Πέτρος Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Στα γρήγορα, λοιπόν: Στο σύστημά μου, έχω αυτές: http://www.ocztechnology.com/ocz-ddr3-pc3-12800-platinum-edition-eol.html (2x2) και σε αγγελία βρήκα αυτές: http://www.ocztechnology.com/ocz-ddr3-pc3-12800-platinum-low-voltage-triple-channel-eol.html, σε καλή τιμή. AMD έχω, dual channel υποστηρίζει η μητρική. Θα έχω πρόβλημα να βάλω τα 4gb από τις άλλες μαζί με τα 4 τα δικά μου? Θα καθήσουν σωστά ή δε θα συνεργάζονται? Αυτή η "μικροδιαφορά" 1.65V με 1.70V θα δημιουργήσει θέμα? Είναι που σταμάτησαν να βγαίνουν οι δικές μου και δεν βρίσκω ούτε σε amazon ή ebay, και αναγκάζομαι να κάνω αλχημείες. Ευχαριστώ!
rafail1994 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δεν θα έχεις πρόβλημα απλώς θα πρέπει να δώσεις στης 1,65V 1,70V
duffyduck Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Σε AMD αν δωσεις ταση στις μνημες πανω απο 1.65V την πατησες. Oι AMD δεν εχουν μεγαλες ανοχες στις τασεις...
Πέτρος Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Οι μνήμες που ήδη έχω, υποτίθεται πως λειτουργούν στα 1.7, από τις προδιαγραφές τους τουλάχιστον. Από το AMD Overdrive, βλέπω πως το VDDQ είναι στο 1.6 (αν αυτή είναι η τάση που πάει στις μνήμες). Όταν με το καλό μπω στο BIOS θα δω και τις υπόλοιπες τάσεις.
rafail1994 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Σε AMD αν δωσεις ταση στις μνημες πανω απο 1.65V την πατησες. Oι AMD δεν εχουν μεγαλες ανοχες στις τασεις... Εγώ πάντως μέχρι και 1,8V έχω δώσει και δεν έχω πρόβλημα
ati8assos Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Oπως είπε κι ο rafail θα πρέπει να δώσεις την ίδια τάση σε όλες. Οι triple “παίζουν” σε dual, δεν είναι όμως εκεί το θέμα, το θέμα είναι πως η OCZ έχει σταματήσει την παραγωγή RAM , αν προσέξεις μια υποσημείωση στο link που έδωσες αναφέρει : “This part number is no longer manufactured by OCZ” που σημαίνει πως ο OEM κατασκευαστής υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιεί διαφορετικής προέλευσης chips μνήμης από τα δικά σου ( η διαφορά στην τάση συνεπικουρεί σε αυτό ) και να έχεις πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των διαφορετικών modules. Από κει και πέρα η κατάσταση είναι “δοκιμή και σφάλμα”, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για οτιδήποτε .
Πέτρος Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Από αγγελία τις βρήκα, είναι η αντίστοιχη "τότε" παρτίδα, μτχ. Για κάθε ενδεχόμενο έστειλα ήδη mail στην OCZ περιγράφοντας το θέμα και περιμένω την απάντησή τους. edit: Σύμφωνα με την OCZ, δεν θα πρέπει να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Αύριο-μεθαύριο θα ξέρω, λογικά.
Πέτρος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2011 Ήρθαν (έτσουξαν λίγο τα μεταφορικά), μου άλλαξαν τον αδόξαστο μέχρι να τις καταφέρω να λειτουργήσουν μαζί με τις δικές μου (θα το βάλω και στο νήμα του Diablo3 ) αλλά (φαίνεται ότι) λειτουργούν. Ξεκινάω δοκιμές, και βλέπουμε. Ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις γνώμες σας.
ati8assos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2011 Αν θες, κάνε μας μια σύντομη ενημέρωση για το σετάρισμα. Να υποθέσω 1,7 volt, ίδια timings σε όλες , συνδυασμό 2+2 , ή 3+1 και … σταύρωμα δακτύλων αλήθεια πόσες φορές ? Δοκιμές , κλασσικά το memtest86 για μερικές ώρες σαν αρχή και αν βγει καθαρό μέσα από Windows τρέξε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, τέσταρε και μερικά παιχνίδια και αν δεν βγάλει μηνύματα για errors η δεν “φάει” BSOD λογικά θα είσαι εντάξει.
