APsD Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Λοιπόν συνεχίζω το thread απο εδω μιας και αλλάζει το θέμα του. Θέλω να κάνω/μαθω να κάνω OC σε ένα s478 σύστημα. Εχω διαβάζει τον οδηγό που υοπάρχει στο forum για τα τετραπύρινα αλλα νομίζω οτι εκτος της γενικής ιδέας καποια πράγματα είναι διαφορετικά. (agp, ddr κλπ) Ο ninos30 που έιπε καποια γενικά πράγματα στο προηγούμενο thread που τα παραθέτω και εδώ: "Όπως διάβασες και στον οδηγό, ο χρονισμός ενός επεξεργαστή εξαρτάται από 2 πράγματα, το FSB (Front Side BUS) και το Multiplier.CPU speed = multiplier x FSB (Ταχύτητα επεξεργαστή = πολλαπλασιαστής x front side bus) Σε έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή μπορείς να πειράξεις είτε το ένα είτε το άλλο είτε και τα δυο μαζί για να πας εκεί που θες. Η πλειάδα όμως των σύγχρονων επεξεργαστών έχουν κλειδωμένο τον multiplier, άρα μπορείς να παίξεις μόνο με το FSB. Τετοιος είναι και ο δικός σου και ΔΕΝ ξεκλειδώνει. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γίνεται σημαντικό τι μνήμη φοράει το σύστημά σου. Γιατί όταν ανεβάζεις το FSB ανεβάζεις μαζί και τις μνήμες. Και υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που ενώ η CPU μπορεί να ανέβει κι άλλο, να την κόβει η RAM. Και κάτι ακόμα. Όλοι οι ίδιοι επεξεργαστές δεν πετυχαίνουν το ίδιο OC. Λίγοι πχ Q6600 μπορούν να χτυπήσουν τα 4GHz, ενώ σχεδόν όλοι τα 3.6 με καλό CPU-cooler. Η τεχνική είναι απλή, τουλάχιστον στα πρώτα επίπεδα. - Ανεβάζεις κάθε φορά κατά 5 το FSB και κάνεις reboot (εσένα που είναι 200FSB, ξεκίνα από τα 220 και μετά 225...). Τα timings της μνήμης τα έχεις όσο πιο χαλαρά γίνεται και τα ανεβάζεις στο τέλος αφού πετύχεις το OC που θέλεις. - Κάποια στιγμή το PC σου δεν θα ποστάρει. Εκεί κάνεις BIOS reset και ξαναδοκιμάζεις, αυξάνοντας λίγο το VCore της CPU και συνεχίζεις. - Κάποια στιγμή πάλι δεν θα ποστάρει και ανεβάζεις λίγο ακόμα το VCore αλλά ίσως και το DIMM Voltage. - Κάποια στιγμή θα δεις ότι ότι και να κάνεις θα δεις ότι δεν θα ποστάρει. Εκεί παίζεις με τους διαιρέτες ρίχνοντας την ταχύτητα της μνήμης (είπαμε ανεβαίνει μαζί με την CPU όταν κάνεις OC αφού πειράζεις το FSB) - Όταν δεις πως το PC δεν ποσταρει ούτε με τις stock συχνότητες της μνήμης, έχεις φτάσει στο όριο - Όταν γυρίσεις σε νούμερα που πόσταρε το PC κανονικά μπαίνεις στα Windows. 99,9% των περιπτώσεων δεν θα μπουτάρει ή θα πάρεις BSOD. Εκεί ανεβάζεις κι άλλο το VCore ώσπου να στρώσει - Αν δεν στρώνει ρίχνεις κι άλλο το OC - Όταν μπουτάρεις σε Windows κανονικά, τρέχεις διάφορα test όπως Prime95 για την CPU και memtest για τις μνήμες για να δεις ότι έχεις πάλι ένα σταθερό σύστημα. Αν την βγάλεις καθαρή, έχεις ένα έτοιμο OCed σύστημα, αλλιώς κατεβάζεις κι άλλο ώσπου να το πετύχεις. - ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως καθ'όλη αυτή την διαδικασία, παρακολουθείς συνέχεια τις θερμοκρασίες." To σύστημα είναι το εξής: Τo Pc αποτελείται απο: PSU: Chieftec 450 watt Mobo: ASUS P4C800-E CPU: Intel Pentium 4 Extreme Edition 3.4 GHz SL7CH Ram: 2 x kvr400x64c3a/1g Dual Channel HDD: WD Raptor 10000rpm 80gb Fan: Thermaltake Big Typhoon GPU: HIS HD 4670 IceQ Native HDMI 1GB (128bit) DDR3 AGP DVD: LG DVD-RW IDE Επίσης έχω διαβάσει και αυτον τον οδηγό: >http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=302422 Ήδη έχω πάει το FSB στο 220 χωρις όμως να έχω πειράξει απολύτως τπτ αλλο.. Το σύστημα όπως είναι τώρα: CPUZ κλπ: ΕΔΩ Απο σταθερότητα σκιζω, στο 10λεπτο το prime εβγαλε Fatal Error οποτε κατι δεν εχω κανει σωστα.. ε? (help!) Περιμένω γνώμες, οδηγίες! Θέλω να τον πάω όσο πάει(αν πάει)!! *Επίσης για καποιο λογο κανενα πρόγραμμα δεν μου διαβάζει στροφές απο το fan της gpu αν και γυρίζει.. Δν ξέρω τι μπορεί να φταίει σε αυτό.. Το molex είναι σωστά συνδεδεμένο πάντως.
