thanasis00 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Από Epiphone έχω πολύ καλές εντυπώσεις, ακόμα και από τα entry μοντέλα τους. Γενικά αν θες η φάση να πάει low cost, αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φέρεις ένα όργανο σε επίπεδα 3-4 φορές πάνω από την αρχική του τιμή. Βέβαια αυτό θα το δεις στη πορεία. 1
N3k21 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 ε ενταξει δε χρειάζεται να τα στάξει χοντρά για ηλεκτρική αν είναι αρχάριος. υπάρχουν και πακετακια(κατι washburn πχ) για ξεκίνημα,που είναι καλύτερα value for money από μια ακουστική. Επίσης ενισχυτές βρίσκει 10 watt απο 40-50 ευρώ.ενας αρχάριος τι να το κάνει το πιο δυνατό; Να ακούει τα φάλτσα του δυνατότερα και να ενοχλει τους γέιτονες;(ναι οκ πιο ακριβοί εχουν κ 1002 καλούδια) Η αγορά ενός φτηνού σετ κιθάρας και ενισχυτή θα είχε νόημα πριν μερικά χρόνια. Πλέον όμως ένας ενισχυτής των 50 ευρώ είναι πεταμένα λεφτά. Με μια κάρτα ήχου όπως π.χ. αυτή μπορείς όχι μόνο να πετύχεις μεγαλύτερη ποικιλία ήχων αλλά, όπως είπαμε και νωρίτερα, να ηχογραφήσεις ή να εξασκηθείς ουσιαστικότερα, χρησιμοποιώντας π.χ. κάποιο drum machine για να σου δίνει ρυθμό. Επίσης, η ισχύς σε Watt ενός ενισχυτή δεν αφορά αποκλειστικά το πόσο "δυνατά" μπορεί να παίξει, αλλά και το πόσο καλά θα αποδίδει (π.χ. χωρίς να παραμορφώνει και πως θα αντιδρά σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων) ακόμα και σε χαμηλά volume settings. Όσον αφορά την κιθάρα τώρα, καταλαβαίνω πως ο αρχάριος δύσκολα θα δώσει πολλά χρήματα για κάτι με το οποίο ίσως τελικά δεν ασχοληθεί. Αλλά από την άλλη και η αγορά μιας ηλεκτρικής του κατοστάρικου ενδέχεται να τον αποθαρρύνει. Ακόμα και ο αρχάριος θα καταλάβει την έλλειψη ποιότητας (ή αν θες πληρότητας) στον ήχο ενός φτηνιάρικου οργάνου. την εχω την Fender cd-60.αλλά πιο ικανοποιημένος είμαι με την πρωτη μου φτηνή ηλεκτρική. (αλλά οπως κ να το κάνουμε ο ήχος μιας ακουστικής είναι πιο γλυκός/φυσικός πιο...διαφορετικός.) δεν είμαι κανένας ειδικός(ούτε καν ),από προσωπική εμπειρία διασκέδασα/ζω πιο πολυ με μια ηλεκτρική και όταν θελησα να έχω κατι πιο natural σε ήχο τσιμπησα τη fender. Η συγκεκριμένη κιθαρίτσα είναι όντως τίμια για τα λεφτά της. Μην ξεχνάς όμως και τα γούστα του καθενός. Ο techkid ας πούμε, θέλει να δίνει και ροκιές. Όντως μια ακουστική έχει γλυκύτατο ήχο. Μην τη συγκρίνεις όμως με το "ντρίγκι ντρίγκι" κάποιας φτηνής superstrat και σε χάλια ενισχυτή. Άκου μια Epiphone Les Paul να παίζει blues στα καθαρά της ή με ελαφρό overdrive. Μιλάμε για ηδονή. Να πω ακόμα και το εξής: Με μια ηλεκτρική μπορείς να πειραματιστείς περισσότερο, εφόσον ο ήχος της εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες με τους οποίους μπορείς να παίξεις (θέσεις μαγνήτη, αλλαγή μαγνητών, χορδές, ρυθμίσεις ενισχυτή και διαφορετικοί ενισχυτές, διάφορα εφέ κ.λ.π). Με μια ακουστική περιορίζεσαι στις δεδομένες δυνατότητες του εκάστοτε οργάνου. Για παράδειγμα κάτι που δε μπορείς να κάνεις πολύ καλά με μια ακουστική (ειδικά του κατοστάρικου), είναι να δοκιμάσεις διαφορετικά κουρδίσματα. ΟΚ, σίγουρα γίνεται να την κουρδίσεις όπως θες, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως μια ακουστική π.χ. σε drop C, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη metal/rock σκηνή, θα ακούγεται εντελώς ψόφια. Αντίθετα η ηλεκτρική θα σου δώσει, μέσω των κατάλληλων εφέ και ρυθμίσεων, εντελώς διαφορετικό και κυρίως χρήσιμο ήχο! Ιδανικά πάντως ένας κιθαρίστας θα διαθέτει και ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα. Από Epiphone έχω πολύ καλές εντυπώσεις, ακόμα και από τα entry μοντέλα τους. Γενικά αν θες η φάση να πάει low cost, αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φέρεις ένα όργανο σε επίπεδα 3-4 φορές πάνω από την αρχική του τιμή. Βέβαια αυτό θα το δεις στη πορεία. Για να μην παρεξηγηθώ, η βασική μου κιθάρα είναι μια Epi Les Paul Standard. Τη θεωρώ εξαιρετικό και ευέλικτο όργανο. Μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, από metal μέχρι country. Ζαχαρώνω μάλιστα και μια Dot, που επίσης πρότεινα στον techkid. Την αγαπάω την Epiphone. Οι entry level Epi Les Paul που έχω δοκιμάσει είναι επίσης πολύ όμορφες και γερές κατασκευές. Απλά ηχητικά