Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στο Internet έχουμε καταλήξει λόγω τις μεγάλης ευελιξίας του, να λέμε από τα πολύ προσωπικά μας έως και να κάνουμε πολιτικές/θρησκευτικές/φιλοσοφικές συζητήσεις. Δηλαδή κάνουμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι μας με έναν φίλο μόνο που στο διαδίκτυο είναι γραπτά και μένουν ενώ δεν μας πειράζει να τα διαβάσει/ακούσει και κάποιος άλλος διότι δεν μας γνωρίζει προσωπικά ούτε θα μπορούσε μιας και δεν υπάρχουν τα στοιχεία μας. Πολλές φορές μάλιστα αποκαλύπτουμε τα στοιχεία επιλεκτικά σε άτομα που έχουμε αρχίσει να εμπιστευόμαστε και αυτό μας δίνει το έλεγχο ώστε να έχουμε "επίπεδα" οικειότητας. Εάν τα πράγματα γινόντουσαν επώνυμα τότε αυτός ο αυθορμητισμός στο να λέμε την γνώμη μας θα περιοριζόταν και θα υπήρχε μία γενικότερη φοβία μήπως κάποιος μας κάνει μήνυση επειδή παρεξήγησε αυτό που γράφαμε.

Ένα άλλο θέμα είναι που θα χρησίμευε αυτός ο νόμος? Το βασικό επιχείρημα είναι στην εξάλειψη της δυσφήμησης. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι ο λόγος που μπορεί να έχει σημασία αυτό είναι επειδή σαν άνθρωποι δεν έχουμε μάθει να κάνουμε ένα φιλτράρισμα της πληροφορίας. Πρέπει δηλαδή να ζητάμε στοιχεία και αποδείξεις ώστε να θεωρήσουμε μία πληροφορία έγκυρη, ενώ ανάλογα με το κατά πόσο είναι παρατραβηγμένη είναι η είδηση τόσο περισσότερα στοιχεία θα πρέπει να ζητάμε. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται ούτε καν με τα επώνυμα μέσα, τα οποία σχεδόν πάντα έχουν σαν μόνη πηγή ένα άλλο ειδησεογραφικό πρακτορείο και με πρόσχημα τον χρόνο δεν αναλύουν το ζήτημα αρκετά, αντίθετα σε πολλά blogs γίνεται μία προσπάθεια απόδειξης των λεγομένων μέσα από στοιχεία. Ακόμα το επιχείρημα μέσα από την αυθεντία είναι κάτι ξεπερασμένο και δεν προσδίδει από μόνο του περισσότερο κύρος στην πληροφορία. Οπότε δεν είναι λύση η επωνυμία αλλά να ανεβάσουμε τα standards της "έγκυρης πληροφορίας" από φήμη σε γεγονός και να μάθουμε να ξεχωρίζουμε αυτά τα δύο.

• Απαντ. 309
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εάν τα πράγματα γινόντουσαν επώνυμα τότε αυτός ο αυθορμητισμός στο να λέμε την γνώμη μας θα περιοριζόταν και θα υπήρχε μία γενικότερη φοβία μήπως κάποιος μας κάνει μήνυση επειδή παρεξήγησε αυτό που γράφαμε.

Μα γιατι, πως να σου κάνει μήνυση κάποιος αν γράψεις την άποψή σου για κάποιο θέμα; Αν δεν θίγεται προσωπικά δεν μπορεί να κάνει τίποτε, θα τον σταματήσει και ο δικηγόρος του πριν εκτεθεί. Απο την άλλη, οποιοσδήποτε παλαβός ή δικομανής μπορεί και τώρα να κάνει μήνυση ακόμα και στη μάνα του, δεν χρειάζεται τον ειδικό νόμο. Εν τελει η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση είναι το ρίσκο της δημόσιας έκθεσης των απόψεών σου, το ζητουμενο είναι αν έχεις όντως σφάλλει οπότε θα εκδικαστεί εις βάρος σου. Δεν είναι και του θανάτου εδώ που τα λέμε.. :whistle:

Οπότε δεν είναι λύση η επωνυμία αλλά να ανεβάσουμε τα standards της "έγκυρης πληροφορίας" από φήμη σε γεγονός και να μάθουμε να ξεχωρίζουμε αυτά τα δύο.

