Mirlogria Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Με απασχολεί το εξής θέμα και θα ήθελα τη γνώμη σας... Φυσικό πρόσωπο (εγώ) κατέχει 25% Ο.Ε. της οποίας ο τζίρος ανέρχεται στα 2-3 εκατομμύρια € ετησίως,της οποίας το υπόλοιπο 75% ανήκει σε άλλο φυσικό πρόσωπο (συγγενής) το οποίο με τη σειρά του κατέχει 25% στη δική μου Ο.Ε.,ετήσιου τζίρου 200-250 χιλιάδων €... Με λίγα λόγια ο καθένας κατέχει 25% ποσοστό στην επιχείρηση του άλλου! Λόγω συνταξιοδότησης του συγγενικού μου προσώπου επίκειται να "χωρίσουμε" (δηλαδή να παραδόσει ο καθένας το 25% του στον άλλο)...έχουμε τα εξής δεδομένα όμως: Η 1η εταιρία παρουσίασε ζημίες (περίπου 150 χιλιάρικα "μέσα" υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου) για τις οποίες όπως φαίνεται δεν υπάρχει αποθεματικό (κακή διαχείριση;Perhaps...) ενώ η 2η είναι υγιής με σταθερό τζίρο και κέρδη κάθε χρόνο... Πρωτού το συζητήσω με το λογιστή μου θα ήθελα τη γνώμη σας...τι οικονομικά ανταλλάγματα με συμφέρει να ζητήσω κατά την άποψή σας;Πόσο ρόλο μπορεί να παίξει η φετινή ζημία εφόσον δεν ικανοποιηθώ και πάω δικαστικά;Θα βγάλω άκρη δικαστικά ή μπααα; Thanks in advance...
black_widow Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Καταρχάς όταν συνταξιοδοτείται κάποιος μπορεί να μπει κάποιος συγγενής του στη θέση του. Το να μετατραπεί κάποια Ο.Ε. σε ατομική καταλαβαίνεις ότι θα έχει κόστος... Και ειδικά σε ζημιογόνο Ο.Ε. μου χτυπάνε καμπανάκια να το ακούω αυτό. Αν η Ο.Ε. στην οποία έχεις το μικρότερο ποσοστό είναι η ζημιογόνα Ο.Ε. πρέπει να τσεκάρεις όλα τα λογιστικά με εξωτερικό λογιστή δικό σου ( πίστεψε με , κάτι ξέρω για να σου δίνω αυτή τη συμβουλή ). Όταν είσαι εταίρος σε Ο.Ε. υπάρχει ευθύνη του εταίρου μέχρι και της προσωπικής του περιουσίας , για αυτό και λέγονται προσωπικές εταιρείες. Ακόμα και μεταξύ αδερφών παίζονται πουστιές. Το πιο πιθανό είναι να με βρίζεις όταν δεις αυτό το ποστ αλλά επειδή τα έχουμε περάσει οικογενειακώς οφείλω να το πω. Από και πέρα θα μπλέξουν λογιστές , δικηγόροι και το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε σε κάποιο συμβιβασμό με συμφωνητικό . Κάποια χρέη μετά από κάποια χρόνια παραγράφονται ( εμπορικό δίκαιο γαρ ).
fouros Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω πολλά για το θέμα αλλα μετατροπή O.E σε ατομική δε γίνεται. Λύση εταιρίας και έναρξη ατομικής επιχείρησης είναι η διαδικασία. Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι ,ζήτα τη συμβουλού ενός καλού φοροτεχνικού που εμπιστεύεσαι.
Mirlogria Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2011 Παιδιά δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει κάποια μετατροπή σε ατομική! Ο άνθρωπος που θέλει να βγει στη σύνταξη προφανώς και θα τα κάνει όλα μεταβίβαση στα παιδιά του! @black_widow γιατί να σε βρίσω κοπέλα μου;Πολύ σωστά τα λες για το "συγγενικό" της υπόθεσης,όποιος το έχει ζήσει ξέρει...εγώ απλώς ήθελα τη συμβουλή σας ως προς το τι ανταλλάγματα με συμφέρει και με "παίρνει" να ζητήσω,με τα οικονομικά μεγέθη και τις συνθήκες που περιέγραψα προηγουμένως!Κατά προσέγγιση...
