Προς το περιεχόμενο

Μητρική - Ποιά και Γιατί - Θέλω τα φώτα σας

D4rkst3EL

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας είμαι καινούριος στο forum και κοιτώντας διάφορα θέματα του forum εχω αρχίσει να αποκτάω μια εμπειρία πάνω στα επιμέρους κομμάτια του υπολογιστή ώστε να μπορώ να συγκρίνω.

Δε το εχω καταφέρει σχεδόν καθόλου όμως αυτό με τις μητρικές. Τι πρέπει να κοιτάμε σε μια μητρική(εκτός απο το να είναι συμβατή με τον επεξεργαστή,μνήμες,κλπ που θέλουμε) ώστε να τη συγκρίνουμε με άλλες παρόμοιες. Και για να γίνουν λίγο πιο χειροπιαστά τα πράγματα ας πούμε οτι έχουμε αυτόν τον επεξεργαστή: AMD Phenom II X4 955

Πως διαχωρίζουμε τις παρακάτω μητρικές και γιατί να προτιμήσουμε μία απο κάποια άλλη

Gigabyte1

Gigabyte2

Gigabyte3

Gigabyte4

Και ακόμα καλύτερα, γιατί να πάμε σε κάτι ακριβότερο όπως αυτές. Τι είναι αυτό το παραπάνω που μας προσφέρουν που τις κάνει να αξίζουν.

Asus IV

Asus V

Σας ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να μην πέταξα πολλές πατάτες και να μην σας κούρασα B)

Δημοσ.

Αυτά που διαφορποιούν τις μητρικες μεταξυ τους ειναι:

1) Αριθμός και ειδος προσφερόμενων θυρων (usb2, usb3, sata2, sata 3, pci-e, ethernet, κτλ κτλ)

2) Ποιοτητα υποσυστηματος ήχου

3) Υποστηριξη ή μη onboard καρτας γραφικών (και προσφερόμενες θύρες εαν υπαρχει τέτοια (vga,dvi, hdmi)

4) Chipset (ειναι συνηθως αυτο που καθορίζει και τα περισσότερα απο τα παραπανω).

5) BIOS (πληθος επιλογών που προσφέρει)

6) Μεγεθος (e-atx, ful-atx, m-atx, mini-itx)

Τωρα οι πολύ ακριβες μητρικές οπως αυτές που παραθεσες περα ότι κουβαλάνε παρά πολλα απο τα παραπάνω, ξεχωρίζουν διότι πολές φορες είναι κατασκευασμένες από ανωτερης ποιοτητας υλικά, προσφέρουν καλύτερο overclockability, έχουν περισσότερες και πιο πολυπλοκες ρυθμίσεις στο bios, καλυτερο σύστημα ψύξης και έχουν ξεχωριστή εμφανιση!!

Δημοσ.

Οκ δηλαδή η διαφορά μεταξύ των ακριβότερων(τις asus λογικά εννοείς) και των φθηνότερων(gigabyte) έγκειται στα υλικά κατασκευής και στο ότι οι πιο ακριβές σου επιτρέπουν περισσότερο overclockabilty από τις φθηνότερες, αλλα μεταξύ των gigabyte που παρέθεσα γιατί να προτιμήσεις την ακριβότερη απο αυτές? Τώρα αυτο που είπες για περισσότερες ρυθμίσεις στο ΒΙΟS δε το πιασα καθόλου

Δημοσ.

Σου παραθέτω τα χαρακτηριστηκά απο την φθηνοτερη και απο την ακριβότερη gigbyte συγκρινε τα και θα καταλαβεις τις διαφορες τους!!