Οι αμερικάνοι λένε "Put Your Money Where Your Mouth Is", εν προκειμένω, τουλάχιστον το όνομα αρκεί για να καθαρίσει αρκετά η ρύπανση από τις κατασκευασμένες αποκλειστικές ειδήσεις και τις στοχευμένες μαζικές καταχωρίσεις στα blogs. Για την ανάγκη φιλτραρίσματος της πληροφορίας από τον αναγνώστη, συμφωνω 100%. :-)

Δημοσ.

Μα γιατι, πως να σου κάνει μήνυση κάποιος αν γράψεις την άποψή σου για κάποιο θέμα; Αν δεν θίγεται προσωπικά δεν μπορεί να κάνει τίποτε, θα τον σταματήσει και ο δικηγόρος του πριν εκτεθεί. Απο την άλλη, οποιοσδήποτε παλαβός ή δικομανής μπορεί και τώρα να κάνει μήνυση ακόμα και στη μάνα του, δεν χρειάζεται τον ειδικό νόμο. Εν τελει η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση είναι το ρίσκο της δημόσιας έκθεσης των απόψεών σου, το ζητουμενο είναι αν έχεις όντως σφάλλει οπότε θα εκδικαστεί εις βάρος σου. Δεν είναι και του θανάτου εδώ που τα λέμε.. :whistle:

Tι λες τωρα;Οτι επειδη ειπα την αποψη μου για κατι θα πηγαινω στο δικαστηριο να εκδικασει αν ειχα δικιο η αδικο;Μαλιστα αυτο ακριβως σημαινει ελευθερια του λογου .Ε;

Δημοσ.

Tι λες τωρα;Οτι επειδη ειπα την αποψη μου για κατι θα πηγαινω στο δικαστηριο να εκδικασει αν ειχα δικιο η αδικο;Μαλιστα αυτο ακριβως σημαινει ελευθερια του λογου .Ε;

Εχει κανεις σας την εντυπωη οτι με την ισχυ ενος τετοιου νομου θα ξεκινησουν ολη μερα οι μηνυσεις ο ενας στον αλλον; Γιατι δεν γινονται αυτα ηδη, για τα υπολοιπα μεσα;

Το να κανεις μια μηνυση, δεν ειναι και το πιο απλο πραγμα, και πολυ περισσοτερο, δεν ειναι δωρεαν. Αν λοιπον ο θιγομενος εχει εκ των προτερων αδικο, ειτε θα τον σταματησει εξ' αρχης ο δικηγορος του, ειτε στο τελος χανοντας τη δικη θα πληρωσει ολα τα σπασμενα. Οπως ακριβως γινεται μεχρι σημερα. Γιατι να γινει εκει κατι διαφορετικο;

Δημοσ.

Συγνωμη αλλα εχω την εβντυπωση οτι δεν καταλαβαινεις τι λες .Τι σχεση εχει αμα εχω αδικο η δικιο επειδη ειπα την γνωμη μου;Και θα αποφασισει ποιος ;Ο δικαστης συμφωνα με την δικη του γνωμη αν η δικη μου ειναι σωστη η οχι;Αυτο δεν ειναι ελευθερια του λογου ειναι εντελως το αντιθετο.Και θα σερνεται καποιος και θα ταλαιπωρειται απλως επειδη ειπε την γνωμη του για κατι;

Και τι συνιστα ακριβως γνωμη .Εστω και καποιος γραφει .Για την κατασταση στον δρομο φταιει ο ταδε δημαρχος που δεν τον εφτιαξε .Θα γινεται μηνυση για κατι τετοιο;Και θα αποφασιζει ο δικαστης αν εχει ο αλλος δικιο η οχι .Και να μην εχει ποιος εισαι εσυ να του στερησεις το δικαιωμα να το πει δημοσια.Αν το ελεγε μπροστα σου θα μπορουσες να του κανεις μηνυση επειδη ειπε την γνωμη του;

Δημοσ.