δε θυμίζουν τόσο Les Paul, πλησιάζουν θα έλεγα περισσότερο τον generic ήχο που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε dual humbucker όργανο στα ίδια λεφτά. Αυτό δεν είναι κακό γενικά, αποτελεί όμως πρόβλημα για κάποιον που θέλει συγκεκριμένα Les Paul ήχο και την ευελιξία που αυτός συνεπάγεται. Δηλαδή τι να πάρεις μια LP Special II, τι μια Ibanez Gio 170DX, τον ίδιο ήχο θα πάρεις περίπου. Μη σου πω ότι η Ibanez ίσως είναι τελικά και λίγο περισσότερο ευέλικτη λόγω του επιπλέον single coil μαγνήτη (αν θες περισσότερο twangy stratocaster ήχο). Αντίθετα οι Affinity Τelecasters που έπιασα στα χέρια μου, ακούγονταν όντως σαν Telecasters. Αυτό ήταν το βασικό κριτήριο στην πρότασή μου. 1
thanasis00 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Συμφωνώ σε όσα λες, απλά αν ρίξεις δουλειά πάνω σε μια epiphone, μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη από την ibanez. Επειδή φεύγουμε λίγο από τη συζήτηση, η πρότασή μου είναι υπομονή να μαζέψεις λίγα λεφτά ακόμα, να πάρεις ένα όργανο που να έχει προοπτικές για αναβάθμιση. Εκτός αν είσαι στη φάση "οκ έχω κιθάρα" και σε λίγο καιρό την αφήσεις στην άκρη. Τότε μη χαλάσεις πολλά λεφτά! 1
techkid Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Προσωπικά θα προτιμούσα το όργανο που μου κάθεται καλύτερα στο χέρι, που έχει τη βολικότερη για 'μένα ταστιέρα και φυσικά που μου ακούγεται καλύτερα. Επειδή βέβαια ένα όργανο ενδέχεται να ακούγεται εξαιρετικά, αλλά να πάσχει στο θέμα του playability, καλό είναι να κοιτάξεις πολλά κομμάτια του ίδιου μοντέλου και σε διαφορετικά καταστήματα (να μεγαλώσεις δηλαδή το δείγμα σου, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση του κακού setup σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι), καθώς και διαφορετικά μοντέλα, άλλων εταιρειών. techkid αυτό εδώ που σου είπε είναι σοφά λόγια και να τα έχεις σαν βασικό κανόνα στο μυαλό σου. φυσικά και δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτά που λέει ο Ν3κ21 και αυτό ειδικά με έχει προβληματίσει γιατί δεν είμαι σε θέση να κρίνω κατά πόσο καλό playability έχει μια κιθάρα, κάπου δεν καταλαβαίνω και το όρο playability αλλά νομίζω είναι κατά πόσο σου "κάθεται" η κιθάρα στα χέρια, πόσο εύκολα την χειρίζεσαι, πόσο εύκολα γλιστράνε τα δάχτυλα πάνω στα τάστα, η ισορροπία της όταν την έχεις πάνω στο πόδι σου, πχ είχα δοκιμάσει μια style LesPaul και μου γλίστραγε προς τα δεξιά γιατί έχει πολύ βάρος το σώμα και το μπράτσο έκανε σούζα. γενικά σαν playability αντιλαμβάνομαι κάτι σαν αν υπάρχει "χημεία" μεταξύ εμού και της κιθάρας, έτσι είναι; το πρόβλημα είναι ότι όταν πας σε ένα μαγαζί έχουν κάποιο δείγμα που μπορείς να δοκιμάσεις, αν σε ικανοποιεί και θέλεις να το αγοράσεις θα σου δώσουν φυσικά καινούργιο, αχρησιμοποίητο από κουτί, σφραγισμένο. Αν το δοκιμάσεις και αυτό και δεν σου κάθεται τι γίνεται; Τους λες φέρτε μου άλλο; ανοίξτε άλλη κούτα; μάλλον δεν γίνεται αυτό. ========= Διαβάζοντας όλα αυτά που γράφετε και ειδικά αυτά που γράφει ο N3k21 αποφάσισα να μην αγοράσω κάτι άμεσα, ήμουν έτοιμος να αγοράσω την ερχόμενη εβδομάδα αρχικά, και να συνεχίσω να κάνω εξάσκηση με μία παλιά ακουστική που έχω, είναι προβληματική αλλά για κάποιο διάστημα θα με βγάλει. Να κοιτάξω καλύτερα για μία ηλεκτρική τύπου Telecaster η οποία παίρνει και upgrade και μία συσκευή σαν αυτήν που προτείνει ο N3k21. και γενικά να ψάξω το θέμα λίγο παραπάνω. n3k21, αν θέλεις ανεβάζεις κάποια μερικά λίνκς από τέτοιες κάρτες που τις θεωρείς καλές λύσεις και γενικά ανέβασε κάποιο literature για αυτήν την λύση. Επίσης κάνω μια σκέψη μήπως κάποια στιγμή στο μέλλον αγοράσω και ένα αρμόνιο και ίσως να μπορώ να συνδέω και την κιθάρα πάνω στο όργανο, είναι μια απώτερη επιθυμία μου, έχω δει άτομα που παίζουν και κιθάρα και έχουν και το όργανο για καλύτερη μελέτη. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτήν την ιδέα; Για πέστε γνώμες για μία Epiphone SG, είναι πολύ πιο ροκιά από την tele και μια les paul (νομίζω) αλλά όχι και τόσο όσο η strato, επίσης εκείνο που θα παιξει ρόλο στην αγορά θα είναι αν μπορώ να κάνω upgrade και πόσο βελτίωση θα δω, και αυτή η πληροφορία θα πρέπει να υπάρχει στο ιντερνετ, utube κάπου . . για να είμαι σίγουρος.
