Προς το περιεχόμενο

προβλημα με τον εξωτερικο δισκο

nikosops

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα. εχω ενα προβλημα εδω και περ. 3 μερεσ ο υπολογιστησ μου δεν διαβαζει τον εξωτερικο σκληρο δισκο. Μολισ συνδεω το σκληρο στ πσ δεν γινεται τιποτα τα windows δεν τον βλεπουν καθολου ενω αυτοσ δουλευει κανει λιγο θορυβο δηλαδη αλλα το λαμπακι που εχει απο πανω δεν αναβει. εγω προσφατα εκανα αναβαθμηση το pc μου αλλαξα τον εσωτερικο σκληρο και εβαλα τα win 7 64bit. δοκιμασσα να το συνδεσω στο laptop (που χρησημοποιει ιδιο λειτουργικο συστημα με τ PC) αλλα και εκει συμβαινει το ιδιο. Ο σκληροσ ειναι τησ seagate 500gb. τι μπορω να κανω ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ μου???

Δημοσ.

Χωρίς να βάλεις σε κανένα κίνδυνο τ' αρχεία σου :

Πάνε στη σελίδα 4 του sticky thread "Τα έχασα όλα;" και διάβασε από το ποστ της NBestgirl και κάτω, για να δοκιμάσεις μήπως και τον βλέπει το Test Disk.

Aν δεν γίνει κάτι, πόσταρε και πάμε σ' άλλη διαδικασία.

Δημοσ.

Πάνε σ' αυτή τη σελίδα http://www.insomnia....ry/page__st__30

και ακολούθησε αυτά που γράφει η Ν.Βestgirl (στην ίδια σελίδα παρακάτω, θα βρεις φωτογραφίες που έχω ανεβάσει εγώ, από το πρόγραμμα που χρησιμοποίησε, γιατί στο δικό της ποστ δε φαίνονται πια).

Αν καταφέρει το πρόγραμμα να δει τον δίσκο και να κάνεις τη διαδικασία που περιγράφει η Ν.Βestgirl, ίσως λύθεί το πρόβλημά σου χωρίς άλλη ταλαιπωρία.

Αν πάλι δεν τον βλέπει καν, θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Χωρίς να μπούνε σε απολύτως κανένα περαιτέρω κίνδυνο τα αρχεία σου.

[Να ξέρεις βέβαια, ότι ενδέχεται ήδη ο σκληρός δίσκος που περιέχεται μέσα στο εξωτερικό κουτί, να έχει πρόβλημα. Δεν θα έλεγα ότι είναι και το πιό πιθανό, ΑΛΛΑ ενδέχεται μέχρι και να μην μπορείς να ξαναέχεις πρόσβαση στα αρχεία σου. Σίγουρες μαντεψιές όμως δεν μπορούμε να κάνουμε, και κυρίως από απόσταση.

Σε γενικές γραμμές, και όπως περιγράφεις το πρόβλημα, μια "καλή μαντεψιά", είναι ότι το πρόβλημα το έχουν τα ηλεκτρονικά του εξωτερικού κουτιού που περιέχει τον σκληρό δίσκο που περιέχει τα αρχεία σου. Αν όντως είναι έτσι, τότε θα έρθεις στο δίλλημα τί σε ενδιαφέρει περισσότερο : η εγγύηση αντικατάστασης που πιθανώς έχεις ή τα αρχεία. Αν σ' ενδιαφέρει η αντικατάσταση με νέο, τον δίνεις στο κατάστημα αγοράς ξεχνώντας τ' αρχεία.

Αν σ' ενδιαφέρουν τ' αρχεία, το τελευταίο πράγμα που μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις θα είναι να ανοίξεις το κουτί -ακυρώνοντας έτσι την εγγύηση- και να βγάλεις από μέσα τον σκληρό που εμπεριέχει και να τον συνδέσεις εσωτερικά σε κάποιον υπολογιστή. Αν δουλεύει κανονικά ο σκληρός ως εσωτερικός, τότε μπορείς να αγοράσεις μια σκέτη εξωτερική θήκη, να τον βάλεις μέσα και να συνεχίσεις να τον χρησιμοποιείς ως εξωτερικό αν θες.