Συγνωμη αλλα εχω την εβντυπωση οτι δεν καταλαβαινεις τι λες .Τι σχεση εχει αμα εχω αδικο η δικιο επειδη ειπα την γνωμη μου;Και θα αποφασισει ποιος ;Ο δικαστης συμφωνα με την δικη του γνωμη αν η δικη μου ειναι σωστη η οχι;Αυτο δεν ειναι ελευθερια του λογου ειναι εντελως το αντιθετο.Και θα σερνεται καποιος και θα ταλαιπωρειται απλως επειδη ειπε την γνωμη του για κατι;

Και τι συνιστα ακριβως γνωμη .Εστω και καποιος γραφει .Για την κατασταση στον δρομο φταιει ο ταδε δημαρχος που δεν τον εφτιαξε .Θα γινεται μηνυση για κατι τετοιο;Και θα αποφασιζει ο δικαστης αν εχει ο αλλος δικιο η οχι .Και να μην εχει ποιος εισαι εσυ να του στερησεις το δικαιωμα να το πει δημοσια.Αν το ελεγε μπροστα σου θα μπορουσες να του κανεις μηνυση επειδη ειπε την γνωμη του;

Για να φτασει μια υποθεση στο δικαστηριο, πρεπει να εχει γινει μηνυση; Ναι; Αυτος λοιπος που πιστευει οτι η γνωμη σου δεν ειναι σωστη, πρεπει να ειναι διατεθημενος να πληρωσει τα δικαστικα εξοδα και την αποζημειωση που μπορει να απαιτησεις αν τελικα η γνωμη (παρολα οσα λεει ο μηνυτης), δεν ειναι πχ συκοφαντικη. Αρα δεν ειναι τοσο ευκολο να ξυπναει ο αλλος το πρωι και να λεει "ας κανουμε 2-3 μηνυσεις στη saya επειδη ξυπνησα στραβα σημερα".

Δημοσ.

Εχω την εντυπωση οτι προσποιησε τον αφελη γιατι η απαντηση ειναι απλουστατη .Για να με εκφοβισει και να μην γραψω την αποψη μου;Γιατι πλυν της ταλαιπωριας ειναι και αισχρο να σερνεται καποιος στα δικαστηρια σε μια ελευθερη δημοκρατικη και Ευρωπαικη χωρα επειδη διατυπωσε την γνωμη του.

Δημοσ.

Εχω την εντυπωση οτι προσποιησε τον αφελη γιατι η απαντηση ειναι απλουστατη .Για να με εκφοβισει και να μην γραψω την αποψη μου;Γιατι πλυν της ταλαιπωριας ειναι και αισχρο να σερνεται καποιος στα δικαστηρια σε μια ελευθερη δημοκρατικη και Ευρωπαικη χωρα επειδη διατυπωσε την γνωμη του.

Ποιος να σε εκφοβισει; Σε ποιον αναφερεσαι;

Δημοσ.

Ποιος να σε εκφοβισει; Σε ποιον αναφερεσαι;

Στον οποιοδηποτε βρε συ πουρναρα ,δεν ειναι ο κοσμος αγγελικα πλασμενος ,υπαρχουν και ανθρωποι με οχι τοσο καλα κινητρα .Θυμαμαι και αλλη συζητηση μας που ισχυριζοσουν οτι δεν υπαρχει αστυνομικη βια .Να σε πληροφορησω οτι υπαρχει προσφατο περιστατικο που δημοσιογραφος εχασε οπως ισχυριζεται την ακοη του απο χειροβομβιδα της αστυνομιας;Ομως οταν σας ελεγα μην μπαινει η αστυνομια γιατι μπορει να βιοπραγησει πανω σε παιδια μου λεγατε συμβαινουν αυτα;Δεν βρισκομαστε στον παραδεισο και δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι αγγελοι.Σαφως και καποιος μπορει να απειλησει καποιον αλλον με μηνυσεις και να τον ταλαιπωρει αδικα απλως για να μην πληροφορησει τον κοσμο .