N3k21 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2013 φυσικά και δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτά που λέει ο Ν3κ21 και αυτό ειδικά με έχει προβληματίσει γιατί δεν είμαι σε θέση να κρίνω κατά πόσο καλό playability έχει μια κιθάρα, κάπου δεν καταλαβαίνω και το όρο playability αλλά νομίζω είναι κατά πόσο σου "κάθεται" η κιθάρα στα χέρια, πόσο εύκολα την χειρίζεσαι, πόσο εύκολα γλιστράνε τα δάχτυλα πάνω στα τάστα, η ισορροπία της όταν την έχεις πάνω στο πόδι σου, πχ είχα δοκιμάσει μια style LesPaul και μου γλίστραγε προς τα δεξιά γιατί έχει πολύ βάρος το σώμα και το μπράτσο έκανε σούζα. Το "playability" ορίζεται όπως ακριβώς το περιγράφεις και είναι σε γενικές γραμμές υποκειμενικό. Σχετικά με το θέμα του σώματος της κιθάρας και της ισορροπίας του, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Είτε σε βολεύει, είτε όχι. Δε χρειάζεται άλλωστε κάποια εξειδικευμένη γνώση για να κρίνεις επί του συγκεκριμένου θέματος, απλά δοκιμάζεις! Όσον αφορά την ταστιέρα, μάθε 2-3 βασικές συγχορδίες, κάνε εξάσκηση ώστε να πιάνεις άνετα μια συγχορδία με μπαρέ (μια απλή A ματζόρε π.χ.) και να παίζεις με σχετική άνεση και ταχύτητα κάποια απλή κλίμακα (π.χ. την κλασσική "blues" πεντατονική). Πήγαινε στο κατάστημα και παίξε τα παραπάνω στις κιθάρες που σε ενδιαφέρουν, είναι αρκετά για να βγάλεις σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Αν δεις ότι οι διαστάσεις της ταστιέρας σε βολεύουν, αλλά δυσκολεύεσαι λόγω περίεργου action, ζήτα να το προσαρμόσουν ώστε να κρίνεις καλύτερα ή δοκίμασε άλλο κομμάτι του ίδιου μοντέλου. γενικά σαν playability αντιλαμβάνομαι κάτι σαν αν υπάρχει "χημεία" μεταξύ εμού και της κιθάρας, έτσι είναι; Ακριβώς. Για παράδειγμα η Les Paul μου είναι περισσότερο ζόρικη στο χειρισμό από τη superstrat Ibanez μου. Ωστόσο παίζω καλύτερα στη Les Paul γιατί με πορώνει περισσότερο. Προσπαθώ περισσότερο για να παίξω καλά με την πάρτη της και έτσι βελτιώνω σταδιακά την τεχνική μου. Γι' αυτό επιμένουμε πως ένα καλό όργανο αξίζει τα 100 επιπλέον ευρώ σε σχέση με κάποιο φτηνότερο. Ακόμα και αν σε δυσκολεύει αρχικά, αν το αγαπάς και το βλέπεις να αποδίδει κάτι παραπάνω, θα σου βγάλει το απαραίτητο μεράκι συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των ικανοτήτων σου. το πρόβλημα είναι ότι όταν πας σε ένα μαγαζί έχουν κάποιο δείγμα που μπορείς να δοκιμάσεις, αν σε ικανοποιεί και θέλεις να το αγοράσεις θα σου δώσουν φυσικά καινούργιο, αχρησιμοποίητο από κουτί, σφραγισμένο. Αν το δοκιμάσεις και αυτό και δεν σου κάθεται τι γίνεται; Τους λες φέρτε μου άλλο; ανοίξτε άλλη κούτα; μάλλον δεν γίνεται αυτό. Γίνεται και παραγίνεται. Άλλωστε πολλοί δεν κρατάνε τα όργανα σε σφραγισμένες κούτες (από ένα χρονικό διάστημα και μετά αυτό κάνει κακό στα ξύλα), αλλά τα έχουν χύμα σε ειδικά stands. Στο κάτω κάτω έχεις δικαιώματα ως πελάτης που ετοιμάζεται να σκάσει 200-300 ευρώ. Μην ντραπείς, πάρε το χρόνο σου! Γι' αυτό επιμένω να δεις και συνοικιακά μαγαζιά στα οποία πιθανότατα θα είναι περισσότερο πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Διαβάζοντας όλα αυτά που γράφετε και ειδικά αυτά που γράφει ο N3k21 αποφάσισα να μην αγοράσω κάτι άμεσα, ήμουν έτοιμος να αγοράσω την ερχόμενη εβδομάδα αρχικά, και να συνεχίσω να κάνω εξάσκηση με μία παλιά ακουστική που έχω, είναι προβληματική αλλά για κάποιο διάστημα θα με βγάλει. Να κοιτάξω καλύτερα για μία ηλεκτρική τύπου Telecaster η οποία παίρνει και upgrade και μία συσκευή σαν αυτήν που προτείνει ο N3k21. και γενικά να ψάξω το θέμα