Η παραπάνω όμως διαδικασία κανείς δεν εγγυάται ότι θα πάει έτσι, καθώς είναι το καλύτερο σενάριο αναφορικά με το αν τη ζημιά την έχουν τα ηλεκτρονικά του κουτιού, ή ο σκληρός. Το χειρότερο είναι να την έχει ο σκληρός, και να έχεις χάσει τζάμπα και βερεσέ ΚΑΙ την εγγύηση αντικατάστασης, αν είχες τέτοια κι επέλεξες να ανοίξεις το κουτί...

Όπως είπα πάντως, τη ζημιά φαίνεται να την έχει το κουτί. Αλλά πριν φτάσουμε στο σημείο ανοίγματος του κουτιού, δοκιμάζεις πρώτα 1-2 προγράμματα μπας και γίνει δουλειά με αυτά και γλυτώσεις.

Τέλος, σε περίπτωση που τα αρχεία είναι πολύ σημαντικά, και μπορείς να διαθέσεις μερικές...εκατοντάδες Ευρώ, να ξέρεις ότι υπάρχουν και εξειδικευμένες εταιρίες ανάκτησης δεδομένων, που μπορούν ν' ανακτήσουν τα αρχεία, ακόμα κι αν έχει πάθει ζημιά ο δίσκος. Το αναφέρω "φιλολογικά", γιατί κάτι μου λέει πως ούτε τα αρχεία είναι τόσο σημαντικά, ούτε και ίσως διαθέτεις τόσα για την ανάκτησή τους.]

Δημοσ.

φιλε μου ξεκινησα τη διαδικασια δηλ. κατεβασα το προγραμμα το ετρεξα με δικαιώματα διαχειριστή και βλεπει μονο τον εσωτερικο σκληρο δισκο. Τωρα τα αρχεια που περιεχει ο σκληροσ ειναι πολλεσ μερεσ κατεβασματοσ απο το νετ δηλ. πολλα προγραματα, μερικα games, back up απο τουσ driver κσι μερικων προγραμματων που περιεχει ο εσωτερικοσ, μερικεσ ταινιεσ και χιλιαδεσ τραγουδια... γιάυτο θα προτιμουσα τη δεύτερη λυση να ανοιξω το κουτι και να βγαλω το σκληρο δισκο. Ακομα αν το προβλημα το εχουν τα ηλεκτρονικα δεν μπορει καποιοσ τεχνικοσ να το διορθωσει??? Και οσον αφορα την εγγυηση υπαρχει και αν θυμαμαι καλα λυγει το μαιο το 2012. Αλλα πρωτα ασ δοκιμασουνε κι αλλα προγραμματα οπωσ λεσ και μετα βλεπουμε

Δημοσ.

Κοίτα :

Αν πας σε κάποιον οποιονδήποτε τεχνικό, μάλλον είτε θα σου πει "δεν γίνεται τίποτα", είτε και καλά "θα ασχοληθεί"/ ενδεχομένως δε θα καταφέρει κάτι/ ΚΑΙ θα σε χρεώσει... (20; 30; 40; 50; Ποιός να ξέρει-το θέμα με "τεχνικούς" είναι πού θα πέσεις...)

Απ' την άλλη, υπάρχει και το ενδεχόμενο η "ζημιά" (ΑΝ όντως είναι στο κουτί, ΜΟΝΟ), να μπορεί όπως λες να επισκευάσει κάτι. Αφ' ενός όμως σαν πιθανότητα τη βλέπω λίγο χλωμή - αφ' ετέρου δεν είναι το ζήτημα να επισκευαστεί το κουτί (κουτί βρίσκεις και με 10-15€, αν θες να ξαναχρησιμοποιήσεις τον σκληρό ως εξωτερικό).

