Προς το περιεχόμενο

Ταξίδι: ημέρα ή νύχτα;

akpe

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χελόου.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κάτεβω προς νότια Πελοπόννησο, διαδρομή ~330χλμ, ~6 ώρες ταξίδι, το οποίο θα είναι και το πρώτο μου solo.

Μιας και θα έχω την άνεσή μου λοιπόν και το πρόγραμμα του ύπνου μου βολεύει, σκέφτηκα να ταξιδέψω βράδυ. Φερ'ειπείν να ξεκινήσω από Αθήνα κατά τις 00:00-02:00. Περιορισμένη κίνηση, μικρότερη θερμοκρασία και γενικώς το αίσθημα πως ίσως αντιμετωπίσω λιγότερες καφρίλες από "οδηγάρες" (ειδικά μετά την Σπάρτη-no offence) μου φαίνονται αρκετά δελεαστικά. Η νύστα είναι εκτός εξίσωσης αφού έτσι κι αλλιώς κοιμάμαι πρωϊ. Τον δρόμο τον ξέρω, καλού κακού θα έχω και gps μαζί και έτσι κι αλλιώς τόσο στην εθνική όσο και στο επαρχιακό δίκτυο τηρώ αποστάσεις και όρια σε εξευτελιστικό βαθμό.

Το θέμα είναι, υπάρχει κανείς (επαγγελματίας η μη) που να ταξιδεύει συχνά ώστε να μας πει, πέρα από ετοιμασίες, τσεκαρίσματα, φαρμακεία και λοιπά, τι άλλο θα πρέπει να προσέξω, σε πιο πρακτικά πλαίσια; Το στενό μου μυαλουδάκι έχει ήδη βρεί κάποια υπέρ και κατά της νύχτας, αλλά μη έχοντας εμπειρία από τέτοιο ταξίδι πιθανότατα να πέφτω πολύ έξω!

Thanks in advance!

Δημοσ.

Τη νύχτα κυκλοφορούν εξίσου πολλοί κάφροι, με το σκεπτικό ότι, «ε, άδειος ο δρόμος, θα κάνω ότι μου καβ**σει». :angry:

Κατά τα άλλα εγώ είμαι fan της βραδινής οδήγησης. Πολύ λιγότερο άγχος και πολύ μεγάλη οικονομία καυσίμου λόγω του ότι πηγαίνω τέρμα χαλαρά (Vmax: 90 KM/H). Δεν κάνω ποτέ προσπεράσεις νύχτα (δεν φοβάμαι, απλά δεν χαλάω τη ζαχαρένια μου) και πηγαίνω με σταθερό ρυθμό με τη μουσικούλα μου... love it!

:wub:

Βέβαια για σου πω και τα κακά, ένα μεγάλο ταξίδι ίσως να είναι κουραστικό. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συνετοί οδηγοί που πηγαίνουν συνεχώς με τα φώτα στη μεγάλη σκάλα... και μόλις φύγουν και χάσεις το φως από τα μάτια σου, για 1-2 δευτερόλεπτα δεν βλέπεις παρά μόνο σκοτάδι, μέχρι να ξανασυνηθίσει η κόρη του ματιού σου. Αυτό και μόνο σε εκνευρίζει και σε «τρομάζει» αφάνταστα. Ιδίως σε δρόμους-πίσσα, όπως στο ΒΟΑΚ που ταξιδεύω συχνά εγώ τη νύχτα. Επίσης δεν βλέπεις καθόλου καλά, οπότε η προσοχή σου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι τη μέρα... μην πεταχτεί άνθρωπος, ζώο ή άνθρωπος-ζώον (συχνό σε χωριά κοντά). Μην έχει απότομη στροφή. Μην οτιδήποτε.

Μιας και είναι το πρώτο σου... "solo" όπως λες, θα σου έλεγα να πας ημέρα. Μπορεί να είναι γλυκιά η νυχτερινή οδήγηση αλλά κρύβει παραπάνω κινδύνους από την μέρα και μπορεί εύκολα να σε τρομάξει.

Εγώ βέβαια θα πήγαινα νύχτα. :mrgreen:

Εσύ αποφασίζεις, απλά να ζυγίσεις όσα σου είπα εγώ και όσα θα σου πουν και οι επόμενοι.

Δημοσ.