λίγο παραπάνω. Δες ωστόσο και άλλα μοντέλα. Οι Epiphone στις οποίες αναφέρεται ο thanasis00 αξίζει να τσεκαριστούν (η Special II εξακολουθεί να μη μου γεμίζει το μάτι, ωστόσο οι LP100 και Studio δεν είναι καθόλου κακές περιπτώσεις). Προσωπικά θεωρώ ευκολότερη υπόθεση το upgrade μιας Affinity Tele ή Strat, ωστόσο σαφώς έχει βάση και αυτό που λέει ο thanasis. Άλλωστε κι εγώ έχω άποψη μόνο για μοντέλα με τα οποία έχω ασχοληθεί, δε θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου! Πάντως οι Affinity είναι αξιοπρεπείς και upgreadable, αυτό το λέω μετά βεβαιότητας! Για να μην το ξεχάσω, η Epiphone Dot κυκλοφορεί και σε φτηνότερη Studio έκδοση. Αξίζει να την κοιτάξεις κι αυτή. n3k21, αν θέλεις ανεβάζεις κάποια μερικά λίνκς από τέτοιες κάρτες που τις θεωρείς καλές λύσεις και γενικά ανέβασε κάποιο literature για αυτήν την λύση. Θα πρότεινα αυτή, μιας και έχει αρκετά features για τα λεφτά της. Καλύτερη είναι βέβαια αυτή, γιατί υποστηρίζει και σύνδεση midi συσκευών (βολεύει πολύ αν μετά αποφασίσεις τελικά να αγοράσεις και κάποιο midi συμβατό αρμόνιο). Η συγκεκριμένη έρχεται και με μπόλικο software, συμπεριλαμβανομένου του Guitar Rig (μιας βασικής έκδοσης βέβαια - η οποία ωστόσο θα σε καλύψει πλήρως). Την διαθέτω και τη χρησιμοποιώ καθημερινά, υπήρξαν κάποια προβληματάκια με παλαιότερους drivers σε συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία βέβαια έχουν λυθεί εδώ και μήνες. Αν οι παραπάνω ξεφεύγουν πολύ από το budget σου, κοιτάς εδώ. Το κακό μ' αυτή την καρτούλα είναι ότι διαθέτει μια μόνο θύρα μικροφώνου XLR, κάτι που αργότερα ίσως σε περιορίσει. Γενικά της λείπουν αρκετά features σε σχέση με τα παραπάνω μοντέλα. Εξακολουθεί βέβαια να παραμένει περισσότερο συμφέρουσα επιλογή σε σχέση με ένα ενισχυτή των 50-150 ευρώ. Πάντως, όταν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε κάποια αγορά, καλό θα ήταν να το ξανασυζητήσουμε. Να σιγουρευτούμε και για άλλα πράγματα, όπως π.χ. το driver support της κάθε εταιρείας κ.λ.π. Τώρα για γενικότερες πληροφορίες, κοίτα ενδεικτικά τα παρακάτω links και βλέπουμε: - DAW - VST - Amp Modeling - USB Audio Interfaces - Μαγνήτες (και μετά τσέκαρε τα links στο "see also" για humbuckers και single coils). - Σύγκριση μεταξύ των παραπάνω τύπων μαγνητών. Από εκεί και πέρα ψάξε για reviews και forum threads όπου συγκρίνουν τα όργανα που σε ενδιαφέρουν. Τέτοια βίντεο επίσης θα βοηθήσουν για να βγάλεις κάποια πρώτα συμπεράσματα. Επίσης κάνω μια σκέψη μήπως κάποια στιγμή στο μέλλον αγοράσω και ένα αρμόνιο και ίσως να μπορώ να συνδέω και την κιθάρα πάνω στο όργανο, είναι μια απώτερη επιθυμία μου, έχω δει άτομα που παίζουν και κιθάρα και έχουν και το όργανο για καλύτερη μελέτη. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτήν την ιδέα; Είναι σίγουρα καλή ιδέα, όχι μόνο γιατί θα σε βοηθήσει στη μελέτη σου, αλλά και στη σύνθεση μουσικής ή την ενορχήστρωση/ηχογράφηση κομματιών σου αργότερα. Αν δε σε ενδιαφέρει να έχεις "ρεαλιστικό" κλαβιέ και να παίζεις π.χ. live, μπορείς να πάρεις ένα φτηνό midi controller και να κάνεις την ίδια δουλειά γλυτώνοντας αρκετά χρήματα. Για πέστε γνώμες για μία Epiphone SG, είναι πολύ πιο ροκιά από την tele και μια les paul (νομίζω) αλλά όχι και τόσο όσο η strato, Εξαρτάται τι εννοείς "ροκιά". Όλες οι παραπάνω κιθάρες χρησιμοποιούνται σε rock και metal. Η SG έχει παρόμοιο ήχο με τη Les Paul, μοιράζονται τα ίδια ηλεκτρονικά άλλωστε. Από εκεί και πέρα εξαρτάται το τι σε βολεύει. Προσωπικά π.