Προς το περιεχόμενο

ποιοι έχουν δικαίωμα επιβολής τόκου για καθυστέρηση εξόφλησης

sam sam

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

πέρα απο το κράτος και τις τράπεζες, όλες οι άλλες επιχειρήσεις εχουν δικαίωμα να σου επιβάλουν τοκο για καθυστέρηση πληρωμής μιας οφειλής;

το έχει ψάξει κανείς;

έχω την αίσθηση οτι δεν έχουν το δικαίωμα. αναφέρομαι σε ανώνυμη εταιρία αλλά και γενικά...

( μέχρι τώρα ήξερα οτι έχουν το δικαίωμα να πάνε δικαστικά και να χρεώσουν τα δικαστικά έξοδα κ.α )

Δημοσ.

κανονικα δεν εχουν , εκτος και αν εχεις υπογραψει κατι σχετικο στο συμφωνητικο-συμβολαιο που εχεις κανει.

ουτε οι τραπεζες εχουν στην ουσια δικαιωμα , αλλα οπως ανεφερα παραπανω εχεις υπογραψει το συμβολαιο που της το δινει οταν χρησιμοποιεις καποια δανειακη , κλπ της υπηρεσια.

μετα παμε στους τοκογλυφους που εκει δεν χρειαζονται υπογραφες.

παντως γινε πιο συγκεκριμενος.

Δημοσ.

μιλαω για τον οτε !

αλλα δεν ανεφερα την εταιρια για να μιλισουμε γενικα αν εχουν το δικαιωμα να σου βαζουν τοκους

πηρα σημερα λογαριασμο (που σημειωτέων εχω ζητηση να μην μου στελνουν) και ειχε μεσα τοκο ! αν και το ποσο ηταν της ταξεως των λιγων ευρω το θεωρησα αδιανοητο !

• Super Moderators
Δημοσ.

πέρα απο το κράτος και τις τράπεζες, όλες οι άλλες επιχειρήσεις εχουν δικαίωμα να σου επιβάλουν τοκο για καθυστέρηση πληρωμής μιας οφειλής;

το έχει ψάξει κανείς;

έχω την αίσθηση οτι δεν έχουν το δικαίωμα. αναφέρομαι σε ανώνυμη εταιρία αλλά και γενικά...

( μέχρι τώρα ήξερα οτι έχουν το δικαίωμα να πάνε δικαστικά και να χρεώσουν τα δικαστικά έξοδα κ.α )

Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει τόκο για ποσό που οφείλεται. Ο τόκος αυτός λέγεται τόκος υπερημερίας και μπορεί να ζητηθεί όταν υπάρχει καθυστέρηση πληρωμής ενός χρέους. Και είναι απολύτως νόμιμος, δεν χρειάζεται να έχεις υπογράψει κάποιον ειδικότερο όρο, προβλέπεται από το νόμο (συγκεκριμένα από τον Αστικό Κώδικα).

Αν έχω δανειστεί από έναν φίλο μου 1000 ευρώ και έχω υποχρέωση να τα εξοφλήσω την 1η Αυγούστου 2011 αλλά τελικά τα εξοφλώ στις 24 Αυγούστου 2011, ο φίλος μου δικαιούται να ζητήσει τόκο υπερημερίας στα 1000 ευρώ μου.

Ο τρέχων τόκος υπερημερίας είναι 9% ετησίως, ο οποίος όμως αλλάζει με υπουργικές αποφάσεις.

Δημοσ.

προυποθετει , εγγραφο συμφωνητικο μεταξυ των συμβαλομενων που να υποδεικνυει την συμφωνηθεισα ημερα επιστροφης-πληρωμης τους ποσου.

(και προφανως την πραγματοποιηση της συναλλαγης.)

του τεστιν δεν μπορει ο αλλος αερα-πατερα να ζητησει τοκο.

• Super Moderators
Δημοσ.

