leonidas_fs Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Μια ερώτηση προς τους λογιστές του foroum, διότι έχω μια διένεξη με εναν φίλο μου! Έστω οτι μια εταιρία, έχει έσοδα 20,000 € τον μήνα. Βγαίνει σε αυτή την εταιρία να πληρώσει , εφορία στο τέλος του χρόνου , πάνω απο 100,000 € . Τι μπορεί να κάνει αυτή η εταιρία, ωστε να πληρώσει λιγότερη εφορία στο τέλους τους έτους? (Η εφορία σου δικαιολογεί το 20% τον χρόνο στα έξοδα σωστά?)
kuzko21 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 δεν πληρωνεις ποτε εφορια, και περιμενεις την επομενη περαιωση για να κλεισεις τα βιβλια.
leonidas_fs Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 δεν πληρωνεις ποτε εφορια, και περιμενεις την επομενη περαιωση για να κλεισεις τα βιβλια. Κάτι νόμιμο ρε παιδιά εννοώ!
kfyros Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 δεν πληρωνεις ποτε εφορια, και περιμενεις την επομενη περαιωση για να κλεισεις τα βιβλια. και τι κάνεις όταν σου ζητήσουν φορολογική ενημερότητα ; πχ. οι τράπεζες, ή η ίδια η εφορία για να θεωρήσεις στοιχεία ή βιβλία ; και με την εξυπνάδα που κάνουν με το αυτόφωρο, θα μπεις και φυλακή.
gnsX Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 είδα τίτλο "Ερώτηση προς λογιστές" και νόμιζα θα ρωτήσεις πόσο κάνει 1+1
kfyros Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Μια ερώτηση προς τους λογιστές του foroum, διότι έχω μια διένεξη με εναν φίλο μου! Έστω οτι μια εταιρία, έχει έσοδα 20,000 € τον μήνα. Βγαίνει σε αυτή την εταιρία να πληρώσει , εφορία στο τέλος του χρόνου , πάνω απο 100,000 € . Τι μπορεί να κάνει αυτή η εταιρία, ωστε να πληρώσει λιγότερη εφορία στο τέλους τους έτους? (Η εφορία σου δικαιολογεί το 20% τον χρόνο στα έξοδα σωστά?) Φορολογούνται τα κέρδη και όχι τα έσοδα (έσοδα - έξοδα + αποσβέσεις).. Οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την μορφή της εταιρίας και τους μετόχους.. πχ. σε Ο.Ε. συνήθως (ίσως σε κάποιους κλάδους να είναι διαφορετικό) το 50% των κερδών μοιράζονται στους εταίρους με βάση τα ποσοστά τους στην εταιρία ως επιχειρηματική αμοιβή.. Στις δηλώσεις τους αυτά φορολογούνται με βάση τις κλίμακες φορολογίας όλων των φυσικών προσώπων (Ε1) .. Το υπόλοιπο των κερδών της εταιρίας (για ΟΕ μιλάμε πάντα) φορολογείται με 21% (νομίζω) ή κάπου εκεί. Δυστυχώς πάνω σε αυτό υπολογίζεται και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση. Δεν ξέρω ποιο είναι το φετεινό ποσοστό , μπορεί να φτάνει και το 100%. Το ποσό που βγαίνει να πληρωθεί , μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε 10 μηνιαίες δόσεις.. Όσο καιρό διαρκούν οι πληρωμές, φορολογική ενημερότητα σου δίνουν μόνο για 1 μήνα κάθε φορά (μέχρι την επόμενη δόση).. Στις ατομικές επιχειρήσεις νομίζω είναι χειρότερα τα πράγματα γιατί με την κλίμακα μπορεί να φτάσεις και στο 45% + προκαταβολές φόρου + έκτακτες εισφορές και πάει λέγοντας.. σε ΑΕ ισχύουν άλλα κόλπα , αλλά ο γενικός συντελεστής είναι κάπου εκεί ..