χ. μ' αρέσει η SG οπτικά, δε μου κάθεται όμως καθόλου καλά για να παίξω καθιστός. Oι Tele και Strat έχουν κάπως διαφορετικό ήχο από τις παραπάνω, κυρίως επειδή χρησιμοποιούν single coil μαγνήτες (μπορούν να μονταριστούν με humbuckers βέβαια). Δες τα links που παρέθεσα παραπάνω για να δεις τι παίζει με τους διάφορους μαγνήτες. επίσης εκείνο που θα παιξει ρόλο στην αγορά θα είναι αν μπορώ να κάνω upgrade και πόσο βελτίωση θα δω, και αυτή η πληροφορία θα πρέπει να υπάρχει στο ιντερνετ, utube κάπου . . για να είμαι σίγουρος. Γενικά ισχύει πως όσο ακριβότερο είναι ένα όργανο, τόσο περισσότερο νόημα έχει η αναβάθμισή του. Από εκεί και πέρα, αν ο ήχος ενός οργάνου σε ικανοποιεί, δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεσαι από τώρα για upgrades, εκτός βέβαια κι αν έχεις κάποια πολύ συγκεκριμένη απαίτηση ως προς τον ήχο ή το χειρισμό του οργάνου. Άλλωστε το upgradability είναι σχετική έννοια, ειδικά στις ηλεκτρικές κιθάρες. Εξηγούμαι: Μια Affinity π.χ. με κάποιο μούφα ενισχυτή, δε θα ακούγεται καλά. Για να βελτιώσεις τον ήχο της, μπορείς να αλλάξεις μαγνήτες. Από την άλλη, όσο καλούς μαγνήτες και να βάλεις, ο ήχος θα εξαρτάται και πάλι σε μεγάλο βαθμό από τον ενισχυτή. Οπότε ίσως έχει περισσότερο νόημα η αγορά καλύτερου ενισχυτή, παρά η αλλαγή των original μαγνητών. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φτηνότερων οργάνων όπου π.χ. οι μαγνήτες παράγουν ενοχλητικό θόρυβο. Εκεί ναι, πας για αλλαγή δαγκωτό. Σε πρώτη φάση φρόντισε να αλλάξεις χορδές και να κάνεις setup, εφόσον το όργανο είναι καινούργιο. Τα υπόλοιπα θα τα δεις στην πορεία και θα εξαρτηθούν από την τεχνική και τις ανάγκες σου. Μπορεί να μη θεωρήσεις ποτέ απαραίτητο το upgrade! Πάντως όλες οι κιθάρες είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν, μάνι μάνι η αλλαγή μαγνητών μπορεί να αλλάξει ριζικά τον ήχο ενός οργάνου. Από εκεί και πέρα ναι, εννοείται πως μπορείς να πληροφορηθείς σχετικά με πιθανά upgrades από ΥΤ και ίντερνετ γενικότερα. Απλά πρέπει πρώτα να καταλήξεις στο τι ακριβώς θες να πετύχεις μέσω μιας αναβάθμισης. Δεν είναι δηλαδή όπως στα PC, όπου ένας ταχύτερος επεξεργαστής βελτιώνει οπωσδήποτε και τις επιδόσεις του συστήματος. Σόρυ για το σεντόνι! Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν σαφέστερος αλλά κάπου χάθηκα! Αν χρειάζεσαι κάποια διευκρίνηση ενημέρωσε!
techkid Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2013 N3k21, και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες σου. Σε αυτή την φάση δεν θα σε κουράσω άλλο με ερωτήσεις, απλά θα διαβάσω τα λινκς που έδωσες όταν βρω λίγο χρόνο, βλέπεις έχουμε γιορτές τώρα, και θα τα ξαναπούμε. Μία ερώτηση μόνο σχετικά με τα finger tips που ως γνωστόν πονάνε πριν φτιάξεις κάλους. Υπάρχει κανένα μυστικό για να μην πονάνε ή για να βγουν γρήγορα οι κάλοι; Συνήθως πόσο χρόνο θέλει μέχρι να βγούνε; Έξι μήνες; Εσένα πόσο καιρό σου πήρε; Με τον πόνο πως τα βόλευες; Κάποιος μου είπε να βάζω πάγο και ξύδι. Είναι σωστό ή με δούλευε;
N3k21 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 Υπάρχει κανένα μυστικό για να μην πονάνε ή για να βγουν γρήγορα οι κάλοι; Συνήθως πόσο χρόνο θέλει μέχρι να βγούνε; Έξι μήνες; Εσένα πόσο καιρό σου πήρε; Με τον πόνο πως τα βόλευες; Κάποιος μου είπε να βάζω πάγο και ξύδι. Είναι σωστό ή με δούλευε; Επειδή δεν "τραυματίζουν" όλες οι χορδές το ίδιο, προτείνω να παίζεις με γρήγορες εναλλαγές power chords. Τα power chords βασίζονται στις "χοντρές" χορδές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη τραχύτητα. Για να πιάσεις ένα τέτοιο σε Λα, βάζεις π.