ninos30 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2011 Αυτά που βλέπεις είναι τα timings των μνημών. Δεν θα το έλεγες ακριβώς OCing. Παραείναι σφικτά τα νούμερα και για να τα πετύχεις θέλεις πολύ καλές μνήμες. Εξάλλου αυτό που κερδίζεις είναι πολύ μικρό. Οπότε άστο καλύτερα. Το FSB:DRAM είναι το CPU:DDR που σου έγραφα νωρίτερα. Αν το αφήσεις 5:6 και πας το FSB στα 800 (ή 400, εξαρτάται πως το εμφανίζει η mobo σου) τότε οι μνήμες θα πάνε πιο ψηλά και μπορεί να μην ακούσουν. Οπότε πρέπει να το κάνεις 1:1. Εγώ πάντως θα έλεγα να το αφήσεις όπως είναι.
Kostas75 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Αυτά που βλέπεις είναι τα timings των μνημών. Δεν θα το έλεγες ακριβώς OCing. Παραείναι σφικτά τα νούμερα και για να τα πετύχεις θέλεις πολύ καλές μνήμες. Εξάλλου αυτό που κερδίζεις είναι πολύ μικρό. Οπότε άστο καλύτερα. Το FSB:DRAM είναι το CPU:DDR που σου έγραφα νωρίτερα. Αν το αφήσεις 5:6 και πας το FSB στα 800 (ή 400, εξαρτάται πως το εμφανίζει η mobo σου) τότε οι μνήμες θα πάνε πιο ψηλά και μπορεί να μην ακούσουν. Οπότε πρέπει να το κάνεις 1:1. Εγώ πάντως θα έλεγα να το αφήσεις όπως είναι. Τι εννοείς; Να μην κάνω τελικά Overclocking; Μα ο λόγος που σε ρωτάω όλα αυτά είναι ότι αποφάσισα να κάνω! Και θα ήθελα, όπως μου είπες, από τα 2.66 να φτάσω στα 3.2GHz, αν γίνεται. Αν όχι με τις συμβουλές που είδα στο link που σου παρέθεσα, τότε πως αλλιώς; Μπορείς να με βοηθήσεις;;; Ευχαριστώ.
ninos30 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Φίλε μου καλέ. Υπάρχει ένα ολόκληρο section στο Insomnia που λέγεται Overclocking & Case Moding. Εκεί αν μπεις έχει έναν πολύ καλό οδηγό που θα σου μάθει τα "βασικά". Δεν μπορείς να λες ότι θέλω να κάνω Overclocking, και να μην ξέρεις τι είναι το FSB, ratio, timings, Vcore και άλλα πολλά. Είναι επικίνδυνο σπορ (για το HW σου) και μπορεί να τρέχεις αν δεν προσέξεις Για παράδειγμα, 9 στις 10 φορές, OCing σημαίνει αύξηση τάσεων, του ρεύματος με άλλα λόγια. ΑΝ δώσεις κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει, τότε Bye-Bye my darling! Εκεί πάει και αυτό που σου είπα ότι εγώ θα το άφηνα έτσι, γιατί σε βλέπω ότι δεν γνωρίζεις αρκετά επί του θέματος (ελπίζω χωρίς παρεξήγηση τα παραπάνω). Αν πάλι επιμένεις (και καλά θα κάνεις), θα διαβάσεις πρώτα τον οδηγό, και μετά θα ανοίξεις ένα thread εκεί με όλες τις λεπτομέρειες (σύνθεση HW ακριβής, επιθυμητό αποτέλεσμα) και πίστεψέ με θα βρεθούν πολλά αλάνια που εξειδικεύονται σε αυτό να σε βοηθήσουν. Σύμφωνοι?
