papajo_r Δημοσ. 31 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2011 Παίδες χρειάζομαι να συγκρίνω κάτι χωράφια έχω τον τοπογραφικό χάρτη που έχει ακριβώς τα οικόπεδα όπως πρέπει να είναι αλλα στην πράξη άλλος τρώει μερικά μετρα από εδώ μερικά μετρα από εκεί άλλος κλείνει χοραφοδρομους χαντάκια κτλ και χάνονται στρέμματα ολόκληρα Αυτό που πήγα εγώ να κάνω είναι να να σκανάρω τον χάρτη που πήρα από την αρμόδια υπηρεσία (για χωράφια πρόκειται όχι σχέδιο πόλεως) μετά με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούσα έκανα print screen στην ανάλογη κλίμακα και έκταση (επαναλαμβάνω όσο καλύτερα μπορούσα που σημαίνει πως σίγουρα δεν είναι 1:1 ) την αντίστοιχη περιοχή από το google earth Μετά πήρα το photoshop έβαλα backround την φωτό από το google earth και layer1 την τον χάρτη που σκαναρισα... έσβηνα τα λευκα μέρη (για να φαίνονται μονο τα όρια-γραμμές- του χάρτη ώστε τα λευκα σημεία να αντικατασταθούν από το backround που ήταν η εικόνα του google earth -φωτογραφίες των πραγματικών χωραφιών όπως είναι σήμερα δηλαδή- ) αλλα επειδή δεν είναι μάλλον 1:1 όσο και να προσπαθώ να το προσαρμόσω με το edit>transform>scale και edit>transform>rotate δεν βγάζω άκρη... Υπόψιν οι 2 εικόνες είναι 72 pixel/inch και ίδιων διαστάσεων σαν εικόνες (49*33 cm) Όλο αυτό μου φαίνεται μογγολικό όμως... σίγουρα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος για να κάνω σύγκριση των νομιμων οριων με των "πραγματικών" (Από φωτογραφία δορυφορική η κάτι τέτοιο... ) Αν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εξειδικευμένα εργαλεία/εφαρμογές τότε ρίξτε καμια ιδέα για το πως θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου έστω με το photoshop.... η μια άλλη ιδέα αν έχετε.. σας ευχαριστώ εκ των προτερων! Εδώ παραθέτω την εικόνα του google: Την εικόνα του σκαναρισμενου χάρτη: και screenshot από την μέχρι τώρα προσπάθεια μου...
lary7 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Αυτο που πας να κανεις μαλλον δεν θα σε οδηγησει πουθενα , ιδιαιτερα γιατι μαλλον δεν το ξερεις και καλα το photoshop. Με συντεταγμενες πρεπει να παιξεις, δηλαδη autocad + τα τοπογραφικα σημεια απο τον τον χαρτη που σου εδωσαν. Εκει μπορεις με μεγαλυτερη ακριβεια να δεις τι παιζει με τα μετρα.Αν δεν σου λενε τιποτα ολα αυτα βρες κανενα φιλο σου μηχανικο ή φοιτητη πολυτεχνειου να σε βοηθησει.
xpapias Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Για ρίξε μια ματιά στα παρακάτω links - δεν ξέρω αν βοηθάνε καθόλου. http://bernhard.sterzbach.de/googlemapsoverlay.html http://forums.adobe.com/thread/610338 http://gimpforums.com/thread-overlaying-maps (Πολύ ριγμένος αυτός με το 36 εεε!)
