Προς το περιεχόμενο

Θέμα με αγγελίες και υπάλληλο στα ΕΛΤΑ

hackertom

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

Θα ήθελα την γνώμη σας στις αγγελίες όταν πουλάμε κάποιο προϊόν που έχουμε αγοράσει και έχουμε και την αποδειξη αγοράς του σαν μετά πώληση είναι παράνομο ?

ΕΑΝ πάλι πουλήσουμε κάτι χωρίς να έχουμε απόδειξη αγοράς είναι παράνομο? Και φυσικά χωρίς να κόβουμε και εμείς από κάπου απόδειξη. . .

Δημοσ.

Στις επιχειρησεις τουλαχιστον υπαρχει ενα παραστατικο που λεγεται αγορα απο ιδιωτη και ειναι αναγκαιο για αυτες τις αγορες.

Τωρα απο αγγελιες ειδικα αν ειναι ονομαστικη η αποδειξη ολο και κατι θα παιζει.

Σαν νομικος ο Paredwse ας μας ενημερωσει.

Δημοσ.

κώδικας Φ.Π.Α.

http://www.power-tax.gr/newlawnews.asp?catid=3113&refid=13&subtitle=4.%CA%FE%E4%E9%EA%E1%F2%20%D6%D0%C1

Βλέπεις κεφάλαιο Α', άρθρο 4, τελευταία φράση:

«Οικονοµική δραστηριότητα

Οικονοµική δραστηριότητα, κατά την έννοια της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 3, θεωρείται οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του παραγωγού, του εµπόρου ή αυτού που παρέχει υπηρεσίες.

Στις δραστηριότητες αυτές περιλαµβάνονται και η εξόρυξη, οι δραστηριότητες των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελµατιών, καθώς και η εκµετάλλευση ενός ενσώµατου ή άυλου αγαθού µε σκοπό την απόκτηση από αυτό εσόδων

Με απλά λόγια: Δε χρειάζεται να κόβεις απόδειξη όταν δεν υπάρχει κέρδος. Αν βγάζεις κέρδος από το οτιδήποτε (μεταπώληση) ή από παροχή υπηρεσιών, τότε θα πρέπει να έχεις ανοίξει επιχείρηση και να κόβεις αποδείξεις και να αποδίδεις το ΦΠΑ κτλ. Στο νόμο δεν υπάρχει καθορισμός κάποιου ελάχιστου ποσού που μπορείς να κερδίζεις «μαύρο» χωρίς τα προηγούμενα, άρα γενικώς οποτεδήποτε μεταπωλείται κάτι με κέρδος και διαφεύγει φορολογίας είναι παράνομο.

Θα πρέπει να το ανταλλάσεις με χρηματικό ποσό ίσο ή μικρότερο της αξίας απόκτησης. Τότε δε χρειάζεται να κόβεις απόδειξη. Ούτε να δίνεις στον άλλο και την απόδειξη που έδωσαν εσένα, δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση και δε ξέρω κατά πόσο είναι και νόμιμο (εξάλλου μια απόδειξη μπορεί να είναι ονομαστική).

Εάν σε βοήθησα, μπορείς να μου κάνεις δωρεά 10€ ! :-D

Δημοσ.

Αφού αγόρασα κάτι και το πλήρωσα, πλήρωσα και φόρο, τώρα αν το πουλήσω το ίδιο προϊόν σε κάποιον άλλον με χαμηλότερη αξία από αυτήν που το πήρα είμαι εντάξει?

"µε σκοπό την απόκτηση από αυτό εσόδων "

Και να το πουλήσω χαμηλότερα πάλι λεφτά δεν θα βγάλω?Άσχετα αν δεν θα έχω κέρδος το κράτος δεν βγάζει κάτι.. Εγώ έχω την εντύπωση ότι είναι μαύρα και αυτά..

Το Spoiler @PCharon όλα τα λεφτά... χμμμ...

Δημοσ.

Όχι, δε βγάζεις χρήματα από πώληση μετάχειρου σε χαμηλότερη αξία, απλά παίρνεις πίσω ένα μέρος αυτών που έδωσες, ουσιαστικά είναι σα να είσαι ζημιωμένος (χάνεις το αντικείμενο + μέρος των χρημάτων που το απόκτησες) και το αντικείμενο έχει ήδη αποδώσει το ΦΠΑ του για το κέρδος που βγήκε όσο πέρναγε από τον ένα στον άλλο από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορα. Αν προσθέσεις αξία σε αυτή που το αγόρασες, τότε θεωρείται πως βγάζεις κέρδος.

(αλλά)

Αν αγοράζεις σωρηδόν μετάχειρα σε χαμηλότερη αξία και τα δίνεις ξανά με κέρδος, τότε μάλλον υπόκεισαι στη διάταξη και πρέπει να έχεις επιχείρηση. Άσχετα αν δε μπορεί να σε ελέγξει κάποιος εύκολα.

Αν πρόκειται για αντικείμενα συλλεκτικά, αντίκες δηλαδή, δημοπρασίες τέτοιων κτλ, τότε νομίζω υπάρχουν ξεχωριστές ειδικές διατάξεις γι αυτά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...