Δημοσ.

Στον οποιοδηποτε βρε συ πουρναρα ,δεν ειναι ο κοσμος αγγελικα πλασμενος ,υπαρχουν και ανθρωποι με οχι τοσο καλα κινητρα .Θυμαμαι και αλλη συζητηση μας που ισχυριζοσουν οτι δεν υπαρχει αστυνομικη βια .Να σε πληροφορησω οτι υπαρχει προσφατο περιστατικο που δημοσιογραφος εχασε οπως ισχυριζεται την ακοη του απο χειροβομβιδα;Δεν βρισκομαστε στον παραδεισο και δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι αγγελοι.Σαφως και καποιος μπορει να απειλησει καποιον αλλον με μηνυσεις και να τον ταλαιπωρει αδικα απλως για να μην πληροφορησει τον κοσμο .

Και σε ξαναρωταω, στον μεχρι τωρα, τον χωρις ιντερνετ κοσμο μας, αυτος ο οποιοσδηποτε γιατι δεν εκανε σωρηδον μηνυσεις και δε φοβιζε κανεναν ενω τωρα θα κανει;

Ο κοσμος που δεν ειναι αγγελικα πλασμενος, πρεπει να εχει και λεφτα για πεταμα, για να ξεκινησει τετοιες διαδικασιες, το να σου κανω μηνυση και να φτασει στα δικαστηρια στοιχει αρκετα λεφτα. Το να σου κανω μηνυση απλα για να σε φοβησω και μετα να την αποσυρω, μπορεις καλλιστα να μου τη γυρισεις μπουμεραγκ.

Δημοσ.

Γιατι πριν γινοταν;Τωρα δεν ξερω μηπως ειμαι υπερβολικα καχυποπτη και βλεπω κινδυνο πισω απο οτιδηποτε;Μηπως πρεπει να βλεπω τον κοσμνο με την αισιοδοξη προοπτικη οτι ολοι οι ανθρωποι ειναι καλοι ,δεν υπαρχουν ατομα που θελουν να εμποδισουν τον αλλον να πει καποια ειδηση που μπορει να τους βλάψει;Δεν ξερω ισως να φταιω εγω.

Παντως δεν ηξερα οτι υπηρχαν ανθρωποι με τοση εμπιστοσυνη στον διπλανο τους .Συγχαρητηρια..

Τι εννοεις να εχει αρκετα λεφτα .Μα δεν μιλαμε μονο για απλους πολιτες .Και ακριβως καποιος οικονομικα ισχυρος μπορει να εκμεταλευτει την συγκυρια για να ταλαιπωρησει καποιον αδυναμο που δεν μπορει να σερνεται σε δικαστικους αγωνες.

Δημοσ.

Γιατι πριν γινοταν;Τωρα δεν ξερω μηπως ειμαι υπερβολικα καχυποπτη και βλεπω κινδυνο πισω απο οτιδηποτε;Μηπως πρεπει να βλεπω τον κοσμνο με την αισιοδοξη προοπτικη οτι ολοι οι ανθρωποι ειναι καλοι ,δεν υπαρχουν ατομα που θελουν να εμποδισουν τον αλλον να πει καποια ειδηση που μπορει να τους βλάψει;Δεν ξερω ισως να φταιω εγω.

Παντως δεν ηξερα οτι υπηρχαν ανθρωποι με τοση εμπιστοσυνη στον διπλανο τους .Συγχαρητηρια..

Τι εννοεις να εχει αρκετα λεφτα .Μα δεν μιλαμε μονο για απλους πολιτες .Και ακριβως καποιος οικονομικα ισχυρος μπορει να εκμεταλευτει την συγκυρια για να ταλαιπωρησει καποιον αδυναμο που δεν μπορει να σερνεται σε δικαστικους αγωνες.