Τα ζητήματα είναι 2 : το άνοιγμα του "fix" εργοστασιακού εξωτερικού, συναπάγεται, κατά σχεδόν απόλυτη πιθανότητα, την ακύρωση της εγγύησης (και εγγύηση σημαίνει, δυνητικά, να σου δώσουν έναν ολοκαίνουριο εξωτερικό. Όταν την χάνεις, είναι σα να πληρώνεις λεφτά...). Εκτός κι αν βρεις κάποιον που να είναι τόσο γατόνι, και ν' ανοίξει τη θήκη χωρίς εμφανή σημάδια παραβίασης. ΠΟΥ να τον βρεις όμως...;

Το άλλο ζήτημα είναι, ότι αν αποφασίσεις να τον ανοίξεις, καλύτερα να το κάνεις μόνος (εκτός κι αν ξέρεις κάποιον τεχνικό, ο οποίος να σου "εγγυηθεί" ότι θα τον ανοίξει χωρίς να ακυρώσει την εγγύηση αντικατάστασης του εξωτερικού δίσκου), γιατί αεριτζίδικα λεφτά θα σου πάρει κάποιος για να το κάνει. Κι αν λοιπόν τον ανοίξεις, μπορεί να "σου βγει το εξής φασόλι" : να έχει ΚΑΙ ο σκληρός πρόβλημα (ή μόνο αυτός έστω), οπότε αφ' ενός να μην μπορείς πλέον να έχεις πρόσβαση στα αρχεία [από 'κει και πέρα, αν έχει δηλαδή φυσική ζημιά ο σκληρός, ΜΟΝΟ οι εξειδικευμένες εταιρίες με την κατάλληλη τεχνογνωσία, και ΚΥΡΙΩΣ τον κατάλληλο εξοπλισμό=δωμάτια κενού αέρος κι άλλα τέτοια...διαστημικά) μπορούν, ίσως, να κάνουν κάτι]. Κοντολογίς, μπορεί να πεις "δε με νοιάζει η εγγύηση, ας τη χάσω", να τον ανοίξεις, και να το έχεις κάνει "τζάμπα και βερεσέ"...

Αν νομίζεις, ότι μπορείς να ξαναμαζέψεις σιγά-σιγά τ' αρχεία, θα έλεγα η καλύτερη φάση (αν σε νοιάζει το κόστος ενός νέου εξωτερικού) είναι να τον δώσεις όπως είναι γι' αντικατάσταση. ΑΝ πάλι θες να πάρεις το ρίσκο, τον ανοίγεις, παίρνεις τον σκληρό του, τον βάζεις εσωτερικά σ΄ ένα πσί (πρέπει και να ταιριάζει, και εδώ υπάρχει και μια περίπτωση να μην γίνεται ΚΑΝ αυτό που προτείνω - αλλά αν φτάσεις στο σημείο να πεις θα τον ανοίξεις, θα τα συζητήσουμε εκτενέστερα...), και είτε διβάζεται κατεθείαν απ' τα Windows, είτε θα χρειαστεί πάλι να τρέξεις κάποια προγράμματα να τον δουν, είτε είναι...γκολ και δεν γίνεται τίποτα....

Τεσπα, πριν φτάσουμε στην περίπτωση ανοίγματος, δοκίμασε το πρόγραμμα Active File Recovery. Στο site του υπάρχει demo έκδοσή του, η οποία ναι μεν βρίσκει αρχεία (αν ο δίσκος δεν είναι ψόφιος), αλλά δεν σ' αφήνει να τ' ανακτήσεις, εκτός κι αν το αγοράσεις. Αυτό που σε νοιάζει σε αυτή τη φάση είναι πρωτ' απ' όλα αν φαίνεται ο δίσκος, από προγράμματα όπως αυτό (στο Test Disk είπες δεν φαινότανε, οπότε προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι αυτό που μόλις περιέγραψα).

Ας βλέπει λοιπόν το Active File Recovery τον δίσκο κατ' αρχάς, και...βλέπουμε. (Αν ΔΕΝ τον βλέπει, οι επιλογές σώνονται : θα συζητήσουμε την περίπτωση ανοίγματος του κουτιού που λέγαμε)

Δημοσ.