GA-970A-UD3

Chipset Northbridge: AMD 970 & Southbridge: AMD SB950

Διαθέσιμα slots 2 x PCI-Express 2.0 x 16, 3 x PCI-Express 2.0 x 1, 2 x 32-bit Master PCI bus

Διαθέσιμα ports 2 x USB 3.0, 8 x USB 2.0, Audio 7.1 ch, IEEE 1394

Ενσωματωμένες συσκευές Gigabit Lan, 4 x USB 3.0, 14 x USB 2.0, Audio 7.1 ch, 2 x IEEE 1394

Controllers 6 x Serial ATA3

GA-990FXA-UD3

Chipset Northbridge: AMD 990FX & Southbridge: AMD SB950

Διαθέσιμα slots 4 x PCI-Express 2.0 x 16, 2 x PCI-Express 2.0 x 1, 1 x 32-bit Master PCI bus

Διαθέσιμα ports 2 x USB 3.0, 8 x USB 2.0, Audio 7.1 ch, IEEE 1394, 2 x eSerial ATA3

Ενσωματωμένες συσκευές Gigabit Lan, 4 x USB 3.0, 14 x USB 2.0, Audio 7.1 ch, 2 x IEEE 1394

Controllers 6 x Serial ATA3, 2 x eSerial ATA3

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις σου :) . Με βάση τώρα το σχόλιο σου έβαλα κάτω αυτές GA-990-XA-UD3 GA-990-FXA-D3

GA-990FXA-UD3 και παρατήρησα οτι οι διαφορές ονομασίας, πιο συγκεκριμένα στα γράμματα F και U προσδισουν κάποια χαρακτηριστικά

στη μητρική. Ας πουμε αυτές που έχουν το U έχουν IEEE 1394 και διαφορετικό RAID ενώ αυτές που έχουν το F έχουν μια παραπάνω PCI-Express 2.0 x 16.

Υπάρχει καμία σελίδα που να σου λέει έτσι γενικά τι σημαίνει το κάθε γράμμα-ονομασία για κάθε εταιρία? Η τα βγάζεις μόνος σου εμπειρικά? Άμα χάνω τίποτα από την ευρύτερη εικόνα πείτε μου

Δημοσ.

Καλά stm με κάλυψες πλήρως σε ότι ζητησα. Ούτε να σε πλήρωνα! Και duffyduck τώρα άρχισα να ασχολούμε με τα chipsets και θα κοιταξω και εκεί που μου είπες

Δημοσ.

Καλά stm με κάλυψες πλήρως σε ότι ζητησα. Ούτε να σε πλήρωνα! Και duffyduck τώρα άρχισα να ασχολούμε με τα chipsets και θα κοιταξω και εκεί που μου είπες

;) ;) ;)

Δημοσ.

Έκανα μια βόλτα στον τομέα "αναβαθμίσεις" και είδα να παίζει πάρα πολύ GA-990-XA-UD3 σαν πρόταση προς νέους αγοραστές. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που είναι "δημοφιλής" αυτό το μοντέλο??

Δημοσ.

Απλά είαι μια σχετικά οικονομική πρόταση που συνδιάζει το κορυφαίο 990FX και αρκετά πλούσιο εξοπλισμο.

Κοινως έιναι απο τα πιο value/money!!

Δημοσ.

Δεν έχει όμως τη δυνατότητα υποστήριξης x16 x16 sli η crossfire, η μήπως το 8x 8x θεωρείτε αρκετό σε περίπτωση που στο μέλλον πέσει αναβάθμιση(το 8x δε ρίχνει τις δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών?)

Γνωρίζει κανείς ποιό ειναι το base μοντέλο από asus ικανό για 2χ 16 sli/crossfire?

Επίσης βλέπω μητρικές να πωλούνται bulk(χωρίς συσκευασία ειναι αυτό σωστά?). Υπάρχει κανένας φόβος σχετικά με τα bulk?

Δημοσ.

1) Η διαφορά 8Χ 8Χ με 16Χ 16Χ ειναι ανεπαισθητη και φαίνεται μονο σε benches!

2)Αυτη την στιγμή η φθηνοτερη ASUS με double 16X και 9ΧΧ chipset στην ελληνική αγορά είναι αυτή

http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=25173&cat=3&sub=374&pmanuf=undefined&sort=undefined&step=undefined

και την ακολουθεί η crosshair V

3) Ναι υπάρχουν αρκετοί φοβοι με την bulk!!

Οπως:

1. Να είναι χρησιμοποιημένη

2. Να ειναι χτυπημενη

3. Να ειναι refurbished (επιδιωρθωμένη)

4. Να μην έχει τπτ από τα παρελκώμενα της (καλωδια, back panel, κτλ κτλ)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...