Προς το περιεχόμενο

Μπορεί ένας εργαζόμενος να πληρωθεί σε είδος;

Malthador

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Ερώτηση κρίσεως περί εργατικού δικαίου γιατί το google δεν μου βγάζει αποτελέσματα.

Έστω ότι έχω μία μικρομεσαία επιχείρηση, για παράδειγμα ένα κρεοπωλείο. Αν έχω έναν υπάλληλο που μέχρι τώρα έπαιρνε 25 ευρώ την μέρα, μπορώ να του πω ότι από δω και στο εξής θα παίρνει 22 ευρώ την μέρα συν 3 ευρώ την ημέρα σε κρέας;

Δημοσ.

Ξέρω ότι στη Βουλγαρία π.χ. οι φούρνοι δίνουν κουπόνια σε όσους τους προμηθεύουν με μικρές ποσότητες σιταριού για να παίρνουν το ψωμί δωρεάν μέχρι να τους τελειώσουν τα κουπόνια :-)

Δεν έχω ακούσει ποτέ όμως να εφαρμόζεται κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα...βέβαια δεν ξέρω νομικά τι ισχύει...

Δημοσ.

Το πρόβλημα θα ήταν ότι στο φάκελλο με τη φορολογική του δήλωση θα έπρεπε να βάζει και μερικές μπριζόλες...

Δημοσ.

ελεος!

μονο Ελληνας μπορουσε να το σκεφτει αυτο.

στα σοβαρα εστιατορια οι εργαζομενοι ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ενα γευμα!

πχ pitsa hut, δικαιουνται μια πιτσα καθε μερα

ΒΕΒΑΙΑ οι περισσοτεροι προσπαθουν να το γλυτωσουν αυτο, ειδικα να μαγαζια της γειτονιας και πολλοι εργαζομενοι δε το ξερουν κι'ολας. τους το κρυβουν!

ενα μεγααααλο + στην δουλεια του DELIVERA....

οταν εγω τα ελεγα....

Δημοσ.

Ερώτηση κρίσεως περί εργατικού δικαίου γιατί το google δεν μου βγάζει αποτελέσματα.

Έστω ότι έχω μία μικρομεσαία επιχείρηση, για παράδειγμα ένα κρεοπωλείο. Αν έχω έναν υπάλληλο που μέχρι τώρα έπαιρνε 25 ευρώ την μέρα, μπορώ να του πω ότι από δω και στο εξής θα παίρνει 22 ευρώ την μέρα συν 3 ευρώ την ημέρα σε κρέας;

Έτσι ξερά όπως το λες δε γίνεται, όχι.

Malthador αυτό που έχεις περίπου στο νου σου γίνεται με κάποιες προϋποθέσεις. Ο νόμιμος μισθός πληρώνεται μόνο με μετρητά.

Από κει και πέρα αν θέλει η επιχείρηση να δώσει κάτι παραπάνω ως bonus, συνήθως το βαφτίζει "δαπάνη για μεσημβρινό γεύμα στο χώρο της επιχείρησης".

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δώσει bonus στον εργαζόμενο χωρίς να λογίζονται ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με το έξοδο να εκπίπτει 100% στα βιβλία της επιχείρησης. Η παροχή αυτού του είδους έχει όριο 6 ευρώ την ημέρα (διόλου ευκαταφρόνητο ποσό).

Συνήθως το δίνουν με τη μορφή κουπονιών για ψώνια πχ από supermarket ή -γιατί όχι- από κρεοπωλείο.

Είναι πολύ της μόδας τελευταία.120ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο δεν είναι λίγο πράγμα για μια επιχείρηση....

Βέβαια οι περισσότερες ούτε το βασικό δε δίνουν... Η μετατροπή σε μερική και εκ περιτροπής έχει πάρει διαστάσεις τεράστιες. Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο πράγμα.

Από κει και πέρα να το κάνει η ίδια επιχείρηση στον εαυτό της, λίγο κουλό διότι αν τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και εκδοθούν τα νόμιμα παραστατικά δεν την συμφέρει.

Δημοσ.

Φανταζομαι οτι αυτα που ρωτας περιγραφονται απο την εκαστοτε συμβαση που συναπτουν οι 2 πλευρες (εκτος αν ρωτας για περιπτωση μαυρης εργοδοτησης/εργασιας).

Και να ρωτησω κατι.

Οταν πληρωνεις με 22 ευρω και μια μπριζολα το μεροκαματο, στις ασφαλισεις του εργαζομενου θα δινεις πχ, 2-3 ευρω τη μερα συν 30γραμμαρια μπριζολα? Τουλαχιστον ας μην ειναι κοκκαλο...

+1 στον aledjo, μονο Ελληνας θα το σκεφτοτανε αυτο.

Δημοσ.

Το πρόβλημα θα ήταν ότι στο φάκελλο με τη φορολογική του δήλωση θα έπρεπε να βάζει και μερικές μπριζόλες...

μα θα τις δηλωσει τις μπριζολες,μεσω των αποδειξεων που ειναι υποχρεωμενος ο κρεοπωλης να του κοψει οταν θα του δωσει το κρεας.

δεν εχει σημασια αν ειναι μερος της αμοιβης του,χαρακτηριζεται ως πωληση αγαθου απο την επιχειρηση του και πρεπει να φορολογηθει μεσω της αποδειξης.

Δημοσ.

μα θα τις δηλωσει τις μπριζολες,μεσω των αποδειξεων που ειναι υποχρεωμενος ο κρεοπωλης να του κοψει οταν θα του δωσει το κρεας.

δεν εχει σημασια αν ειναι μερος της αμοιβης του,χαρακτηριζεται ως πωληση αγαθου απο την επιχειρηση του και πρεπει να φορολογηθει μεσω της αποδειξης.

Ναι αλλά έτσι στη δήλωση του εργαζομένου δεν θα εμφανίζεται σαν δαπάνη αντί για εισόδημα;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...