Kostas75 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Φίλε μου καλέ. Υπάρχει ένα ολόκληρο section στο Insomnia που λέγεται Overclocking & Case Moding. Εκεί αν μπεις έχει έναν πολύ καλό οδηγό που θα σου μάθει τα "βασικά". Δεν μπορείς να λες ότι θέλω να κάνω Overclocking, και να μην ξέρεις τι είναι το FSB, ratio, timings, Vcore και άλλα πολλά. Είναι επικίνδυνο σπορ (για το HW σου) και μπορεί να τρέχεις αν δεν προσέξεις Για παράδειγμα, 9 στις 10 φορές, OCing σημαίνει αύξηση τάσεων, του ρεύματος με άλλα λόγια. ΑΝ δώσεις κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει, τότε Bye-Bye my darling! Εκεί πάει και αυτό που σου είπα ότι εγώ θα το άφηνα έτσι, γιατί σε βλέπω ότι δεν γνωρίζεις αρκετά επί του θέματος (ελπίζω χωρίς παρεξήγηση τα παραπάνω). Αν πάλι επιμένεις (και καλά θα κάνεις), θα διαβάσεις πρώτα τον οδηγό, και μετά θα ανοίξεις ένα thread εκεί με όλες τις λεπτομέρειες (σύνθεση HW ακριβής, επιθυμητό αποτέλεσμα) και πίστεψέ με θα βρεθούν πολλά αλάνια που εξειδικεύονται σε αυτό να σε βοηθήσουν. Σύμφωνοι? Φίλε μου σύμφωνοι. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι, ότι δεν ξέρω δηλαδή τι είναι το FSB, το Vcore, τα timings. Δεν είμαι και καρα-άσχετος με το PC hardware. Δεν έχω καταλάβει ίσως για πιο λόγο το ratio πρέπει να είναι 1 και σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να μάθω αν θέλω να κάνω το "σπορ" με μεγαλύτερη επιτυχία. Οι λόγοι όμως που επέμεινα εδώ και δεν μπήκα να διαβάσω και να ρωτήσω στο αντίστοιχο forum είναι: α) Καταρχήν μου πρότεινες να πάω στα 3.2GHz σε μία πολύ απλή φράση παραπάνω, εννοώντας το (έτσι πίστεψα τουλάχιστον) ότι είναι κάτι το πολύ απλό και "ασφαλές", που θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε, χωρίς να διαβάσει ιδιαίτερα ή να ψάξει σε forum. Έτσι και εγώ σκέφτηκα "γιατί όχι", αν είναι τόσο απλό. β) Δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ με το "σπορ" και ήλπιζα σε κάτι εύκολο και απλό, αρχικά τουλάχιστον, ίσως με μια απλή συμβουλή σου ή απλές οδηγίες σου. Φυσικά δεν περιμένω να γίνω.. Hipro 5 και να φτάσω τα 5GHz για αυτό που θέλω να κάνω και με τον στάνταρ εξοπλισμό (χωρίς καλύτερες ψύκτρες, ανεμιστήρες, κτλ.)! Απλά αν γινόταν να πάω από το factory default, 2.66GHz, στα 3.2GHz, εύκολα και γρήγορα. Αν δεν γίνεται τόσο απλά, τότε ΟΚ, το δέχομαι και ίσως δεν κατάλαβα καλά νομίζοντας ότι είναι απλό. Αυτά και χωρίς παρεξήγηση.
