Sadako Δημοσ. 19 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2011 Το θέμα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς.. Ξαφνικά ανοίγω μια μέρα το PC και βλέπω μήνυμα "ntldr is missing" Ψάχνω λίγο, βλέπω ότι πρέπει να αποσυνδέσεις τις usb συσκευές, γιατί προσπαθεί να μπουτάρει από κάπου αλλού.. Όντως, αποσυνδέω τον εξωτερικό και μπαίνει κανονικά.. Το θέμα είναι, ότι είναι σπαστικό να το κάνω αυτό κάθε φορά. Έχω μπει στο BIOS, στην Boot Sequence έχω αφήσει μόνο τον σκληρό που έχει τα Windows 7 και έχω βάλει 'no' στο boot from another device, με reboot μπαίνει κανονικά, αλλά την επόμενη φορά που το ανοίγω, πάλι τα ίδια. Μπαίνω πάλι στο BIOS και βλέπω στην λίστα του boot sequence όλες τις συσκευές, με πρώτο τη μια φορά τον εξωτερικό σκληρό, την άλλη κάτι USB hub που έχει η οθόνη, μέχρι και τον Photosmart έχω δει πρώτο (προφανώς εννοεί το slot για την SD card).. Η μητρική είναι η MSI P55-GD65, με το τελευταίο BIOS, η μητρική είναι ενός έτους οπότε δεν νομίζω να παίζει θέμα με μπαταρία.. Κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση, είναι ότι στο Boot Sequence, εκεί που έχει τους HDD, λέει: P1-WDC WD5000AAKS (που είναι ο σκληρός με το λειτουργικό) P2-Samsung HD103SJ (όταν κάνω boot με συνδεδεμένο τον eSata σκληρό).. Άλλες φορές λοιπόν, μου βγάζει P1 τον Samsung και P2 τον WD.. Τι μπορεί να παίζει;
TheELF Δημοσ. 19 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2011 Βρες στο bios την επιλογή load default ή load optimum settings ή πως το έχει και τρέξε την. Ξανά σέταρε το bios όπως πρέπει και δες αν συνεχίζεται. Εκτός από το boot sequence μήπως έχει και άλλο μενού που να ορίζεις την σειρά των σκληρών;; Τέλος ακόμα και σε μητρική ενός χρόνου υπάρχει περίπτωση να μην έτυχες σε καλή μπαταρία και τελικά να είναι αυτό,2€ έχει αν δεν βγάλεις άκρη με άλλο τρόπο δεν χάνεις και πολλά να δοκιμάσεις.
ninos30 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Για να δεις αν φταίει η μπαταρία, άλλαξε την ώρα και δες αν την κρατάει μετά από shut-down. Latest-bios είσαι? http://www.msi.com/product/mb/P55-GD65.html#?div=BIOS
Sadako Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Έλα ρε φίλε (και συναρειανέ) Νίνο.. Bios έχω το τελευταίο, θα δοκιμάσω αυτό με την ώρα που λες..
ninos30 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2011 Σκουληκαντέρα κι εσύ, έ? Παρεμπιπτόντως Γιάννης εδώ (το ψευδώνυμο ninos με έχει καταστρέψει ) Δοκίμασε κι ένα reset το bios. Επίσης, απομάκρυνε και όλο τον στατικό ηλεκτρισμό, αποσυνδέοντας το PSU από την MB, πάτα το κουμπί 5-6 φορές να τραβήξει τα φορτία και άστο και κάνα πεντάλεπτο έτσι. Όλα αυτά φυσικά αν ελέγξεις πρώτα την μπαταρία
Sadako Δημοσ. 22 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2011 Μεγάλη κιόλας.. BIOS είχα περάσει το τελευταίο πριν λίγο καιρό που έψαχνα πως να ενεργοποιήσω το hot-swap στο eSata (το οποίο μου κάνει επίσης κάτι νερά παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν υπάρχει και σχέση).. Αυτό με τον στατικό ηλεκτρισμό το έκανα επίσης τις προάλλες, όταν παρήγγειλα ένα PSU Tester, τα αποσυνέδεσα όλα, το τροφοδοτικό φαίνεται να είναι καλό)..