προυποθετει , εγγραφο συμφωνητικο μεταξυ των συμβαλομενων που να υποδεικνυει την συμφωνηθεισα ημερα επιστροφης-πληρωμης τους ποσου.

(και προφανως την πραγματοποιηση της συναλλαγης.)

του τεστιν δεν μπορει ο αλλος αερα-πατερα να ζητησει τοκο.

Ένας λογαριασμός, ο οποίος έχει συγκεκριμένη ημέρα εξόφλησης, λογίζεται ότι εμπεριέχει τόσο το οφειλόμενο ποσό όπως και τη συμφωνηθείσα ημεροχρονολογία (δήλη ημέρα) πληρωμής του οφειλόμενου ποσού.

Οπότε δεν ζητά κανείς αέρα-πατέρα τον όποιο τόκο.

Δημοσ.

Ένας λογαριασμός, ο οποίος έχει συγκεκριμένη ημέρα εξόφλησης, λογίζεται ότι εμπεριέχει τόσο το οφειλόμενο ποσό όπως και τη συμφωνηθείσα ημεροχρονολογία (δήλη ημέρα) πληρωμής του οφειλόμενου ποσού.

Οπότε δεν ζητά κανείς αέρα-πατέρα τον όποιο τόκο.

Μια τεχνική λεπτομέρεια-ερώτηση: όταν λες λογίζεται ότι την εμπεριέχει....από ποιον λογίζεται; μόνο από τον ένα συμβαλλόμενο; αν ο δεύτερος δεν έχει υπογράψει κάτι σχετικό (ότι μετά από την οποία τελική ημερομηνία, συμφωνείται να μπαίνει ο νόμιμος τόκος υπερημερίας) πουθενά...ποιος του επιβάλλει να τον λογιζει κι αυτός; ισχύει κάτι τέτοιο μονόπλευρα και χωρίς σχετική συμφωνία; αλλιώς μπορεί απλά να εξοφλήσει το οποιο καθαρό οφειλόμενο ποσόν (και μόνο αυτό) και τέλος.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

• Super Moderators
Δημοσ.

Μια τεχνική λεπτομέρεια-ερώτηση: όταν λες λογίζεται ότι την εμπεριέχει....από ποιον λογίζεται; μόνο από τον ένα συμβαλλόμενο; αν ο δεύτερος δεν έχει υπογράψει κάτι σχετικό (ότι μετά από την οποία τελική ημερομηνία, συμφωνείται να μπαίνει ο νόμιμος τόκος υπερημερίας) πουθενά...ποιος του επιβάλλει να τον λογιζει κι αυτός; ισχύει κάτι τέτοιο μονόπλευρα και χωρίς σχετική συμφωνία; αλλιώς μπορεί απλά να εξοφλήσει το οποιο καθαρό οφειλόμενο ποσόν (και μόνο αυτό) και τέλος.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Κατ'αρχήν όταν υφίσταται λογαριασμός (του ΟΤΕ εν προκειμένω), προϋφίσταται και σύμβαση με τον ΟΤΕ. Δηλαδή εγώ, ως καταναλωτής, έχω υπογράψει μία σύμβαση με τον ΟΤΕ, με την οποία ο ΟΤΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μου παρέχει τις Χ υπηρεσίες και εγώ αναλαμβάνω την υποχρέωση να πληρώνω για την παροχή αυτή. Στη σύμβαση, περιλαμβάνεται και η υποχρέωση του ΟΤΕ να μου στέλνει λογαριασμούς για τις παροχές του με συγκεκριμένη ημερομηνία εξόφλησης του λογαριασμού.

Συνεπώς η ημερομηνία εξόφλησης λογαριασμού είναι καταληκτική (η λεγόμενη δήλη ημέρα) και μετά από την ημερομηνία αυτή, ο ΟΤΕ υπολογίζει τους νόμιμους τόκους υπερημερίας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...