ninos30 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Αν διαβάσεις τον οδηγό που σου είπα, είναι πολύ απλό και χωρίς αύξηση του VCore μπορείς να πάρεις το OC που θέλεις. Αν δεν πειράξεις ρεύματα όλα είναι απλά και ασφαλή. Το πολύ-πολύ να μην postarei το bios, οπότε να χρειαστεί να κάνεις ένα απλό bios-reset. Βέβαια, πλέον, τα περισσότερα MB έχουν προβλέψει και αυτό, και άμα το παρακάνεις με το OC, απλά κάνεις shut-down με παρατεταμένο το κουμπί του power, και με το που ξαναπατάς ξεκινάει με bios-default. Κάνει auto-reset με άλλα λόγια (πχ η δικιά μου ASUS έτσι κάνει). Οπότε οι πειραματισμοί είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΙ. Μέχρι να πειράξεις τα ρεύματα όπως είπαμε. Ο λόγος που σου λέω να διαβάσεις τον οδηγό, είναι για να μην γράφω κατεβατά εδώ ξανά από την αρχή. Και ο λόγος που σου λέω να ανοίξεις topic στο Overclocking, είναι ότι είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί κάποιος να ξέρει το Mobo σου και να σου πει ακριβώς τις ρυθμίσεις. Ξαναγράφω αυτά που σου είπα νωρίτερα. Το πιο απλό OC είναι να πειράξεις το FSB μέχρι το σημείο που το PC δεν θα postarei. Μετά ρίχνεις 1-2 σκαλιά το FSB και μπαίνεις Win. Αν μπεις κανονικά τρέχεις Prime 5-6 ώρες. Αν δεν σου βγάλει error είσαι εντάξει. Βέβαια παράλληλα, ανα 1 ωρίτσα ελέγχεις και temps να μην ανέβουν αρκετά. Τώρα γιατί σου λέω για το ratio των μνημών. Έστω ότι έχεις μνήμες DDR3-1600αρες. Αν φτάσεις το FSB για να κλοκάρεις τον επεξεργαστή σου στα 400, και το ratio είναι 1:1 τότε οι μνήμες σου θα πάνε στα 1600 (επειδή είναι FSBx4). Όλα καλά λοιπόν. Αν όμως το ratio είναι 5:6 όπως είναι αυτήν την στιγμή, τότε οι μνήμες σου θα πάνε στα 1920. Το πιθανότερο, σχεδόν σίγουρο, να μην ανταποκριθούν. Μπορεί να το κάνουν στην περίπτωση που αυξήσεις το ρεύμα στις μνήμες ειδικά αν είναι καλές, αλλά είπαμε όταν παίζεις με τα ρεύματα κάνει τζιζ Αντιστοίχως αν έχεις μνήμες 1333 και πας πάλι το FSB στα 400 τότε οι μνήμες σου το πιθανότερο να μην καταφέρουν να μπουτάρουν στα 1600 και να σου κόψουν το OC του επεξεργαστή. Οπότε εκεί πας σε ratio πχ 4:3 ώστε οι μνήμες να παίξουν στα 1333. Όπως καταλαβαίνεις, όλα αυτά θα βγούνε με πειράματα Υ.Γ. Έχω την εντύπωση πως πειράχτηκες με το παραπάνω σχόλιό μου. Δεν είχα κανέναν σκοπό να υποτιμήσω εσένα ή τις γνώσεις σου και συγνώμη αν το εξέλαβες έτσι. Προσπαθώ απλώς να βρω την καλύτερη λύση για σένα, και πιστεύω πως αυτό θα γίνει με ένα topic στο σωστό section. Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι ο καλύτερος στο OCing, οπότε δεν είμαι και ο καταλληλότερος να σου δώσω λεπτομερείς συμβουλές. Τα παιδιά που θα βρεις εκεί, είναι πιο "κλειστή" κοινωνία. Αν παρατηρήσεις, οι περισσότεροι δεν ποστάρουν σε άλλα section. Ασχολούνται με αυτό ως χόμπι-σπορ
Kostas75 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Σε ευχαριστώ πολύ ninos30 για όλες αυτές τις επεξηγήσεις. Κάποια στιγμή που έχω λίγο περισσότερο χρόνο θα ασχοληθώ να το πάω στα 3.2GHz, εννοείται χωρίς να πειράξω ρεύματα! Ελπίζω να μην χρειαστεί να διαβάζω για ώρες πολλές και να πειραματίζομαι για μέρες, γιατί απλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω τον χρόνο αυτή την χρονική περίοδο, και μάλλον για κάποιους μήνες τουλάχιστον. Δεν πειράχτηκα, αλλιώς θα σου είχα απαντήσει αναλόγως. Απλά, επειδή είδα