Προς το περιεχόμενο

Δυνατότητα μόλυνσης διανομής Linux από μολυσμένο PDF και αντιμετώπιση


pgmank

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας παιδιά, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μολύνονται οι διανομές των Linux από μολυσμένα PDF αρχεία. Ιδιαίτερα πάντως με ενδιαφέρουν τα Ubuntu 11.04 με τον default PDF Reader τους αλλά και με τον Foxit Reader για Linux. Αυτό έτυχε καθώς ήρθε ένα μολυσμένο PDF στα χέρια μου, το οποίο σε σχέση με ένα άλλο PDF - ίδιου περιεχομένου -, το μολυσμένο αργεί να ανοίξει (γράφει Loading ο Default PDF Reader - για περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα) ενώ το καθαρό ανοίγει κανονικά (δεν γράφει Loading και ανοίγει γρήγορα). Στο τέλος υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή και τα δύο PDF αρχεία διαβάζονται, αλλά σίγουρα αργεί για να ανοίξει κάποιο κώδικα (αυτό συμβαίνει στα Ubuntu). Σε Windows XP που δοκίμασα σε άλλο PC να το ανοίξω το μολυσμένο αρχείο, στο Foxit Reader δεν ανταποκρινόταν ο Foxit, χωρίς καν να μπορέσει να προβάλει έστω και μία σελίδα του μολισμένου αρχείου και τον έκλεισα από τον task manager. Μάλλον ο ιός ίσως και να είναι σχεδιασμένος μόνο για Windows και όχι για Linux/Ubuntu. Γιατί καθώς κολάει ίσως να εκτελείται ο κώδικας.

 

Υπάρχει λύση για αυτό το πρόβλημα.

Δηλαδή πώς μπορώ να δω αν :

 

  1. Το αρχείο είναι όντως μολυσμένο ?
  2. Το αρχείο μόλυνε τα Ubuntu 11.04 και τα Windows XP που έχω σε dual boot (και γενικώς άλλα λειτουργικά συστήματα τα οποία μπορει να έχουν και άλλα άτομα τα οποία έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα) ?
  3. Το PC με τα Ubuntu που έχει και Windows XP - όχι τα παραπάνω που αναφέρω τα οποία είναι από άλλο PC - υπάρχει πιθανότητα αυτά να μολυνθούν μέσω των Ubuntu ?
  4. Τι πρέπει να κάνω έτσι ώστε να ξέρω αν μολύνθηκαν τα προαναφερθέντα λειτουργικά ?
  5. Τι πρέπει να κάνω έτσι ώστε να βγάλω τον ιό, αν όντως αυτό το PDF είναι μολυσμένο, από τα PC μου ?
  6. Τρέχει ο default PDF Reader του Ubuntu java script ή SWF (flash scripts) αλλά και γενικώς κώδικα εκτός απλού κειμένου ?

 

Υ.Γ: Το PC με το dual boot Ubuntu - Windows XP, τα XP δεν έχουν PDF Reader. Το άλλο PC, που δοκίμασα στα Windows XP το μολυσμένο PDF αρχέιο, έχουν το Foxit.

 

Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το θεμα μου !

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...