Προς το περιεχόμενο

Δίσκοι που ξαφνικά "χάνονται"


deesnider

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εξηγώ τον τίτλο: Τους τελευταίους 4 μήνες, έχω επιχειρήσει να συνδέσω εσωτερικά 3 δίσκους sata (διαφορετικές μάρκες/μοντέλα και έναν κάθε φορά), προκειμένου να αυξήσω τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα στον υπολογιστή. Ένα samsung green 2TB, έναν ανάλογης χωρητικότητας και rpm της wd και έναν wd caviar black 1TB. Κάνω την σύνδεση με ρεύμα και καλώδιο sata, κάνω διαμόρφωση στους δίσκους (προφανώς ntfs) χωρίς να τους χωρίσω σε partitions, δίνω drive letter και όλα πάνε ρολόι ...για 2-3 μέρες! Ξαφνικά, σε κάποια τυχαία εκκίνηση του υπολογιστή, παρατηρώ ότι ο καινούργιος δίσκος, που μέσα σ' αυτές τις 2-3 μέρες γραφόταν και διαβαζόταν κανονικά, έχει εξαφανιστεί από το my computer, στο bios δεν υπάρχει και στη διαχείριση δίσκων αναφέρεται ως "failed/missing", χωρίς drive letter και με ελεύθερη ολόκληρη τη χωρητικότητά του, ενώ έχει δεδομένα και μάλιστα πολλά gb. Από τη διαχείριση, προσπαθώ να κάνω reactivate, αλλά δε συγκινείται στο ελάχιστο. Αλλάζω καλώδια sata και τροφοδοσίας, δοκιμάζω σε διαφορετικές sata θύρες της μητρικής, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει.

 

Έχω - λογικά, υποθέτω - αποκλείσει το ενδεχόμενο προβληματικών δίσκων, για 3 λόγους:

1. Το φαινόμενο παρουσιάζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια συμπτώματα και στους 3 δίσκους, μετά από το ίδιο χρονικό διάστημα.

2. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είναι δυνατόν να έσπασα κάθε ρεκόρ γκαντεμιάς, αγοράζοντας από κάθε μάρκα και έναν προβληματικό δίσκο, γιατί συμβαίνει το ίδιο ακριβώς και με τους αντικαταστάτες τους, τους οποίους μου δίνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα από το κατάστημα αγοράς;

3. Όλοι οι προαναφερόμενοι δίσκοι δουλεύουν κανονικά, όταν τους τοποθετώ στο docking station με σύνδεση e-sata.

 

Στο κατάστημα αγοράς που τους πήγα για να γίνει η αντικατάσταση, τους τοποθέτησαν σε δικό τους μηχάνημα, τους άφησαν επάνω για καμιά εβδομάδα κάθε φορά και δουλεύουν κανονικότατα. Τη στιγμή που μιλάμε, τους έχω επιστρέψει όλους (παίρνοντας πιστωτικό), εκτός από τους δύο (αντικαταστάτες) samsung και wd caviar black. Στην τελική θα τους κρατήσω και θα τους δουλεύω με το docking station, απλά μου την έχει δώσει στα νεύρα το ότι δε μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Χωρίς να έχω τις γνώσεις, κάνω διάφορες υποθέσεις για πιθανό πρόβλημα της μητρικής - στο sata controller ίσως;... - αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να τσεκάρω κάτι από μόνος μου και τι θα μπορούσε να είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι δε θέλω - για προσωπικούς λόγους - να πάω όλο τον υπολογιστή στο κατάστημα για να τον ελέγξουν όπως μου είπαν.

Έχετε καμιά ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει;

 

 

Η σύνθεση του υπολογιστή είναι:

-Μητρική Asus p5q

-CPU intel c2d e8400/3.0 ghz

-ram 2X1gb ddr2/800

-PSU tagan 500W

 

και δύο ακόμα δίσκοι: ένας samsung spinpoint f1 1TB/7200rpm στον οποίο έχω το λειτουργικό (xp pro/sp3) και ένας παλιότερος - τον έχω περίπου 1,5 χρόνο - hitachi sata 500GB, του οποίου το ακριβές μοντέλο δε θυμάμαι, οι οποίοι λειτουργούν κανονικά

 

Δημοσ.

Όπως είπες και εσύ το πιο πιθανό είναι να έχει πρόβλημα η μητρική. Η σειρά p5q ειδικά ήταν ένας μεγάλος λόγος που σταμάτησα να εμπιστεύομαι την Asus.

Τρόπο να το ελέγξεις , από την στιγμή που οι δίσκοι αλλού λειτουργούν , δεν νομίζω να υπάρχει. Το μόνο άλλο που μπορώ να προτείνω , αλλά με ελάχιστες πιθανότητες είναι bios update , clear cmos και δοκιμή με ένα άλλο τροφοδιτικό μπας και έχει αρχίσει να σου κάνει νερά το tagan αν και δεν το πιστεύω

Δημοσ.

Όπως είπες και εσύ το πιο πιθανό είναι να έχει πρόβλημα η μητρική. Η σειρά p5q ειδικά ήταν ένας μεγάλος λόγος που σταμάτησα να εμπιστεύομαι την Asus.

Τρόπο να το ελέγξεις , από την στιγμή που οι δίσκοι αλλού λειτουργούν , δεν νομίζω να υπάρχει. Το μόνο άλλο που μπορώ να προτείνω , αλλά με ελάχιστες πιθανότητες είναι bios update , clear cmos και δοκιμή με ένα άλλο τροφοδιτικό μπας και έχει αρχίσει να σου κάνει νερά το tagan αν και δεν το πιστεύω

 

ASUS P5Q εδώ και 2 χρόνια περίπου χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έχεις link που να αποδεικνύει πως η σειρά αυτή έβγαζε προβλήματα;

Δημοσ.

Κάνε ένα search στο google.Επείσης μπες newegg και διάβασε τα σχόλια. Πολύ μεγάλο ποσοστό doa , νεκρός ήχος και πάει λέγοντας . Εγώ προσωπικά απο 15-17 που είχα περάσει της 8 τις έστειλα πίσω με προβλήματα. Ένας άλλος λόγος που σταμάτησα να εμπιστεύομαι την asus είναι η υποστήριξη σε drivers και λογισμικό. Σειρά p5k με ethernet atheros και για να μην σου κολλάει στο boot να πρέπει να περνάς driver attansic ή να το ρυθμίζεις στα 10 Mbit . Και η επίσημη απάντηση της asus επί μήνες? Εμείς δεν εντοπίσαμε κάτι.

Wl700-g . Πανάκριβο router με σκληρό πάνω και από το bottleneck να κάνει 40 λεπτά για 500 MB , και από software? Σταμάτησε την υποστήριξη σε 1-1,5 χρόνο με χίλια δύο προβλήματα ακόμα και το άφησε στην κοινότητα των custom firmware

Δημοσ.

deesnider, για τις "εξαφανίσεις δίσκων", συνήθως οφείλεται η σκάρτη τροφοδότηση. Που μπορεί να σημαίνει προβληματικό καλώδιο δεδομένων, προβληματικό καλώδιο/βύσμα ρεύματος, οι σχετικοί κονέκτορες μητρικής/δίσκου (ρεύματος/δεδομένων...), και, φυσικά, προβληματικό τροφοδοτικό. Στη χαλαρότερη μπορεί να ευθύνεται ο μεγάλος αριθμός συσκευών που τροφοδοτούνται (ακόμα κι αν θεωρητικά τις καλύπτει το τροφ) ή ακόμα και...κάποιο overclocking που έχει γίνει (σίριουσλι).

Κατά τ' άλλα, κι όταν όχι απλά "εξαφανίζονται", αλλά κατά την επανεμφάνιση αναφέρονται είτε ως "άδειοι" (ή μετατρεπθέντες σε "Dynamic"), συνήθως υπάρχει κάποιου είδους ασυμβατότητα με τον disk controller της μητρικής (εφ' όσον υποστηρίζει άλλους δίσκους κανονικά).

 

 

Τεσπα, αν τυχόν ο disk controller είναι της VIA, μην κάνεις καν τον κόπο να ψαχτείς, και..."απλά" βάλε στο πρόγραμμα αλλαγή μητρικής......................

 

 

Καλό πάντως, παρά το θάψιμο που πάτησα στη VIA, θα ήταν να δοκιμάσεις για κάποιο διάστημα ένα δανεικό (...) τροφοδοτικό, μπας και. Αν και, θεωρώ πιθανότερο να είναι θέμα controller και κάποιου είδους ασυμβατότητας με τους συγκεκριμένους (έστω και διαφορερτικούς μεταξύ τους) δίσκους...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...