Προς το περιεχόμενο

Συμβουλή για script language

gon1332

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μιας και δεν έχω ασχοληθεί με scripting languages

θα μπορούσε κάποιος να μου προτείνει μία γλώσσα

να αρχίσω να μαθαίνω και γιατί;

Σκέφτομαι ανάμεσα σε Bash, Javascript, Python και PHP.

Δημοσ.

Γιατί σχεδόν το μόνο μειονέκτημα είναι η συμβατότητα με τους broswer!

Εντάξει..αυτά μπορώ να τα βρω και σε άλλα sites. Απλώς ρωτάω εδώ για να

μου απαντήσει κάποιος που το έχει ψάξει και έχει ασχοληθεί. :)

Δημοσ.

Είχα ασχοληθεί πριν 2 χρόνια με html και javascript αλλά τα παράτησα :rolleyes:

Δεν μου κάνει :P . Πριν 2 μήνες ασχολήθηκα για μία εβδομάδα κι εγώ με python αλλά την παράτησα.

Δε σημαίνει ότι μπορώ να σχηματίσω κάποια άποψη για την γλώσσα...

Δημοσ.

Σκέφτομαι ανάμεσα σε Bash, Javascript, Python και PHP.

Οι γλώσσες που αναφέρεις είναι για διαφορετική δουλειά, οπότε πες μας προς τα που θέλεις να κινηθείς.

Δημοσ.

Λίγο offtopic.

Ξέρει κανείς κανένα καλό tutorial στα Ελληνικά για Javascript;

Αυτό είναι καλό, αλλά δεν είναι στα ελληνικά.

Δημοσ.

Καταρχήν να ξεχωρίσουμε λίγο τα πράγματα.

Ναι μεν είναι όλες script γλώσσες αλλα

Η PHP είναι γλώσσα προγραμματισμού δυναμικών ιστοσελίδων.

Η javascript είναι γλώσσα που εκτελείται στους browsers και μονο και αφορά λειτουργίες που τρέχουν στη μεριά του client σε μια web σελίδα πχ. Ή τουλάχιστον ξεκίνησε με ακριβώς αυτό το σκοπό.

Δε ξέρω αν υπάρχει τρόπος να εκτελείς javascript scriptακια έτσι στο άσχετο με κάποιο interpreter ή τι νόημα θα είχε κάτι τέτοιο.

Η python είναι μια γλώσσα με με παρα πολλές βιβλιοθήκες και μακρά ιστορία. Εκτελείται τοπικά στο pc αν και έχει τόσες βιβλιοθήκες πια που μπορείς να κανεις σχεδόν τα πάντα.

Bash απ την άλλη μερια είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Νομίζω πρώτα θα πρέπει να απαντήσεις στο ΤΙ θες να κανεις?

Σελίδες?

Προγραμματάκια που να τρέχουν στο pc σου?

...

Δημοσ.

Άρχισα να μαθαίνω τώρα πιο σοβαρά HTML και ναι...απ' ότι κατάλαβα είμαι πιο κοντά σε javascript.

Όταν λες για την php ότι είναι γλώσσα προγραμματισμού δυναμικών ιστοσελίδων, τι εννοείς; Ποιά η διαφορά της από την javascript;

Επίσης ενδιαφέρομαι και για την Bash μιας και χρησιμοποιώ Ubuntu και όλο και κάπου θα μου χρειαστεί στο "σκάλισμα".

Δημοσ.

η php είναι server side γλώσσα (εκτέλειται στον σέρβερ και δεν εμφανίζεται στο source code)

με την php μπορείς να διαχειρίστεις μια βάση δεδομένων πχ (mysql). Μπορείς να κάνεις sessions και πάρα πολλά ακόμα..

Δες εδώ

Δημοσ.

η php είναι server side γλώσσα (εκτέλειται στον σέρβερ και δεν εμφανίζεται στο source code)

με την php μπορείς να διαχειρίστεις μια βάση δεδομένων πχ (mysql). Μπορείς να κάνεις sessions και πάρα πολλά ακόμα..

Δες εδώ

Χμμμ.. Ενδιαφέρον κι αυτό. Έχω ένα ερώτημα: Σε κώδικα HTML δεν γίνεται να προσαρμοστεί και κώδικας PHP; Λογικά θα γίνεται.

Αυτή η ευλυγισία είναι το μεγάλο ατού των script.

Ευχαριστώ παιδιά. Θα ξεκινήσω με javascript και βλέπουμε στη συνέχεια.

Δημοσ.

Η PHP είναι γλώσσα προγραμματισμού δυναμικών ιστοσελίδων.

Η javascript είναι γλώσσα που εκτελείται στους browsers και μονο και αφορά λειτουργίες που τρέχουν στη μεριά του client σε μια web σελίδα πχ. Ή τουλάχιστον ξεκίνησε με ακριβώς αυτό το σκοπό.

Δε ξέρω αν υπάρχει τρόπος να εκτελείς javascript scriptακια έτσι στο άσχετο με κάποιο interpreter ή τι νόημα θα είχε κάτι τέτοιο.

Στα windows μπορεις να τη χρησιμοποιησεις αντι για VBScript για να μεταχειριζεσαι τα αντικειμενα του windows scripting host. Δηλαδη ουσιαστικα για shell scripting. Τωρα μπορει να μην ειναι η "κανονικη" javascript αλλα η αντιστοιχη jscript των windows αλλα να σου πω την αληθεια δεν ξερω αρκετα για να καταλαβω τη διαφορα.

Και PHP μπορεις να χρησιμοποιησεις αμα θες στο shell, εκτελωντας τον Interpreter με το script ως παραμετρο. Δεν νομιζω να το κανει κανεις, υπαρχουν αλλες γλωσσες για αυτη τη δουλεια, αλλα η δυνατοτητα δεν βλαπτει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...