το κατεβασα το προγραμμα το πατησα να κανει quick scan και δεν τον βρισει. αυριο που θα εχω χρονο θα πατησω το superscan μπασ και το βρει. Μετα πατησα ενα αλλο κουμπι που λεει RAID και γραφει τον εσ. σκληρο που εχω και μια damaged device.Μηπως ειναι αυτο ?? Τωρα που το ξανα σκεφτομαι απο 11 αυγουστου θα κανω νεα συνδεση με forthnet και θα εχω 24mbps (ενω τωρα εχω 2) και αν χρησημοποιησω την εγγυηση αντικαταστασησ θα μπορω να ξαναβρω τα αρχεια μου αλλα θα πρεπει να πω τον λογιστη να βρει και να μου δωσει την εγγυηση....

Υ.Γ ξεχασα να σου πω οτι το λαμπακι που εχει σκληροσ τωρα αναβει ενω αν θυμασε σε ειχα πει στο πρωτο μου ποστ οτι δεν αναβει....

Δημοσ.

Το ΑFR βλέπει στ' αριστερά ό,τι δίσκους είναι να δει. Τα κουμπάκια για scan, είναι χρήσιμα μόνο όταν φαίνεται ο δίσκος ως συσκευή στ' αριστερά - ελέγχουν τη συσκευή για χαμένα αρχεία (το κουμπάκι για RAID συστοιχίες δίσκων -μια συγκεκριμένη διάταξη 2 ή και περισσότερων δίσκων μαζί- είναι επίσης αχρείαστο. Έστω κι αν όντως "ανίχνευσε" μια "damaged device"). Πράγμα που σημαίνει, ότι φτάσαμε στο κατώφλι του διλλήμματος του ανοίγματος....

Δεν κατάλαβα την αναφορά της μετάβασης σε "24άρα" σύνδεση - εκτός κι αν εννοείς πως με τέτοια, θα σου είναι πιο εύκολο/γρήγορο να κατεβάσεις τα χαμένα αρχεία, οπότε σκέφτεσαι να μην ανοίξεις τον δίσκο, και να τον δώσεις γι' αντικατάσταση....(πράγμα που, προσωπικά ξαναλέω πως ούτως ή άλλως να κάνεις, εφ' όσον τα αρχεία ΔΕΝ είναι αναντικατάστατες φωτογραφίες ή βίντεο από κάμερα ή αρχεία δουλειάς και γενικά σπάνιο/δυσεύρετο υλικό κτλ).

Όσο για την εγγύηση, δοκίμασε να πάρεις ένα τηλ το κατάστημα αγοράς, και δίνοντας ονοματεπώνυμο, να τους ρωτήσεις εάν μπορούν να βρουν στο σύστημά τους καταχωρημένη την συγκεκριμένη αγορά, και αν καλύπτεσαι με αυτό, προκειμένου να μπεις σε διαδικασίες εύρεσης της απόδειξης από τον λογιστή.

* ...το ότι ανάβει το λαμπάκι, δεν είναι απαραίτητα καλή ένδειξη - και μάλιστα μπορεί να είναι και κακή (διότι ΑΝ τα ηλεκτρονικά του κουτιού είναι οκ -που το ότι ανάβει, δεν το διασφαλίζουν- τότε σημαίνει ότι ο σκληρός πάπαλα. Από την άλλη, ΑΥΤΟ είναι και μια ένδειξη για το ότι καλώς σκέφτεσαι να δώσεις τον εξωτερικό γι' αντικατάσταση, και να μην ρισκάρεις να βγάλεις τον σκληρό από μέσα, με ενδεχόμενο να χάσεις τζάμπα την εγγύηση...).

Δημοσ.

Μαλλον θα δωσω το σκληρο για αντικατασταση. Τελοσ παντων σε ευχαριστω για τη βοηθεια και το ενδιαφερον που εδειξεσ...

Δημοσ.

Να 'σαι καλά, και μακάρι να μπορούσε να υπάρξει κάτι άλλο να δοκιμαστεί, αλλά είναι δυστυχώς συγκεκριμένες οι επιλογές σ' αυτό το σημείο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...