DownUNDERground Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Φίλε δε νομίζω ότι θα βρεις ακριβή αντιστοίχιση τοπογραφικού με print screen από το google maps.Κατ' αρχήν η εικόνα του δορυφόρου δεν είναι αξιόπιστη από μόνη της νομίζω, καθώς δεν πρέπει να είναι πάντα υπό γωνία 90 μοιρών ακριβώς τραβηγμένη.Πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικές διαστάσεις είναι κάπως αλλοιωμένες για να γίνει κάτι καλύτερο από χοντρική μέτρηση. Από 'κει και πέρα και μιας και το παιδεύεις με το photoshop, γιατί δεν σετάρεις την opacity του layer με το τοπογραφικό σε κάτι σαν 40% με 50% για να το βλέπεις κάπως έτσι και να το δουλέψεις καλύτερα; Επίσης μπορείς να σετάρεις την opacity σε Multiply, Color Burn ή Linear Burn και να πάρεις κάτι τέτοιο:
insomniaK Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 arcgis και πηγαινε να πάρεις αεροφωτογραφίες της ΓΥΣ. και κοιτα στη σελίδα της κτηματολόγιο ΑΕ, αν υπάρχει η περιοχή που σε ενδιαφέρει.
papajo_r Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Αυτο που πας να κανεις μαλλον δεν θα σε οδηγησει πουθενα , ιδιαιτερα γιατι μαλλον δεν το ξερεις και καλα το photoshop. Με συντεταγμενες πρεπει να παιξεις, δηλαδη autocad + τα τοπογραφικα σημεια απο τον τον χαρτη που σου εδωσαν. Εκει μπορεις με μεγαλυτερη ακριβεια να δεις τι παιζει με τα μετρα.Αν δεν σου λενε τιποτα ολα αυτα βρες κανενα φιλο σου μηχανικο ή φοιτητη πολυτεχνειου να σε βοηθησει. Φιλε Lary κάτι σκαμπάζω και από autocad και από photoshop και ό,τι δεν σκαμπάζω μπορώ να το μάθω σχετικά γρήγορα γιατί γενικά είμαι εξοικειωμένος σφαιρικά με τέτοιου είδους εφαρμογές... αλλα δεν κατάλαβα ακριβώς τι προτείνεις να κάνω με τις συντεταγμένες και το autocad (δεν θέλω να αναπαραστήσω τον χάρτη ψηφιακά αλλα να συγκρίνω τα όρια του χάρτη με τα πραγματικά -και ίσως παράνομα- όρια που υφίστανται τώρα στην περιοχή) ... αν μπορούσες να γίνεις λίγο πιο σαφής θα το εκτιμούσα. Το θέμα είναι το εξής θέλω να κάνω μια εξυπηρέτηση στον θείο μου που μου ζητάει έναν τρόπο για να κάνει τέτοιες συγκρίσεις... αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα... δεν ασχολούμαι με κάτι σχετικό όπως καταλάβατε για να δώσω μια πιο καλή λύση... για αυτό ζήτησα και την βοήθεια από κάποιον που ίσως ξέρει κάτι εδώ μέσα... αυτό με την αλλοίωση από τις φωτογραφίες του google earth κτλ που ανέφερε ο φίλος DownUNDERground το σκέφτηκα αλλα δεν φανταστικά ότι θα είναι μεγαλύτερες από 1-3 μετρα... αλλα στην σύγκριση που έπαιξες με το opacity (πως δεν μου πέρασε από το μυαλό? ) φαίνονται τεράστιες διαφορές.... ίσως να παίζει ρολο εδώ και η καμπυλότητα της γης αλλα οι αποστάσεις δεν είναι δα και τόσο μεγάλες.. τέλος πάντων. όσο για το ArcGIS πρώτη φορα το ακούω θα το ψάξω να δω τι ακριβώς κάνει και πως δουλεύει.. Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια σας και οποιες επιπλέον ιδέες, προτάσεις εχετε είναι καλοδεχούμενες
papajo_r Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2011 EDIT: @insomniaK Τώρα το κατεβάζω αλλα εδώ έχει μονο 2mbit ο θείος και θα κάνει κανένα 4ωρο να τελειώσει... Μέχρι τότε και για να με γλιτώσεις από τον κόπο δεν πετάς και καμια συμβουλή για το πως θα συνδυάσω τις φωτό από την ΓΥΣ με το arcgis? για να γλιτώσω και το ψάξιμο όχι τίποτα άλλο... πάντως μου φαίνεται πολύ "sophisticated" πρόγραμμα για την συγκεκριμένη δουλειά οποτε μάλλον θα προτιμήσω την πρόταση σου
lary7 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Με Acad μπορει να γινει η δουλεια ποιο σωστα ωστε τα λαθη να ειναι ελαχιστα μετρα(αυτο εκανα και εγω με τοπογραφικα για φβ) Ο χαρτης που σου εδωσαν εχει καποια τοπογραφικα σημεια, πχ 230, 228 κτλ. Για αυτα μπορεις να παρεις συντεταγμενες απο νομαρχια . Πας στο Acad και σχεδιαζεις τον χαρτη εκει, σαν πατιτουρα (αν δεν ξερεις πως πες). Μετα βαζεις αυτα τα σημεια(230-228 κτλ) απο νομαρχια με τις σωστες συντεταγμενες. Μετα κεντραρεις τον χαρτη που εχεις κανει στο Acad με 3 τουλαχιστον απο τα σημεια.Παιζεις και λιγο με το scale και ετσι ουσιαστικα θα εχεις στο αρχειο Acad εναν τοπογραφικο χαρτη. Σε οποιο σημειο του χαρτη και αν διαλεξεις (sto Acad) θα εχεις τις πραγματικες συντεταγμενες. Αποτελεσμα να ξερεις οτι πχ το οικοπεδο 30 εχει ΑΒΓΔ κορυφες με συγκεκριμενες συντεταγμενες. Συγκρινεις αυτες τις συντεταγμενες με αυτες του google earth και βλεπεις που και ποιος εχει πεσει εξω. Ειναι ο ποιο σωστος τροπος αλλα δεν ξερω αμα μπορεις μονος να τα καταφερεις. Παντος αμα το κανεις θα εχεις ανα μπακαλιστικο αλλα χρησιμο τοπογραφικο, οπου μετα ακομα και με φορητο gps να πας στην περιοχη θα μπορεις να παρεις κορυφες. Οτι αλλη απορια εχεις εδω ειμαστε... Edit: Βασικα κακως σε μπλεκω με τοσα πολλα. Αμα βρεις τα τοπογραφικα σημεια, μπορεις μεσω των συντεταγμενων τους να τα βρεις και στον χαρτη του G.E, να τα κεντραρεις και να εχεις τον χαρτη σου χωρις να μπλεξεις με Acad και πολυπλοκες συντεταγμενες.
insomniaK Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Ο χάρτης που μας δείχνεις, όπως και η αεροφωτογραφίες του στρατού έχουν συντεταγμένες πάνω. Επομένως συγκρίνεις συντεταγμένες. Αν θες να κάνεις συγκρίσεις (πχ για να δεις αν ο διπλανός σου έχει καταπατήσει το δικό σου ή αν θες να κάνεις κάποια καταγγελία, πχ αν κάποιος χτίζει εκτός σχεδίου σε μικρότερο από 4 στρέμματα χωράφι ή μπαζωσε το ρέμα (πάντα ο διπλανός μας τα κάνει αυτά)), τότε ψηφιοποιείς τον χάρτη (ορίζοντας τις συντεταγμένες που έχει πάνω του και το συστημα συντεταγμένων που έχει χρησιμοποιηθεί) και βάζεις από κάτω τη φωτογραφία (που θεωρητικά είναι διορθωμένη) και ξέρεις τις συντεταγμένες της (μπορείς και να τη ψηφιοποιήσεις και αυτήν, αν θες). Το arcgis είναι tank και εσύ προσπαθείς να σκοτώσεις πεταλούδες, ψάξε για freeware προγραματάκια που κάνουν αυτά που αναφέρω παραπάνω. EDIT: Το σίγουρο (99%) είναι πως με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αυτό που θες δε γίνεται με το googlearth.