tsakonass Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 s478 3.2Ghz που είχα πήγαινε εύκολα μέχρι 3.6. μέχρι εκεί όμως.πέρα από τα 3.6 ξεκινούσαν κολλήματα που δεν είχα ούτε την κατάλληλη ψύξη ούτε και το χρόνο να κοιτάξω.Κατέβασε το asus PCprobe για ενδείξεις και χειρισμό ανεμιστήρων και noob oveclocking.Όσον αφορά το θέμα που έχεις με τις στροφές τις cpu φυσικά δε μπορείς να τις δεις αφού όπως λες το έχεις συνδέσει με molex τροφοδοτικού.Εκτος και αν έκανες λάθος και είναι συνδεδεμένο πάνω στο mobo με μικρό φισάκι, αν πάλι είναι έτσι δες ποσα καλώδια έχει το fan.an έχει 2 τότε καλώς δε βλέπεις rpm, αν όμως έχει 3 τότε σίγουρα κάτι φταίει.
caution Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 To 1024 είναι το τελευταίο BIOS; Αν όχι, βάλε το τελευταίο. Αν το σωστό vcore είναι το AIDA - δώσε κάτι παραπάνω. AGP/PCI 66/33 (pic 2) DDR Ref. 2.75 (pic 4) Performance Mode Standar(pic 6) και παίξει με το vcore σου - γιατί το 1.6 στόγγυλο του cpuz, δεν νομίζω ότι είνai true. Η καρτούλα αν είναι το fan της σε molex, λογικό να μην δείχνει στροφές. GPUz/Sensors δεν έχει τίποτα ε;
APsD Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Ποσο να βάλω το vcore? (pic3) Τώρα είναι στο auto. Στο aida βλέπω 1.55κατι σε idle και μολις πατήσω το prime γράφει 1.47κατι. Το 1024 είναι το τελευταίο bios. Δοκίμασα να δω το VID με core temp αλλα δεν δουλεύει σε P4 λέει. Επίσης δεν εχω καταλάβει πως ρυθμίζουμε τα timings των μνημών. Εχω διαβάσει οτι αυτοί οι Gallatin cpus μπορούν να ανέβουν παραπάνω απο τους άλλους. Υσχύει? Επίσης αν δείτε εδω λέει κατω κάτω οτι: V core (V) : 1.475 - 1.6 Minimum/Maximum operating temperature (°C) : 5 - 67 Maximum power dissipation (W) : 113.05 (1.6V core) Αρα στην pic3 να δώσω 1.6v? Και θα είναι και το μέγιστο μου? Επίσης μήπως πρέπει να βγάλω το hyper threating? Σχετικά με την gpu: To gpuz γράφει fan speed: 0% H κάρτα είναι αυτή: To fan έχει 2 καλώδια και συνδέεται πάνω στην κάρτα αριστερά. Το molex δεξιά μπαίνει στην κάρτα δεν ξέρω γιατι. Μάλλον θέλει ρεύμα η gpu. H ίσως και για το fan τί να πώ.
caution Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Το ότι το fan έχει 2 καλώδια πάει να πει ότι δεν μπορείς να έχεις και "monitoring" - οπότε το ξεχνάμε αυτό. Για Vcore βάλε μια τάση που σε prime να κρατάει ~1.55V. Μην μασάς, δεν καίγεται τίποτα, αρκεί να κοιτάς θερμοκρασίες. Τα timings μάλλον από "Configure DRAM Timing by SPD" που είδα κάπου
APsD Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Σχετικά με το HT? Παίζει ρολο αμα το βγάλω? Επίσης στην τελευταια εικόνα απο το bios που έχω βάλει, το cpu fan και το psu fan είναι κόκκινα. Γιατι? Μπορώ να τα κάνω να τα βλεπει οκ? (μπλε?) Γιατι πετάει και ενα cpu fan error στην αρχή μολίς τελειώσει το μέτρημα της ram.