Ο οικονομικα ισχυρος δεν περιμενε το ιντερνετ για να καταστρεψει αυτον που ηθελε, το εκανε και μεχρι σημερα. Ο οικονομικα ισχυρος μπορουσε και μεχρι σημερα, με την καταλληλη αμοιβη να βρει ποιος κρυβεται πισω απο την ανωνυμια, και να κατεβασει τα ρολα οπως μπορει να εκανε και στην περιπτωση του προκτικου, που δε νομιζω να χρειαστηκε αρση απορρητου για να τον στειλουν τον τυπο στον αλλο κοσμο.

Επισης μη συνεχιζεις να διαστρεβλωνεις αυτα που λεει ο αλλος. Καμμια εμπιστοσυνη σε κανενα διπλανο. Το αν αποφασισες εσυ να γινεις καχυποπτη, τωρα με την ελευση του ιντερνετ, ενω μεχρι πριν δεν ησουν, δικο σου προβλημα.

Δημοσ.

Δεν ξερω τι προβλημα εχεις μξε τρο τροκτικο παντως δεν το θεωρω κοσμιο να το αποκαλεις ετσι ειδικα οταν μιλας σε δημοσια συζητηση και την στιγμη που ο διαχειριστης του εχει πεθανει .Τωρα το τι εχει συμβει ,ειναι δικη σου αποψη και ειναι και αρκετα φρικαλεα αρα θα κανω οτι δεν το διαβασα.Ειναι δικη σου αποψη εγω θεωρω οτι μπορει να εξυπηρετησει τετοιους σκοπους.

Δημοσ.

EDIT: με πρόλαβε ο pournaras, γράψαμε τα ίδια περίπου, μη κουράζω.. :-)

Εγω τι λέω ή εσυ τι γνωρίζεις; Είναι ήδη δικαίωμα του καθένα να μας μηνύσει για ότι του καπνίσει, δεν άλλαξε κάτι σήμερα. Μη νομίζεις βέβαια οτι οι δικηγόροι είναι ηλίθιοι και θα τρέξουν να παρασταθούν στην μύνηση του κάθε δικομανή, ούτε φτάνουν ανυπόστατες κατηγορίες στο δικαστήριο, κανείς επαγγελματίας δεν θέλει να γίνει ρεζίλι στη δουλειά του. Λες να γράψεις στο blog σου "μ$#@$@# τελικά το τελευταίο harry potter" και να θιχτεί η Rowling; Δε νομίζω! Μηνύσεις γίνονται για προσωπικές ύβρεις, σκόπιμη συκοφαντία, εκβιασμούς, λιβελογραφήματα κτλ.

@saya: Τέλος πάντων, η μήνυση πρέπει να βασίζεται σε ισχυρισμό για κάποια παρανομία. Δεν υφίσταται παρανομία όταν μας πεις οτι δεν σου αρέσει η λεωφ. Συγγρού, αλλα είναι παρανομία αν πείς οτι δεν σου αρέσει η Συγγρού από τότε που συνάντησες τον pigeon να κάνει πιάτσα. Κατανοείς φαντάζομαι τη διαφορα :P

Ελευθερία του λόγου σημαίνει οτι έχεις το δικαίωμα να γράψεις οτι θέλεις και όπως θέλεις, με την υποχρέωση να υποστείς τις συνέπειες αν διαπράττεις αδίκημα. Το άλλο λέγεται ασυδοσία, ελευθεριότητα. :X

Δημοσ.

Δεν ξερω τι προβλημα εχεις μξε τρο τροκτικο παντως δεν το θεωρω κοσμιο να το αποκαλεις ετσι ειδικα οταν μιλας σε δημοσια συζητηση και την στιγμη που ο διαχειριστης του εχει πεθανει .Τωρα το τι εχει συμβει ,ειναι δικη σου αποψη και ειναι και αρκετα φρικαλεα αρα θα κανω οτι δεν το διαβασα.Ειναι δικη σου αποψη εγω θεωρω οτι μπορει να εξυπηρετησει τετοιους σκοπους.

Φρικαλεα ξεφρικαλεα, δε νομιζω να τον σκοτωσαν γιατι δεν εβαλε ανιθο στα κεφτεδακια...

Ενιγουει, δε σε ταιζω αλλο για αποψε, παω για μπυρες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...