χ. το δείκτη στο 5ο τάστο της "μεγάλης" Ε, τον παράμεσο στο 7ο τάστο της Α και το μικρό δάχτυλο στο 7ο της D. Αντίστοιχα, ένα power chord σε Σολ θα είναι: Δείκτης στο 3ο τάστο της E, παράμεσος στο 5ο της A και μικρό στο 5ο της D. Κρατάς δηλαδή το ίδιο "σχήμα" καθώς κινείσαι στην ταστιέρα. Για να "κάψεις" και το μεσαίο δάχτυλο, κάνεις το ίδιο πράγμα αλλά παίζοντας απλές ματζόρε συγχορδίες με μπαρέ. Ισχύει ο ίδιος περίπου δακτυλισμός με τα power chords, αλλά με τη διαφορά ότι ο μέσος θα πιάνει -βάσει του παραπάνω παραδείγματος στη Λα- το 6ο τάστο της G και ο δείκτης θα πιέζει ταυτόχρονα όλες τις χορδές στο 5ο τάστο. Αν δυσκολεύεσαι με το μπαρέ, απλά πιάσε ένα power chord αλλά τοποθετώντας τον μέσο στο 6ο τάστο. Θα σου πρότεινα να μάθεις μερικά απλά κομμάτια που αξιοποιούν τους παραπάνω τρόπους εκτέλεσης, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να είναι διασκεδαστική αλλά και να βελτιώνεσαι παράλληλα σε άλλους τομείς, όπως π.χ. στην εκτέλεση εντός ρυθμού. Θα έλεγα να ξεκινήσεις μαθαίνοντας κομμάτια π.χ. των Nirvana γιατί είναι σχετικά εύκολα αλλά έχουν και την απαραίτητη ταχύτητα για να "καούν" τα fingertips. Δε θυμάμαι πόσο καιρό μου πήρε για να στρώσω εντελώς, έχω την εντύπωση πάντως ότι από τη στιγμή που "έσκασαν" οι φουσκάλες στα δάχτυλά μου, ο πόνος ήταν αισθητά μικρότερος. Πάντως δεν πρέπει να ζορίστηκα για πάνω από 3-4 μέρες. Κρύο νεράκι βάζε και θα είσαι κομπλέ, στην ανάγκη αφήνεις την κιθάρα στην άκρη για όσο έχεις φουσκάλες και πονάς πολύ. Φαντάζομαι πως ο πάγος θα βοηθήσει, δεν το δοκίμασα ωστόσο. Για το ξύδι δεν έχω άποψη, ίσως συμβάλλει με κάποιο τρόπο στο να επουλωθούν οι "πληγές".
techkid Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 Για να μην παρεξηγηθώ, η βασική μου κιθάρα είναι μια Epi Les Paul Standard. Τη θεωρώ εξαιρετικό και ευέλικτο όργανο. Μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, από metal μέχρι country. Ζαχαρώνω μάλιστα και μια Dot, που επίσης πρότεινα στον techkid. Την αγαπάω την Epiphone. Οι entry level Epi Les Paul που έχω δοκιμάσει είναι επίσης πολύ όμορφες και γερές κατασκευές. Απλά ηχητικά δε θυμίζουν τόσο Les Paul, πλησιάζουν θα έλεγα περισσότερο τον generic ήχο που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε dual humbucker όργανο στα ίδια λεφτά. Αυτό δεν είναι κακό γενικά, αποτελεί όμως πρόβλημα για κάποιον που θέλει συγκεκριμένα Les Paul ήχο και την ευελιξία που αυτός συνεπάγεται. Δηλαδή τι να πάρεις μια LP Special II, τι μια Ibanez Gio 170DX, τον ίδιο ήχο θα πάρεις περίπου. Μη σου πω ότι η Ibanez ίσως είναι τελικά και λίγο περισσότερο ευέλικτη λόγω του επιπλέον single coil μαγνήτη (αν θες περισσότερο twangy stratocaster ήχο). Αντίθετα οι Affinity Τelecasters που έπιασα στα χέρια μου, ακούγονταν όντως σαν Telecasters. Αυτό ήταν το βασικό κριτήριο στην πρότασή μου. και πάλι ευχαριστώ για τα tips για να σκληρύνουν τα finger tips. επειδή βλέπω ότι έχεις αναφέρει και την Ibanez ποιά είναι η γνώμη σου για την πιο μικρή Ibanez GRG-140 σε σχέση με μια Affinity Stratocaster HSS. Πάντως δεν πρέπει να ζορίστηκα για πάνω από 3-4 μέρες. Κρύο νεράκι βάζε και θα είσαι κομπλέ, στην ανάγκη αφήνεις την κιθάρα στην άκρη για όσο έχεις φουσκάλες και πονάς πολύ. Φαντάζομαι πως ο πάγος θα βοηθήσει, δεν το δοκίμασα ωστόσο. Για το ξύδι δεν έχω άποψη, ίσως συμβάλλει με κάποιο τρόπο στο να επουλωθούν οι "πληγές". μέρες;; ή μήνες;; το ξύδι μήπως παίζει σαν αναισθητικό; λέω μήπως γιατί μου είπαν να βουτάω τα δάκτυλα στο ξύδι πριν αρχίσω την εξάσκηση.