Sadako Δημοσ. 23 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουλίου 2011 Λοιπόν.. Θα παραθέσω κάποιες ρυθμίσεις από το BIOS μου, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να σχετίζεται και με το θέμα μου (γιατί έχω μια μικρή εντύπωση ότι το θέμα με το NTLDR ξεκίνησε περίπου όταν άλλαξα τις ρυθμίσεις από IDE σε AHCI), αλλά και να μην έχει άμεση σχέση, θα μου λύσει άλλο πρόβλημά μου.. Ο λόγος που έψαχνα να το γυρίσω σε AHCI, ήταν επειδή έχω μια εξωτερική θήκη με eSata, και ήθελα να χρησιμοποιήσω το hot-swap, να μπορώ δηλαδή να ανοίγω και να κλείνω την εξωτερική θήκη την στιγμή που το PC είναι ανοιχτό, και να μην χρειάζεται να προνοώ να ανοίγω πρώτα τον σκληρό και μετά το PC.. Λοιπόν.. Στα Integrated Peripherals, όπως βλέπετε γύρισα το RAID Mode σε AHCI (παρόλο που δεν ξέρω αν έχει ουσία, αφού δεν έχω σκληρούς σε RAID συστοιχία. Βασικά έβαλα αυτό πρώτα, γιατί μετά βρήκα και την άλλη ρύθμιση) Οι διαθέσιμες επιλογές ήταν AHCI και RAID Ψαχουλεύοντας περαιτέρω, είδα ότι μπαίνοντας στο "On-Chip ATA Devices", είχε και εκεί RAID Mode, το γύρισα και αυτό σε AHCI από IDE που ήταν, οι διαθέσιμες επιλογές φαίνονται στα δεξιά.. Τώρα.. Αν δεν έχουν άμεση σχέση με το θέμα που έχω με την Boot Sequence, έχουν σίγουρα θέμα με μια δεύτερη εξωτερική θήκη που έχω, κι αυτή με eSata. Την πρώτη θήκη την συνδέω περιστασιακά στο eSata port του front panel Και δουλεύει κανονικά. Την δεύτερη όμως, την συνδέω στο onboard eSata port της μητρικής μου, αλλά δεν μπορεί με τίποτε να δουλέψει (και την χρησιμοποιώ αναγκαστικά μέσω USB). Το περίεργο ποιο είναι. Ότι ακόμα κι αν ανοίξω πρώτα την εξωτερική θήκη(συνδεδεμένη με το eSata πορτ της μητρικής) και μετά το PC, κατά την διάρκεια του Boot μου βγάζει την παρακάτω οθόνη: , δηλαδή βλέπει τον σκληρό, αλλά όταν μπαίνει μετά στα Windows 7, γιοκ.. Σαν να μην υπάρχει.. Να σημειώσω ότι αυτή την οθόνη δεν θυμάμαι να μου την έβγαζε πριν γυρίσω τις 2 ρυθμίσεις του BIOS σε AHCI.. Επίσης κάτι άλλο που πρόσεξα (πιθανόν σχετικό, πιθανόν άσχετο), είναι ότι με την παραπάνω συνδεσμολογία, όταν μπαίνω στο Boot Sequence, βλέπω το παρακάτω: Το περίεργο είναι, ότι αυτόν τον σκληρό τον δείχνει σαν IDE συσκευή.. Ενώ όταν χρησιμοποιούσα την άλλη θήκη (αυτήν που βλέπει κανονικά με το eSata στο front panel) και έμπαινα σε αυτό το μενού, μου την έβλεπε κανονικά σαν HDD.. Αν έχει κανείς το κουράγιο να το διαβάσει όλο αυτό, ίσως μπορεί να με διαφωτίσει, μήπως έκανα κι εγώ καμιά χαζομάρα στις ρυθμίσεις προσπαθώντας να το γυρίσω σε AHCI.. Και κάτι τελευταίο, η μητρική μου είναι η MSI P55-GD65: Τα Sata ports είναι κάτω δεξιά, έχει 6 ports στα πλάγια (κάτι που με δυσκολεύει είναι η αλήθεια, μιας και από εκείνη την μεριά μέσα στο κουτί και σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η θήκη που μπαίνουν οι σκληροί, οπότε τα sata καλώδια είναι αρκετά λυγισμένα, άσε που είναι πραγματικός μπελάς για να τα βάλεις/βγάλεις), και ένα κάθετα πάνω στην μητρική, αυτό το μπλε.. Έχει σημασία σε ποια θα βάλω τους σκληρούς; Δηλαδή μήπως πρέπει ο σκληρός με το OS να είναι στο sata 1 πχ; Και έχουν καμιά διαφορά τα 6 που είναι στα πλάγια με αυτό που είναι κάθετα; ΥΓ. Τα screenshots τα έβαλα περισσότερο για να φανούν και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις, μήπως σχετίζεται και τίποτα άλλο χωρίς να το ξέρω..
ninos30 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2011 Να ΣΕ κάνω μια ερώτηση Αριανάρα μου? Αν τα κάνεις όλα Disabled εκτός από το πρώτο που θα βάλεις τον boot δίσκο σου, στο κάνει πάλι? Προτού μπεις στο BIOS να το αλλάξεις αυτό να έχεις τα ΠΑΝΤΑ activated που έχεις συνδεδεμένα στο PC σου USB, Esata, φωτογραφικές, στικάκια, "κέρατα" κ.ο.κ. Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι έχεις κι άλλο πρόβλημα με δεύτερο eSata δίσκο που ενώ το βλέπεις στο boot δεν τον βλέπεις μέσα στα Windows. Σωστά? Εκεί μπορεί να υπάρχει και κάποιο θέμα με drivers. Μπες στα windows, πάτα το Start και στο search γράψε Computer Management. Όταν φορτώσει, επέλεξε το disk management. Μήπως εκεί εμφανίζεται ένας δίσκος που θέλει να τον κάνεις Initialize? Πρέπει να το κάνεις κάθε φορά που συνδέεις καινούριο δίσκο. Εξαιρούνται τα USB. http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc771486.aspx
Sadako Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Για το πρώτο κομμάτι, το'χω κάνει, το αναφέρω και στο αρχικό ποστ Έχω μπει στο BIOS, στην Boot Sequence έχω αφήσει μόνο τον σκληρό που έχει τα Windows 7 και έχω βάλει 'no' στο boot from another device, με reboot μπαίνει κανονικά, αλλά την επόμενη φορά που το ανοίγω, πάλι τα ίδια. Μπαίνω πάλι στο BIOS και βλέπω στην λίστα του boot sequence όλες τις συσκευές, με πρώτο τη μια φορά τον εξωτερικό σκληρό, την άλλη κάτι USB hub που έχει η οθόνη, μέχρι και τον Photosmart έχω δει πρώτο (προφανώς εννοεί το slot για την SD card).. Τώρα για το αν όταν το έκανα είχα πάνω ενεργοποιημένα τα πάντα, αυτό δεν το θυμάμαι.. Για το δεύτερο κομμάτι, θέμα με drivers του σκληρού (ή έστω της θήκης) δεν είναι. 1ον γιατί τον βλέπει σαν USB, και 2ον γιατί το δοκίμασα (με το ίδιο esata καλώδιο) στο esata port του front panel και τον βλέπει κανονικά. Κάτι με το eSata port παίζει, ίσως μέσα από το BIOS, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι. Αν μη τι άλλο, το Onboard eSata port θα έπρεπε λογικά να δουλεύει πιο καλά από αυτό του front panel...