και κάποιον να βάζει +10 στην άποψή σου και ξεκίνησες και με το "Φίλε μου καλέ", σκέφτηκα ότι ίσως εσύ ψιλο-πειράχτηκες που σε ρώτησα επιπλέον πραγματάκια και μου την ψιλο-είπες που σου στέλνω και δεν το ψάχνω μόνος μου αλλού και δεν έχω διαβάσει περισσότερο και θέλω να κάνω OC. Οπότε σου εξήγησα τους λόγους που σε ρώτησα επιπλέον, απλά γιατί πίστευα ότι είναι απλό και μπορείς να μου απαντήσεις στο στυλ: "Κάνε 1) 2) 3) 4) και είσαι έτοιμος!" Καταλαβαίνω ότι για κάθε mobo είναι διαφορετικές οι ρυθμίσεις που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει και αυτό δεν γίνεται πιο εύκολο για κανένα, παρ'όλα τα πολύ ωραία εργαλεία που παρέχουν πολλά mobos της αγοράς εδώ και καιρό. Εγώ, όπως έχω γράψει παραπάνω, έχω το Asus Maximum Formula SE, motherboard, με τον Q9450 (Socket LGA775) στα 2.66GHz πάνω και με μνήμες DDR2-6400 (800ΜHz), 8GB. Έχω βάλει αναγκαστικά 2 brands, καθώς αρχικά είχα αγοράσει 4GB OCZ και μετέπειτα δεν υπήρχαν ούτε οι ίδιες, ούτε παρόμοιες, εκείνη την περίοδο, στην αγορά, οπότε μετά πήρα επιπλέον 4GB GEIL. Τα timings είναι πάνω κάτω τα ίδια, με μικρές διαφορές, αλλά και οι OCZ αλλά και οι GEIL είναι τύπου DDR2-6400. Ελπίζω να τα καταφέρω όσο γίνεται εύκολα όταν ξεκινήσω το επιχείρημα με σκοπό το OC! Για εκεί που θέλω να φτάσω βέβαια. Σε ευχαριστώ και πάλι.
ninos30 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2011 Οπότε κάνε αυτά τα 2 πολύ απλά πραγματάκια: - FSB/DRAM Ratio 1:1 - FSB=400 Νομίζω θα παίξει με την μία. Απλά δοκίμασε ένα 380 για αρχή, πάνε το μετά 385-390-395-400. Prime test μετά και είσαι έτοιμος
Kostas75 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Λοιπόν, διάβασα τον οδηγό εδώ: http://www.insomnia.gr/topic/203949-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-overclocking-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-core-2-duo-quad-cpus/ Και έκανα Disable τα C1E, Speedstep, CPU Spread Spectrum και άλλαξα το PCI Express σε 100MHz. Μετά ακολούθησα και την οδηγία σου για FSB:DRAM 1:1 και FSB 400, με CPU ratio 8. Πράγματι έφτασα με τη μία τα 3.2GHz. Αλλά γενικά βλέπω ότι οι θερμοκρασίες του CPU μου δεν είναι καλές. Πριν καν αλλάξω οτιδήποτε και χωρίς OC έβλεπα 51 βαθμούς μέσα στο Hardware monitor του BIOS και γύρω στους 46 μέσα στα Windows με το PC Probe ΙΙ της ASUS. Μετά το OC, βλέπω θερμοκρασίες γύρω στους 52 βαθμούς με το PC Probe II της ASUS και 51-58 βαθμούς με το Core Temp utility στα 4 cores. Πιστεύω ότι μάλλον το έχω αφήσει καιρό το μηχάνημα χωρίς να ανανεώσω το Arctic Silver (γύρω στα 3 χρόνια, ίσως και παραπάνω) και τώρα βλέπω αυτές τις θερμοκρασίες, ενώ ο οδηγός λέει ότι ιδανικά θα πρέπει να βλέπω θερμοκρασίες γύρω στους 55-60 βαθμούς σε Full Load! Δηλαδή καμία σχέση. Επίσης τρέχοντας το Prime95, διαπίστωσα ότι έφτασε μετά από λίγα λεπτά στους 84 βαθμούς!! Οπότε και το σταμάτησα, μην παρουσιαστεί πρόβλημα. Το περίεργο πάντως ήταν ότι ενώ ο ανεμιστήρας του CPU γύριζε σίγουρα πιο γρήγορα, παρ'όλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι γινόταν και χαμός από τον θόρυβο των αυξημένων περιστροφών!! Αυτά τα νέα για την ώρα... Και δεν έχω καμία όρεξη τώρα να ανοίγω το κουτί και να βγάζω επεξεργαστή και να βάζω Arctic Silver και μετά άντε πάλι να κουμπώσουν σωστά στο Motherboard οι πλαστικοί σύνδεσμοι της ψύκτρας.....