caution Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Θα χάσεις επιδόσεις σε multitasking και ίσως σου δώσει κάποια τελευταία MHz - imho κράτα το enabled. Με το vcore ξεθάρρεψε - γενικά πεθαίνουν δύσκολα τα S478
APsD Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Του έχω δώσει 1.6 και τεστάρω με prime τωρα. Σχετικα με το cpu fan γνωρίζεις αν υπάρχει λύση? Το vcore πρέπει να παίζει συνέχεια? Βλέπω στο aida καθε 2-3 δευτερολεπτα να παίζει αναμεσα σε 1.473 και 1.504 με το prime να δουλεύει. Σε idle ήταν 1.598 σταθερό. EDIT: Εχω κάνει αυτα που μου είπες. vcore έχω 1.6. Το στάδιο που έτρωγε fatal error το εχω περάσει αυτη τη φορα! Για να δούμε!
caution Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Τα δείχνει κόκκινα γιατί νομίζει ότι είναι χαμηλά - συγκρίνοντάς τα με μία αυθαίρετη τιμή που έβαλε ο κατασκευαστής - μην σε αγχώνει καθόλου, δεν σημαίνει κάτι στην ουσία. Ίσως μέσα στο q-fan control να μπορείς να παίξεις με το όριο - οπότε αν το βάλεις χαμηλότερα, να γίνουν μπλε. Αν όχι - δεν τρέχει τίποτα. Το Vcore είναι λογικό στα ζόρια να πέφτει λιγάκι - αυτό ονομάζεται vdroop και είναι λιγάκι πονοκέφαλος όταν clockάρεις. Εσύ να έχεις υπόψιν σου ότι η χαμηλότερη τιμή που βλέπεις είναι αυτή που σε απασχολεί, γιατί εκεί, οριακά, μπορεί να χάσεις την σταθερότητα
APsD Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Πω γουστάρω τρελα που μαθαίνω γιατι διαβαζα συνέχεια vdroop και δεν ήξερα τι σημαίνει. Λοιπόν το prime πάει καλά προς το παρών. Εχει περάσει τα 1024Κ και τα 8Κ test και τώρα κάνει τα 10Κ. (να ξερα τι ειναι αυτα τα Κ) Ποσο πρέπει να το αφήσω? Σταματάει κάποια στιγμή?
caution Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Δεν σταματάει ποτέ. Αν έχεις κάνει 20'+ στην επιλογή blend είσαι αρκετά καλά. Οπότε όταν βαρεθείς το κλείνεις και αν θες τρέχεις και μερικές loopες linx και αν όλα πάνε καλά - τότε κατά πάσα πιθανότητα είσαι stable ( Kilobyte είναι τα K )
APsD Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Πως θα δω ποια επιλογή εχω βάλει γαιτι δεν θυμάμαι? Ηταν σίγουρα η τρίτη αλλα δεν θυμάμαι τι ελεγε. Ηταν αυτη με τα πιο πολλα πα΄ντως που έγραφε οτι θα τεσταρει και ram και cpu. To prime τρέχει 50 λεπτα τωρα και δεν έχει βγάλει κάτι. Είναι στα 896Κ αυτη τη στιγμή. Οπότα να το κλείσω και να κανω το linx?
caution Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Options -> Torture Test. Πάντως η τρίτη, πρέπει να είναι το blend Looking good Yeap, έφυγες για linx.
APsD Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Είσαι αρχηγός! Το blend είχα βάλει τλκ. Τώρα τρέχω το linx. Πάντως η χαμηλότερη vcore που είδα ήταν 1.457. Να το ανεβάσω στο bios ε? Το prime εγραψε "Torture Test completed 15 tests in 1 hours, 5 minutes - 0 errors, 0 warnings." Τωρα τρέχω linx. Πάτησα εκει π λέει All δίπλα στο memory και εβαλα να τρέξει 10 φορές. Καλα εκανα?
caution Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2011 10 loops με όλη την μνήμη είναι μια χαρά. Για το vcore, το σκεπτικό είναι ότι θέλεις το ελάχιστο με το οποίο να περνάς τα test. Οπότε, αν βγει και το linx δεν έχεις λόγο να το αυξήσεις. Εκτός αν μιλάς για να πας παραπάνω...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.