Μου επιτρέπετε να πω κι εγώ τη γνώμη μου σαν έμπειρος οδηγός που είμαι έτσι; (από το 1993 νόμιμα...) :rolleyes:

Κι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η νυχτερινή οδήγηση και την προτιμώ από τις άλλες ώρες για αρκετούς λόγους.Οι βασικότεροι οτι βρίσκεις άδειους δρόμους,πας χωρίς βιασύνες,και δεν θες air-contision μιας και το δικό μου είναι παλιό και δεν έχει :lol:

Αν και κρύβει αρκετούς κινδύνους ειδικά για κάποιον σαν εσένα που δεν έχεις ξανακάνει τόσο μεγάλο ταξίδι και μάλιστα σε δρόμο που δεν ξέρεις (ή ξέρεις στο περίπου), θα σου πρότεινα να το τολμήσεις μιας και για να μάθεις το τιμόνι πρέπει να οδηγείς συνεχώς και σε όλες τις συνθήκες για να αποκτάς και εμπειρία.Ποτέ δεν μπορείς να πεις όμως οτι έμαθα και τελείωσε.Συνεχώς μαθαίνεις μιας και ειδικά στους Ελληνικούς δρόμους φροντίζουν γι αυτό οι καλοί μας συνέλληνες που μας κρατάνε διαρκώς σε εγρήγορση... :lol: (Έχουν δει πολλά τα ματάκια μου και θα δω και ακόμα περισσότερα...)

Μερικές σκόρπιες συμβουλές:

1. Πριν ξεκινήσεις ελέγχεις πίεση ελαστικών ΚΑΙ της ρεζέρβας (είναι κρίμα να μείνεις από λάστιχο και να διαπιστώσεις οτι η ρεζέρβα είναι ξεφούσκωτη μιας και την έχεις από τότε που αγόρασες το αμάξι...).

2. Οπωσδήποτε να έχεις στο ντουλαπάκι ένα φακό, ασφάλειες ανταλλακτικές (σχεδον τζάπα τις δίνουν) και 2 λάμπες μπροστινές.(μια φορά να σου τύχει μέσα στα μαύρα τα μεσάνυχτα να καεί λάμπα την έκατσες).

3. Μιας και είναι μακρυνό το ταξίδι και μιας και θα γίνει νύχτα, φτοιάχνεις 2-3 κρύα σαντουιτσάκια μιας και η μόνη περίπτωση να κατέβεις από το αμάξι δεν είναι για να βρεις διανυκτερεύον κυλικείο (ειδικά σε επαρχιακούς δρόμους) αλλά για ξεμούδιασμα ή κατούρημα.Επίσης μην ξεχάσεις νεράκια...

4. Όσον αφορά τη διαδρομή σε επαρχιακό δρόμο, έχε υπόψη σου οτι μετά τις 12 τη νύχτα βγαίνουν παγανιά οι κάθε λογής φορτηγατζήδες-νταλικέρηδες, που πάνε εμπορεύματα κυρίως Αθήνα οπότε φεύγοντας εσύ από Αθήνα προς επαρχία θα τους έχεις απέναντί σου οπότε έχουμε ένα θεματάκι με τα φώτα...

5. Δεν τρέχεις στη διαδρομή όχι μόνο επειδή δεν γνωρίζεις την πρόσφυση που έχει η κάθε άσφαλτος αλλά επειδή τέτοιες περίεργες ώρες πετυχαίνεις πολλές αλεπούδες,νυφίτσες,ασβούς κλπ που διασχίζουν κάθετα το δρόμο στην προσπάθειά τους να γυρίσουν στη φωλιά τους μετά από το ξέφρενο μεθύσι που έκαναν σε κοντινό επαρχιακό μπαρ με αιθέριες υπάρχεις :lol:

6.Επίσης δεν τρέχεις γιατί μην ξεχνάς το βασικότερο.Να απολαύσεις τη διαδρομή.Δεν σε περιμένει το αφεντικό σου να χτυπήσεις κάρτα οπότε enjoy the view...

7.Επειδή πολλοί είναι γίδια όσον αφορά τη χρήση της μεγάλης σκάλας,μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εξής πατέντα που δουλεύει άριστα μπορώ να πω με το 99% των διερχόμενων ξεχασιάρηδων...