ninos30 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Έχεις την μαμά ψύκτρα ή κάποια aftermarket? Αν ισχύει το πρώτο, σιγά-σιγά να την αλλάζεις. Αν ισχύει το 2ο, δοκίμασε όντως με νέα εφαρμογή πάστας
Kostas75 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2011 Έχεις την μαμά ψύκτρα ή κάποια aftermarket? Αν ισχύει το πρώτο, σιγά-σιγά να την αλλάζεις. Αν ισχύει το 2ο, δοκίμασε όντως με νέα εφαρμογή πάστας Έχω την "μαμά", όπως τη λες, ψήκτρα. Πιστεύεις ότι δεν θα κερδίσω τίποτα βάζοντας απλά νέα θερμοαγώγιμη πάστα, Arctic Silver;; Έχω να το ανανεώσω τουλάχιστον 3 χρόνια, ίσως και παραπάνω!
VasPolys Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2011 Οι θερμοκρασιες που σου εδειξε με την ψυκτρα που εχεις πιστευω οτι ειναι μια χαρα!Επισης σκεψου οτι ο επεξεργαστης δεν υπαρχει περιπτωση να δουλευει 100% συνεχομενα για τοση ωρα οποτε οι 84 βαθμοι που ειδες δεν ειναι real life. Το σωστο ειναι να παρεις μια ψυκτρα για τον επεξεργαστη πχ A50 μαζι με αλλον εναν ανεμηστηρα 120mm για pull ή αν μπορεις να διαθεσεις περισοτερα να παρεις μια κλειστου τυπου υδροψυξη πχ H80 θα μπορεις να εχεις πολυ καλες θερμοκρασιες. Επειδη εχω τον ιδιο επεξεργαστη μπορω να σου πω με σιγουρια οτι πανω απο 3,4 δεν μπορεις να πας ετσι απλα επειδη σε κοβει το multi που ειναι μονο 8. Το 400*8 = 3,2ghz με stock ρευματα ή ακομα αν πας με 420*8=3360ghz με 1,36v στο vcore ειναι πολυ καλο αποτελεσμα.Σιγουρα με την μητρικη που εχεις μπορεις να φτασεις και πιο ψηλα εχω δει q9450 στα 3,7ghz αλλα εκει θελεις πολυ ψαξιμο με ρευματα και μνημες.
ninos30 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2011 Συμφωνώ με τον από πάνω. Τώρα σε αυτό που ρωτάς, σίγουρα είναι καλό να αλλάξεις πάστα. Κανονικά "πρέπει" ανά 1-1,5 χρόνο να κάνεις μια αλλαγή. Δεν θα δεις όμως θεαματικά αποτελέσματα. Μόνο με αλλαγή μια καλής Aftermarket θα γίνει κάτι τέτοιο. Και με το που αλλάξεις, πρέπει να περάσουν 4-5 ώρες λειτουργίας για να πάρεις σωστές μετρήσεις. Να "κάτσει" η νέα πάστα που λέμε...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα