Προς το περιεχόμενο

ψάχνω μαθηματικό/στατιστικό όρο μιας διαδικασίας (αν υπάρχει, και στα αγγλικα)

oneofthem

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γεια, το ερώτημα είναι αρκετά απλό, μη σας φοβίζει το μακρύ κείμενο

(btw ξέρω πως οι μαθηματικοί αράζουν στην ενότητα 'Προγραμματισμός' αλλά αν το βάλω εκεί θα με βρίσουν οι moderators..)

έστω πως έχουμε κάποια δεδομένα τύπου (παράδειγμα)

1000 άτομα πίνουν α ποτήρια μπύρας με 5% alcohol

400 άτομα πίνουν β ποτήρια vodka με 40% alcohol κτλ

...

για να υπολογίσουμε (πχ) το πόσο alcohol καταναλώνει η κάθε ομάδα, φτιάχνουμε μια formula που προκύπτει πολύ εύκολα από τις προφανείς σχέσεις των παραγόντων (πχ τα άτομα σχετίζονται με τα ποτήρια/άτομο, τα ποτήρια με το ποσοστό alcohol/ποτήρι και ούτω καθεξής και στο τέλος προκύπτει η formula)

χρειάζομαι κάτι αντίστοιχο δλδ μια formula για δεδομένα που όμως δεν σχετίζονται απαραίτητα μεταξύ τους ή τουλάχιστον δεν ξέρω πως σχετίζονται οπότε είναι εκτός των δυνατοτήτων μου να δημιουργήσω μια τέτοια formula

επομένως θέλω να ψάξω μια έτοιμη formula και το ερώτημα είναι αρκετά απλό:

υπάρχει κάποιος λεκτικός όρος που να περιγράφει αυτήν την διαδικασία, δλδ το σχηματισμό φόρμουλας/αλγόριθμου για την αξιολόγηση μιας σειράς αριθμητικών παραγόντων, και πιο συγκεκριμένα ποιος είναι ο όρος στα αγγλικά?

ξέρω πως δυσκολεύει, αλλά δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες για τα πραγματικά δεδομένα που προσπαθώ να αξιολογήσω (edit: βασικά είναι για τη δουλειά του γραφείου και δεν θέλω να το βρει τυχαία ο πελάτης και μετά να προσπαθώ να του εξηγήσω ότι δεν θα ήταν δυνατόν να φτιάξω μόνος μου μια αξιόπιστη formula και ότι είναι θετικό που το έψαξα και μόνο)

ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Δημοσ.

Έτοιμη φόρμουλα για άλλα δεδομένα που θες να εφαρμόσεις στα δικά σου, που δεν ξέρεις αν και πως σχετίζονται;

Δημοσ.

έστω πως έχουμε κάποια δεδομένα τύπου (παράδειγμα)

1000 άτομα πίνουν α ποτήρια μπύρας με 5% alcohol

400 άτομα πίνουν β ποτήρια vodka με 40% alcohol κτλ

...

για να υπολογίσουμε (πχ) το πόσο alcohol καταναλώνει η κάθε ομάδα, φτιάχνουμε μια formula που προκύπτει πολύ εύκολα από τις προφανείς σχέσεις των παραγόντων (πχ τα άτομα σχετίζονται με τα ποτήρια/άτομο, τα ποτήρια με το ποσοστό alcohol/ποτήρι και ούτω καθεξής και στο τέλος προκύπτει η formula)

χρειάζομαι κάτι αντίστοιχο δλδ μια formula για δεδομένα που όμως δεν σχετίζονται απαραίτητα μεταξύ τους ή τουλάχιστον δεν ξέρω πως σχετίζονται οπότε είναι εκτός των δυνατοτήτων μου να δημιουργήσω μια τέτοια formula

αν και η περιγραφη του προβλήματος δεν ειναι και η καλύτερη, φαντάζομαι ότι ψάχνεις για correlations

Δημοσ.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις, πιο κάτω δίνω ίσως ένα πιο κατατοπιστικό παράδειγμα, sry για τη φλυαρία

Έτοιμη φόρμουλα για άλλα δεδομένα που θες να εφαρμόσεις στα δικά σου, που δεν ξέρεις αν και πως σχετίζονται;

αν ήξερα πως σχετίζονται και αφού είναι αριθμητικά δεδομένα, τότε θα είχα και φόρμουλα, προφανώς

τα δεδομένα, ναι είναι 'δικά μου' με την έννοια ότι οι τιμές είναι μοναδικές προφανώς

ο τύπος, οι κατηγορίες των δεδομένων είναι ίδιος για όλους όμως και οι οποιεσδήποτε φόρμουλες που θα υπολόγιζαν έναν τελικό δείκτη αντί των δεκάδων χύμα παραγόντων θα ήταν καθολικές

επομένως δεν ψάχνω μια έτοιμη φόρμουλα για κάτι που έχω μόνο εγώ, και επίσης δεν είναι αυτό το ερώτημα

εγώ προς το παρόν ψάχνω απλώς κάποιον όρο (αν υπάρχει) για τη διαδικασία υπολογισμού φόρμουλας