Σε επαρχιακούς δρόμους με πολλές στροφές, συνήθως καταλαβαίνεις εαν ο άλλος έχει μεγάλη σκάλα από πολύ πιο πριν καθώς πριν καν συναντηθείτε φωτίζεται υπερβολικά ο περβάλλον χώρος.Εαν αντιληφθώ κάτι τέτοιο ανάβω κι εγώ τη δική μου...Όλα αυτά πριν έρθουμε face-to-face...

Λογικά λίγο πριν συναντηθείτε συνήθως τη σβήνει οπότε τη σβήνεις και εσύ.Εαν είναι γίδι και την αφήσει τότε την αφήνεις κι εσύ :-D οπότε εαν ενοχληθεί δεν μπορεί να σε ειδοποιήσει με ακόμα μεγαλύτερη σκάλα :-D μιας και δεν υπάρχει, οπότε ή τη σβήνει ή την αφήνει...

Πίστεψέ με στο 99% των περιπτώσεων τη σβήνουν αυτοί πρώτοι :-D Προσοχή μόνο σε μερικούς που έχουν αρύθμιστα φώτα και τα μπερδεύεις και νομίζεις οτι έχουν μεγάλη σκάλα.Εκεί δεν μπορείς να κάνεις κάτι....

Δημοσ.

Παλιότερα ανεβοκατέβαινα πολύ συχνά Βόλο-Αθήνα. Επίσης μου άρεσε το βράδυ, ειδικά το καλοκαίρι! Πλέον όμως το βράδυ με ενοχλεί για έναν λόγο που τα παιδιά δεν ανέφεραν : περιφερειακά του δρόμου τα πάντα είναι σκοτεινά και έτσι η διαδρομή καταντά εύκολα μονότονη... Αυτό που χαίρομαι πλέον είναι τα πολύ πρωινά ταξίδια, δηλαδή για το καλοκαιράκι από τις 3 ή 4 έως τις 7 ή 8... Αυτο το ωράριο (στο περίπου) για τα 320 χιλ. του συγκεκριμένου δρόμου μου κάνουν μια χαρά! Για εσένα όμως που ο δρόμος είναι άγνωστος και δυσκολότερος δε στο συνιστώ το ´πρωινό. Ειδικά όταν βγαίνει ο ήλιος αν δεν βρίσκεσαι εντός βουνών είναι άστα να πάνε!

Δημοσ.

Εντάξει 300 χλμ δεν είναι καν ταξίδι αλλά μια μακρινή βόλτα.

Σε τέτοιες διαδρομές θα κοιτούσα καλή μουσική,καφέ και τσιγάρα να έχω.Τίποτα άλλο.

Πριν ξεκινήσεις ρίξε και ένα καλό χέσιμο ή εκτός αν σε αρέσει στην εξοχή.

Οποιαδήποτε άλλη προετοιμασία κάνεις προκαλεί άγχος.

Δημοσ.

Σε καλες (οδικα) διαδρομες η νυχτα ειναι σαφως πιο βολικη για να ταξιδεψεις. Λιγα αμαξια, λιγοτεροι μ@λ@κες, ακομα λιγοτεροι νταληκερηδες (εν δυναμει δολοφονοι, μακραν η πιο επικινδυνη κατηγορια οδηγων στην Ελλαδα) και option αν εισαι σε Εθνικη να κανεις και 2-3 καλα ξεμπουκωματα σε ανοιχτα σημεια του δρομου, μιας και τα στρουμφ απουσιαζουν συνηθως. Βαζεις τη μουσικουλα σου/ραδιοφωνο σου, αν ειναι καλοκαιρακι "σπας" λιγο και το παραθυρο να μπαινει δροσερος και φρεσκος αερας και πας το ταξιδι σου. Πρεπει να χεις τα ματια σου 14 γιατι κυκλοφορουν κατι δολοφονοι με τρακτερ τις νυχτες και πανε με ~20km/h και συνηθως δεν φαινονται τα μικροσκοπια πισω φωτα τους.