N3k21 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 επειδή βλέπω ότι έχεις αναφέρει και την Ibanez ποιά είναι η γνώμη σου για την πιο μικρή Ibanez GRG-140 σε σχέση με μια Affinity Stratocaster HSS. Έχω μια GRG170. Είναι τίμιο όργανο για τα λεφτά του. Ωστόσο δε μ' αρέσει καθόλου ο "καθαρός" του ήχος, παρότι βέβαια όταν πέσει παραμόρφωση ακούγεται αρκετά καλά. Η GRG140 απ' ότι βλέπω είναι ίδια με τη δικιά μου, αλλά έχει διαφορετική διάταξη και αριθμό μαγνητών (140 --> δύο μονοί και ένας humbucker, 170 --> δύο humbuckers και ένας μονός). Ο ήχος λοιπόν της 140 υποθέτω πως θα πλησιάζει περισσότερο αυτόν μιας stratocaster hss. Αντίθετα η 170 θα βγάλει περισσότερο "μεταλλάδικο" ήχο. Εκτιμώ πάντως πως μια Telecaster θα ακούγεται περισσότερο "γλυκιά", τόσο σε σχέση με τις Ibanez, όσο και με μια Statocaster hss. Εδώ όμως χρειάζεται μια διευκρίνηση: H Stratocaster hss δεν είναι ίδια με την κλασσική Stratocaster! Η κλασσική διαθέτει τρεις μονούς μαγνήτες. H Ibanez από άποψη ποιότητας κατασκευής δε θα έλεγα πως είναι κακό όργανο. Τα ποτενσιόμετρα στη δικιά μου δυστυχώς έφυγαν χωρίς να την ταλαιπωρήσω ιδιαίτερα, ενώ και τα εργοστασιακά κλειδιά ήταν λίγο μούφα. Βέβαια το κόστος αλλαγής των συγκεκριμένων εξαρτημάτων δεν είναι υψηλό. Κατά τ' άλλα η κιθάρα είναι σκυλί. Καλύτερα πάντως να τις ακούσεις όλες -όπως είπαμε- και να δεις τι ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου, καθώς και τι είναι περισσότερο άνετο για σένα. μέρες;; ή μήνες;; Πρόσεξε, χρειάστηκαν 3-4 μέρες (μπορεί να ήταν και λίγο παραπάνω, δε θυμάμαι πάντως να πέρασε και μήνας!) για να σκάσουν οι φουσκάλες και να φύγει ο έντονος πόνος. Το δέρμα σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερο καιρό για να σκληρύνει και να μην καταλαβαίνεις την παραμικρή ενόχληση. Όπως και να ΄χει όμως, αν δεν πονάς, θα μπορείς να παίζεις κανονικά. το ξύδι μήπως παίζει σαν αναισθητικό; λέω μήπως γιατί μου είπαν να βουτάω τα δάκτυλα στο ξύδι πριν αρχίσω την εξάσκηση. Θα σε γελάσω, ειλικρινά δεν ξέρω! Πρώτη φορά το ακούω! Μήπως στο πρότειναν για άλλο λόγο; Ξέρω π.χ. ότι το ξύδι είναι λιποδιαλύτης, ενδεχομένως στο είπαν για να περιορίσεις τη συγκέντρωση λίπους στις χορδές και την ταστιέρα.
techkid Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2013 Άρα μία Strat HSS θα βγάζει και λίγο "βρωμιά". Η Telecaster σίγουρα περιμένεις να είναι πιο γλυκιά, άλλωστε για μπλούζ φτιάχτηκε παρ' όλο που την έχουμε δει και σε punk συγκροτήματα. Με χάλασε λίγο αυτό που είπες για την Ibanez γιατί την έχω κάνει short listed, την περίμενα πιο αντοχής. Τα εργοστασιακά κλειδιά τι πάθανε; Ξεκουρδιζόταν; Όταν λες έφυγαν τα ποτενσιόμετρα τι εννοείς; Σπάσανε τα πλαστικά ή μαζέψανε άλατα και τρίζανε; Αυτό με το playability μου φαίνεται ότι θα είναι ο deal factor, τελικά.
N3k21 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2013 Άρα μία Strat HSS θα βγάζει και λίγο "βρωμιά". Όχι, όχι, μην το βλέπεις έτσι. Όλες οι κιθάρες για τις οποίες συζητάμε βγάζουνε "βρωμιά" - ανάλογα με τα εφέ και το στυλ εκτέλεσης φυσικά. Απλά η κάθε μια έχει το χαρακτηριστικό της ήχο. Δες για παράδειγμα τον Hendrix. Με κλασσικές stratocaster έπαιζε κι όμως τα κομμάτια του είχαν "βρωμιά" και "γκάζι". Δες τις 80's και 90's heavy metal μπάντες (π.χ. Iron Maiden). Πάλι με κλασσικές stratocasters έπαιζαν κυρίως. Ουσιαστικά η hss είναι υβρίδιο, μια προσπάθεια των Fender/Squier να προσδώσουν μεγαλύτερη ποικιλία στον ήχο ενός κλασσικού οργάνου. Το πόσο νόημα έχει κάτι τέτοιο βέβαια, είναι αποκλειστικά θέμα του κιθαρίστα. Η Telecaster σίγουρα περιμένεις να είναι πιο γλυκιά, άλλωστε για μπλούζ φτιάχτηκε παρ' όλο που την έχουμε δει και σε punk συγκροτήματα. Οι Telecasters, όπως και οι Les Pauls, ουσιαστικά σχεδιάστηκαν ώστε να μιμούνται τον ήχο ακουστικών οργάνων. Όταν πρωτοβγήκαν, οι ανάγκες των μουσικών ήταν συγκεκριμένες - τότε όλοι ήθελαν κάτι που να μοιάζει στο γνωστό ήχο της ακουστικής κιθάρας, αλλά παρέχοντας τους και δυνατότητα χρήσης ενισχυτή. Σιγά σιγά εισήχθησαν και σε άλλα μουσικά είδη. Η Telecaster θεωρείται πάντως ως η "στανταρ" country κιθάρα. Προφανώς αποδίδει καλά το συγκεκριμένο είδος, δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί. Στο punk τη γουστάρουν, πιστεύω, λόγω του μικρού σχετικά sustain, αλλά και του περισσότερο τραχύ αλλά ταυτόχρονα και "καθαρού" ήχου της (ως "καθαρό" εδώ δεν εννοώ τον μη παραμορφωμένο ήχο, αλλά τον σαφή - χωρίς "λάσπη" δηλαδή). Αν δεις τη χρησιμοποιούν πολύ (όπως και άλλες με παρόμοια ηχητικά χαρακτηριστικά - π.