KilliK Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Εχω 1 ssd και 1 hdd,και οι δυο sata στο ιδιο PC. στον ssd εχω βαλω τα WIN7 και αποτελει το βασικο συστημα με το οποιο ξεκιναω το PC. στον hdd εχω βαλει σε 2 ξεχωριστα partitions τα WIN7 και τα UBUNTU τελευταια εκδοση,τα οποια λειτουργικα χρησιμοποιω για gaming η για να ασχολουμαι με το λινουξ,ενω το υπολοιπο 3o partition που μενει το εχω ως κοινο αποθηκευτικο χωρο για τα 3 παραπανω λειτουργικα. Το προβλημα ειναι οτ αν θελω να bootaro στον hdd και να διαλεξω ειτε τα λινουξ,ειτε τα windows που ειναι εκει,θα πρεπει καθε φορα να μπαινω στο BIOS του υπολογιστη (ΑSUS P5K) και να αλλαζω το bootsequence απο ssd στον hdd και τουμπαλιν.Μια διαδικασια η οποια αρκετα κουραστικη και χρονοβορα. Επομενως η απορια μου ειναι αν υπαρχει καποιος τροπος που να μου δινει την δυνατοτηα να επιλεγω ποιο απο τα 3 λειτουργικα θελω να μπουταρω,οποτε ανοιγω τον υπολογιστη χωρις να χρειαζεται να ρυθμιζω το bootsequence στο BIOS καθε φορα. Σκεφτομουν μηπως υπαρχει καποιο utility,το οποιο να το εχω σε μια flash και να εχω ρυθμισει το bios να bootarei απο το flash,οποτε και το utility,μολις γινεται το boot,να μου δινει μια επιλογη για το ποιο λειτουργικο θελω να τρεξω. Εχετε υποψιν κατι τετοιο,η γενικα καποιον οποιοδηποτε τροπο να επιλεγω το λειτουργικο που θελω απο οποιαδηποτε σκληρο στον οποιο το εχω; αρκει να μην περιλαμβανει επαναγκαστασεις σε αλλα partitions η οποιαδηποτε επικινδυνη διεργασια που μπορει να βλαψει τις υπαρχουσες εγκαστασεις λειτουργικων στον υπολογιστη μου.
jim_p Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Χωρις στικακια και ανοησιες το απλουστερο πραγμα που μπορεις να κανεις ειναι το εξης. - Να ορισεις εναν δισκο απο τους 2 σαν πρωτο στη σειρα εκκινησης. - Να εγκαταστησεις τον grub στον mbr του παραπανω δισκου. - Να ρυθμισεις τον grub ωστε να εκκινει και τα 3 λειτουργικα απο τις επιλογες του μενου του. Επειδη το τελευταιο ειναι και το πιο επιπονο, συμβουλη μου ειναι να βαλεις τον μηχανικο σκληρο σαν πρωτο στη σειρα εκκινησης, μιας και λογικα εχει ηδη τον grub στον mbr του, να μπεις στο ubuntu και να τρεξεις ενα απλο "sudo update-grub" για να κανει μονο του τα επιπλεον entries στο μενου. Το παραπανω προϋποθετει να εχεις κανει κανονικη εγκατασταση του ubuntu, με ξεχωριστο partition ext3/4, με grub κλπ και οχι μουφα εγκατασταση μεσω wubi.
macabre_sunsets Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Άντί να μπαίνεις στο BIOS και να αλλάζεις το Boot Sequence, δες μήπως υπάρχει κάποιο κουμπί κατά το POST (πχ/ F12) το οποίο σε ρωτάει από ποιο μέσο θέλεις να κάνεις Boot.
KilliK Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Χωρις στικακια και ανοησιες το απλουστερο πραγμα που μπορεις να κανεις ειναι το εξης. - Να ορισεις εναν δισκο απο τους 2 σαν πρωτο στη σειρα εκκινησης. - Να εγκαταστησεις τον grub στον mbr του παραπανω δισκου. - Να ρυθμισεις τον grub ωστε να εκκινει και τα 3 λειτουργικα απο τις επιλογες του μενου του. Επειδη το τελευταιο ειναι και το πιο επιπονο, συμβουλη μου ειναι να βαλεις τον μηχανικο σκληρο σαν πρωτο στη σειρα εκκινησης, μιας και λογικα εχει ηδη τον grub στον mbr του, να μπεις στο ubuntu και να τρεξεις ενα απλο "sudo update-grub" για να κανει μονο του τα επιπλεον entries στο μενου. Το παραπανω προϋποθετει να εχεις κανει κανονικη εγκατασταση του ubuntu, με ξεχωριστο partition ext3/4, με grub κλπ και οχι μουφα εγκατασταση μεσω wubi. ναι στον hdd εχω βαλει κανονικα το Ubuntu,αφου εγκαταστησα πρωτα τα WIN7 εκει.οταν μπουταρω σε αυτον μου βγαζει μηνυμα αν θελω να ξεκινησω τα windows η το linux κτλ.,επιλεγω και μπαινω στο λειτουργικο που θελω. επομενως αν καταλαβα καλα την διαδικασια,βαζω στο bios να μπουταρω τον hdd ο οποιος εχει το Ubuntu.Μπουταρω με αυτον και μπαινω στο Ubuntu. εκει απλως τρεχω την sudo update-grub και αυτο ηταν; δηλαδη το προεγκαστημενο grub που εβαλε το Ubuntu οταν εκανα το install του,θα δει κανονικα τον SSD με τα windows που εχει, και θα βαλει και αυτα τα windows του στην λιστα του με τα υπολοιπα λειτουργικα; δεν χρειαζεται καμια αλλη επιπροσθετη διαδικασια; ρωταω γιατι μου μου κανει εντυπωση που ειναι τοσο απλη και ευκολη η λυση,κατι που ειναι σπανιο με τα κωλοκομπιουτερ.εκτος και αν γινει καμια μ..α και δεν μπουταρει τιποτα στο τελος.
jim_p Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Ναι αυτο το απλο ειναι που λεω. Ισως μετα να εχεις 2 ιδιες entries που ια λενε windows 7 και να πρεπει να βρεις εσυ ποια σε παει στα 7 του ssd και ποια στα 7 του μηχανικου.
KilliK Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 δεν μπορω να παραμετροποιησω την λιστα του grub? πχ το καθε entry να το βαλω με το δικο του ονομα; και επισης να ρυθμισω ποιο θα ειναι το default Os που θα μπουταρει αυτοματα,αν περασουν Χ δευτεραλεπα και δεν εχει γινει καποια επιλογη μεχρι τοτε;
jim_p Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Το default και τα Χ δευτερολεπτα ρυθμιζονται απο καποιο αρχειο το οποιο δεν θυμαμαι τωρα. Μια αναζητηση στο υποφορουμ του λινουξ θα το βρει. Για το αλλο με τα ονοματα δεν μπορεις να κανεις κατι, ειναι οπως τα βλεπει στον bootloader των windows και επειδη θα τα βλεπει και τα 2 σαν windows 7... θα τα κανει ιδια και δεν αλλαζει με καποιο προβλεπομενο τροπο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.