fouros Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Παιδιά δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει κάποια μετατροπή σε ατομική! Ο άνθρωπος που θέλει να βγει στη σύνταξη προφανώς και θα τα κάνει όλα μεταβίβαση στα παιδιά του! Nαι δεν το διεκρίνισα σωστά το σχόλιο μου αφορούσε την black_widow
kfyros Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Με αυτό το avatar "mirlogria" , ζήτα ότι γουστάρεις.. Κι αν δεν συναινέσουν, πάρε τηλέφωνο το Μάκη να κανονίσει..
black_widow Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Ρε παιδιά τα διαδικαστικά αν πρέπει να κάνει λύση η Ο.Ε. και να να ανοίξει ως ατομική ή αν μπορεί να αλλάξει η νομική μορφή της ενώ είναι ενεργή ( ότι μπορεί να γίνει το δεύτερο είχα καταλάβει τόσο καιρό από αυτά που άκουγα ) δεν τα ξέρω . Απλά έτσι όπως το είπε κατάλαβα ότι δε θα μπει άλλος στη θέση του γιατί είπε " Λόγω συνταξιοδότησης του συγγενικού μου προσώπου επίκειται να "χωρίσουμε" (δηλαδή να παραδόσει ο καθένας το 25% του στον άλλο)". Ως προς τις ερωτήσεις του δεν μπορεί να δωθεί απάντηση εδώ θα πρέπει να ρωτήσει δικηγόρο και λογιστή. Για τη ζημιογόνα Ο.Ε. στην οποία έχεις το μικρότερο ποσοστό γιατί δεν έχεις ενημέρωση ; Αφού δικαιούσαι να ενημερώνεσαι για τα βιβλία και τις καταστάσεις της επιχείρησης αφού έχεις εταιρική ιδιότητα σε Ο.Ε. και ευθύνεσαι απεριορίστως και εις ολόκληρον με την ατομική σου περιουσία γιατί δεν έχεις ενημέρωση ; Έτσι απλά δηλαδή θα αναλάβει κάποιος άλλος το 75 % της ζημιογόνου εταιρείας ; Θα κάνετε λύση της ζημιογόνου Ο.Ε. , τι ακριβώς δηλαδή ; Στο καταστατικό τι προβλέπεται ; θέλω να πω ότι στις προσωπικές δεν ευθύνεσαι μόνο μέχρι του ποσού της εισφοράς σου , είναι προσωπική εταιρεία.
kage Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 δηλ.θες να πουλησεις-ανταλαξεις το ποσοστο της ζημιογονας και να κρατησεις αυτη που βγαζει λεφτα(και υποθετω ειναι αυτη που την ελεγχεις εσυ)? σου ειπε ο αλλος ή τα παιδια του οτι θα θελουν κατι τετοιο? ποιο δικαστηριο θα ελεγε εχεις δικιο?
Mirlogria Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2011 1)δηλ.θες να πουλησεις-ανταλαξεις το ποσοστο της ζημιογονας και να κρατησεις αυτη που βγαζει λεφτα(και υποθετω ειναι αυτη που την ελεγχεις εσυ)? 2)σου ειπε ο αλλος ή τα παιδια του οτι θα θελουν κατι τετοιο? 3)ποιο δικαστηριο θα ελεγε εχεις δικιο? 1)Στην ουσία "ανταλλαγή" των 25% μας!Για να μείνει το 100% της μιας σε μένα και τον πατέρα μου και το 100% της άλλης στα παιδιά του συνταξιούχου συγγενή! 2)Ναι!Εμένα με συμφέρει κι έτσι η κατάσταση...υπάρχουν φυσικά και λόγοι για τους οποίους το σκέφτομαι κι εγώ γι'αυτό και άνοιξα το θέμα... 3)Στάσου ρε φίλε,"ζημιογόνος" είναι ο ΟΣΕ! Μόνο φέτος οι άλλοι είχαν ζημίες (μικρές για τα δεδομένα τους όπως αντιλαμβάνεσαι) κατά τ'άλλα μια χαρά χρήματα έβγαζαν ως τώρα και (ίσως) θα βγάζουν κι αργότερα,σιγά μη βρέξει το μανδύλι του το δικαστήριο επειδή μια χρονιά ο άλλος θα χάσει 100 χιλιάρικα! @black_widow έχω πλήρη εικόνα του τι κάνουν οι άλλοι,όλα τα τιμολόγιά τους περνάνε από'δω...εγώ απλώς ήθελα την δική σας γνώμη!Τι θα ζητούσατε και θα κάνατε (πέρα απ'τη δεδομένη συμβουλή του λογιστού )αν είσασταν στη θέση μου και σας έκανε νύξη that's all...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.