ninos30 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Μπες στα windows, πάτα το Start και στο search γράψε Computer Management. Όταν φορτώσει, επέλεξε το disk management. Μήπως εκεί εμφανίζεται ένας δίσκος που θέλει να τον κάνεις Initialize? Πρέπει να το κάνεις κάθε φορά που συνδέεις καινούριο δίσκο. Εξαιρούνται τα USB. http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc771486.aspx Αυτό το παρέλειψες? Δοκίμασέ το αφού το συνδέσεις με eSata. Και αυτό που λες με τα μπρος-πίσω είναι λάθος. To front panel είναι κουμπωμένο σε sata port που είναι σε διαφορετικό controller απ ότι το πίσω. Σύμφωνα με το site του της Mobo σου έχεις τον integrated του chipset και τον JMicron 363: • SATAII controller integrated in Intel P55/JMicron® 363 chipset- Up to 3Gb/s transfer speed. - Supports six SATAII ports by P55 - Supports one SATAII port by JMicron 363. - Supports one eSATA / USB combo port by JMicron 363. (*Διάβασε παρακάτω) - Supports AHCI controller with AHCI / SATA RAID 0/1/5/10 by P55. Όπως θα δεις εδώ *P55-GD65 στο κάτω μέρος εκεί που έχει το back panel, το πίσω eSATA μιλάει στον Jmicron 363. Εξού λοιπόν και ο driver Αντίστοιχα το front panel eSATA είναι κουμπωμένο (μάλλον) στα 6 SATA ports (μαύρα σε χρώμα) του integrated στο chipset controller που φορτώνεται με τον βασικό INTEL chipset driver. Εκτός αν είναι κουμπωμένο στο ένα μπλε που είναι πίσω από τα 6 ενοχλητικά όπως είπες esata (φαίνεται και στην photo που έβαλες) όπου ανήκει και αυτή στον JMicron. Επίσης δεν έχω καταλάβει από το αρχικό σου Post αν το 2nd Boot Device, 3rd Boot Device κλπ τα είχες κάνει disabled. Το boot from another το διάβασα ότι το είχες στο ΝΟ. Αν τα είχες κάνει πάω πάσο.
Sarandis Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2011 μια παρατηρηση: το ntldr δεν υπαρχει στα 7, με τα xp εχει να κανει. Για μενα εχει γινει πατατα με τον mbr, δεν κανεις ενα startup repair;
Sadako Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Τελικά για το θέμα με την δεύτερη θήκη και το eSata, με ένα update στους chipset drivers και JMicron drivers από το site της MSI, το πρόβλημα φαίνεται να λύθηκε.. Μάλιστα φαίνεται να δουλεύει κανονικά και το hot-swap και σε αυτή την θήκη (που είναι δηλαδή συνδεδεμένη στο onboard eSata port), ενώ πριν ακόμα και με το USB μου έκανε κάτι χαζά. Δηλαδή ήθελε να ανοίξεις το ρεύμα πρώτα στην θήκη και ΜΕΤΑ να συνδέσεις το USB. Το είχα αποδώσει στο ότι έχει μέσα έναν WD Green.. Τώρα για το άλλο με το NTLDR, θα δω πως θα πάει. Γιατί έβαλα και έναν άλλο σκληρό που είχα βγάλει για κάποιο διάστημα (έγινε αλλαγή), να δω μήπως κι από αυτό είχε φάει κανά σκάλωμα, νομίζω το είχε πάρει κάπου το μάτι μου κι αυτό σαν πιθανή αιτία..
ninos30 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2011 Είδες τι σου κάνει ένας κ...driver? Offtopic: Ελπίζω να ήσουν χθες γηπεδάκι? Παραήμασταν καλοί για το στάδιο της προετοιμασίας που βρισκόμαστε. Κάναμε στην Πενιαρόλ πάνω από 10-12 κλασσικές! Και αυτοί με 3 μας βάλαν 2 γκολ (εδώ υπάρχει ένα μικρό θεματάκι). Θα δούμε μπάλα φέτος όπως φαίνεται
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.