αν και η περιγραφη του προβλήματος δεν ειναι και η καλύτερη, φαντάζομαι ότι ψάχνεις για correlations

edit: δεν είναι αυτό που ψάχνουμε γιατί το correlation αναφέρεται περισσότερο στο dependency των παραγόντων (δλδ μιλάμε για ευθέως σχετιζόμενους παράγοντες) και όχι για τη δημιουργία συντελεστών βαρύτητας προκειμένου να εκτιμηθεί ένας τελικός δείκτης

παρόλα αυτά βρήκα λίγο καλύτερα αποτελέσματα με το 'correlation' μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιείται σε πιο βαθιές αναλύσεις

απλά δεν ήθελα να πλατιάσω ακόμη περισσότερο και να διώξω πιθανές απαντήσεις αλλά ας δώσω ένα διαφορετικό παράδειγμα

έχεις πχ ένα αυτοκίνητο Α κυβικά, που έχει τελική Β και ροπή Γ και καίει Δ

και ένα άλλο που ναι μεν έχει Α+ κυβικά και τελική Β+ αλλά έχει δε, ροπή Γ- και καίει Δ+

ξέρουμε ότι υψηλότερη τελική είναι καλύτερα, ξέρουμε ότι χαμηλότερη κατανάλωση είναι καλύτερα κτλ αλλά δεν μπορούμε έχοντας όλες αυτές τις τιμές να πούμε: αΑ + βΒ ... > κτλ άρα.. > το τάδε αμάξι είναι καλύτερο

για να τα συγκρίνεις άμεσα 1 προς 1 θα πρεπε να παραχθεί μια φόρμουλα που να σου δίνει έναν τελικό δείκτη (βάζοντας συντελεστές βαρύτητας για κάθε ιδιότητα)

η παραγωγή της φόρμουλας δεν μας ενδιαφέρει το πόσο δύσκολη είναι, αυτό είναι δουλειά των επιστημόνων και των μελετών τους

εγώ απλά ψάχνω να βρω πως θα το ψάξω αυτό στο internet, δλδ ποια ορολογία θα χρησιμοποιήσω

edit: βασικά το 'βαρύτητα συντελεστών' πώς λέγεται στα αγγλικά ξέρει κάποιος

ευχαριστώ

Δημοσ.

ναι ναι τον βρήκα τον όρο και βρήκα και μια φόρμουλα, ευχαριστώ

έβαλα μόνο το weight γιατί τα formula, function και factors έβγαζαν περιττά αποτελέσματα (αφού τα δεδομένα βγαίνουν και αυτά από άλλες φόρμουλες οπότε όταν βάζω formula μου βγάζει το πως υπολογίζονται οι τιμές των δεδομένων) και έβαλα και σε εισαγωγικά ένα παράγοντα που ήξερα πως θα είναι στη μορφή 1-α αφού ο α είναι ποσοστό αποτυχίας

τελικά η φόρμουλα που βρήκα ήταν πιο απλή από όσο φανταζόμουν

Δημοσ.

Είμαι ο μόνος που δεν καταλαβαίνει για πιο πράγμα μιλάς?

Περιγράφεις κάτι σαν "regression" ή μιλάς γι κάτι άλλο?

Δημοσ.

Αν έχεις ήδη ένα μεγάλο dataset ίσως θα σε βοηθούσε να κάνεις μια ανάλυση της "συνεισφοράς" κάθε παραμέτρου στο αποτέλεσμα με principal component analysis. Έτσι θα μποροθύσες να αποκτήσεις μια άισθηση της βαρύτητας της κάθε παραμέτρου με βάση τα δεδομένα σου.

Δημοσ.

ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις

όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να αποτυπωθούν αυτά που ήθελα σε κείμενο και χωρίς άμεση απόκριση από τους αναγνώστες (δλδ να σε διακόπτουν και να σε ρωτούν τι εννοείς) και ειδικά όταν βιάζομαι και δεν έχω χρόνο να εκφραστώ καλύτερα

θα δώσω άλλο ένα πολύ καλύτερο παράδειγμα και μετά από αυτό δεν νομίζω πως θα είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τι εννοώ

έστω πως έχουμε 3 μετοχές

κάθε μετοχή έχει 30 δείκτες που ο καθένας ξεχωριστά δείχνει στον υποψήφιο επενδυτή αν θα πρέπει να επενδύσει σε αυτήν ή όχι

από τους 30 δείκτες όμως η Α μετοχή μπορεί να έχει κάποιους καλύτερους και κάποιους χειρότερους από τις μετοχές Β και Γ

άρα για να επιλέξει ο επενδυτής μας, θα πρέπει να κρίνει τη συνολική εικόνα - δεν φτάνει ένας δείκτης, ούτε δύο

ε ποια θα ήταν η μαθηματική περιγραφή του παραπάνω προβλήματος?

ο επενδυτής ασυνείδητα σχηματίζει μια εμπειρική, και όχι πολύ συγκεκριμένη "φόρμουλα" στο μυαλό του που συνυπολογίζει όλους τους δείκτες και φθάνει στο συμπέρασμα να επιλέξει την x μετοχή (από τις Α, Β, Γ)

αν τώρα θέλαμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη αριθμητική φόρμουλα, δλδ μια φόρμουλα που θα συνυπολογίζει όλους τους δείκτες για καθεμιά από τις τρεις μετοχές και θα δίνει έναν τελικό, συνολικό δείκτη για την καθεμιά (δλδ f(A), f(B), f(Γ)) θα χρειαζόμασταν να υπολογίσουμε την βαρύτητα του καθενός από τους 30 δείκτες για κάθε μετοχή, και εάν σχετίζονται μεταξύ τους, να καθορίσουμε και τη σχέση τους

στο τέλος θα είχαμε τρεις τιμές f(A), f(B), f(Γ), των οποίων η σύγκριση/διαφορά θα μας έδινε και την τελική επιλογή

αυτή η διαδικασία είναι ολόκληρη επιστήμη προφανώς (δλδ το principal component analysis που έγραψε ο φίλος πιο πάνω) και δεν ψάχνω πως να την πραγματοποιήσω μόνος μου

ε, ρώτησα πως λέγεται (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΟΣ) η παραπάνω διαδικασία δεδομένου πως η στατιστική έχει πάει πολύ μακριά και λογικά θα υπάρχει κάποιος όρος

βάσει του όρου θα έψαχνα για μια έτοιμη φόρμουλα για τον τομέα που με ενδιαφέρει

-

τα δύο τελευταία replies μάλλον έπεσαν μέσα

και οι δύο όροι περιγράφουν αν όχι όλο, τουλάχιστον το πρώτο βήμα αυτού που έψαχνα

επίσης άλλος όρος που έπρεπε να σκεφτώ είναι ο 'modeling' που διάβασα στη wikipedia, που διευκρινίζει αρκετά καλύτερα το σημείο χτισίματος/παραγωγής/μοντελοποίησης μιας τελικής φόρμουλας αντί της ανάλυσης των επί μέρους παραγόντων

Δημοσ.

Νομίζω πως τώρα αυτό που θές είναι όντως πιο ξεκάθαρο. Ο όρος που μου έρχεται στο μυαλό είναι utility function (δεν έχω ιδέα πως το λένε στα ελληνικά). Απλά το πώς μπορείς να πάς από ένα σύνολο δεδομένων σε μια συνάρτηση που να σταθμίζει σωστά τις παραμέτρους δεν είναι straightforward. Όπως σου είπα και πριν πιστεύω ότι αν δεν πάς σε μία ποιοτική (και εν πολλοις αυθαίρετη) αξιολόγηση, η μόνη επιλογή που μου έρχεται στο μυαλλό είναι να αξιολογήσεις με το χέρι ενα σχετικά μεγάλο σετ δεδομένων και μετά μεσα απο correlation analysis να καταλλήξεις ποιές μεταβλητές θα κρατήσεις και μετά να τους δώσεις κάποια βάρη.

Δημοσ.

Νομίζω πως τώρα αυτό που θές είναι όντως πιο ξεκάθαρο. Ο όρος που μου έρχεται στο μυαλό είναι utility function (δεν έχω ιδέα πως το λένε στα ελληνικά). Απλά το πώς μπορείς να πάς από ένα σύνολο δεδομένων σε μια συνάρτηση που να σταθμίζει σωστά τις παραμέτρους δεν είναι straightforward. Όπως σου είπα και πριν πιστεύω ότι αν δεν πάς σε μία ποιοτική (και εν πολλοις αυθαίρετη) αξιολόγηση, η μόνη επιλογή που μου έρχεται στο μυαλλό είναι να αξιολογήσεις με το χέρι ενα σχετικά μεγάλο σετ δεδομένων και μετά μεσα απο correlation analysis να καταλλήξεις ποιές μεταβλητές θα κρατήσεις και μετά να τους δώσεις κάποια βάρη.

Καλησπέρα, βρέθηκα εντελώς τυχαία σε αυτό το ποστ και έκανα λογαριασμό γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον το ερώτημα,

Κατ'αρχάς να σε οδηγήσω μακριά από την παραπάνω παράθεση, διότι utility function είναι η συνάρτηση χρησιμότητας, έννοια αρκετά άσχετη με αυτό που ψάχνεις και που χρησιμοποιείται στα οικονομικά (κυρίως μικροοικονομικά - μέτρηση "απόλαυσης" που παίρνει πχ ένας καταναλωτής καταναλώνοντας ένα προϊόν κλπ) ..

Έχω την εντύπωση ότι η γενικότερη διαδικασία που ψάχνεις έχει την ονομασία Heuretics*. Ψάξτο και πες μου αν σε ικανοποιεί ο όρος, μπορείς να στείλεις προσωπικό μήνυμα καθώς είναι πιο πιθανό να δω email από το να ξανακάνω login.

Καλή τύχη!

* EDIT : Ο όρος γράφεται Heuristics και όχι Heuretics, συγγνώμη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...