Πέτρος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2011 Ακόμη μία φορά το κλασσικό ρητό "Αν λειτουργεί, μην το πειράζεις", επαληθεύθηκε. Εν τάχει, αν δεν είχα πειράξει το παραμικρό στο σύστημά μου και απλά είχα κοτσάρει τα 2 modules στις κενές θέσεις της μητρικής μου από την αρχή, θα είχα ξεμπερδέψει σε 15'. Αλλά όχι... Αναλυτικότερα: Ψάχνοντας για πληροφορίες στο δίκτυο χτες, διαπίστωσα ότι ενώ οι μνήμες μου είχαν ον. τάση λειτουργίας το 1.7, η μητρική μου αυτόματα έδινε μόλις 1.6 (εδώ και κοντά 2 χρόνια, απροβλημάτιστα). Αντί να το αφήσω έτσι, αποφάσισα μόλις ξεκίνησα τις δοκιμές να δώσω 1.65 απο το BIOS και ταυτόγχρονα να βγάλω τις δικές μου μνήμες και να βάλω στις ίδιες θέσεις (τις μπλε, μακρυά απο τη CPU-αργότερα η επεξήγηση) 2 απο τα sticks που πήρα. Επανεκκίνηση και... όλα μαύρα. Ούτε POST ούτε τπτ. Με τα πολλά Clear CMOS και άντε από την αρχή. Αυτή τη φορά μόλις έφερα το σύστημα κάπως στα ίσα του (O/C ήθελα) με τις μνήμες μου, πάλι αντικατάσταση στις ίδιες θέσεις τα 2 νέα. Ολα καλά εδώ, λειτούργησαν άμεσα. Περνάμε στα χρονοβόρα. Η γκουμούτσα που έχω κοτσάρει στη CPU (Phenom2 955BE@3700) καλύπτει τις 2 πλησιέστερες στη CPU θέσεις (τις μαύρες) και αφήνει χώρο ίσα ίσα να χωρέσουν οι συγκεκριμένες μνήμες με αυτό το Heatspreader (όταν αγόρασα την ψύκτρα ούτε που το έλαβα υπόψιν, στην τύχη μου εκατσε), με 2-3mm κενό. Για να τις βάλω με την ψύκτρα στη θέση της, ούτε λόγος. Ξήλωμα η ψύκτρα, καθάρισμα τα πάντα με σκούπα (αφού βρέθηκε χώρος πλέον) και αφού οι 2 νέες μνήμες ήταν ήδη στις μπλε θέσεις, έβαλα τις δικές μου στις μαύρες. Κοτσάρω και τον επεξεργαστή χωρίς ψύκτρα (12:30 το μεσημέρι, στην Αθήνα, χωρίς A/C), δοκιμάζω και... όλα μαύρα. Κάπου εδώ με έλουσε κρύος ιδρώτας, αλλά είπα να κάνω μια τελευταία (λογική-μετά θα πηγαινα στα παράλογα) δοκιμή. Οι νέες μνήμες στις μαύρες, οι παλιές στις μπλε θύρες. Σταύρωμα στα δάκτυλα ΚΑΙ των ποδιών. Λειτούργησε! Αμήν... Για 5sec βέβαια γιατί παραζεστάθηκε ο επεξεργαστής και έκλεισε από μόνος του. Τα υπόλοιπα αναμενόμενα: Πάστα στον επεξεργαστή, κοτσάρισμα η ψύκτρα, άναμα κι όλα καλά. Από εκείνη την ώρα έχει φάει 3 ώρες Starcraft2&Skype (με CPU@3500 και μνήμες@1600 8-8-8-24, χαλαρά για αρχή), 2 ώρες Stability Test στο AMD Overdrive (ξέρω, δε λέει και πολλά αλλά είναι ένας καλός δείκτης), Browsing, Mmedia, Torrent και γενικά ότι χρήση κάνω κάθε μέρα και δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα. Διαφορά στην απόδοση είδα στο SC2, φαίνεται να "κυλάει" πιο ομαλά ειδικά στο τέλος του χάρτη με 800+ μονάδες, Ultra Settings@1920x1080. Στην υπόλοιπη, καθημερινή χρήση δεν είχα θέμα και με τα 4. Οι μνήμες παίρνουν όσο ρεύμα αποφασίζει η μητρική στο auto, πάλι 1.6δλδ. Είπαμε, αν τα είχα αφήσει όλα απείραχτα και είχα χώσει τις νέες στις μαύρες θύρες, είχα ξεμπερδέψει. Τι να πεις. Συνεχίζω τις δοκιμές, και βλέπουμε.
duffyduck Δημοσ. 21 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2011 εγω οταν προσθεσα αλλα 4GB, απλα τις εβαλα στις κενες θεσεις. Απο χρονισμους εχω αφησει τα JEDEC timmings (bios auto) αφου δεν εχει πρακτικα καμια διαφορα αν ειναι στο 9-9-9-24 ή στο 7-7-7-21. Θα δεις 1 frame παραπανω στα παιχνιδια? Δεν το κοβω. Αντε και να δεις και απο π.χ. 30 να παει στο 30.5-31 το framerate, ειναι σημαντικη διαφορα? Οποτε το αφηνω στα JEDEC timmings. Αργοτερα θα παρω μια γομαρισια ψυκτρα για να κανω λιγο overclocking (+0.6GHz) στον επεξεργαστη.
Πέτρος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2011 Κι εγώ μαζί σου, μόνο που για κάποιο λόγο τα JEDEC εμένα μου τα διαβάζει όπως θέλει, δλδ DDR3, max b/w 533, default timings 9-11-20-40! κλπ. Αν δεν τα περάσω με το χέρι, βράσε όρυζα. Τουλάχιστον δίνει σωστό(?) ρεύμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.