Super Moderators paredwse Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Super Moderators Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Φορολογούνται τα κέρδη και όχι τα έσοδα (έσοδα - έξοδα + αποσβέσεις).. Οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την μορφή της εταιρίας και τους μετόχους.. [...] Ωραία, έστω μια κεφαλαιουχική εταιρεία (ας πούμε μια ΕΠΕ). Έχει πραγματικά κέρδη 100.000 ευρώ. Μπορεί να "πραγματοποιήσει ανακαίνιση" ή τέλος πάντων να παρουσιάσει "νόμιμα έξοδα" ( ) όπου θα ξοδέψει (με τιμολόγια φυσικά!) 120.000 για να παρουσιάσει ζημίες έτσι ώστε να μην φορολογηθεί;
kfyros Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Ωραία, έστω μια κεφαλαιουχική εταιρεία (ας πούμε μια ΕΠΕ). Έχει πραγματικά κέρδη 100.000 ευρώ. Μπορεί να "πραγματοποιήσει ανακαίνιση" ή τέλος πάντων να παρουσιάσει "νόμιμα έξοδα" ( ) όπου θα ξοδέψει (με τιμολόγια φυσικά!) 120.000 για να παρουσιάσει ζημίες έτσι ώστε να μην φορολογηθεί; εσύ τι λες ; Οι οικοδομικές εργασίες βέβαια είναι αυτές που αποφεύγονται εν γένει, γιατί για να μπουν στα έξοδα θα πρέπει να κατατεθούν και μελέτες μηχανικού, σύμβαση τεχνικού έργου κλπ. στην εφορία και καταστάσεις με ένσημα που πληρώθηκαν στο ΙΚΑ για το έργο κλπ. Αλλιώς, σε ενδεχόμενο έλεγχο (αν γίνει ποτέ ) , τα ρίχνουν εκτός οι εφοριακοί και σε πετσοκόβουν στα πρόστιμα. Αν πάλι σε πιάνει η εκάστοτε "τελευταία" περαίωση , την γλυτώνεις φτηνά.. Πάντως 7 χρόνια που έχω μια μικρή εταιρία, δεν έχω καταφέρει να βρω κάποιον που να θέλει να κόψει τιμολόγια για να δείξει τζίρο.. Μάλλον δεν έχω τα κατάλληλα ¨"κονέ". Και αν είναι να του πληρώσεις την εφορία του για να σου κόψει τιμολόγια, απλά δε σε συμφέρει (τα πληρώνεις στην εφορία εσύ ο ίδιος).. Πίστεψε με , τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι κοιτάζουν να μειώσουν τα έξοδα που δείχνουν, για να εμφανίσουν τζίρο και κερδοφορία, μπας και έχουν κάποια χρηματοδότηση της προκοπής από τις τράπεζες.. Αυτοί που δουλεύουν μαύρα, δεν έχουν ούτε τζίρους, ούτε έξοδα, είναι τελείως εκτός συστήματος..
kuzko21 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 και τι κάνεις όταν σου ζητήσουν φορολογική ενημερότητα ; πχ. οι τράπεζες, ή η ίδια η εφορία για να θεωρήσεις στοιχεία ή βιβλία ; και με την εξυπνάδα που κάνουν με το αυτόφωρο, θα μπεις και φυλακή. παρολαυτα συμβαινει ουκ ολιγες φορες. Οι εφοριες μας , δινουν ενημεροτητες σε αυτους που χρωστανε και κανουν τους νταηδες σε αυτους που δεν. τι να πεις. και ημαρτον ηταν καθαρα χιουμοριστικο το περιεχομενο αν και καθολου φανταστικο!
Physics_Rulez Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Ωραία, έστω μια κεφαλαιουχική εταιρεία (ας πούμε μια ΕΠΕ). Έχει πραγματικά κέρδη 100.000 ευρώ. Μπορεί να "πραγματοποιήσει ανακαίνιση" ή τέλος πάντων να παρουσιάσει "νόμιμα έξοδα" ( ) όπου θα ξοδέψει (με τιμολόγια φυσικά!) 120.000 για να παρουσιάσει ζημίες έτσι ώστε να μην φορολογηθεί; Όταν μιλάμε για ανακαίνιση μιλάμε για αγορά παγίων ή επισκευή παγίων, βελτιώσεις και διάφορα άλλα έξοδα. Οι αγορές παγίων δεν είναι έξοδα, είναι πάγιο ενεργητικό με αποτέλεσμα να μην επηρεάζουν άμεσα αποτελεσματικούς λογαριασμούς ισολογισμού. Αποσβένονται σε κάποια χρόνια ανάλογα με τον συντελεστή απόσβεσης του παγίου και τη μέθοδο απόσβεσης που τρέχει η εταιρία. Οι επισκευές ή ανταλλακτικά κτλ παγίων στοιχείων, είναι επίσης πάγια ή έξοδα πολυετούς αποσβέσεως και δεν εκπίπτουν κατά 100% στην τρέχουσα χρήση. Στην πράξη αυτό τι σημαίνει: Θα ξοδέψει η εταιρία 120.000 ευρώ, αλλά λογιστικά και κατά συνέπεια φορολογικά θα εκπέσει στην τρέχουσα χρονιά ένα 20% (λέω εγώ). Η απόσβεση είναι και αυτή με τη σειρά της έξοδο γι αυτό και λογίζεται ως τέτοιο και δεν είναι κάποιο λογιστικό τρικ. Συμπέρασμα: δεν κάνουμε ανακαίνιση όταν θέλουμε άμεσα να παρουσιάσουμε έξοδα, εκτός αν κάνουμε δημιουργική λογιστική και έρθει μετά η ελεγκτική εταιρία και μας ζητήσει να τα διορθώσουμε (στην καλύτερη) ή ο φορολογικός έλεγχος και μας βγάλει πρόστιμα και λογιστικές διαφορές. Δεν είναι το πρόβλημα η άδεια του μηχανικού κτλ. κατεργάρη.
kfyros Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 παρολαυτα συμβαινει ουκ ολιγες φορες. Οι εφοριες μας , δινουν ενημεροτητες σε αυτους που χρωστανε και κανουν τους νταηδες σε αυτους που δεν. τι να πεις. και ημαρτον ηταν καθαρα χιουμοριστικο το περιεχομενο αν και καθολου φανταστικο! μπαα, μόνο στο ποδόσφαιρο γίνονται αυτά.. οι ψωμιάδηδες και οι λοιποί μπραβοσυμμορίτες είναι above the law όπως φαίνεται μέχρι τώρα.. εδώ ο αλήτης 3 φορές έχει θεραπευτεί από σκλήρυνση κατά πλάκας.. ούτε ο ιησούς να ήταν
leonidas_fs Δημοσ. 25 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουλίου 2011 Τελικά γίνεται η όχι? Και μια άλλη ερώτηση.. Αν μια εταιρία εχει κέρδη κάθε μήνα 5-10 χιλ. ευρώ.. τι είναι καλύτερο να γίνει?? Ε.Ε , Ο.Ε , ΕΠΕ ??
viper2005 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2011 Τελικά γίνεται η όχι? Και μια άλλη ερώτηση.. Αν μια εταιρία εχει κέρδη κάθε μήνα 5-10 χιλ. ευρώ.. τι είναι καλύτερο να γίνει?? Ε.Ε , Ο.Ε , ΕΠΕ ?? offshore
Physics_Rulez Δημοσ. 25 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2011 Τελικά γίνεται η όχι? Και μια άλλη ερώτηση.. Αν μια εταιρία εχει κέρδη κάθε μήνα 5-10 χιλ. ευρώ.. τι είναι καλύτερο να γίνει?? Ε.Ε , Ο.Ε , ΕΠΕ ?? πύραυλος να γίνει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.