Σε αγνωστες διαδρομες που δεν χαρακτηριζονται απο καλο οδικο δικτυο θα προτιμουσα μερα, τοσο για να δω την διαδρομη και τα γυρω γυρω μερη πως ειναι (ειναι κριμα να πας Πελοπονησο και να μη βλεπεις το πρασινο και τα χωρια σε καποια σημεια της), οσο και για την ασφαλεια μου. Σιγουρα την μερα θα βρεθεις σε λιγοτερα απροοπτα σε μια περιεργη και αγνωστη διαδρομη. Τη νυχτα υπαρχει πιθανοτητα να ξεψαρωσεις σε καποιο σημειο που φαινεται καλος ο δρομος και τσουπ ξαφνικα να σου βγει μια στροφαρα χωρις ορατοτητα και σημανση και να πλακωνεσαι στα φρενα.

Δημοσ.

Ευχαριστώ παίδες!

Πιο πολύ με άγχωνε το κομμάτι μετά την Σπάρτη, όπου και για 1-2 ώρες είναι επαρχιακός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τον δρόμο τον έχω ξανακάνει αρκετές φορές τόσο σαν συνοδηγός όσο και σαν οδηγός αλλά όντως σε ένα συγκεκριμένο σημείο είναι αρκετά δύσκολος. Θα το ρυθμίσω έτσι ώστε να με βρει το συγκεκριμένο σημείο στο σούρουπο, κάπου μια ωρίτσα πριν την ανατολή. Τουλάχιστον ένα καλό του gps ακόμα και όταν ξέρεις τον δρόμο είναι πως βλέπεις πάνω-κάτω τη μορφολογία του και προετοιμάζεσαι για στροφές κ.λπ.

Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω από το σπίτι :)

Δημοσ.

λογω του οτι δεν εχω αρκετα μεγαλη πειρα σαν οδηγος η νυχτερινη οδηγηση -ειδικα σε δρομο που δε ξερω- μου φαινεται απιστευτα πιο δυσκολη και πιο βαρετη

παρολαυτα με λιγη τυχη αποφευγεις λιγη κινηση(κατι που δεν ειναι και στανταρ γιατι μου εχει τυχει να ξεκινησω επιτηδες σκοταδι για να αποφυγω κινηση και να πετυχω 3-4 νταλικες και οτι κερδισα απο χρονο να το χασω)

Δημοσ.

Όπως είπε και ένα χρήστης πιο πριν, 300 χλμ δεν είναι μακρινό ταξίδι, ούτε καν ταξίδι.

Φύγε όποτε μπορέσεις να φύγεις. Όποτε τελειώσεις τις ετοιμασίες, φας, ξεκουραστείς ή ό,τι άλλο θες να κάνεις.

Εάν σε πιάσει η μέρα τότε θα δεις και τοπία. Εάν σε πιάσει η νύχτα τότε θα έχεις άδειο δρόμο, ιδιαίτερα εκεί στα βουνά μετά την Μεγαλόπολη, αλλά ίσως χρειαστεί να κόψεις και ταχύτητα σε κάποια σημεία επειδή δεν θα βλέπεις.

Αν και εάν κάνεις 6 ώρες για 300 χλμ, δεν θα έχεις κάποιο ιδιαίτερο θέμα.

Δημοσ.

Ταξίδι ειναι η μετάβαση απο έναν τόπο σε έναν άλλον με την χρήση μεταφορικού μεσου.

Σύντομο ταξιδι ναι, μεγάλη βόλτα όχι...

Δημοσ.

Ψηφιζω νυχτα γιατι και εγω παντα προετοιμαζω τα ταξιδια μου για σουρουπω αλλα λογο αργοποριας παντα ταξιδευω νυχτα.

Δεν ξερω γιατι αλλα την νυχτα νιωθω ποιο μονος, συγκεντρωμενος, γεματος σκεψεις και απομονωμενος απο το περιβαλλον. Εγω το αμαξι μου, η μουσικη, ο φραπες και ο δρομος (παλιοτερα και το τσιγαρο....).

Δεν θα ελεγα οτι ειναι ποιο πολλοι οι κινδυνοι, τα φωτα σε βοηθουν να δεις τον αλλο απο μακρια. Απο την αλλη, σε μια ομορφη διαδρομη την νυχτα δεν βλεπεις τιποτα και κατανταει βαρετη.

Δημοσ.

Για εκει κατω..Νύχτα...Ειναι λιγο δύσκολα ε;

Γενικότερα τη νύχτα,ολοι πάμε λιγο πιο ελεύθερα απ'οτι τη μερα.

αλλα γιατί 6 ωρες,330χλμ;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...