χ. jazzmasters και jaguars) και σε περισσότερο "θορυβώδη" είδη, όπως π.χ. το noise rock και το shoegaze. Με χάλασε λίγο αυτό που είπες για την Ibanez γιατί την έχω κάνει short listed, την περίμενα πιο αντοχής. Μα είναι αντοχής, σκυλί όπως σου είπα. Απλά με τα συγκεκριμένα μέρη είχα πρόβλημα. Τα εργοστασιακά κλειδιά τι πάθανε; Ξεκουρδιζόταν; Φαίνονταν ψεύτικα για τα γούστα μου (στην αρχή βέβαια δε με ενδιέφερε και τόσο αυτό, ούτε καν το παρατηρούσα), ενώ το κούρδισμα ήταν λιγότερο ακριβές: έπρεπε να τα περιστρέφω περισσότερο για να κουρδίσω, ένιωθα πως η κίνησή μου δεν ταυτιζόταν με το "τύλιγμα" της χορδής. Δεν ξέρω πως αλλιώς να στο περιγράψω, σκέψου απλά πως στη Les Paul μου αρκούν μερικές σχεδόν ανεπαίσθητες κινήσεις για να κουρδίσω με ακρίβεια. Όταν λες έφυγαν τα ποτενσιόμετρα τι εννοείς; Σπάσανε τα πλαστικά ή μαζέψανε άλατα και τρίζανε; Απλά έφυγαν. Για να είμαι δίκαιος βέβαια, δεν έφυγαν τα ποτενσιόμετρα αλλά τα καλύμματά τους. Ήταν λες και είχαν φθαρεί εσωτερικά και δεν υπήρχε καθόλου τριβή ώστε να τα συγκρατεί (να τα κλειδώνει) στη θέση τους. Βέβαια και πάλι μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, απλά ήταν ξενέρωμα, μιας και η κιθάρα ήταν σχετικά καινούργια και καλοδιατηρημένη. Υπόψιν πως τα νέα με τα οποία τα αντικατέστησα, μια χαρά είναι στη θέση τους ακόμα. Πρέπει να βάλω τρελή δύναμη για να τα ξεκουμπώσω. Κάτι ακόμα που ξέχασα να αναφέρω νωρίτερα: Στην υποδοχή του βύσματος για το jack καλώδιο (μέσω του οποίου συνδέεται η κιθάρα και ο ενισχυτής), έχει μια π@παριά σαν παξιμάδι. Αυτό μετά από μερικά "βάλε - βγάλε" χαλαρώνει, έχοντας ως αποτέλεσμα να μη γίνεται επαφή και να μη στέλνεται ήχος στον ενισχυτή. Απλά το σφίγγεις με το χέρι βέβαια και έρχεται στα ίσια του. Μικρό το κακό, ας το ξέρεις όμως για παν ενδεχόμενο. Αυτό με το playability μου φαίνεται ότι θα είναι ο deal factor, τελικά. Ακριβώς. Ό,τι και να σου πω εδώ πέρα, όσο και να το αναλύσουμε, ο καλύτερος κριτής είσαι εσύ. Δες τι σε βολεύει περισσότερο, καθώς και τι ακούγεται όμορφο στ' αυτιά σου.
techkid Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2013 (επεξεργασμένο) Κατά την γνώμη μου το playability δεν είναι κάτι το υπερφυσικό ή θέμα "χημείας" που είπα προηγουμένως. Διάβαζα τα specs από την σειρά Affinity Strat, Bullet Strat και Affinity Telecaster και διαπίστωσα ότι υπάρχουν γεωμετρικές διαφορές στο nut width και ότι το Neck είναι "C" Shape αυτό κάποιους μπορεί να τους βολεύει περισσότερο και άλλους όχι. Οπότε μιλάμε για θέμα design, λεπτομέρειες θα πει κάποιος για έναν αρχάριο, και όμως αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να σε "φτιάχνει" ή να σε "χαλάει". Όπως και το fingerboard radius! Αααααα, και κάτι που θέλω να σε ρωτήσω και το ξεχνάω. Εσύ πόσες κιθάρες έχεις; και τι παίζεις με την κάθε μια τους; Έχεις άλλη για ασκήσεις και άλλη για κανονικό παίξιμο; Επεξ/σία 24 Δεκεμβρίου 2013 από techkid
iron7 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2013 Καλησπέρα παιδιά. Χρόνια πολλά σε όλους. Ενδιαφέρομαι να αγοράσω κιθάρα και σκέφτομαι να δώσω μέχρι 450 ευρώ. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας.
eaglej Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2013 Καλησπέρα παιδιά. Χρόνια πολλά σε όλους. Ενδιαφέρομαι να αγοράσω κιθάρα και σκέφτομαι να δώσω μέχρι 450 ευρώ. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας. Για τι κιθάρα μιλάμε??
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα