tarantules Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Καταρχήν και μόνο το γεγονός οτι βλέπεις είδωλα μέσα στο φακό και σε κουράζει στο μάτι μετά από κάποιες ώρες χρήσης σημαίνει οτι υπάρχει πρόβλημα στο φακό. Το εαν είναι γνήσια ή όχι θα σου πω οτι με μια πρώτη ματιά είναι όντως γνήσια αλλά : 1. Ενδέχεται να έπεσες σε ελλατωματική παρτίδα από το εργοστάσιο οπότε ζητάς άμεσα την αντικατάστασή τους. 2. Σε όλους τους ανταλλακτικούς φακούς όλων ανεξαιρέτως των εταιριών η απόχρωση δεν είναι ποτέ μα ποτέ ολόιδια (έστω και εαν αυτό δεν είναι διακριτό ακόμα και από το ίδιο μας το μάτι), οπότε ενδέχεται αυτή η ελάχιστη διαφορά απόχρωσης να κουράζει το μάτι.Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ευαισθησία του κάθε ματιού που σημαίνει οτι δεν είναι καθόλου ίδια για τον καθένα μας. Τυχαίνει πολλές φορές ο ίδιος φακός ενός γυαλιού να είναι ευχάριστος για κάποιον ενώ για κάποιον άλλο να τον κουράζει. Ειδικά όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια (πχ γαλανά) συνήθως έχουν περισσότερη ευαισθησία από τους υπόλοιπους στις χρωματικές διαφορές. 3. Ο οπτικός στον οποίο πήγες και του ανέφερες το πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει για να ελέγξει τον φακό θα ήταν να το βάλει κάτω από ένα τενσιόμετρο να δει μήπως τυχόν από το εργοστάσιο είναι ελαττωματικός και έχει αλλοιώσεις η μάζα του φακού. Το τενσιόμετρο για να σου δώσω να καταλάβεις είναι μια απλή συσκευή όπου έχει ένα τζαμάκι με χαραγμένες πάνω του οριζόντιες και κάθετες γραμμές και μια φωτεινή πηγή (λαμπίτσα) όπου βάζοντας το φακό που θέλουμε να εξετάσουμε μεταξύ της λάμπας και του τζαμιού βλέπουμε πάνω στο φακό πως αποτυπώνονται οι εν λόγω γραμμές. Εαν τις βλέπουμε απόλυτα οριζόντιες και κάθετες μεταξύ τους τότε ο φακός είναι απόλυτα ομοιόμορφος στη μάζα του και διαθλά με το σωστό τρόπο τις ακτίνες του ηλίου.Εαν δούμε τις γραμμές αυτές να καμπυλώνονται τότε η μάζα του εσωτερικά είναι ανομοιόμορφη και έχουμε θέμα... Το χρώμα από τα γυαλιά σου είναι το κλασικό πράσινο το λεγόμενο G15 της rayban.Απλά να γνωρίζεις οτι το ανθρώπινο μάτι, από όλα τα διακριτά χρώματα που αντιλαμβάνεται, το πράσινο είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ευαισθησία μιας και μπορεί να διακρίνει πολύ περισσότερες αποχρώσεις του από οποιοδήποτε άλλο χρώμα.(Απλά να το έχεις υπόψη σου). Παρατήρησα επίσης οτι από τη μέσα πλευρά του γυαλιού δεν υπάρχει αντιανακλαστική επίστρωση.Το λεγόμενο multi το οποίο βοηθάει πολύ ώστε όταν οι ακτίνες του ήλιου μπαίνουν από το πλάι του φακού (και χτυπάνε την εσωτερική του πλευρά) να τις απορροφά (σε ένα μεγάλο ποσοστό) για να μην ανακλώνται πάνω στο μάτι μας.Πολλά από τα καινούρια rayban τέτοιου τύπου έχουν πλέον αυτή την επίστρωση.Επίσης δεν έχει πολωτικά φίλτρα πάνω τα οποία είναι πάρα πολύ βοηθητικά στο να κόβουν τις διάφορες αντανακλάσεις από το γύρω περιβάλλον.Ειδικά σε οδηγούς τέτοια γυαλιά τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα όπου όλη την ημέρα έχουν να κάνουν με το δρόμο που πολλές φορές γυαλίζει και τους εμποδίζει να δουν σωστά.Ειδικά μετά από βροχή όταν βγει ο ήλιος και τον έχεις μπροστά σου,τυφλώνεσαι από αυτή τη γυαλάδα.Το πολωτικό κόβει έως και ένα 85% από αυτή τη γυαλάδα. Θέλω να σου πω δηλαδή οτι τα γυαλιά που έχεις δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο από θέμα ποιότητας.Δεν είπα οτι δεν είναι καλά και οτι δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία προορίζονται, απλά λέω οτι μπορείς να ανέβεις 2-3 σκάλες ποιότητας παραπάνω. Η ίδια εταιρία μάλιστα έχει σε πολλά μοντέλα το ίδιο ακριβώς γυαλί με απλά φακό και με πολωτικό.Δοκίμασε σε ένα κατάστημα και τα 2 για να δεις τη διαφορά τους.Το αντίστοιχο πολωτικό να ξέρεις οτι έχει περίπου 40 ευρώ πιο πάνω από αυτό με τον απλό φακό. (Ξανατονίζω οτι όταν λέω απλό δεν σημαίνει οτι δεν είναι ποιοτικός.Απλά το απλό το θεωρούμε ως βάση για να μιλάμε). Επειδή η διαφήμιση και το marketing είναι άτιμο πράγμα , πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πέρα από τις γνωστές μάρκες οτι υπάρχουν και πολύ καλύτερες... Στην ίδια εταιρία λοιπόν θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις τη ναυαρχίδα των ποιοτικών της γυαλιών και συγκεκριμένα ένα οποιοδήποτε μοντέλο REVO.Εδώ απλά ανεβαίνεις και πηδάς αρκετές κατηγορίες... Μιλάμε για τον ορισμό της ποιότητας φακού.Σάντουιτς 9 επιστρώσεων μαζί με πολωτικό φίλτρο και με έσω multi (το έσω multi το καταλαβαίνεις από το χρώμα του που μπλεδίζει).Αν δεις το πόσο αυξάνει το contrast και πόσο πιο ζωηρά κάνει τα χρώματα θα πάθεις πλάκα... Εαν το φορέσεις για λίγες ώρες συνεχώς και μετά πας και φορέσεις ένα οποιοδήποτε απλό rayban θα πεις "τι μ@λ@κιες φορούσα τόσο καιρό" Εαν ένα πολωτικό rayban το κατατάσαμε στην κατηγορία αμαξιών ferrari , τότε για τα REVO μιλάμε για τη Mazerati ή την Bentley των γυαλιών.Και για να μην νομίζεις οτι έχω κανένα συμφέρον ή ότι προμοτάρω τη luxotticca , αντίστοιχης ποιότητας γυαλί είναι τα Serengeti (αμφιβάλω αν θα την ξέρεις σαν εταιρία) και τα πιο γνωστά γαλλικά Vuarnet... Το μόνο κακό με τα παραπάνω γυαλιά που σου παρέθεσα είναι το στύλ τους που είναι πιο κλασικό απότι πχ η μεγάλη γκάμα μοντέρνων στυλ που θα βρεις στα Rayban.
agent_smith Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Ευχαριστώ πολύ για την πλήρως κατατοπιστική απάντηση. Σίγουρα υπάρχουν και καλύτεροι φακοί δεν είχα πρόβλημα γενικά με τους πρώτους σε αυτά τα γυαλιά. Αργότερα αν ψάξω να αγοράσω κάτι άλλο θα έχω υποψιν τους πολωτικούς φακούς. Για την ώρα το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να συνηθίσω την διαφορά των νέων φακών συν ότι με ενοχλούν αρκετά και δεν φαίνετε να ενδιαφέρετε ιδιαίτερα κανένας από πλευράς οπτικού και αντιπροσωπίας.
tarantules Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Από τη στιγμή που νοιώθεις ενόχληση δεν το συζητάμε καν οτι πρέπει οπωσδήποτε να μην τα φοράς.Τα γυαλιά είναι για να μας ξεκουράζουν και όχι το αντίθετο.Εαν σου πει ο οποιοσδήποτε οπτικός οτι πρέπει να τα φοράς για να τα συνηθίσεις αυτά είναι μπούρδες.Τα γυαλιά συνηθίζονται μέσα στο πρώτο μισάωρο εκτός από τις περιπτώσεις πολυεστιακών γυαλιών που ο πελάτης δεν έχει ξαναφορέσει ποτέ στη ζωή του και χρειάζεται κάποια περίοδος προσαρμογής περίπου μιας εβδομάδας.Όλα αυτά στο πολυεστιακό οράσεως.Στο ηλίου το μάτι του καθενός μας ξέρει καλύτερα ακόμα και από τον πιο έμπειρο οπτικό.Επίσης εαν κάποιος φοράει χρόνια πχ πράσινο φακό, ενδέχεται να ενοχληθεί εαν πχ πάει σε ένα γυαλί με καφέ φακό.Πάντως κάποια χρώματα το μάτι μας τα "αγαπάει" περισσότερο από κάποια άλλα... Εγώ στη θέση σου θα πήγαινα και σε κανένα άλλο οπτικό μαγαζί να συζητούσα το πρόβλημα με τον οπτικό.Εαν μπεις καλοπροαίρετα σε ένα κατάστημα και δεν προσπαθήσεις να ρίξεις τις όποιες ευθύνες σε αυτόν που σου άλλαξε τους φακούς, πιστεύω ο οπτικός (εαν είναι σωστός επαγγελματίας) θα σε βοηθήσει να βρεις λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Όσο για το πολωτικό, να έχεις υπόψη σου οτι στο 99% των περιπτώσεων ο κόσμος το αποδέχετε και τον βοηθάει αφάνταστα.Μην ξεχνας όμως οτι υπάρχει και ένα 1% που μπορεί να νοιώσει δυσανεξία φορώντας πολωτικά και να του "τρελαίνει" το μάτι.Δεν θα τον βγάλουμε ασφαλως τρελό τον άνθρωπο! Έκει είναι θέμα ιδιαιτερότητας και ευαισθησίας ματιού.Όπως σε αρκετό κόσμο δεν αρέσει πχ ένας ντεγκραντέ φακός (σκοτεινός στην πάνω μεριά και ανοιχτός στην κάτω) έτσι μπορεί και σε κάποιον να μην τον βολέψουν οι πολωτικοί φακοί.Εαν πχ φοράς πολωτικό φακό και μπεις σε αμάξι παλιάς τεχνολογίας, θα παρατηρείς πάνω στο παρμπριζ τα ψήγματα του γυαλιού (κάτι σαν νερά).Σε άλλους είναι ενοχλητικό αυτό σε άλους όχι.Αυτό δεν σημαίνει οτι ο φακός δεν είναι καλός. Επίσης όταν διαλέγεις κάποιο γυαλί το δοκιμάζεις εκτός του καταστήματος σε φυσικές συνθήκες φωτισμού και όχι εντός όπως κάνει λαθεμένα πολύς κόσμος.Και εννοείται δεν κοιτάμε κατάματα τον ήλιο για να δούμε κατά πόσο "κοβει" τη φωτεινότητα το γυαλί.Αυτή είναι η υπέρτατη κοτσανα που μπορεί κάποιος να κάνει.Κοιτάμε τη διαύγεια του φακού όταν εστιάζουμε σε μακρυνά ή κοντινά αντικείμενα,το contrast που μας προσφέρει και τα χρώματα που αποδίδει.Επίσης κοιτάμε με το μάτι μας περιφερειακά του φακού για να δούμε μήπως τυχόν έχουμε οπτικές αλλοιώσεις.Αποφεύγουμε τα πολύ κουρμπαριστά γυαλιά γι αυτό ακριβώς το λόγο... Εστιάζουμε πότε μακρυά και πότε κοντά και βλέπουμε εαν αυτό μας κουράζει.Αυτά σε γενικές γραμμές
agent_smith Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Φίλε μου πίστεψε με σε καμία περίπτωση δεν πήγα κακοπροαίρετα στο μαγαζί. Ισα ισα πολύ ήρεμος. Είπα στον οπτικό που ήταν εκεί το πρόβλημα μου και με άκουγε λες και ήμουν εξωγήινος, του είπα επίσης ότι μίλησα με την Luxottica και μου είπε να του τα πάω να τα δει αν έχουν κάποιο ελάττωμα οι φακοί. Μου ζήτησε τους φακούς τους παλιούς έριξε για 10 δεπτερα μια ματιά και μου είπε ότι είναι ακριβός ίδιοι και ίσως είναι φαντασία μου. Του εξήγησα ότι όταν τους φαραώ έχω πρόβλημα και πίρε τα γυαλιά τα έβαλε σε ένα μηχάνημα και μου λέει είναι 100% απορροφητικά. Του ξανά είπα ποιο είναι το πρόβλημα μου και μου είπε δες εκεί τα άλλα rayban με το ίδιο φακό σαν τον δικό σου και δοκίμασε τα να δεις ότι είναι ίδια και με παράτησε καθώς μπήκε στο μαγαζί άλλος πελάτης. Αυτό ακριβός.
tarantules Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Ναι δεν είπα οτι πήγες κακοπροαίρετα.Απλά λέω οτι όταν πας σε άλλο οπτικό κατάστημα να τους εκθέσεις το πρόβλημα, απλά να αναφέρεις τι σου παρουσιάζει ο φακός στην όραση όταν τον φοράς και να μην αφήσεις υπόνεια οτι ίσως ο προηγούμενος οπτικός να σου πούλησε μούφα φακούς.Έχε πάντα στο μυαλό σου την αστοχία υλικού που μπορεί να συνέβει. Χαρακτηριστικά να σου πω οτι έχει τύχει σε πελάτη να παραγγείλει πανάκριβους φακούς HOYA με αντιχαρακτικές και αντιανακλαστικες επιστρώσεις (από τις καλύτερες στον κόσμο) και μέσα σε μια εβδομάδα να "αραχνιάσει" ο φακός (μικρές χαρακιές σε όλο το σώμα του φακού σαν ιστός αράχνης) επειδή η "βαφή" δεν "έποιασε" σωστά.Έσπασε που λέμε.(όπως δείχνει ένα παρμπριζ αυτοκινήτου όταν σπάει).Άντε μετά να εξηγήσεις στον πελάτη οτι ο φακός που πλήρωσε 200 ευρώ ο ένας είχε κατασκευαστικό σφάλμα και οτι δεν προσπάθησες να του πουλήσεις μαϊμού φακό... Επίσης βγαίνω αληθινός για τον οπτικό οτι δεν σε πρόσεξε ιδιαίτερα όταν μου λες οτι τα έβαλε σε μηχάνημα οπου του έδειξε οτι είναι 100% απορροφητικά τα γυαλιά και δεν έχουν πρόβλημα.... Θα σου αναφέρω κάτι που ίσως να τρομάξει πολλούς αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια.Εαν πάρεις το οποιοδήποτε γυαλί μαϊμού περιπτέρου και το βάλεις στο μηχάνημα θα σου δείξει οτι είναι 100% απορροφητικό.Ακόμα και ο ποιο μούφα φακός ηλίου μπλοκάρει τις UVA και τις UVB ακτινοβολίες.Το πρόβλημα βρίσκεται στο οτι τα μαϊμού γυαλιά έχουν ανομοιόμορφη μάζα (μη οπτικά επεξεργασμένη,γι αυτό και το κόστος πέφτει δραματικά) με αποτέλεσμα οτιδήποτε ακτίνα μπαίνει από τη μια πλευρά να βγαίνει ελαφρώς στρεβλωμένη με συνέπεια μετά από ολιγόωρη χρήση να "τρελαίνει" και να κουράζει το μάτι.Εαν μάλιστα αυτό το συνδυάσεις και με το οτι οι φακοί είναι σκουρόχρωμοι και ανοίγουν την κόρη του ματιού σε εξωτερικό φωτιζόμενο χώρο, είναι η no1 αιτία που πας για πρόωρο καταρράκτη... Γι αυτό λέμε να μην αγοράζει ο κόσμος γυαλιά περιπτέρου.Όχι επειδή δεν είναι απορροφητικά αλλά επειδή δεν έχουν ομοιόμορφη μάζα φακού την οποία μόνο σε τενσιόμετρο τη βλέπεις και πάντα στν πίσω πλευρά του φακού (εκεί που βλέπει το μάτι δηλαδή) και όχι στην μπροστά.Φταίνε βέβαια και ορισμένοι οπτικοί με αυτή τη μπούρδα που σου λένε περί μηχανήματος και απορροφητικότητας. Να ξέρεις οτι ακόμα και ένας διάφανος ΟΠΤΙΚΟΣ φακός (και το οπτικός το τονίζω) έχει 100% απορροφητικότητα από UVA και UVB ακτινοβολία.Αυτές οι ακτινοβολίες δεν έχουν να κάνουν με τη σκουρότητα ή όχι του φακού
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.