cthulhucarbide Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Και αντί για γκουγκλ πάρε φωτογραφίες από το κτηματολόγιο. Είναι πολύ καλύτερες
WizeMan Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2011 Εγώ θα έλεγα να βρεις έναν δικηγόρο και έναν τοπογράφο για να λύσεις το θέμα με τους γείτονες, αν θελήσεις να κινηθείς με τυπικές διαδικασίες δεν νομίζω να σε βοηθήσει σχέδιο από το Google Earth
johnnybtopo Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Η μέθοδος που εφαρμόζεται σε αυτες τις περιπτώσεις λέγεται φωτοερμηνεία! 1)Εξαρτημένο τοπογραφικό σε σύστημα ΕΓΣΑ'87. 2)Στερεοζεύγη από το 1945 μέχρι σήμερα τα οποία θα πάρεις απο την ΓΥΣ. Το G.I.S. μην το σκέφτεσαι δεν έχει καμία σχέση με αυτο που θες να κάνεις...ένα πρόγραμμα το οποίο ειναι σχετικό αλλά θέλει χρόνια εμπειρίας ειναι το ERDAS imagine...Η δουεία θέλει Τοπογράφο Μηχανικό και σχετικό με την Φωτοερμνηνεία!
mary Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Αυτη ακριβως τη δουλεια κανω για τη πτυχιακη μου τωρα. Το θεμα δεν ειναι απλό και θελει ειδικα προγραμματα. Εικονα απο το google map μπορεις να παρεις με συντεταγμανες με το stichmaps.Στη συνεχεια την περνας στο arcgis or mapinfo αφου εχεις περασει το χαρτη σου. Υγ τωρα ειδα το σχετικο θεμα
kanesaxo Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Φίλε μου αυτό που θέλεις να κάνεις με photoshop δε γίνεται. Και με γνώσεις τοπογραφικού υποβάθρού,πάλι με google maps θα πέσεις αρκετά έξω. Το google maps το χρησιμοποιούμε για να δούμε κάποια χονδροειδή πράγματα. ο σωστός τρόπος: Ψηφιοποιείται ο χάρτης στο τοπικό σύστημα συν/μεν, προφανώς ΗΑΤΤ. Ακόμη και να μην έχεις τα σημεία (ορόσημα,που λογικό είναι να μην τα έχεις) μπορείς να το Autocad Raster Design (για καλύτερα αποτελέσματα) να "φέρεις" το χάρτη στις πραγματικές του διαστάσεις (1:1) , ψηφιοποιώντας τον απο τα σημεία τομής του κανάββου. Κάτι φυσικά που αναλόγως την ποιότητα του εντύπου, θα "χάνει". Έπειτα πρέπει να μετατρέψεις τις συν/νες σε ΕΓΣΑ87, κάτι που κάνουν αρκετά προγράμματα, αλλά αναλόγως τα ΗΑΤΤ, έχει διαφορά απο 3-12μ. Έπειτα με κάποιο απο τα πολλά προγράμματα,ακόμη και δωρεάν, να "ανεβάσεις" το ψηφιοποιημένο πλέον χάρτη που ειναι σε ΕΓΣΑ87 πάνω στο google earth, Καθώς το πρόγραμμα μετατρέψεις τις ΕΓΣΑ87 σε παγκόσμιες συν/μες. Επειδή όμως, σε κάθε βήμα, υπάρχουν αποκλίσεις μεγάλες, στο τέλος θα πάρεις ένα αποτέλεσμα που θα έχει ίσως (σίγουρο κατ'εμε) πολλά μέτρα διαφορά. Κάτι το οποίο δεν χρειάζεσαι. Εν ολίγοις, σε οτι αποτέλεσμα και να φτάσεις, δεν μπορείς να πείς του γείτονα "κοίταξε μάστορα,μπαίνεις σε μένα 5 μέτρα". Εάν το χρειάζεσαι πραγματικά,θα επισκεφθείς ένα τοπογράφο, θα έρθει να αποτυπώσει τα όρια καλλιέργειας κι επειτα θα εφαρμόσει τη διανομή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.