίστροφο γίνεται εύκολα στο

Linux χωρίς την ανάγκη για προσθήκη τρίτου προγράμματος ).

Τώρα σχετικά με τα προγράμματα που ανέφερες πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα αφού στα περισσότερα θα βρεις ή την αντίστοιχη έκδοση

για GNU/Linux είτε κάποιο ανάλογο open source ( και πολλές φορες καλύτερο )..

Οπότε άντε ψήσου...

Ευχαριστώ πολύ chaos686.

Ψημένος είμαι, σίγουρα θα προχωρήσω, απλά μαζεύω πληροφορίες για να αντημετοπίσω όσο το δυνατον λιγότερες δυσκολίες στην αρχή.

Μια ερωτηση ακόμα, γιατι προτείνεις την εκδοση 2.0 του easyBCD και όχι την 2.1.

Κωστής

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση ότι η 2.1 έχει free trial ενώ οι προηγούμενες είναι free εντελώς.

Δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά το σίγουρο είναι ότι και με τη 2.0 θα κάνεις τη δουλειά σου..

Δημοσ.

καλησπέρα σε όλους.

νομίζω πρέπει να πούμε ότι το easyBCD είναι προαιρετικό.

Δηλαδή η συνηθισμένη περίπτωση είναι να αφήσουμε τον εγκαταστάτη να αναλάβει το dual boot,

όπως ανέφερε κι ο tr3quart1sta.

Φυσικά ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.

Αλλά μου φαίνεται ότι είναι απλούστερο να τα κάνουμε όλα απ'τον εγκαταστάτη.

Και το partition (αυτόματο ή χειροκίνητο) γίνεται μέσω του εγκαταστάτη.

---------------------

θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο απαραίτητο backup και

που δείχνει αναλυτικά τόσο τον αυτόματο τρόπο οσο και το χειροκίνητο τρόπο διαμέρισης του δίσκου.

-------------

Το acronis μπορείς να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς και στο dual boot σύστημα.

Οι περισσότεροι στο Linux section χρησιμοποιούμε το ελεύθερο clonezilla, τσέκαρε το κάποια στιγμή. ^_^

καλή επιτυχία.

Δημοσ.
νομίζω πρέπει να πούμε ότι το easyBCD είναι προαιρετικό.

Δεν νομίζω να υπήρξε κάποιο post το οποίο να έδινε την εντύπωση ότι το easyBCD είναι υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό.

Κατά τ'άλλα αναφορά σου για το backup ήταν πολύ σωστή και το ότι δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα σε ένα τετοιο θέμα ήταν μεγάλη παράληψη.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις σας.

Λοιπόν έκανα shrink τον δίσκο μου και αφαίρεσα 100GB (97,66GB)για το Linux mint.

Θα φτιάξω τα ακόλουθα patitions (αν εχω καταλάβει σωστά):

1. Το Root / με μέγεθος 20GB

2. Το Swap /Swap με μέγεθος 2GB (H Ram μου είναι 3GB)

3. Το Home /Home με το υπόλοιπο του δίσκου (75,66GB).

Είναι εντάξει ή χρειάζεται κάποια αλλαγή ;

Γνωρίζω ότι για το Dual Boot δεν είναι απαραίτητο το EasyBCD. Εχω όμως 2 ερωτήσεις.

1. Αν έχω καταλάβει καλά, με την εγκατάση του Linux Mint θα εγκατασταθεί και ο Grub 2. Σωστά ;

2. Το Dual Boot απο που είναι καλό να ξεκινάει/εγκατασταθεί ; Απο τα Windows (MBR) ή απο το Linux ;

Οσο για το Backup που λέτε ήδη έχω κάνει Cloning τον δίσκο μου σε άλλο δίσκο ίδιας χωρητικότητας.

Σας ευχαριστώ και πάλι προκαταβολικά,

Κωστής

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις σας.

Λοιπόν έκανα shrink τον δίσκο μου και αφαίρεσα 100GB (97,66GB)για το Linux mint.

Θα φτιάξω τα ακόλουθα patitions (αν εχω καταλάβει σωστά):

1. Το Root / με μέγεθος 20GB

2. Το Swap /Swap με μέγεθος 2GB (H Ram μου είναι 3GB)

3. Το Home /Home με το υπόλοιπο του δίσκου (75,66GB).

Είναι εντάξει ή χρειάζεται κάποια αλλαγή ;

Γνωρίζω ότι για το Dual Boot δεν είναι απαραίτητο το EasyBCD. Εχω όμως 2 ερωτήσεις.

1. Αν έχω καταλάβει καλά, με την εγκατάση του Linux Mint θα εγκατασταθεί και ο Grub 2. Σωστά ;

2. Το Dual Boot απο που είναι καλό να ξεκινάει/εγκατασταθεί ; Απο τα Windows (MBR) ή απο το Linux ;

Οσο για το Backup που λέτε ήδη έχω κάνει Cloning τον δίσκο μου σε άλλο δίσκο ίδιας χωρητικότητας.

Σας ευχαριστώ και πάλι προκαταβολικά,

Κωστής

Μια χαρά μου φαίνονται τα partitions.

Το MBR δεν είναι μόνο των windows, είναι γενικά το Master Boot Record του σκληρού δίσκου, και το συνιθέστερο είναι να ξεκινάει από εκεί ο Grub (δηλαδή από το /dev/sda πχ, όχι από το /dev/sda1 που είναι partition).

Δημοσ.
Αν έχω καταλάβει καλά, με την εγκατάση του Linux Mint θα εγκατασταθεί και ο Grub 2. Σωστά ;

Σωστά.

Το Swap /Swap με μέγεθος 2GB (H Ram μου είναι 3GB)

Δεν χρειάζεσαι swap με τόση RAM, αλλά μπορείς να το αφήσεις να έχει swap.

Το Dual Boot απο που είναι καλό να ξεκινάει/εγκατασταθεί ; Απο τα Windows (MBR) ή απο το Linux ;

Θα το αφήσεις να κάνει τη δουλειά του, δεν πειράζεις τίποτα.

Συνήθως εγκαθίσταται στο partition που περιέχει το "άλλο" λειτουργικό, δηλαδή τα Windows, εδώ.

Δημοσ.

Εγω με την ιδια ram εχω swap 200mb μονο... δεν χρειαζεσαι παραπανω κατα τη γνωμη μου... τουλαχιστον εγω δεν τα εχω χρησιμοποιησει ποτε αυτα...

Δημοσ.

Γεια σας και πάλι,

Σας γράφω πλέον απο τον Firefox του Linux Mint.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικότατες.... αλλά έχει πολύ... πάρα πολύ ψάξιμο ακόμα.

Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας,

Κωστής

Δημοσ.

Γεια σας και πάλι,

Σας γράφω πλέον απο τον Firefox του Linux Mint.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικότατες.... αλλά έχει πολύ... πάρα πολύ ψάξιμο ακόμα.

Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας,

Κωστής

καλή συνέχεια. :-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...